agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

merlict 22-12-2012 19:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1073479)
Adeniumlar için evde bir sera yaptım. Garajın içinde olduğu için aydınlatma gerekti. İşyerinde kalan iki yüz kadar fidanı da alıp hepsini yerleştirdim. İçim rahatladı sonunda.

Abi senden çok ben sevindim şu işyerindekileri getirmene.Sera için destek lazım olursa istemen yeterli, biliyorsun.

Mehmet

Enver 24-12-2012 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1073479)
Adeniumlar için evde bir sera yaptım. Garajın içinde olduğu için aydınlatma gerekti. İşyerinde kalan iki yüz kadar fidanı da alıp hepsini yerleştirdim. İçim rahatladı sonunda.

birde resmini ekleseniz de biz de görsek:)

gülenmelek 24-12-2012 08:54

1 Eklenti(ler)
Bu sefer olacak galiba ;)
Gövdelerine bakıyorum, buruşma başlamışsa su veriyorum. Onun dışında yok onlara su. Kazık kökü kesmeyi düşünürken, yazdıklarınızdan sonra kesinlikle vazgeçtim. Zaten doğan elimde kalıyordu, kökünü de kesince hiç şansları olmazdı galiba. Bu şekilde şimdilik mutlu görünüyorlar ;)

Bu minikleri Bahar gelince ayırayım değil mi ?

memet 24-12-2012 09:13

Biraz daha sera montajı işim var, onu da halledip gün içinde fotoğraflamak istiyorum.

Emre Kuzu 24-12-2012 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1074058)
Bu sefer olacak galiba ;)
Gövdelerine bakıyorum, buruşma başlamışsa su veriyorum. Onun dışında yok onlara su. Kazık kökü kesmeyi düşünürken, yazdıklarınızdan sonra kesinlikle vazgeçtim. Zaten doğan elimde kalıyordu, kökünü de kesince hiç şansları olmazdı galiba. Bu şekilde şimdilik mutlu görünüyorlar ;)

Bu minikleri Bahar gelince ayırayım değil mi ?

Buruşma oluşunca su vermeniz yanlış bir uygulama daha doğru bir yol uygulamanızı öneririm yoksa kayıp olması muhtemel toprak geçirgen olduğu sürece üst taraftan 1, 2 cm. kuruyunca sulamada sakınca olmaz ama bu ev sıcaklık şartları için geçerli 15, 18 derece gibi sıcaklıklarda ise daha fazla kuruyabilir 2 günde bir sulayabilirsiniz.

Enver 24-12-2012 12:37

toprak eğer geçirgen bir toprak ise kum oranı fazla ise sulama sıklığınızı artırabilirsiniz.

memet 24-12-2012 12:43

1 Eklenti(ler)
Belki iki ay boyunca sulanmamış durumda, işyerinden getirdiğim fidanlara az önce su verdim. Hiçbirinde gövdede buruşma gibi bir durum yok. Buruşmanın sulamayla değil köklerle ilgisi olduğunu düşünüyorum.

Eklenti 356932

Bunları bir hafta önce topraklarından çıkarıp bu kabın içine koydum. Üstlerini örtecek kadar bir malzeme var. Hiç bir bozulma göstermediler.

gülenmelek 24-12-2012 14:29

Kendimce doğru yolu buldum derken yine mi yanlış yapıyorum yani :( Siz bitkilerle oynarken (bu kötü anlamda değil, topraktan çıkarma, kök kesme, yeniden dikme v.s. ) ben daha emekliyorum galiba.
Aslında böyle yapmamda buradaki 1609. mesaj önayak oldu diyebilirim. Aynı bu şekilde olan bir bitkim vardı, buruşmuş, susuz kalmış, büyümeyen. Onu diatomite aldım ve hem gövdesi şişkinleşti hem de yaprak vermeye başladı. Kendimce susuz kalınca böyle olduklarını düşündüm :( Hala ve kısaca, size imreniyorum bu bitki konusunda ;)

Enver 24-12-2012 14:42

vallahi bazen kafamız karışmıyor değil yani!!
Bazı arkadaşlar 2 aydır sulamadım bişey olmadı yazıyor.
Bazı arkadaşlar 2 günde bir sulayın yazıyor:)

memet 24-12-2012 14:47

Gelişme olduğuna göre durum iyi demektir. Kış içinde sulamada çok dikkatli, sıcaklıkta da hassas olmak gerek.

