![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
İsteğinizi Ankara büromuza ileteceğim. Size bilgi vereceğim. Bu Cumartesi olmasa bile önümüzdeki hafta Cumartesiye hazır olacaktır. Teşekkürler! |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Muz üretiminde EM kullanımı
Muz Derneği’nin de başkanı olan Sayın Rıfat Sinanoğlu, EM’nin tarımdaki faydalarını bir broşürümüzden okumuş ve bizimle temasa geçti. Muz üretiminde bir çok sorun vardı. Aslında bu sorunları şimdiye kadar pestisitler kullanarak geçici olarak çözmeye çalışmışlar ancak bunun ve kullanılan kimyasal gübrelerin etkisiyle toprak her yıl biraz daha verimsizleşmiş her yıl biraz daha az vermeye başlamıştı. Sinanoğlu gibi toplumda önde gelen kişiler bu sorunları biliyor ancak ne yapılması konusunda elleri kolları bağlanmış ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Çünkü yapılacak fazla birşey de yoktu! Sinanoglu, toprağının bir bölümünde son 2 yıldır hiç muz yetiştiremez olmuştu. Nedeni ise, kullanılan pestisit ve diğer kimyasal maddelerin doğrudan etkisiyle toprakta zararlı fusaryum mantarı iyice artmış ve bunun doğal bir sonucu olarak da nematod (küçük kurtçuklar) ortaya çıkmıştı. Bunlar muz fidanlarının köklerinden içeri girerek bitkiye musallat oluyor ve büyümesini engelliyordu. Bu şekilde diktiği fidanlar 2 yıldır çürümüş daha meyve vermeden ölmüşlerdi. Ne yapsa çare etmiyordu çünkü toprak bozulmuştu bir kere. Çare ise, toprağa yitirdiği canını tekrar geri kazandırmakta, doğal yoldan toprağı iyileştirmekte, kısacası, Etkin Mikroorganizmalarda (EM) yatıyordu. Sinanoğlu’nun bahçesine göre bir reçete hazırladık. Buna göre, Organik Bukaşi gübreyi kıyılmış muz atıklarıyla karıştırıp üzerini plastik bir örtü ile örterek fermantasyona tabi tuttuk ve elde edilen doğal gübreyi her ağaca 15 kg gelecek şekilde her ağacın dibine uyguladık. Daha sonra, her 2 haftada bir fidanların üzerine baştan aşağı 1/500 oranında suyla seyreltilmiş EM5 ve EM FPE spreyledik. Sulama suyuna da 1/1000 oranında EM aktif ilave ettik. Sonuç: Sinanoğlu, 2 yıl fidan büyütemediği serasında fidanları sağlıklı biçimde büyüttüğü gibi, seradan ürün almayı da başardı. Üstüne üstlük, hem çevredeki seralardan dekar başına yaklaşık %20 daha fazla ürün aldı hem de kangal ağırlığı ortalama 30 kg’dı. Çevredeki seralarda kangal ağırlığı 25 kg’ı geçmiyordu. Sinanoğlu tadını test etmek için ürünü dostlarına gönderdi. Ve muzları yiyen dostları hiç bu kadar lezzetli muz yemediklerini söylediler. Aynı bahçede EM ürünlerini uygulamaya bu yıl da devam edeceğiz. Sinanoğlu, tüm diğer üreticilere ve arkadaşlarına EM’nin yarattığı mucizeyi anlatmakta ve tavsiye etmektedir. Pestisit ve kimyasal gübre kullanılmadığı için EM Teknolojisi ekonomik açıdan da avantajlıdır. Muz bahçesinin ve yetiştiricinin yorumlarını videoda izlemek için aşağıdaki linke tıklayınız (Real Player): www.organikgubre.com/anamurmuz1 Düzenleyen Dogasever : 03-08-2009 saat 20:36 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Sn.Doğasever Bukaşi ne demek.Cahilliğimi bağışlayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Ne demek? Hiç cahillik olur mu? Herkes Japonca bilmek zorunda değilki! Bukaşi Japonca'da "Fermante olmuş organik madde" demektir. Aşağıda daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM Bukaşi Nedir?
"Bukaşi", "Fermente olmuş organik madde" anlamına gelen Japonca bir sözcüktür. Tarima uygun çeşitli organik maddeler fermente edilerek yapılır. Bukaşi normal olarak toz ya da granül şekilde bulunur. Bukaşi, Japon çiftçiler tarafından, toprağın mikrobiyel çeşitliliğini artırmak ve bitkilere besin maddesi sağlamak amacıyla geleneksel olarak kullanılmaktadır. Bukaşi, geleneksel olarak, ormanlardan ve dağlardan toplanan ve içinde çeşitli mikroorganizmalar içeren topraklarla fermente edilerek üretilegelmiştir. Bukaşi, kompost ile eşdeğerdedir, ve organik maddenin EM ile fermantasyonu yoluyla üretilir. Bukaşi, proses (fermantasyon) gerçekleştirildikten sonra 3 ila 6 ay içinde kullanılabilir (Havasız bir ortamda saklanırsa). Kurutulursa, çok daha uzun süre kullanılabilir. Bukaşi, içindeki organik maddenin tamamı komposttaki gibi ayrışmamış olsa bile tarımda kullanıma uygundur. Bukaşi gübre olarak toprağa atıldığında, organik madde, hem etkin mikroorganizmaların toprakta yaşamlarını devam ettirmeleri hem de bitkiler için besin görevi görür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM Bukaşi'yi diğer kompostlardan ayıran nedir?
Bukaşi™ organik kompost gübrenin diğer kompostlardan farkı oksidasyon değil de fermentasyon yoluyla üretilmesi ve yararlı mikroorganizmalarca zengin olmasıdır. Kompostlaştırılacak yığının oksidasyon yoluyla (yani kokuşarak) 70-90 C derece gibi yüksek sıcaklıklara ısınmasına izin verilerek üretilen kompostlardaki organik madde doğal enerjisini büyük oranda kaybetmiştir. Daha düşük sıcaklıklarda fermentasyon yoluyla üretilen Bukaşi™ kompost ise, enerjisini büyük oranda korumaktadır ve toprağa uygulandığında bu enerjiyi toprağa ve tarımı yapılan bitkilere verir. Fermentasyon yoluyla üretilen kompost bu yüzden bitkiler için daha faydalıdır. Ayrıca, Bukaşi™ kompost gübre içinde 4 ana grup yararlı mikroorganizma ve bunların da toplam 82 çeşit alt grubu bulunmaktadır. Her bir mikroorganizma özenle seçilmiştir. Mikroorganizmaların görevleri birbirini tamamlamakta ve toplam bir sinerji yaratmaktadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM Bukaşi'nin yararları nelerdir?
Önerdiğimiz oranlarda düzenli olarak kullanıldığında Bukaşi™ Organik Kompost Gübre aşağıdaki yararları sağlar: • Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkar. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi önlenmiş olur. • Topraktaki mikrobiyel aktiviteyi arttırır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir. • Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir. • İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırır. • Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırır. İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye teşvik eder. • Bitkinin sağıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. • İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar. • Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM Bukaşi Nasıl Uygulanır?
