agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni227Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-11-2012, 15:21   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FKY100 Mesajı Göster
Evet mesaj yazmadım çünkü tarım ve bitki yetiştirmek konusunda acemiyim. Evet Mesleğim Çevre Mühendisliği, ama bende mesleğimin sizler tarafından da peyzaj , çevre düzenleme gibi anlaşılmış olduğu kanısı oluştu.
Sn. FKY100 sanırım ne demek istediğimi tam anlatamamışım.. Bu nedenle çok özür diliyorum..

İstatistiki verileri tam bilemem fakat; tahmini yorumum, bu siteye üye olanların çok büyük bir kısmının bitkisel hiçbir eğitim almadan, tamamen hobi amaçlı amatör bir ruhla burada oluşudur.. Aramızda işi ve hobisi arasında uçurum olmasına karşın, Peyzaj-Ziraat Mühendislerine taş çıkarır projeleri olan üyelerin varlığını söylemek isterim.. Çevre mühendisi ne iş yapar az çok ben de biliyorum.. Mesleğinizden beklentim sandığınız gibi asla değildi.. Madem diğer konu başlıklarını da okumuşsunuz, bu sitede sadece bitkilere yönelik başlıklar olmadığını görmüş olmanız gerekir..

Sizi eleştirdiğim kısma gelirsem.. Mesajlarınız sadece kendi BAHÇE sayfanıza girmekten ibaret.. Balkonunuzda bitkileriniz olduğunu okudum.. Gerekli başlıklarda onlarla ilgili sorunlarınızı, sevinçlerinizi paylaşabilirsiniz.. Hayatınızda var olan diğer hobiler için de bu geçerli..

Tura, Halil Önen ve mrduran beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 15:31   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-06-2008
Galeri: 2
Bahçenizi ve nasıl meydana getireceğinizi merakla bekliyoruz.

Burada herkesin şu veya bu şekilde bahçesi var.

Sizden de faydalanacağımız o kadar çok şey var ki.
Kolay gelsin.

Halil Önen ve mrduran beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 15:42   #3
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
Sn. FKY100 sanırım ne demek istediğimi tam anlatamamışım.. Bu nedenle çok özür diliyorum..

İstatistiki verileri tam bilemem fakat; tahmini yorumum, bu siteye üye olanların çok büyük bir kısmının bitkisel hiçbir eğitim almadan, tamamen hobi amaçlı amatör bir ruhla burada oluşudur.. Aramızda işi ve hobisi arasında uçurum olmasına karşın, Peyzaj-Ziraat Mühendislerine taş çıkarır projeleri olan üyelerin varlığını söylemek isterim.. Çevre mühendisi ne iş yapar az çok ben de biliyorum.. Mesleğinizden beklentim sandığınız gibi asla değildi.. Madem diğer konu başlıklarını da okumuşsunuz, bu sitede sadece bitkilere yönelik başlıklar olmadığını görmüş olmanız gerekir..

Sizi eleştirdiğim kısma gelirsem.. Mesajlarınız sadece kendi BAHÇE sayfanıza girmekten ibaret.. Balkonunuzda bitkileriniz olduğunu okudum.. Gerekli başlıklarda onlarla ilgili sorunlarınızı, sevinçlerinizi paylaşabilirsiniz.. Hayatınızda var olan diğer hobiler için de bu geçerli..

sayın selis
Çok değerli uyarılarınız için teşekkür ediyorum.

FKY100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2012, 12:09   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Ben evet bahçemi yeni aldım. Sizler de bu bahçeleri 2-3 hafta gibi bir zamanda oluşturmadınız diye düşünüyorum. Belki ilk heyecanla bu sayfayı açmakta acele etmiş olabilirim...
Acele etmiş sayılmazsınız Sn FKY100;

yeni bahçeniz için, sıfırdan başlayıp resimlerle destekleyip neler yapmak istedikleriniz bizimle paylaşırsanız, çok güzel fikirler ortaya çıkacağı düşünüldüğünden ve size yardımcı olabilir düşüncesi iledir yazılanlar...