Bu arada benim çeşitli biçimlerde öldürdüklerimi konu etmediğim için durumum çok parlak görünüyor sanırım, fazla ses çıkarmayacağıım.

gülenmelek 24-12-2012 14:48

Bence Adenium ilginç bir bitki. Çok dayanıklı oldukları kesin de, acemiler (yani ben) öldürebiliyor işte.
Ben sulama konusundaki uygulamamı, uygun bir zamanda video çekip o şekilde anlatmaya çalışacağım ;)

Emre Kuzu 24-12-2012 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1074146)
vallahi bazen kafamız karışmıyor değil yani!!
Bazı arkadaşlar 2 aydır sulamadım bişey olmadı yazıyor.
Bazı arkadaşlar 2 günde bir sulayın yazıyor:)

Evet çeşitli tespitler yapılıyor ancak herkes eşit şartlarda muamele uygulamıyor büyük ihtimal 2 ay sulamadığını söyleyen kişinin toprağı su tutan kapasitedeydi benim tespitim ise fotoğraftaki toprağa bakarak oldu toprak çok geçirgen ne kadar kesin sonuçta olsa buruşma da sulamak doğru değildir bu seferde kök kaybı olur, iyi gelişmez unutmayacağımız şey bu bitkilerde saksılarda yetiştiriyoruz herkes kendi şartlarına göre bakım periyodunu gözlemleyerek uygulasın.

Emre Kuzu 24-12-2012 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1074121)
Belki iki ay boyunca sulanmamış durumda, işyerinden getirdiğim fidanlara az önce su verdim. Hiçbirinde gövdede buruşma gibi bir durum yok. Buruşmanın sulamayla değil köklerle ilgisi olduğunu düşünüyorum.

Eklenti 356932

Bunları bir hafta önce topraklarından çıkarıp bu kabın içine koydum. Üstlerini örtecek kadar bir malzeme var. Hiç bir bozulma göstermediler.

Toprak nasıldı? Bu önemli belki de buruşma devresine gelmiş olmayabilirler.

Emre Kuzu 24-12-2012 16:18

Genelde çürüme gövde göçmesiyle ortaya çıkıyor benim tespitim bu ya da bazı durumlarda buruşma kök kaybından meydana geliyor.

adneser 24-12-2012 22:23

3 Eklenti(ler)
Sayın meh 12 den gelen Adenium'lar toprakla buluştu

Eklenti 356989

Mini sera olmadı ama şimdilik idere edecek gibi

Eklenti 356990

Altı adet Adenium sera içindeki yerini aldı.

Eklenti 356991

Sabırla beklemek zamanı

gülenmelek 24-12-2012 22:31

Gayet güzel olmuş bence, daha ne olsun ;)
Umarım hepsi fire vermeden çimlenir ve büyür.
Toprak karışımı mı yoksa torf mu bilemiyorum ama buradan gayet yumuşak, sıkmayan bir karışım gibi duruyor.
(Bu arada 2. fotoğrafta sizi de gördük sanki ;) )

adneser 24-12-2012 22:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1074434)
Gayet güzel olmuş bence, daha ne olsun ;)
Umarım hepsi fire vermeden çimlenir ve büyür.
Toprak karışımı mı yoksa torf mu bilemiyorum ama buradan gayet yumuşak, sıkmayan bir karışım gibi duruyor.
(Bu arada 2. fotoğrafta sizi de gördük sanki ;) )

Sayın gülenmelek

Tohum altında birer ölçü toprak, torf, kum, ince pomza taşı ve vermikülit karışımı tohum üstünde ise(tahmin ettiğiniz gibi ) çimlendirme torfu var.Temenniniz için ayrıca teşekkür ederim.

Sera üzerideki ise maalesef bemim (sonradan fark ettim)

gülenmelek 24-12-2012 22:49

Bu toprak karışımını okuyunca ben bile mutlu oldum, tohumlar da gayet sevecek eminim ;) Gelişmeleri de paylaşırsınız umarım. Ve sizi bu kadar gördük, mutlu olduk. Maalesef demeyin lütfen ;)

Sudenur 24-12-2012 23:26

Ankara toplantısında sayın tturt tarafından hediye edilen Adenium fidemi tüm çabalarıma rağmen kaybettim. :( Sukulentler mi beni sevmiyor, ben mi dillerini çözemiyorum bilemedim. Başarıyla yetiştiren herkesi tebrik ediyorum..

adneser 24-12-2012 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1074464)
Ankara toplantısında sayın tturt tarafından hediye edilen Adenium fidemi tüm çabalarıma rağmen kaybettim. :( Sukulentler mi beni sevmiyor, ben mi dillerini çözemiyorum bilemedim. Başarıyla yetiştiren herkesi tebrik ediyorum..

Sayın Sudenur

Bu gibi durumlar sizi yıldırmasın hepimizin kaybettiği bir sürü fide, çelik veya tohumdan çimlendiremediklerimiz var,onun için denemeye devam diyelim.

Sudenur 24-12-2012 23:50

Haklısınız adneser bey lakin "Neden büyütemiyorum?!" diye çok takıyorum kafama. :( Adenium fidemi kaybedeli bir hafta oldu, baş ağrım hala geçmedi, günlece ilgili sayfaları okuyup araştırma yapmaktan gözlerimi fazla yordum, müzmin baş ağrısı yaptı, boynumun tutulması da cabası. :) :o

nılgun_dogan 25-12-2012 00:52

Aynı üzüntüyü bende menekşelerde yaşamıştım sayın Sudenur çok fazla ilgiyi sevmiyorlar diye düşünüyorum.

memet 25-12-2012 05:19

Mevsim kış. Bitkinin adı çöl gülü.
Bu mevsimde başka tohumu çimlendirmek de uygun değil aslında. Kış içinde tohumun çimlenmesini mucize saymak gerekir. Çimlenenin büyümesi de ayrı mucize. Isıtmalı aydınlatmalı bir ortam yaptık diyelim. Kış içinde gelişmeye zorlayacağız. Yaz gelip asıl iklime uygun gelişme başladığında bitki yorgun düşmüş olacak. İlkbaharda uygun şartlarda çimlendirmek gerekirdi.

adneser 25-12-2012 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 1074516)
Mevsim kış. Bitkinin adı çöl gülü.
Bu mevsimde başka tohumu çimlendirmek de uygun değil aslında. Kış içinde tohumun çimlenmesini mucize saymak gerekir. Çimlenenin büyümesi de ayrı mucize. Isıtmalı aydınlatmalı bir ortam yaptık diyelim. Kış içinde gelişmeye zorlayacağız. Yaz gelip asıl iklime uygun gelişme başladığında bitki yorgun düşmüş olacak. İlkbaharda uygun şartlarda çimlendirmek gerekirdi.

Sayın Mehmet bey

Bu mevsimde çimlendirme uygun değil demekte haklısınız fakat adenium'ların çimlendirme şartlarına (3-20 derece arasında) ve malumunuz bulunduğum bölge uygun olduğundan çimlendirme işene başladım,umarım başarırım.

Uyarınız için ayrıca teşekkür ederim.

drhegeli 25-12-2012 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1074545)
... adenium çimlendirme şartlarına (3-20 derece arasında)...

Bunu nereden duydunuz? :)

adneser 25-12-2012 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 219658)
Tayvan'dan adenium siparişi başlığında karınca70 158 no.lu masajını buraya da taşımakta fayda var.

Adenium Çimlendirme ve Yetiştirme Bilgileri

--------------------------------------------------------------------------------

En kolay ve en kolay Bonsai türlerinden birisi olan Adenium ağacını tohumdan kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. %80 çimlenme oranına ulaşmak için aşağıdaki önerileri yerine getirmelisiniz:

1. Kaliteli torf, perlit ve kum karışımı bir toprak kullanılacak. Bu toprağın özelliği geçirgen olması.
2. Tohumlar ekilmeden önce 2-4 saat su içinde bekletilecek.
3. Tohumlar yatay şekilde 1 cm derinliğe ekilecek.
4. Tohumlar %50 gölge bir ortama yerleştirilecek (direkt güneş almayacak).
5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak.
6. İlk 10 gün boyunca bol miktarda ve aralıklarla spreyleme ile sulama yapılacak. İlk iki yaprak çıkıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulacak. 3. günden itibaren çimlenme başlayacaktır.
7. İki yaprak olduktan sonra; her iki sulama arasında toprağın kuruması beklenecek.
8. Tohum ekildikten sonra iki ay sonunda 1-2 cm çapında minik Bonsai'ye sahip olacaksınız.
9. Toprağı gübrelemek yerine; 4-5 günde bir NPK karışımı gübreli su ile bitkiyi spreylemek tercih edilmelidir.
10. Ağaç gövdesi kalınlaşması ile birlikte üzerinde budama yapabilirsiniz. Hatta hibrit Adenium türlerini aşılayabilirsiniz.
11. Bonsai yapmayacak olanlar süs bitkisi olarak salonlarında veya camekanlı balkonlarında güzel çiçekleri için yetiştirebilirler. Adenium Pink, dona dayanıklı değil. Bahçede yetiştirilecekse, kışın içeri bir ortama taşınmalıdır.

Sayın drhegeli

Bu başlık altında 14. mesaj

Enver 25-12-2012 08:45

SÖYledikleriniz doğru.
Ben yaklaşık 60 tohum ektim. 12 gün oldu şu anda çimlenen 5 tane var. Ya mevsim kış olduğundan ya da tohumların çimlenme sorunu var diye düşünüyorum.
Başka bir yerden de 10 adet tohum aldım. Aynı ortamda aynı şekilde çimlendirdim. 10 taneden 8 tanesi çimlendi.
O zaman şöyle düşünüyorum. Son aldığım tohumlarda çimlenme sorunu var demekki diye düşündüm.

memet 25-12-2012 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1074549)
Sayın drhegeli

Bu başlık altında 14. mesaj

Orada bir hata olmalı, 20- 23 derece biçiminde olmalı.

drhegeli 25-12-2012 09:02

Alıntı:

5. Çimlenmenin olması için gece ve gündüz 20 ile 3 derece arasında sıcaklık olacak
Burada bir hata var. Bir sıfır unutulmuş sanırım. "20 ile 30 derece arası" denilmek istenmiş olmalı. 3 derecede adenium çimlenmez. İdeali 28-32 derecedir. O da toprak ısısıdır, hava ısısı değil. Bu mevsimde, bu ısıya ulaşabilmek için alttan ısıtmak gerekir.

Kaynak: Dimmit Mark; Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Safya: 134

gülenmelek 25-12-2012 09:38

Çok karışık çook :(
Galiba en iyisi, zamanla edinilen tecrübe.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025