![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
merhabalar, ilk 12 sayfayı okudum. İnanın bu konu hakkında bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle Sayın Saracan'ın eline sağlık. Şimdi sorularıma gelecek olursam: Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Sayın Sarıcan çöp enzim için 3 ay süre geçmeli demişti (ilk 12 sayfaya kadar 3 ay söyleniyordu). Ama bu son sayfada 20 gün yeterli denmiş. Acaba hangisini baz almalıyım. Mevsim sıcaklığına göre üç ayda sürebiliyor benim yaptıgım balık enzimi üç ayıda geçti.sıcaklıga göre uzayabilir.meyve kabukları için bu mevsimde yirmi gün yetebiliyor Birde ilk 12 sayfada pek yumurta kabuğu ve patates kabuğu söylenmemişti (genelde meyve kabukları vardı) . Acaba bahçeme diktiğim göçürtmeler için (domates, biber, patlıcan, karpuz) nasıl bir karışım hazırlamalıyım (yumurta kabuğu-patates kabuğuyla yapılan bir karışım mı yoksa meyve kabuklarıyla yapılan karışım mı?) elinizde ne varsa karışım şeklinde yapmak en güzelidir birde karışımı kaç gün bekletmeliyim. Şimdi enzim yapmaya başlasam göçürtmelere vermek için geç mi kalırım? Son olarak şişenin ağzına balon kayduğumuzda hava alması için günlük şişenin ağzını açmaya gerek yok değil mi? Şimdiden teşekkürler...[/QUOTE] karışıma koyacağınız artıkları iyice parçalayıp bidona koyabilirseniz süreniz azalacaktır 20 günde rahat olu.. balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
Alıntı:
balonunuzu bir kaç yerden delmeyi unutmadıysanız kapagını açıp kapamayla uğraşmanıza gerek kalmaz.[/QUOTE] çok teşekkür ederim cevabınız için... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
yumurta kabuğunu illa ki haşlamak mı gerekiyor yoksa çiğ kabuğu da karışıma ilave edebilir miyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
Enzimde kullanacagımız tüm artıkların taze ve temiz olması gerekir günlerce çöp kovasında beklemiş kokuşmuş nevaleleri koyamayız... Her türlü mutfak artıgını et türleri hariç ve limon sarmısak vb gurubu hariç kullnabiliriz sizin sordugunuz gibi kaynatmaya hiç gerek yok direk yumurtayı kırıp kabuğunu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Buzdolabında tazeliği hafif gitmiş can eriklerini enzim yapmak için pet şişeye doldurmuş, biraz da pekmez eklemiştim. Hava kilidini de yarın öbür gün takarım demiştim. Sonra yurt dışına giderken bu meseleyi unutunca döndüğümde patlamış bir şişeyle karşılaştım.. ![]() Ben ettim, siz etmeyin ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Evet, kulağa hoş geliyor değil mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
|
Benim bu cumartesi yaptığım enzimdeki balon bugün sönmüştü. Şimdi tekrar pekmez ekledim ama pek bir değişiklik olmadı. Kullandığım pekmez keçiboynuzu pekmeziydi. Acaba şeker oranı mı az geldi, ne dersiniz? Yarın kahverengi şeker eklesem mi acaba? Yardımcı olursanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Maya enzim yapılırken mutlaka konması gereken malzememiz... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
Alıntı:
Alıntı:
![]() |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
neden bu işkenceyi gönüllü çekiyorsunuz formul basit uzay araştırması filan degil 1-3-10 formulu o kadar bir pekmez üç nevale on birim su kapgına bir balon o kadar bir ay sonra gürbüz ve mutlu sebzeler ,meyveler ve doğaseverler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
az önce yeni enzimi hazırladım, içerisinde elma kabugu,muz kabugu, kiraz , erik ,havuc,kıvırcık,mor lahana, yumurta kabugu , patates kabugu, salatalık kabugu , domates kabugu , kabak suya katıldıktan sonra bir miktas yas maya ve bir miktar üzüm pekmezi ekleyip 5 litrelik bidonun( önceki bidonun aynısı) bogumuna kadar suyla doldurdum, balkondaki kutuların arkasındaki yerini aldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
daha yaklasık 6 saat oldu yeni enzim sisemin kapagını bir aralıyım dedim, epeyce gaz çıkması oldu, bu kadar cabuk değişim süreci başlar mı.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Süreci hızlandıran içine katılan mayadır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 12
|
Merhabalar, bu konuda yazılan mesajları okumak bile çok heyecanlıydı, uygulamak kimbilir nasıl heyecanlı olur dedim ve ben de 25 Nisan da enzim yaptım. Formülüm 300 gr pekmez+2,7 lt su (bir kısmı haşlanmış makarna suyu)+900 gr organik atık (ekmek+marasa+soğan+portakal+patates+domates kabuğu)+2 dolu yemek kaşığı yoğurt+2 çay kaşığı kuru maya idi. İşlem sonrası görüntü şöyle idi. ![]() Balkonda defalarca patlayan balonları değiştirilen ve gün aşırı çalkalanan enzimimin son durumu şöyle. ![]() Bugün oluşan sıvının ph ını ölçtüm 3,5 idi, 1/100 oranında sulandırılmış karışımın ph ı ise 5,5 geldi. Sulama suyum dinlendirilmiş musluk suyu ve toprakta&yaprakta beyazlıklar oluşturacak kadar çok kireçli, sizce ph 5,5 luk karışımı bu şekilde uygulamalı mıyım? Yoksa daha seyreltmeli miyim? Deneyimli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
benim önceki sayfalarda okudugum kadarıyla , sogan portakal sarımsak limon enzime karıstırılmaması öneriliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
|