Sayın selis ve Safranlı, sizden yukarıda sizin meslek dalınızı kapsayan site içinde konu başlıklarına katkınızı bekledikleri için böyle düşünüyorlar ayni sizin 18 yıllık tecrübeniz bu konu başlıklarına ışık tutacağına inanıyoruz...

Alıntı:

Çevre Mühendisliği evet adı üstünde çevre ile ilgili problemlerin çözümünü, oluşmasını engelleyici önlemlerin alınmasını ve çevresel risklerin en aza indirilmesini öngören bir meslek grubudur. Benim meslektaşlarım özel merakı olanlar dışında tarımla ilgili işlerde pek çalışmazlar. Bizim meslek dalımız daha çoğunlukla altyapıların yapılması ( kanalizasyon, içmesuyu, yağmur suyu ) ve işletilmesi, arıtma tesisi, atık bertaraf tesisi vs. yapmak, işletmek, atık yönetim sistemleri kurmak, çevre yönetim sistemleri kurmak ve işletmek konularıyla ilgilenir . Ben 18 yıllık çevre mühendisiyim ve hep çevre mevzuatının uygulanmasını sağlayıcı çalışmalar yaptım. 6 yıl devlet kurumunda , 12 yıldan beri de özel sektörde bu görevi sürdürüyorum. Eğer sizlere bir katma değerim olacaksa ancak bu yönde olabilir.

Bende elimden gelen desteği esirgemeyeceğim ama bu forumda yorum konusunda çok yeniyim.
yapacaklarınız _ başından beri_ bizimle paylaşırsanız sizin kadar bizde keyif alırız...

Kolaylıklar diliyorum...

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 23:21   #5
Ağaç Dostu

badembaba's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Sayın FKY100 hayırlı uğurlu olsun. Ben de Gölcük - Mesruriye köyünde bahçe kuruyorum. Sanırım Kocaeli'ndeki sanayi kirliliği sebebiyle buradaki sayımız giderek artıyor, nefes alacak rahatlayacak yerler arıyoruz. Hayallerinizi gerçekleştirmenizi temenni ederim.

Lunlun beğendi.
badembaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 20:51   #6
Ağaç Dostu

hk50's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 14
Sn FKY100
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.Bahçe işi sabır ister.Sabırlı olunca kendiliğinden oluyor.Ben başladığımda bir fidan nasıl dikilir?Tere ile ıspanağı ayırt edemezken .Bu gün salça petmez elma erik satmıya başladık.Bazan hanımla konuşuyoruzda nerdeeen nereye diye?
Çok çok iyi olaçağına inanıyor,size başarılar diliyorum

mrduran beğendi.
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2012, 16:44   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Sayık FKY100, resimlerde arazi dikine sürülmüş görünüyor. Eğer arazinizi bu halde bırakırsanız yağan yağmur bu oluklardan aşağı dere yatağına inecekler ve inerlerken de yanlarında sizin çok değerli topraklarınızdan gasp edip götürecektir.

Bu nedenle son sürümün dere yatağına dik değil, paralel olması nacizhane önerimdir. Bu sayede yağmur suyu daha fazla toprağa nüfus edecektir.

Arazinizi iki kota bölerek daha rahat tarım yapabilirsiniz **** toprağın yağmurla kaybını azaltmak için baharda yeşeren otları sürmek yerine budayabilirsiniz. Bu sayede otların kökleri toprağınızı tutacağı kanaatindeyim.

rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2012, 16:45   #8
Ağaç Dostu

Benim arazim de çok eğimli, eğer sayfamı ziyaret ederseniz resimlerden de anlaşılacaktır. O nedenle araziyi kış başında sürdürmedim otlar kalsın diye. Ayrıca sürdürdüğümüz dönemde de son sürümü yatay olarak yapmıştık.

Faydasını gördüm.

badembaba, mrduran ve abay54 beğendi.
Eski 27-12-2012, 17:30   #9
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-10-2006
Tarlanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi şekillendirisiniz, bahçe veya ev ne yapmak istiyorsanız.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

FKY100 beğendi.
sarin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 22:27   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-10-2012
Yeni olan herşey gibi tarla-bahçeniz hayırlı olsun. İçinde çok mutlu zamanlar geçirin, çok verimli ürünler yetiştirin. Hasadınız bol olsun.

rise_com beğendi.
Pusarık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 08:38   #11
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Sevgili arkadaşlar;

evet çok yeni henüz...14 Kasımda aldık. Mevsim olarak da kışa gelince çok hızlıca birşeyler yapamadık.

Öncelikle sürdürdük. Evet belki yatay sürdürmek gerekirdi ama bizimki acemilik, tarlayı süren de ya bilmiyordu ya da gerçekten traktörü riske atmamak için yatay süremedi. Bize önce sürdürüseniz yağmur, kar suyu araziye işler iyi olur, baharda da tırmıkla taranır dediler. O yüzden sadece sürdürdük ve aralara da kar suyu vs. işleyebilsin diye keseğiyle bıraktık. Bu sırada kadastrodan ölçüm yaptırıp sınırlarımızı belirlettik. Bu işler hep yağış vs. nedeni ile gecikmeli yapıldı.

Etrafını çitle çevirme için fiyat ve malzeme araştırması yaptık. Önce dikenli tel ile çevirelim dedik , sonra yapılmışken iyisi olsun dedik metal direk ve kafes tel ile çevirmeye karar verdik. Bir yerle anlaştık. Yağışların azalmasını bekliyorlar etrafını çevirebilmek için. ( bu hafta sonu da yağışlı ne yazıkki)

Tarla ile yol arasında biraz kot farkı olduğundan araziye iniş için yoldan ayrılan ve araziye inen bir rampa yapmak için eşim mıcır, taş döktürdü. ****** onunda yağışsız bir zamanda , kato ile yapılması gerekiyor.

Anlayacağınız biz bu aralar havanın müsade ettiği oranda fiziksel hazırlıkları yaparak geçirmeye çalışıyoruz.

Tarlanın etrafı çevrildiğinde dikilmek üzere evimin yanındaki zeytin ağacının dibindeki bir filizi gözüme kestirdim. Kapıcıdan onu bana vermesini isteyeceğim. Bu arada oğlumla birlikte çekirdekten çimlendirdiğimiz ama portakal mı mandalina mı olduğunu hatırlamadığımız bir fidadınımız var. Bir tane de geçen yıl Ramazan Bayramında Kayınpederimin memleketteki tarlasında gezerken kuşlar tarafından oraya düşürülmüş ve orada doğal yolla büyümüş iki adet ceviz fidanı bulduk onun birisini biz birisini eşimin kardeşi aldı. Etti 3 fidan. onlarız zamanı gelince ekeceğiz. Bu arada başka ağaç fidanları da alacağız. Eşim Tarım Müdürlüğünden yetkili bir ziraat mühendisi ile dikilebilecek ağaçlarla ilgili görüştü. O çerçevede ön hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Ben de internetten bir siteden kışlık sebze tohumları aldım. Tohum takasdan da Halil Bey'lerden istedim. Gelirse bayağı tohumum olacak. Geçen yıldan arkadaşlarımın ve kayınbiraderimin bahçesindeki mahsüllerden beğendiklerimizden tohum aldık ama onlardan verim alabilecek miyiz bilmiyorum. Bahçede kullanılacak alet edevat da edinmek gerekecek. Çim biçme, çapa, bel, tırmık vs. Onları da internetten araştırıyorum.

Sayın sarin, ev yapmayı da planlıyoruz ama şu aşamada konteyner ile bir süre idare etmek niyetindeyiz. Çünkü maliyetler bizi buna zorluyor. Tarlamızı kredi ile alınca bir dönem ertelemek zorundayız. Çünkü olmuşken iyi brşey yapalım diye düşündüğümüz için. İnşallah bahara konteyner koyma işlemini de yapabilirsek biraz düzene girer tarlamız.

Ben de bu sayfayı burada açtım ama biraz şekillenip sebze, meyve, çiçek yetiştirmeye başlayınca Üyelerin Bahçesi kısmına taşımayı düşünüyorum.

Eski 28-12-2012, 10:52   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
bahçenin etrafına beton direk tavsiye ederim, ben bahçemi beton direk ve kafes tel ile çevirdim (demir direk ile fiyat farkı çok değil) memnunum iyiki yapmışım.

mehmetckc beğendi.
ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2012, 16:25   #13
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
bahçenin etrafına beton direk tavsiye ederim, ben bahçemi beton direk ve kafes tel ile çevirdim (demir direk ile fiyat farkı çok değil) memnunum iyiki yapmışım.
Sayın ykaya

Biz Antalya Döşemealtındaki 350 m2 araziyi çevirmek için geçen yıl 1000 TL vermiştik. Orası beton direk ve kafes tel ile çevrildi. Ama burası 3600 m2 olunca nerden baksanız 10000 TL tutacağı için vazgeçtik. Belki hesaplatsak o kadar tutar mıydı bilmiyorum ama metal direkle yapılanlarda sıkıntı yaşanır mı dersiniz.

Eski 28-12-2012, 16:29   #14
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

İşte oğlumla yetiştirdiğimiz ve ne çekirdeği olduğunu unuttuğumuz (portakal veya mandalina) minik fidanımız...

Şimdilik salonumuzun baş köşesinde , biraz büyüsün sonra bahçemize ekeriz.

Yaprak şekline bakarak bize bilgi verebilirsiniz belkiBirde bu forumdan öğrendiğim birşey varki bu fidanı ağaç olunca aşılatmak gerekecek galiba, çekirdekten yetiştirildiği için .....

Resim çekmekte de pek usta olduğum söylenemez ama en iyisi buydu.....

Eski 28-12-2012, 20:25   #15
Ağaç Dostu

Birader FKY100,
Beton direğin avantajı; paslanmıyor, daha göşterişli hemde daha sağlam.
Benim bahçe 3 dekar cıvarında çevresi 230 m uzunlukta, direkler arası 2,5 m hepsi 105 adet yaptı. piyasadan alsaydım fiyatı 11 tl den 1200 tl tutardı ancak bahçenin bulunduğu belde belediyesi ile anlaştım malzeme ve işçilik ödeyerek beton döktürdüm, bana maliyeti toplam 500 tl oldu. (malzemeler: kum,demir ve çivi) İmalatı ise şöyle 5x10 kalaslar 10 ar cm aralıkla düz beton üzerine yan yana dizip 180 cm uzunlukta iki başı kapatıldı arayada 6 lik demir ve etre yerleştirildi ve üzerine beton döküldükten sonra 5 şer adet uzun çiviler eşit aralıkla kafaları betona gömüldü. Örgülü tel montajı ise önce boydan boya eşit aralıklarla 4 sıra düz tel gerdirerek çivilere bağlandı daha sonra üzerine örgülü telde gerdirerek çivilere tutturuldu, çiviler pense ile bükülerek örgülü tel direklere sabitlendi. Bu yaz epey yağmur ve rüzgar olmasına rahmen gayet sağlam duruyor ayrıca direk diplerini taş ile takviye yaparsan hem az harç gider hemde daha sağlam olur.
kolay gelsin.

Eski 28-12-2012, 09:00   #16
Ağaç Dostu

xenkebikec's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2010
Sn. FKY100 hayırlı olsun, çok işiniz var ama hepsi de çok keyifli.

rise_com beğendi.
xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 12:22   #17
Ağaç Dostu

badembaba's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Sayın ykaya194 belde belediyesi ile anlaşmanız nasıl oldu, bütün belediyeler vatandaşa bu tür hizmetler veriyor mu?

Beton direğin dezavantajı olarak bir tanıdıktan şöyle bir tecrübe duymuştum: Hazır alınan beton direklerde yetersiz demir oluyormuş, beton kaliteside iyi olmayınca iki kışta soğuk sıcak değişimi sebebiyle direkler sağdan soldan patlıyormuş. En sağlıklısı alçak bir beton duvar üzerine dikilen L profil demir kazıklar kullanmak demişti...

badembaba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 18:47   #18
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badembaba Mesajı Göster
Sayın ykaya194 belde belediyesi ile anlaşmanız nasıl oldu, bütün belediyeler vatandaşa bu tür hizmetler veriyor mu?

Beton direğin dezavantajı olarak bir tanıdıktan şöyle bir tecrübe duymuştum: Hazır alınan beton direklerde yetersiz demir oluyormuş, beton kaliteside iyi olmayınca iki kışta soğuk sıcak değişimi sebebiyle direkler sağdan soldan patlıyormuş. En sağlıklısı alçak bir beton duvar üzerine dikilen L profil demir kazıklar kullanmak demişti...
Mutlaka güzel olur dediğiniz ancak demir sevdalılarına ne demeli. Demir sevdalıları o demirleri 1 hafta geçmeden aşk yuvalarına götürür.

Kesinlikle ve kesinlikle kaliteli beton direkle yapın derim.

FKY100 ve abay54 beğendi.
Eski 31-12-2012, 08:52   #19
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Bahçenin etrafının çevrilmesi için şu aşamada anlaşma yapıldığından artık değiştiremeyeceğiz ne yazıkki..

Eğer uzun vadede bir sıkıntı yaşanırsa dediğiniz gibi uygulayabiliriz ama arazi büyük olduğu için biraz işin maliyetinden kaçmak ama birazda iyisi olsun mantığıyla bunu seçtik. Hatta eşim bir ara ağaç kazık bile düşündü ama neyse ondan sonra vazgeçtik. Memur maaşıyla ve taksitle ancak birşeyler yapabiliyoruz. Gönül en mükemmelini istiyor ama

İnşallah o işte yapılırsa artık içine birşeyler ekmeye başlayabileceğiz. Ben en çok o yüzden heyecanlıyım. Bu hafta havada yağış yok gözüküyor. Belki bu hafta içi çevrilebilir.

Eski 02-01-2013, 10:35   #20
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Sonunda tarlanın etrafı çevrilmeye başladı. Dün direkleri dikmek için çukurlar açıldı, metal direkler yerine konulup betonlanmaya başladı.

Hava çok soğuk olmasına rağmen çalışıyordu işçiler, ellerine, emeklerine sağlık diyorum.

Telde çevrildikten sonraki halini resimleyip ekleyeceğim. İnşallah metal direklerden sonradan pişman olmayız.

Tarla yavaş yavaş şekil almaya başladı ama sanırım baharla birlikte herşey daha güzel olacak

rise_com beğendi.
Eski 29-12-2012, 15:36   #21
Ağaç Dostu

arkadaşım badembaba,
Belediyeler su,kanalizasyon,yol gibi hizmetler verdiği için ellerinde kum,çakıl,çimento ve demir gibi malzemeler bulunduruyorlar zaten inşaat işçileride var, benim işimide elamanlarının boş olduğu kış aylarında yaptılar.( hazır alınanlar preslenmiş olduğundan çatlama yapmaz, benimkiler dökme olduğu için yere atıldığında bazılarında kılcal çatlamalar oldu ancak içinde demir olduğundan eğilme patlama yok )
Beton direğin dezavantajına gelince;İnşaat demiri kalitesi her yerde standarttır (TSE e uygun) uygun çapta ve adette demir, harç olarakta yıkanmış dere kumu kullanır ve çimentosu iyi ayarlanırsa evladiyelik olur, gece gündüz,yaz kış ısı farkından dolayı beton patlasa zaten tüm betonarma evler dökülürdü, patlamasının sebebi deniz kumu veya yıkanmamış dere kumu kullanılmıştır. Beton direğin kalitesini sende kontrol edebilirsin satın almaya karar verdiğin şirketten bir adet direk satın alır balyozla kırıp içindeki demir ve etre adedine bakarsın ayrıca bir inşaatçıyada betonu konrol ettirisin.
Alçak duvar yapıp üzerine profil dikmek daha sağlıklı olur ancak maliyeti yüksektir bütün çevresine duvar örmek epey maliyetli olur ama gücünüz varsa yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.

