Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless
... kalsine, %90'ı 2 mikron , %85> beyazlık içeren kaolin ton fiyati, kalsine olmayan wet refined kaolin ton fiyatı ? bu özelliklerdeki malzeme fiyatlarına iliişkin bilgi sunulması sanırım bu başlık için yani bu başlığı takip eden üreticiler için iyi olacaktır.
|
Çok alakalı olmasa da ülkemiz kaynaklarının durumu ve ithal edilen malzeme hakkında fikir verebilmek için hasbelkader bu konuda da ilgili kurumların yayınladıkları bilgilerden
söz etmişiz.
Kalite sebebiyle 10-20 USD/ton fiyatıyla ihracat yapıp, 1200 USD/ton fiyatına kadar çıkabilen bedellerle ithalat yapıyormuşuz.
Alıntı:
Demişim. Ve hala da bu noktadayım. Bu nedenle BU denilmesine karşıyım. Bence özeti bu.
|
Sıraladığınız ilk 8 maddeyle neden yerli üretimin yanında olduğunuzu daha önce yazdınız. Üstünden geçen zaman zarfında yazmakla kalmamalıydınız.
Garip olan yerli üretimin karşısında olan kimse yok ama, hala "bu noktadayım" demenin de bir mantığı yok.
Güzel ülkemizin topraklarında bildiğiniz, bulduğunuz, tercihan ikincil sedimantif yataklardan ileri teknolojiye sahip güzel bir yatırım ile üretim yapayım dediniz de elinizi tutan mı oldu? Buyurun, lütfen aynı noktada kalmayın, milletçe minnetar oluruz. Dahası yardımcı da oluruz, bildiğimiz örnek oluşturan yatırımlar var, gider bakarsınız daha iyisini kurarsınız.
Bunu yapmayacaksanız ya da yapılmasını sağlamayacaksanız söylenenlerin de bir anlamı yok.
#721 nolu mesajımda belirttiğim üzere, aylar öncesinden kalsine edilmemiş kaolin ve kalsiyum karbonatın belli koşullarda kullanımının olduğunu söylemişim. Hem de size hitaben. Cevap vermenizi umduğum bir yanıttı size. Son mesajlarınızda değinmemişsiniz, "
okumamışım" ya da "
algılamamışım" da dememişsiniz.
Anladığım kadarıyla yine görmezden gelmişsiniz.
Ha, maksat ağaçlara bir toz atmaksa toz çok. Hepsinin "
bir etkisi" olur. Yakın zamanda başka bir başlıkta birisi önceki yıl kireçli bir karışım kullandığını, geçen yıl da kendisine verilen bedava bir malzemeyi kullandığını, bu gibi malzemelere para vermenin anlamsız olduğunu yazıyordu. Bedava malzemeyi ömür boyu hakkettiğine göre kesinlikle haklı. Bedavasını bulamadığında çimento, alçı gibi şeyleri de deneyebileceğini tavsiye ettiydim.
Alıntı:
Evet kışın kullanıldığı Sn Çamtepe ve de Sn Meyvelitepe de doğruladı. Sizin için burda sorun ne?
Bence kuvvetli olan uygulayıcı yönünüzü kullanın algılayıcı yönünüz iyileştirmeye açık bir alanınız. Lütfen kişisel muhtemel yorum değil bizatihi gördüğünüz ve okuduğunuzu yorumlayınız
Saygılarımla
|
Sn.Zeytinlibahçe'ye böyle yazmışsınız. Sn.Zeytinlibahçe, mantık sınırları içinde söyleyebilecek bir şey bulamamış anlaşılan. Adım geçtiği için biraz açıklık kazandırayım, çünkü bahsettiğiniz "
algılayıcı yön" hakkında fazlasıyla aklım karıştı.
Sn.Çamtepe herhangi bir şey doğrulamadı. Sadece iki makalenin linkini vererek hidrofobik özellikli malzeme ile ilgili soru sordu. Takiben de açıklamaya çalıştım. Şimdi bir daha hidrofobik malzeme (M96 formülasyonu) nedir, nasıl uygulanır filan gibi bir şeye girmeyeceğim. Nasılsa bir şey ifade etmeyecek.
Benim ise "
doğruladığım" değil, "
söylediğim" bir şey var. Kısaca etki mekanizması ile birlikte rafine edilmiş ama kalsine edilmemiş kaolinin bitkilerde fotosentezi geciktirerek don zararını (öz su kanallarındaki sıvının donması şeklindeki içsel donmayı) engellediğini söyledim. Bu bir doğrulama değil, burada ilk kez söylenen bir şeydi. Özellikle de odunsu bitkiler için geçerli.
Sn.Çamtepe'nin verdiği linklerde hidrofobik kaolinin en basit anlatımla bitki yüzeylerinde nemsiz ortam sağlaması suretiyle bitkinin buz oluşmadan supercool denilen ısı seviyelerine inmesini sağlayarak özellikle otsu bitkilerin "dışsal" donmasının önlenebileceğini anlatıyor.
Çok alakasız şeyler yani.
Alıntı:
Sn Sabry, kaçırdığım konu nedir?
Siz mi kaçırıyorsunuz yoksa ben mi?
Ben kaçırıyorsam özür dileyeceğim.
|
Açıkçası neyi kaçırmadığınızı merak ettim.
Alıntı:
Kaolinin kışın uygulamasına getirdiğim katkı çok net ortada ben bu uygulamada kullanılan kaolinin farklı olduğunu vurguladığım için şu an çokça kış uygulaması konuşuluyor. Kaldi ki yazın zararlı zararı/ güneş yanıklığı zararı oranı ile don olayında karşılaşılan zararı da çokça eleştirdiğiniz mesajımda belirtmiştim. Katkı iş BU. Ayrıca kış don uygulamasında farklı bir özellikteki malzeme kullanılabiliyorsa bu malzeme de kalsine olandan illaki daha ucuzdur dedim. İşte katkı BU.
|
Bunu da ben "
kaçırdım" galiba. Öyle bir farklılığı bize duyurduğunuz, öğrettiğiniz bir şey hatırlamıyorum. Kalsine maliyetinin olmadığı bir malzemenin daha ucuz olacağı muhakkak. İdeal speklerde örneğini de gösterdim. Ben burada bir katkı göremedim.
Madem ki ille bir katkı olsun istiyorsunuz, kaliteli bir yatak bulup üretim yapacak bir yatırım da yapmıyorsunuz. İşte size bir fırsat.
Kaolinin esas kullanımı yaz sezonunda. Güneş ve zararlılardan, kısmen de hastalıklardan koruma, bunu yaparken de bitki gelişimini olumsuz etkilemeyecek, fotosentezi yavaşlatmayacak bir kombinasyon.
Bunu elde etmek için gereken optimum malzeme de rafine, kalsine, %90'ı 2 mikrondan küçük tanecikli kaolin.
Kalsinasyon iki sebeple lazım. Biri, optik özellikler (
UV, IR yansıtıp PAR geçirmesi), diğeri nem tutma özelliğini kaybetmesi.
Cevabını ben biliyorum ama yeni bir bilgi paylaşmayacağım nasılsa.
Soru şu: Ne yapılırsa, bu malzemeyi
kalsine etmeden optik özellikleri değiştirilip olması gereken değerlere getirilir veya yaklaştırılır? Bunu anlatın ve gösterin bizlere, bir katkınız olsun.