Genel olarak, yeterince organik madde bulunan üst toprağa 1 metrekareye 200g Bukaşi uygulayınız. (1 dekara 200 kg) Toprağın organik madde içeriği düşükse, daha fazla (en fazla metrekareye 1 kg, dekara 1 ton) Bukaşi uygulayabilirsiniz. Çoğu yerlerde, İdeal kullanım oranı dekara 400 kg olarak tavsiye edilmektedir. Üst toprağa karıştırılarak uygulanır. Ağaçlara Bukaşi uygulanacak ise, ağacın dibinden 30 cm uzaklıkta bir daire şeklinde boşluk bırakılarak uygulanır! (Biraz asidik olduğu için yakmasın diye!) Bukaşi'yi toprağa uyguladıktan 3 ila 4 hafta sonra ekim yapılır ya da Bukaşi önce (1:3) oranında toprakla karıştırılır ve bu karışım 3 ila 4 hafta bekletilir ve ondan sonra tarlaya veya bahçeye ve saksıya konulur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Siparişler, Kargo tarihleri ve ödemeler
Şimdiye kadar siparişleriniz epey arttı. Tüm ağaçlar.net üyelerine gösterdikleri ilgi için çok teşekkür ediyorum. Siparişleriniz için lütfen aşağıya tıklayınız: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=282 Saygılarımla Düzenleyen Dogasever : 23-08-2009 saat 12:13 Neden: hata |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Netten EFT yapmazsanız bankalar yoluyla havale göndermek akıllıca değil. Artık her tarafta PTT şubeleri var ve çok rahatlıkla posta çeki yoluyla para transfer edilebiliyor. Hatta ziraat bankasının olmadığı yerlerde bile PTT var. NATUREM in Posta çeki hesabı açtırması mümkün değil mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Denizakvaryumu, Posta ceki hesabini arkadaslara soracagim. Oneriniz icin tesekkurler! Bank hesabini netten EFT icin vermistim. Havale icin yksek ucret aliniyorsa, tabii ki PTT yoluyla gonderilebilir. Arkadaslara danisip bilgi verecegim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Alıntı:
Sipariş verdiğimiz EMA'ları sabırsızlıkla bekliyoruz. Dağıtımdan bir haber var mı? Teşekkürler, |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Polatuz, Tüm siparişler dün itibarıyla hazırdı ve bugün de Aras kargoya veriliyor. Alınca bana buradan bildirirseniz çok sevinirim. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-03-2009
Şehir: mersin
Mesajlar: 40
|
Sayı doğasever, Benin 4 dönüm üzerinde 150zeytin-80tane japon eriği var.Fidanlar 1 yaşında toprak cinsi beyaz toprak dediğimiz kireçli toprak.Burada aynı zamanda hobi amaçlı sebze yetiştiryorum.Meyvelitepeyi incelerken ema ile karşılaştım ilgimi çekti bende kullanmak isterim.Yeterli miktar ve fiyatı hakkında bilgi verirseniz memnun olurum.Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Alıntı:
Düzenleyen Dogasever : 05-08-2009 saat 16:11 Neden: hata |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Mutfak atıklarından EM Kompost ve sıvı mikrobiyal gübre üretimi
Mutfak atıklarından EM Kompost ve sıvı mikrobiyal gübre yapmak isteyenler aşağıdaki YouTube videolarını mutlaka izleyin: http://www.youtube.com/watch?v=NCP6Z...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=IBhPm...601D03&index=3 http://www.youtube.com/watch?v=OYhvH...601D03&index=4 Düzenleyen Dogasever : 05-08-2009 saat 17:54 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM, kök bölgesi (rhizosphere) ve toprak
Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikroflora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyal ekosistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur. Bitki kökleri; karbonhidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür EM'si artmış topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler olağanüstü iyi büyürler. Çünkü, EM ve kök bölgesi birbirlerinden yararlanmaktadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
EM Tarımsal Uygulamalar
Burada EM'nin tarımda uygulamalarıyla ilgili biraz daha fazla bilgi vermem gerektiğini düşündüğüm için aşağıda pratik tarım uygulamaları bilgilerini yayınlıyorum: EMA: ORGANİK SIVI MİKROBİYAL GÜBRE EMA, hem toprağı iyileştiren hem bitkiyi besleyen ve hastalıklara karşı direncini artıran, Etkin Mikroorganizmalardan (EM) (Laktik asit bakterileri, mayalar, fototropik bakteriler) oluşan organik sıvı mikrobiyal gübredir. Kök ve yapraktan uygulanabilir. Uygulama: Tüm bitkilere büyüme döneminde haftada bir defa olmak üzere 4 veya 5 defa uygulanması yeterlidir. Tüm sebze ve ağaçlarda sulama suyuna 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilerek karıştırılır. Yaprak Uygulaması: büyüme döneminde 15 günde bir 2 veya 3 defa 1/500 oranında suyla seyreltilerek spreylenir. Bitkiyi hem besler hem de hastalıklara karşı direncini artırır. Böylece, mimyasal gübre ve pestisit gereksinimini son derece azaltır! (kimyasal gübre birinci yıl yarı yarıya azaltılır; üçüncü yıldan sonra kimyasal gübreye gerek kalmaz!) EMA, kimyasal gübre ile birlikte de kullanılabilir. Pestisit uygulanmış ise, EMA 7 - 10 gün sonra uygulanmalıdır. EMA’nın yararları: (a) Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder. (b) Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşaratı) bastırır. (c) Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir. (d) Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder. (e) Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır. (f) Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır. (g) Ürünlerin raf ömrünü uzatır. (h) Kimyasal gübre ihtiyacını en aza indirir. Üç yıl sonra tamamen ortadan kaldırır. (i) Topraktaki pestisitleri ve diğer kimyasal maddeleri parçalar. (j) Ekolojik ve organik tarım sertifikalıdır (k) Bitkinin sıcağa ve soğuğa karşı mukavemetini artırır (l) Bitkinin kimyasal etmenler dahil gelişimini engelleyen her türlü etmenleri ortadan kaldırır (m) Hem kök hem de yaprak gübresi olarak kullanılır (n) Toprağa eski doğal halini kazandırdığı için son derece yararlı bir organik gübredir (o) Toprağın su kaybını en aza indirir. EMA’NIN TARIMDA UYGULAMA ŞEKLİ I - Tohum Uygulaması: Aşılama süresi: - küçük boy tohum: 20-30 dakika (örn.:kolza, yonca) -orta boy tohum: 30-60 dak. (örn.:Buğday) -Büyük boy tohum: 2-3 saat (Örn.:Kabak, bakla, mısır, patates) Sonuç: - tohumun çimlenmesi hızlanır. - bitkinin hastalıklara karşı direnci artar. - bitkinin büyümesine yardımcı olur. II - Fide Uygulaması: Ekim yapmadan 3-7 gün önce, toprağa, klorsuz suyla 1:500 oranında seyreltilmiş EMA çözeltisi uygulayınız. Can suyunu verdikten sonra, yine klorsuz suyla 1:500 oranında seyreltilmiş EMA çözeltisi uygulayınız. Bu EMA uygulamasını fidelerinizin tüm sulamalarında tekrarlayabilirsiniz. Fazla kullanmanın hiçbir zararı yoktur! III - Tüm sebzelerde Uygulama (Kabak, karpuz, kavun, biber, patlıcan, domates, patates dahil): Toprakta yeterince organik madde yoksa ya da beyaz ve kireçli topraksa, mutlaka Bukaşi (fermante olmuş organik madde) ilave ediniz. (200 kg – 1 ton / Dekar, ortalama 400 kg / dekar). Toprak mutlaka biraz killi olmalıdır. Toprağınızda hiç kil yoksa, 50 kg/dekar kil atınız. Bitkinin büyüme döneminde haftada veya 10 günde bir 4 veya 5 defa EMA sulama suyu ile birlikte uygulayınız (1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş). 15 gün arayla 2 veya 3 defa doğrudan bitkinin üzerine spreyleyerek uygulayınız (1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş). Fazla EMA uygulamanın hiçbir zararı yoktur. Bitkide hastalık veya zararlı varsa, %50 + %50 oranında karıştırılmış ve klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EM5 + EM FPE çözeltisini bitkiye, hastalık ya da zararlı yok olana kadar 2-3 günde bir spreyleyiniz (Her gün de spreyleyebilirsiniz ve hiçbir zararı yoktur.) Uygulamaları ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapınız IV - Meyve ağaçlarında uygulama: - Yeni dikilecek ağaçlarda: Hayvansal gübre, bitkisel atıklar ve bukaşi ile EM Kompost hazırlayınız (EM Kompost’un hazırlanması için aşağıya bakınız). Dikim çukurunu açınız. Yeterince EM Kompost koyunuz (normalde ne kadar organik madde koyuyorsanız o kadar). Ağaç fidesini diktikten sonra düşmüş yapraklarla ya da buğday veya pirinç saplarıyla malçlama yapınız ve seyreltilmiş EMA ile (1lt EMa /500lt su) sulayınız - Mevcut ağaçlarda: Mart sonu Nisan başında ağacın gövdesinin etrafında 30 cm boşluk bıraktıktan sonra üst toprağa çepeçevre Bukaşi uygulayınız (ağacın büyüklüğüne göre 1/2 kg – 2 kg) Kök Uygulaması: Sulama suyuna, 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş EMA ilave ediniz. Bir büyüme sezonunda bunu 15 gün arayla 4 ya da 5 kez tekrarlayınız. Yaprak Uygulaması: Bir büyüme sezonunda 1/500 oranında klorsuz suyla seyreltilmiş EMA içeren karışımı baştan aşağı ağaca spreyleyiniz. Bir büyüme sezonunda bunu en az 2 ya da 3 kez tekrarlayınız. Fazla EMA uygulamanın hiçbir zararı yoktur. Ağaçta hastalık veya zararlı varsa, %50 + %50 oranında karıştırılmış ve klorsuz suyla 1/500 oranında seyreltilmiş EM5 + EM FPE çözeltisini ağaca hastalık ya da zararlı yok olana kadar 2-3 günde bir spreyleyiniz (Her gün de spreyleyebilirsiniz ve hiçbir zararı yoktur.) Uygulamaları ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapınız V - Hasat sırasında yapılacaklar: Yalnızca bitkinin gerekli kısımlarını hasat ediniz ve arta kalanların tamamını toprakta bırakınız. Hasar görmüş ve hasta bitkiler de toprakta bırakılmalıdır. 200 kg/dekar Bukaşi ile birlikte klorsuz suyla seyreltilmiş EMA (1lt EMA / 500 litre su) ilave ediniz (üzerlerine spreyleyiniz). Sap saman ya da başka malzemelerle malçlama yapınız. EM Kompost hazırlama: [3 ton hayvan gübresi (taze ya da yanmış olabilir) + Bitkisel atıklar] + [500 kg Bukaşi] + [50 kg kil] iyice karıştırılır ve beton bir zemin üzerine gölge bir yerde yığın haline getirilir. Üzeri koyu renkli bir naylon ile örütülür. Örtünün kenarları iki tuğa arasına sıkıştırılarak yığının üzerinden biraz da olsa hava geçmesi sağlanır. 15 gün sonra yığın bir kez altüst edilir. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 3-4 hafta sonra yığının üzerinde beyaz küfler oluşacaktır. Bu beyaz küfler oluştuğunda EM Kompost kullanıma hazır demektir. Bukaşi’nin Yararları: • Topraktaki besinleri bitkilerin alabileceği şekilde açığa çıkarır. Besinler, bitki bünyesine aldıkça yavaş yavaş açığa çıkar. Böylece, besinlerin yağmur sularına karışarak ziyan olması ve yeraltı sularını kirletmesi önlenmiş olur. • Topraktaki mikrobiyel aktiviteyi arttırır. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir. • Toprağın yapısını ve su tutma kapasitesini geliştirir. • İçerdiği fototropik bakteriler sayesinde bitkilerin fotosentez kapasitelerini (güneş ışınlarından yararlanma oranını) arttırır. • Topraktaki patojenleri ve hastalıklara neden olan zararlıları bastırır. İçindeki yararlı mikroorganizmalar, topraktaki ne yararlı ne de zararlı mikroorganizmaları yararlı mikroorganizma şeklinde işlev görmeye teşvik eder. • Bitkinin sağıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. • İçindeki antioksidan maddeler sayesinde bitkilerin daha sağlıklı ve ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlar. • Topraktaki kimyasal madde ve pestisit kalıntılarını parçalar ve zararsız hale getirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|