badembaba beğendi.
Eski 29-12-2012, 16:18   #22
Ağaç Dostu

çiftçi5234's Avatar

Giriş Tarihi: 29-01-2011
Sayın FKY100, hayırlı olsun.Eğimli arazi bence düz araziye göre daha iyidir, biraz eğim gerekir.Dikeceğiniz fidanlar arasına zeytini de almanız çok iyi olur.

rise_com ve FKY100 beğendi.
çiftçi5234 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 08:01   #23
Ağaç Dostu

tturt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2008
Galeri: 112
Sayın FKY100,

Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun. Umarım en kısa sürede sağlık içinde istediklerinizi yaparak bahçenizin keyfini sürmeye başlarsınız.

FKY100 beğendi.
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 10:28   #24
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Sonunda bahçemizin yoldan ayrılan kısmı taş ve mıcırla düznelendi. Şimdi direk yoldan ayrılıp bahçemize inebiliyoruz. Yavaş yavaş alan belirlenmeye başlayınca hoşumuza da gitmeye başladı. Eşim dün " ilk defa baharın gelmesini bu kadar sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.

Bahçemizin etrafı çevrildi ve kapısı da monte edildi. Cumartesi günü hava biraz güneşli olunca hemen bahçeye koştuk kapıyı da görelim diye. Babam, küçük oğlum ve eşimle birlikte gittik, etrafını gezdik. Hatta dalında kalan kuşburnuları topladık. Marmelat için yeterli miktarda olmadığı için çay yapılmak üzere toplandı.

Ayvayı daha önce kayınbiraderim budamıştı. Onu da paylaşayım istedim.

Eklenen Resimler

Eski 21-01-2013, 10:31   #25
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Diğer resimler;

Eklenen Resimler

Eski 23-01-2013, 20:52   #26
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Bahçeniz hayırlı olsun Sn. FKY100.
Ağaç konusunda iyi karar verin. Saksınızdaki turunçgilin ne olduğu %99 belli: turunç.
Turunçgillerde tohumla elde edilen fidanlar çok büyük oranda hangi turunçgilden alınırsa alınsın turunç çıkar.
bence sizin bölgenize en uygun turunçgil Satsuma çeşitleri çünkü soğuğa en dayanıklı tür o. Çekirdekten çıkan fidanlar aynısı çıkmayacağına göre diğer türler için de aşılı olanları tercih edin bence. Bir de çekirdekten ektiğiniz fidanlar meyve almanız çok uzun sürer. Aşılı fidanlardan daha çabuk meyve alırsınız.
Bahçenize fidanları dikerken planlayıp dikin. Hızlı büyüyenlerle yavaş büyüyenleri aynı yere dikmeyin derim. Budamasını iyi yapmazsanız diğer türün gelişimini engeller. Biri büyürken diğeri zayıf kalır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım bir faydası olur.
İyi günlerde oturmanız dileğiyle.

gülenyüz beğendi.
h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2013, 07:41   #27
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan Mesajı Göster
Bahçeniz hayırlı olsun Sn. FKY100.
Ağaç konusunda iyi karar verin. Saksınızdaki turunçgilin ne olduğu %99 belli: turunç.
Turunçgillerde tohumla elde edilen fidanlar çok büyük oranda hangi turunçgilden alınırsa alınsın turunç çıkar.
bence sizin bölgenize en uygun turunçgil Satsuma çeşitleri çünkü soğuğa en dayanıklı tür o. Çekirdekten çıkan fidanlar aynısı çıkmayacağına göre diğer türler için de aşılı olanları tercih edin bence. Bir de çekirdekten ektiğiniz fidanlar meyve almanız çok uzun sürer. Aşılı fidanlardan daha çabuk meyve alırsınız.
Bahçenize fidanları dikerken planlayıp dikin. Hızlı büyüyenlerle yavaş büyüyenleri aynı yere dikmeyin derim. Budamasını iyi yapmazsanız diğer türün gelişimini engeller. Biri büyürken diğeri zayıf kalır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım bir faydası olur.
İyi günlerde oturmanız dileğiyle.