hazırlanan karışım direk güneş ışığından korunmalı mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 133
|
Konur hatta dahahda hızlanır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
ben gölgede tutulur diye biliyordum , benim enzim şişeleri direk güneş ışıgı almıyor, kutuların arkasında duruyor balkonda. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Ben gölgece tercih ediyorum.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
|
Merhaba, Geçtiğimiz yıl mutfak atıklarından yaptığım enzim (mi acaba?) . Yaklaşık 1 yıl yarı gölgede bekletilip, arada gazı alınıp, sonra unutulup geçen haftlarda akla geldip açıldıktan sonra süzüldü. Atıklar bahçenin bir köşesine gömüldü üstüne gübre+toprak serpildi. Sıvının ise bir kavanoza konularak buzdolabında muhafaza edilmeye başlandı. Malzeme olarak eşim aklına ne geldiyse koymuş. Portakal kabuğu, soğan kabuğu (bunların tercih edilmediğini maalesef sonradan okudum), patates kabukları, patlıcan, biber, salatalık, fasulye vb. yoğurt suyu, pekmez. An itibariyle kokusu sirkeyi andırıyor. Buda yeni atık bidonu, artık acımaya başlayan marulları söküp taze yapraklarını burda değerledirmenin iyi bir fikir olacağını düşündüm. Lakin aşağıdaki sorularımda bahsedeceğim üzere pekmezle birlikte, bir miktar şarap da ilave etmiş bulundum. Gözlemlerim:
Sorularım:
Düzenleyen Entropi : 28-05-2012 saat 11:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
![]() ![]() Enzim yaparken meyve ve sebze atıklarını ayrı ayrı yapmak daha iyi duruyor. Çünkü bazı sebze atıkları _lahana, brokoli, ısırgan otu gibi_ ağır koku yapabiliyor. Sirkeleşme meyve atıklarında daha çok oluyor. Hava ile temasından kaynaklanıyor. Bu durumda fazla bekletmeden topağa vermek gerekiyor. Meyve atıklarına şarap koymanın bir zararı olmaz. Zaten meyve atıklarından yapılan enzim bir az şaraba da benzer... ![]() Enzimi 1/100 oranlarının üstünde kullanmak gerekir. Enzim verildikten sonra temiz su verilmeli. Yani bir boş bir dolu ... Enzim hiç hava almayan bir kapta 1 yıl kadar bekletilebilir. Yalnız içinde tortusu olmalı... Belirli tecrübeye sahip olduğunuzda enzimin pH ını aramayacaksınız. Gözleminiz yeter. Enzimden binde bir oranında bile olsa zehir üretemezsiniz. Enziminiz iyi olmadıysa daha az oranlarda suya karıştırarak toprağa veya bitkiye verebilirsiniz. Enzimin içinde baskın oranda ısırgan otu _ ki fena koku yapar_ yoksa yaprak bitlerine etkili olmaz. Arap sabunu+zeytinyağ etkisinden yaprak bitleri etkili olmuştur. Sn Safranlı da katkıda bulanabilecek belki... Resimleriniz görünmüyor. Küçültüp bilgisayarınıza atmanız ve oradan siteye yüklemeniz gerekiyor. Kolay gelsin. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |||||
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2011
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 13
|
Alıntı:
Etki fazla olmuş olacak ki ne bulursa atık bidonuna koyar oldu. ![]() ![]() Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Mesajında altına da ayrıca istek dışı ilave edildiğini görünce, ekleri silmiştim. Sanırım script, resimleri sunucuda tutup, mesaj sonunda değil de içinde kullanmaya müsait değil . Ya bu şekilde devam edeceğim. Veya aralarda kullanmak gerekirse harici bir sunucu linki kullanacağım. Şu an için tekrar yükledim. Cevaplarınız için teşekkürler. Saygılar |
|||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
hocam gayet güzel açıklamış..... enzim bir geri dönüşüm bir geri kazanım pratiğidir... doğamızda bir şekilde dönüşecek,parçalanacak ve uzun sürsede faydalı hale gelecek olan her artığı sadece kontrollu bir şekilde değerlendirmektir... aslında enzim biraz tembel işidir.... yaparsın unutursun..... ilk oranlama da hassas davranabilirseniz hızlı olur.. oranı kaçırırsanız yınede bir sey olmaz sadece süreyi uzatır.... içine koyduğunuz nevalenin durumuna göre besin değeri taşıyacağından; çok özel bir şey (yarasa göbresi,yabani yonca gibi) koymadıysanız 1e 100 ve üzeri ölçü uygundur... peşinden yağmurun geleği kesin olan günlerde akşam üzeri enzim verirseniz oranlar azalabilir... tabi yazın yağmur az oluyor ama... yağmur öncesi mutlaka enzim ziyafeti çekilmelidir... dostalrın özellikle meyveliklerde bitkilerimize kış boyunca besin bombalamasına devam etmeliyiz.... bitki o kadar ki bir an önce bahar gelsede filizlerimi büyütsem demelidir.. bitkiler konuşurlar dostalrım... ve yukarıdaki ifadeyi kullanırlar..... bahar gelince bolca besin bulmaz ise ona göre sürgün atar sonradan verdiğiniz besinler çok mükemmel olsada bitki hep emniyette kalır ve kontrollu büyür.... yani enzim ..... enzim .... enzim... hele sonbaharda mutlaka enzimle tanışmalıdır her bitki.... Düzenleyen Safranlı : 15-01-2013 saat 10:27 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
bir an önce enzim hazinemizi hazırlayalım... Düzenleyen Safranlı : 28-05-2012 saat 15:31 Neden: tekrar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 713
|
sağdaki , ilk yaptıgım enzim ( 03.05.2012 ) soldaki 19.05.2012 de yaptıgım enzim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
gayet güzel görünüyorlar.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|