![]() |
|
![]() |
#11 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Verdiğiniz sözü tutmazdan önce a) 7 Temmuz 2011'de size hitaben yazmış olduğum bir mesajdaki "Başka bir koşulda, PAR ışınlarının yansıtılması, fotosentezin azaltılması isteniyor olabilir. Bu durumda kalsine edilmemiş kaolin ya da kalsiyum karbonatın işe yaradığını biliyoruz. Böyle bir koşul da var gerçekten. Tuhaflıklardan fırsat bulursam yazacağım." ibaresini okuyup okumadığınızı, b)10-20 USD ton ibaresinin nerede yazılı olduğunu görüp görmediğinizi belirtmenizi beklerdim, ki yazılanlar bir sağırlar diyaloğu olmayıp bir bütünlük teşkil etsin. Verdiğiniz linke gelince her hangi bir söz tutmuş olmuyorsunuz. Keşke ciddi bir kaynaktan, doğru bir bilgi aktarmış olsaydınız. Verdiğiniz linkin yazarı aklınca pek aşağıladığı mister(!) Glenn'e yine muhtaç kalmış anlaşılan ama yine sulandırmış. Oysa sulandırmaması gerekiyordu. Konuya özel kaynak Sn.Çamtepe'nin linkini vermiş olduğu makale. Ayrıca bu dökümanın 34.sayfasının sonu ve 35.sayfasında bahsediliyor. Sulandırılmaması gerekiyordu diyorum, çünkü orijinal bilimsel deneylerde kullanılan hidrofobik kaolin M96-18 formülasyonudur. Parçacıklara suyu itmesi için silikon kaplanmıştır ve suyla karıştırılarak değil, toz olarak uygulanır. Gerek verdiğiniz linkte kısmen yazılıyormuş gibi yapılan, gerek Sn.Çamtepe'nin verdiği linklerde anılan etki mekanizmasından bu mesajda söz etmiştim. Muhtemelen okunmayacaktır ama yine de tekrarlayayım. Hidrofobik M96-18 kaolinin uygulaması otsu bitkilerde yüzey nemini uzaklaştırarak yaprak yüzeyinin (dışsal) buz kristalleri oluşmadan supercool seviyelerine inebildiği anlatılır. Burada sorun, silikon kaplamalı malzeme bulunması ve sulandırılmadan uygulanmasındaki güçlüktür. Uygulandığında kış kartları sebebiyle uzun süre kalıcı olması da çok güçtür. Çok daha önceden uygulanması şartıyla sulu uygulanmış bir kaplamanın hidrofobik hale getirilmesi de mümkün (yağ ile değil). Teorik olarak otsu bitkilerin yüzey buzlanmasını azaltacağını düşünebiliriz. Ancak bununla ilgili bilimsel çalışma mevcut değil. Bizim yeni formülasyon kaplamayı kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ve çok uzun bir süre için tamamen hidrofobik yapıyor ama buna rağmen yüzey buzlanmasını adı geçen makalelerdeki ölçüm değerlerinde koruyor diyemem çünkü ölçmedim. Don zararının büyük kısmı dışsal değil içseldir. Fotosentezin geciktirilerek önlenmesi söz konusudur. O da yine bu mesajda kısaca yazılı. Bordo bulamacı gibi uygulamalar, uygulamadan itibaren belirli bir süre fotosentezi yavaşlatacağı için içsel don zararına karşı faydalıdır. Fakat dışsal buzlanma için aynı şeyi söylemek güç çünkü yapısındaki kireç doğal olarak nemi tutar. Düzenleyen MeyveliTepe : 18-02-2012 saat 20:46 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|