Sayn h_dogan

Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim. Turunç olduğunu belirlediğiniz bu fideyi biz ağaç yetiştirmek amacıyla değil, masada kalan bir çekirdeği toprağa rastgele dikmekle başladık. Yaprak verince de mutlu olduk. Şimdi bir saksıda yaprak verişini 2 oğlumla seyrediyoruz ve mutlu oluyoruz. Peki bu fideyi büyüyünce aşılayabilir miyiz.

Ağaçların dikimi ile ilgili pek bilgimiz olmadığı için eşim Tarım Müdürlüğünden bir mühendisle görüştü. Sizlerin de değerli önerileriyle birlikte bu ay meyve fidesi dikmeye başlayacağız.

İyi dilekleriniz için de ayrıca teşekkür eder, daha iyisinin sizlerin olmasını dilerim.

Eski 24-01-2013, 08:16   #28
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Evet belli bir kalınlığa geldikten sonra aşılayabilirsiniz.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2013, 14:11   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2009
Sn. FKY100 bahçeniz hayırlı olsun. Çok isabetli bir kararla güzel bir başlangıç yapmışsınız. Çocuklar için tohumdan fidana dönüşümü görmek ayrı bir heyecan, hele meyveleri yemeye başladıklarında mutlulukları sonsuz olacak. Doğal ve organik harika :-)
Ne mutlu sizler gibi duyarlı anne babaların yetiştirdiği evlatlara.
Önemli olan başlamak. Bahçe sürülmüş teller çekilmiş kapı yapılmış...Çoğu bitmiş azı kalmış, baharda canlanacak toprak rengarenk doğal çiçekler, şifalı otlar göz kırpacak size, bu arada elinizdeki tohumları arzu ettiğiniz bölümlere serpiştirin keyifle, her hafta sonu başka bir güzellik karşılar sizi. Kendinize sıkıntı yapmayın zamanla her şey yerine oturur
Çocuklar şimdi küçük, en önemli iki fidan. Ağaçları çocuklarınızla birlikte dikin. Bahçedeki fidanlarla birlikte onlarda büyüyecekler ve bir gün kendi bahçelerini kurmak için sizden uzaklara gidecekler belki. Her anınızı iyi değerlendirin, doğa cömerttir keyfini çıkarın. Belli mi olur yıllar sonra oğlunuzla diktiğiniz ağacın altında torununuzu salıncakta sallarken bulursunuz kendinizi
Her şey gönlünüzce olsun, bahçeniz bereketli mutluluğunuz daim olsun. Sevgilerimle.

Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2013, 15:51   #30
Ağaç Dostu

FKY100's Avatar

Sayın Doğayla Barış;

Güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Evet 2 evladımızı elimizden geldiğince düzgün yetiştirmeye çalışıyoruz.

İnşallah bahçemizde de sizlerin belirttiği gibi güzel ve sağlıklı ürünler yetiştirme becerisi gösterebilirsek ne mutlu bize. Geçen yaz saksıda yetiştirdiğimiz 4 domates bitkisinden yetiştirebildiğimiz 2 adet büyük boncuk ebatlarında çeri domates ve 1 adet kıvrık biberle mutlu olan biz, bahçenin verdikleri ile havalara uçarız gibi geliyor.

Hayırlısı ile yetiştirmek ve bol mahsül alabilmek amacıyla buradan bilgiler toplamaya çalışıyorum. Desteklerinize ve deneyimlerinize bu manada çok ihtiyacım var.

Sağolun...

Lazuti beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025