![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Sertac,Tamam korkmuyorum,cesurum dediysem de,fotosunu çekecek kadar yürekli degilim,ama bir raslanti sonucu kendimi güvende hissedersem çekmeye çalisacagim.Bulundugum yerde çok farkli türleri var,onlari tanimamda yardimci olursaniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Eğer hiç dokunmaz ve çooook yavaş yaklaşırsanız(Çok çok yaklaşmayın tabi) yılana sorun olmaz ama yine de tedbiri elden bırakmayın derim. Bir de gözlerine dikkat edin kedi gibi mi yoksa yuvarlak gözbebekleri mi var... Düzenleyen sertacturhan : 24-09-2012 saat 15:14 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-08-2012
|
Benim yakından gördüğüm ve fotoğrafını çektiğim tek yılan. ![]() ![]() 2008 yılında, Sapanca sahilinde çektim bu fotoğrafı. Çocuklar bu şekilde gezdiriyorlardı. Benim ödüm patladı, ama elime fırsat geçmişken fotoğrafını çektim. Bir daha karşılaşmamayı diliyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Umarım öldürülmemiştir... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu da bir Kara Yılandır... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-11-2010
|
yılanların yaklaşmadığı bitkiler nelerdir? bahçeye onlardan diksem de yılanları uzak tutsam olmaz mı? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-10-2012
|
Allahım yalvarırım benim karşıma hiç çıkmasın. En korktuğum canlı!!! |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2006
|
Yüzü soğuk bir hayvan, bahçemde var ne yazıkki. Ona zarar vermek istemiyorum şahsen, ama kazara üstüne filan basarsak diye korkuyorum. Çünkü kendini korumak için ısırabilir. Bahçemde gördüğüm yılanların hepside zehirli. Uzaklaşsınlar mı bahçemden hayır, çünkü fare var bahçemde. Doğal dengeye karışmamak lazım diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
|
Antalya'da zehirli yılan bulmak gerçekten çok zor, görülen bir çok yılan türü su yılanı diye isimlendirdiğimiz zehirsiz türler. Bu yılanların zehir dişlerini sadece avını kenetleyip kaçmamasını sağlamak şeklinde kullanıyor bu tür yılanlar. Siz kazara üstüne bastığınızda belki ısırıktan dolayı canınız yanar az bir şey, sonra geçer. Ya basılan yılan ne hale gelir, en düşük ihtimal beli kırılır. Sonuçta ölür yılan, yılan zarar görmese bile yaşadığı stres yeter ona. Ben daha yılanın üzerine basıbta zehirlenen birini hiç duymadım, yılan sizin geldiğiniz hisseder ve hızla ortamdan ayağınızın altından çekilmeye çalışır. Bu yüzden gördüğünüz her yılan size doğru gelen değil sizden uzaklaşandır. Yılan doğada bir denge unsuru, her ne sebeple olursa olsun öldürmemek lazım. Hele ki çok zor şartlar da yaşamaya çalışan bir canlı, her zaman yiyecek bulamıyor. Bu yüzden haftada 1 tane fare ile idare ediyor garibim, fare nüfusu çoksa 3-5 tane aynı anda mideye indirebilir. Avını yakalayan bir yılan 1 hafta ortalarda görünmüyor. Alıntı:
Düzenleyen Mutlu Kutlu : 10-11-2012 saat 08:45 |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2009
|
bana çookk fazla yılan lazım dostlar.benim arazimde tarla sıçanları kol geziyorlar. onlarla mücadelede kullanacagım.şimdilerde 5-6 civarında varlar.hiç kimseye zararları olmuyor.beslenme sorunları yok.bo sıçan var. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Küçükken köyümüzde yılan ve kertenkele türlerini öldürmenin hem macera hem de faydalı * (çeşitli hurafeler sebebiyle) olduğunu duyardık büyüklerimizden ve bu hevesle amatör olarak ava çıkardık çocuklarla... Yarış yapardık kim daha çok avlayacak diye, Özellikle köyde kır yılanı ve altınbaşlı yılan denilen türlere çok defa kıydık... Şimdilerde anlıyorum da; kendi doğasında zor şartlar altında yaşamaya çalışan canlıların dünyaya ya da insanlığa ne zararı olabilir ki? O yüzden: Yaşamak haktır...! |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Mutlu Kutlu, Antalyanın neresinde yaşıyorsunuz bilmiyorum. Benim bahçem döşemealtında, buradaki yılanların çoğu zehirli. Verdiğiniz ansiklobedik bilgiler için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlarımla |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Burada engerek türü yılanlar var. Kafaları üçgen şeklinde, kuyruklarında çıngırakları olan türler var. Ben 8 yıldan beri buradayım, mahallindeki insanlarda bu yılanların zehrli olduğunu söylüyor. Sayın Mutlu Kutlunun söylediği gib Antalyadaki tüm yılanların zehirsiz ve su yılanı türü olarak düşünülemez. Selamlar |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Çocukken bizede söylenen şey üçgen kafalı yılanlar zehirli, dikdörtgen kafalılar zehirsiz. Su yılanlarına baktığımda onlarda üçgen kafalı, ama zehirsiz ![]() Mahalli insanların bir çoğu cahilliği kabul etmeyen, öğrenmeyi de sevmeyen. Geleneksel, yalan yanlış bilgileri devam ettirmek isteyen insanlar. Baykuşların öttüğü evden ölü çıkar, uğursuz hayvanlar inancını doğru bulan ve yayan bir çok insan mevcut hala. Sn. Sertaç Turan'ın dediği gibi zehirli türler insan tehlikesinin olduğu bölgelere zorunlu kalmadıkça gelmezler. Dünyada en zararlı varlık zehiri olmayan insan oğlu, birde zehiri olsa insan soyu yeryüzünden silinmişti şimdiye kadar. Çocukken anlatırlardı insan kovalayan yılanları Halbuki insan kendi gölgesinden bile arada bir korkan bir varlık. Yılan koşan insanı takip edebilirmi acep kanatlı veya uzun bacaklı olması lazım.1989 yılından beridir Antalya'dayım 2012, bu zaman arasında hep ormana yakın, tarım arazilerinde. Börtü böcek, yılan akrep vs. içerisinde yaşıyorum bir tek kişinin ısırılıp hastanelik olduğunu görmedim, duymadım. Bazı engerek türleri Antalya'da yaşıyor, ama bunlar insanlardan uzak. Çıngıraklılar zaten çöl yılanlarıdır, Türkiye'de yoklar. Tavsiyem gönlünüzü ferah tutun, o kadar da korkulacak yaratık değil yılanlar. Rastlarsanız görmezden gelin, her duyduğunuza da inanmayın. Yılan ısırması milli piyangonun en büyük ikramiyesinin size çıkması gibi düşük bir olasılık. İnsanların size zarar vermesi daha yüksek olasılık. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ediyorum. |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2007
|
Alıntı:
Morfoloji genetiğin çözülmesiyle öldü cenazesini kaldıran yok. Kafasının şekliyle sadece genel geçer bir fikir beyan edebilirsiniz. Daha öncede vermiştim bu örneği çukurbaş (Malpolon insignitus) diye geçer, su yılanı olarak kabul görürdü çünkü morfolojisine göre sınıflandırıyorlardı sonra iki damla kan alıp baktılar koç gibi engerekmiş arkadaş, Vipera monspessulanus oldu inceden. O yüzden ben baktım su yılanlarının kafası üçgen ama zehirsiz demek çok yanıltıcı, bi o kadarda gerçek dışı.. Bakmayla görmeyle olacak işler olsaydı bunlar hala biyoloji öğrencilerine böcek bacağındaki kılları saydırıyo olurlardı. Kaldı ki suda gördüğünüz her yılan su yılanımıdır, değilmidir, nedir onları sizin gözünüzde su yılanı yapan bunlar çok muallak. Mahalli insanlar başlıklı genellemenizle bu yanıltıcı beyanınız arasındaki paralelliğe değinmeye gerek duymuyorum. Şu başlıkta sadece iki tane engerek resmi var işin ciddiyetini kavramanız lazım, bahçemde gördüm denen bahçe 20 dönümde olabilir 200 metrekare de olabilir, karşılaşma sıklıklarını, burada vereceğiniz yanlış bir fikirle sebep olabileceklerinizi biraz düşünün. Sarı yılan (olsa olsa Elaphe sauromates) bişey yapmaz ne demek neyin garantisini kime veriyorsunuz anlaşılır gibi değil. Vipera ammodytes sarıdır ve engerektir ve yerel türlerden biridir. Boynuzlu engereklerin sarı olanlarındandır. Bunun dışında deli gibi kaçak hayvan getirilip satılıyor bu ülkede aptalın biri satın alır getirtir sonra ya doğaya salar ya da yılan kendi kaçar sonra sarı yılan birşey yapmazı anlatırsınız burada. Halkalı papağan yerel bir kuş olabilirmi bi açın bakın ama artık istanbul'un yerel kuşlarından biridir. Pek yakında Ankara'nında yerel kuşlarından biri olacaktır. Düzenleyen Pikapika : 17-04-2013 saat 15:17 Neden: edit |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Pelias Olguni
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Çıngıraklı yılan olduğunu söyleyen birkaç arkadaşımız var. Türkiye'de bildiğim kadarı ile çıngıraklı yılan yaşamıyor. (Amerika'da ki bildiğimiz çıngıraklı'dan bahsediyorum). Arkadaşlarımız bunların çıngıraklı yılan olduğunu gayet emin bir şekilde anlattıklarına göre, şöyle bir şey olmuş olabilir. Pikapika arkadaşımızın bahsettiği gibi, birileri kaçak yolar ile Türkiye'ye sokmuş ve sonra bir şekilde doğaya bırakılmış ve görülen çıngıraklı yılanlar bunlar olabilir. (Tabii, gerçekten bildiğimiz cins çıngıraklı yılan ise). Yanlız, bu durumda şöyle birşey var. Bu türlerden birkaç tane bu şekilde doğaya bırakılmış olsa bile, bunların erkekleri ile dişileri birbirlerini bulup üremeleri çok zor bir olasılık. Eğer diğer yılanlar ile melez yeni bir tür ortaya çıkarmazlar ise, zaten kendileri öldüğünde yok olmuş olurlar. Yılanlar melez üreyebilirler mi? Yani, burada doğaya salınmış bir çıngıraklı yılan ile herhangi bir başka yerel engerek'in, melez yavrular üretmesi olası mı? Belki de imkansız bir şeydir ama başka ülkelerden hayvanların, kıtalararası başka ülkelere gelmesi-gitmesi ve orada üremeleri ile Yaşam bir şekilde yolunu bulur ve devam eder tezini haklı çıkartan çok fazla örnek var. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2007
|
Melez üreyemezler, çıngıraklı yılanlar (Crotalinae) engerekgillerin alt türüdür haliyle kuyruğunda pullardan oluşmuş bir çıngırağı olması şartı aramak gereksiz. Yılanların bir çoğu gerek ciğerleriyle gerekse pullarını kullanarak kendine has sesler çıkartabilirler. Daha önce hiç çıngıraklı yılan duymamış biri için duyduğu bir yılan sesini çıngıraklı yılan sesi olarak adlandırması, yılanı gördüğünde fondaki böcek sesini yılana ait sanması gayet mümkündür, zaten yanıltıcı veriler bu şekilde ortaya çıkar, ortalam bir tür listesi şunun gibidir .:Bilim ve Teknik Web Sitesi::Türkiye Tür Listeleri::Sürüngenler:. Bunun dışında tüm yılan türleri tespit edilmiş ve eklenmiştir demek yanlış olur, tespit edilenlerin listesidir eklemeler muhakkak olacaktır. Çıngıraklı yılan sesi için fikir verebilir, dinleyince zaten çok ayıredici birşey olmadığını göreceksiniz. Sayfanın en altında cırcırböceği sesiyle ne kadar benzediğini görebilirsiniz. Rattlesnake Sounds and Video Bol fotoğraf için turkheptil e bakabilirsiniz http://www.turkherptil.org/default.asp Aynı türün farklı dönem ve mevsimlerde çekilmiş fotoğraflarındaki renk skalasını görünce yılanları rengiyle ayrıedilemiyeceğini kolaylıkla anlarsınız. Afrika arısı denilen arılar iklim odasından kaçarak yayılmışlardır, aynı şekilde amerikan menşeli hamamböcekleri (Periplaneta americana) gemi ile izmir'e gelmiştir, bu liste böyle gider. Düzenleyen Pikapika : 17-04-2013 saat 20:50 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-04-2013
|
çok güzeller |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Gözlerinin buğulanması kabuk değiştirmeye hazır olduğunun bir göstergesi. Tabi bu dönemde çevresini çok iyi göremez. Ama ondan daha tehlikeli canlılar tarafından kötü bir şekilde öldürülebilir. Yazık olmuş. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2007
|
Merhaba, Efendim bu aralar bahçemiz kurbağa kaynıyor. Dolayısı ile bu durum ince ve uzun dostlarımızın da epey ilgisini çekmiş görünüyor. Kendilerinden pek haz etmem ancak fobi derecesinde de bir korkum yok. Endişelendiğim durum, Allah korusun 5,5 yaşındaki kızım adına doğabilecek olumsuz durumlar. Gördüğüm türe ait biraz araştırma yapmaya çalıştım. Sanırım Natrix Natrix (Yarı sucul yılan - Vikipedi) denilen zararsız bir tür. Ancak yinede forumumuzdaki uzman ağızlardan gelecek yorumlar beni daha emin kılacaktır. Bu gün bahçede kahvemi içerken gözümün önünde kurbağayı kaptı yılan. Sopa gibi dikilip birden atlayıverdi hayvanın üzerine. Ardından, bir kurbağadan çıkmasına ihtimal vermediğim o sesi duydum. Ara sıra bu sesi duyuyordum ve ne olduğunu merak ediyordum. Artık biliyorum ki bu sesi duyduğumda bir yerlerde kurbağa ziyafeti var. Bir zaman sonra aklıma kamera kaydı yapmak geldi. Sebebi, görüntüleri sizlere sunup tür hakkında detaylı bilgi alabilmek. Kamera çekimi pek anlaşılır olamadı. Nedeni, yılana yaklaşmaya başladığım anda korkup ağızında kurbağa ile yan bahçeye kaçıverdi. Uzman arkadaşlara detaylı bir sunum olur mu bilemiyorum ama görüntüyü ekleyeyim; 20131018 133832 - YouTube Saygılar sunarım. Düzenleyen Tolga Özmeral : 19-10-2013 saat 12:12 Neden: Link Ekleme. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu.
|
Hiç korkmana gerek yok, su yılanları zehirsiz olurlar. Kızınız küçük olmasına rağmen yılandan çok daha büyük olduğuiçin yılan kızınızı uzaktan gördüğü anda tüyecektir. Benim çevrem irili ufaklı bir sürü yılanla dolu, ev içerisinde gezen ince uzun bir tane var arada bir göz göze geliyoruz. Ev içerisindeki mini kertenkele peşinde koşuyor haylaz. Dün akşam 22,00 gibi yatak baş ucuna yakın aşağıda küçük bir sarı akrep, en tepede kocaman siyah akrep yakaladım, bardak içerisinde hapis her ikiside. Az sonra uzak kayalık bir yere salacağım. Bu canlılarla uyum sağlamak zorundayız, onlar bizim yaşam alanımızı işgal etmiyorlar. Biz onların yaşam alanlarını işgal ediyoruz. Her nekadar yüzü soğuk hayvanlar olsalar da doğa için faydalı hayvanlar, sana bana yük olmadan yaşayıp gidiyorlar. Bırakalım yaşasınlar. Düzenleyen Mutlu Kutlu : 19-10-2013 saat 12:41 |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|