07-06-2019, 17:54
|
#11
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-12-2016
Şehir: Batman
Mesajlar: 3
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Yeşil gübre kavramının iki farklı boyutu var. En çok bilineni, havadan azot fikse eden bitkilerin (baklagiller - bakla, fiğ, yonca vs.) ekilip, %25 civarında çiçekteyken sürülüp toprağa karıştırılması. Böylelikle bu bitkilerin havadan aldığı azotu kök nodüllerinde biriktirmesinden yararlanarak biriktirilmiş azotun maksimum olduğu anda sürülerek toprağa karıştırılması.
Diğer metod daha az biliniyor. Bu da daha çok buğdaygiller (yulaf, arpa, buğday vs.) ile yapılan. Buğdaygiller havadan azot fikse etmezler ama derin kök yapıları vardır. Kökleri toprak yapısını iyileştirir, derinden aldıkları mineralleri biyo-kütlelerinde depolarlar. Bu bitkileri toprağa karıştırmanın en uygun zamanı biyokütlenin maksimum olduğu zamandır.
Seneye sonbaharda tarlanıza yulaf (kışın çok soğuk geçtiği yerlerde arpa) ile kışa dayanıklı fiği karışık ekip ilkbaharda sürüp toprağa karıştırmanız durumunda en yüksek faydayı sağlarsınız. Fidanlarınızı dikseniz bile sıra aralarında bunu uygulamanız çok faydalı olacaktır.
|
Hocam merhabalar. Bu sonbaharda Siirt fıstığı ağacı ekmeyi düşünüyorum.ağaçların arasına yabani otları baskılaması ve azot fikse etmesi için beyaz yonca ekme niyetim var. Fakat biçmeden ve sürmeden olduğu gibi bırakmayı düşünüyorum. Bunun ağaçlara herhangi bir zararı olur mu??
|
|
|