View Single Post
Eski 19-01-2012, 14:44   #714
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Yukarıda, Sn.Çamtepe'nin vermiş olduğu linklerde bahsi geçen hidrofobik kaolin uygulamasıyla don zararını önleme deneylerinde kullanılan kaolin, parçacıkların silikon ile kaplanmasıyla elde edilen hidrofobik (su itici) malzeme. Uygulama zorluğundan dolayı ticari olarak hiç piyasaya çıkmadı.

Alıntı:
O zaman bu yanıtınızdan şöyle bir sonuç çıkıyor;

- Yazın kalsine kaolin
- sonbahar ve kışın don olayına karşın kalsine olmayan kaolin
- hatta kalsiyum karbonat
- Hatta par ışınımlarını da olabildiğince yansıtması açısından özel ve pahalı üretim olmayan daha büyük tanecik boyutlu kaolin
Son cümle hariç katılıyorum. Büyük parçacıklı kaolinin yapraklarda düzgün bir yansıtıcı film oluşturması beklenmemelidir. Bu yüzden küçük tanecikli malzemenin istenen ve beklenen sonucu vereceğini söyleyebiliriz.

Kaolin'de maliyeti oluşturan faktörler içinde en önemlileri, hammadde kaynağı ve hammaddedeki kalite, rafinasyon ve inceltme teknolojisinin maliyeti, yüksek enerji gerektirmesinden dolayı kalsine maliyeti ve diğer lojistik maliyetleri sayabiliriz. Dolayısıyla kalsine maliyeti çıktığında dikkate değer bir ucuzlama da elde edilir.

Bu bakımdan, kış uygulamaları için gözüme çarpanlar arasında kalite ve uygunluk bakımından görebildiklerim içinde en uygun malzeme bu. Fiyatı da yanlış hatırlamıyorsam oldukça uygun idi.

Etki mekanizması hakkında çok özetle şunu söyleyebiliriz. Don zararının en çok meydana geldiği koşullar, evergreen (her daim yapraklı) bitkilerde çok soğuk fakat havanın açık ve güneşli olduğu erken sabahlarda gerçekleşiyor. Bitki dondurucu soğuğa rağmen güneşi görüp fotosentez mekanizmasını devreye sokuyor, su yollarından yürüyen bitki öz suyu özellikle ince dallarda donarak hücreleri patlatıyor. Burada kaolin kaplamasının rolü fotosentezi başlatmamak şeklinde. Aynı gün ilerleyen saatlerde PAR ışınım miktarına göre fotosentez başlayabilir fakat bu defa artık öz suyun donması tehlikesi kalmamış olduğu için bitki de zarara uğramamış olur.

Gereken önem verilip uygulama yapıldığı taktirde iklim özelliklerinden sapacak kadar soğuyan hava koşullarında don zararı büyük ölçüde engellenebilir. Fakat daha önemli bir problem ise, hava ve bahçelerdeki koşulların böyle bir uygulama yapılmasını da pratik olarak çok güçleştirmesi. Soğukta, çamurda ya da yağışlı günler devam ederken nasıl uygulama yapılacak? Bu ciddi bir sorun.

Bunu aşmak üzere aklıma gelen çare ise, uygun koşullar yakalandığında, önceden tek bir uygulama yapılması fakat bu uygulamanın bir dizi, mümkünse geç donlara kadar bitkileri koruyabilme özelliğini muhafaza etmesi. Bunun için de kaplamanın bir kaç ay boyunca özellikle yağıştan etkilenmemesi, hatta suyu itici özelliğinin olması gerekir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön