View Single Post
Eski 26-01-2012, 13:03   #721
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Soilles, kış koşullarında don zararına karşı kullanılacak kaolinin speklerinin farklı olduğunu daha önce de yazdım.

Bu bilgi yeni değil. Ben 2011 baharında öğrendim. İlginç tarafı, 6 Temmuz 2011 günü size hitaben yazdığım bir mesajda da söz etmişim.

Alıntı:
uzun lafın kısası bir çok uzman yıllarca araştırma yaparak en iyi sonuçları veren en optimum formülasyonu bulmaya çalışarak hem laboratuarda hem de sahada doğrulamaya çalışmışlar. Bunlardan bazılarında lab.da çıkan sonuçlar sahada doğrulanamamış. Bu sebeple formülasyondan sapmaların neyi ne kadar etkileyeceğini tahmin etmek kolay değil. Belki şunu varsayabiliriz. O sapmalar onca yıllık araştırmada mutlaka denenmiş ki, optimuma gelinmiş. Nitekim, bugün sapma olarak adlandırdıklarımızın bazılarına ait deney sonuçlarını da bulabiliyoruz.

Buradan anladığımız, optik özellikler en temel doğrulardan biri. PAR geçirip UV ve IR yansıtılacaksa en az bu optik özelliklere sahip olmalı. Başka bir malzeme ile daha iyi değerler elde edilebilir. Söz gelimi elastiki, nefes alan nano-teknoloji cam defalarca kere daha iyi sonuç veriyor olabilir. Başka bir koşulda, PAR ışınlarının yansıtılması, fotosentezin azaltılması isteniyor olabilir. Bu durumda kalsine edilmemiş kaolin ya da kalsiyum karbonatın işe yaradığını biliyoruz. Böyle bir koşul da var gerçekten. Tuhaflıklardan fırsat bulursam yazacağım.
Muhtemelen konsantrasyonunuz başka bir şeye idi ki okumamışsınız. Sormamışsınız da bu ne ola ki diye.

O sıralar ve devamında, başka bir malzemeye ait speklerle satılmakta olan, alakasız bir malzemenin a) deyim yerindeyse 5 gösterip 3 satma durumunu ortaya koyduğum, b) speklerin arkasındaki bilimsel gerçekleri umarsızca açıklamaya çalıştığım için, çokça kişiselleştirilmiş saldırılara maruz kalmıştım. Sonunda iş, satıcının ayıbını örtmek üzere dostlarının gayretiyle "delikanlı"lık yüzü suyu hürmetine kadı hikayelerine kadar gitmişti.

Yazılanlara anlamını vererek okuyanlar yakalamaları gerekeni yakaladılar. Bu yazıdaki grafikleri inceleyenler malzeme speklerindeki farklılığın etkilerini görebildiler. Yazıya ulaşamayan olursa aynı grafikler forumda da vardı. Tabii konu ile ilgili başka literatür de mevcut.

Alıntı:
Bu bakımdan, kış uygulamaları için gözüme çarpanlar arasında kalite ve uygunluk bakımından görebildiklerim içinde en uygun malzeme bu.
Bu cümlemdeki linkin sizi epey rahatsız ettiği anlaşılıyor ki bu kadar tepki gösterdiniz. Linkte bir malzemenin spekleri var. Aynen söylediğim gibi, gözüme çarpanlar arasında kalite ve uygunluk bakımından en "uygunu". Keşke aynı speklerde fakat kalsinesi de olmuş olsaydı.

Bu başlığı samimi olarak takip edenlerden bu mesajıma karşılık şayet bir soru sorulacaksa ya da tartışılacaksa don zararını önlemek için kışta kıyamette pratik olarak nasıl olup da uygulama yapılır'ı beklerdim.

Bunca şeyin üzerine belki şunu itiraf etmem gerekir. Bilgi paylaşmaktan fazlasıyla bıktım, çünkü ruh sağlığım açısından sadece zarar gördüm. Son aylarda bir şekilde önüme gelen, kimini bazı deneylere tabi tutabildiğim bir çok yeni şey oldu. Buna uygulama malzeme ve işçilik maliyetini potansiyel olarak %60-70 arası azaltan kaolin solusyonunun yapısını değiştirmek de dahil. Galiba sonunda sadece bahçemde mutlu olmakla yetineceğim. Gerisinden "bana ne" demek geçiyor içimden.

Düzenleyen MeyveliTepe : 26-01-2012 saat 15:22 Neden: sondan ikinci paragraf ek.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön