![]() |
Alıntı:
Bu site sayesinde tanıdığım pek çok değerli bitkilerden biri de adeniumdur. Çiçekli fotoğraflarını gördüğümde hemen tohum arayışlarına girmiştim. Yirmiye yakın bitkim olmuştu ama, aradan geçen zaman içinde elimde olmayan sebeplerden dolayı şimdi sadece üç bitkim kaldı. Bu başlığı geriye doğru okursanız bir çok arkadaşımızın tohumdan yetiştirdiği adeniumlarının çiçekli fotoğraflarını görebilirsiniz. Bunlar benim adeniumlarım, ilk yıl çiçeklenmişlerdi. |
Alıntı:
Siz ayıracaksanız da tavsiyem bir 5-10 dk kadar leğenin içine oturtun saksıları, gerisi kolayca çıkar... |
Sayın adalet hanım güle güle büyütün.
Kaybınıza benim gecen yıl kayıp ettiklerim kadar üzüldüm . Beyaz adeniumunuzu iyi hatırlıyorum cok begenmiştim . Yine tetrarlıyorum topbiş gövdeleri cicek aratmıyacak kadar güzel geliyor gözüme bu benim şahsi görüşüm :) 100 tür bitkimin her birini ayrı ayrı inceliyor ve burdan da yazıları baştan sona takibe calışıyorum ilginize teşekkür ederim |
Çok eski olmasam da bu forumda yaptığım deneylerin sonuçlarını paylaşmak istedim. Öncelikle çimlendirmeden başlayayım. Elimde çok sayıda tohum olunca farklı farklı denemeler yaptım. Çimlenmeyi teşvik eden POLYTONIK gibi hormonlar %100 e varan bir çimlenme oranı sağlıyor. Buna biraz da fungisit ekleyip 3-4 saat beklettigim tohumların hepsi çimlendi ve gelişmeleri de sağlıklı. Kendi hallerinde ısı,nem,ışık sağlanan toplumlardan bazıları çimlenmedi. Bazıları da genetik zayıflıktan olumsuzluklara karşı koyamadı,hatta o tohumun kabuğunu atamayanlar bile oldu. Burda başarı oranı %65-%80 arası değişti. Antalya gibi sıcak illerde bu mevsimde suyu bol verdiklerim bariz hızlı gelişti. Su konusunda ilk başlarda çok ürkütüldüğüm için suları eksik gelen bitkiler kök gelişimini tamamlayamadı, en ufak bir rüzgarla yan yatıp kök gövde birleşme noktasından kırıldı. %1 lik humik asit - ü azotu yine çimlenmeden 1 hafta sonra gelişmelerine olumlu etki etti. Bir de olmazsa olmaz sıcak yerlerde file ile güneş ışığını filitrelemek,direk güneş ışığı anında kavuruyor bitkileri.
|
5 Eklenti(ler)
Bitkinin ilk çiçeği... Bendeki adeniumların da ilk açanı... Takdimimdir: A.obesum 'Doxon 2' Bu sayfalarda sıkça referans verdiğim David Clulow tarafından yetiştirildi. Doxon ile yapılan çapraz döllemelerde, katmerli olma halinin sonraki nesillere 2-3 kat daha fazla geçtiği farkedilmiş. Göreceğiz...? Yak. 2 yaşında. Çiçek çapı 5-6cm. Gövde çapı yak. 4cm. Bitki boyu 33-34cm. Eklenti 318820Eklenti 318819 |
Çiçek harika , ne kadar bitki üzerinde canlı kaldığının istatistiğini bizlere iletirseniz sevinirim drhegeli.
|
teprikler hasan bey aşılı olan her halde?
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Tohumdan yetişdirdiklerim 1 yaşında oldu kışı dışarda geçirmeleri için uygunmudur bir sorum daha var dallanması için budamayı ne vakit yapmalıyım.
|
Alıntı:
Dallanma için budamayı, bitki gelişme döneminde ise herhangi bir zamanda yapabilirsiniz. Budama derken derin budama değil tabii... Uç alma yeterli olacaktır. |
1 Eklenti(ler)
Evdeki adeniumlarımın bir kısmı
|
Çıplak kök
1 Eklenti(ler)
Yurt dışından çıplak kök olarak gelen adeniumlara nasıl bir uygulama sonrası dikmek en sağlıklısıdır?Eklenti 321515
|
Alıntı:
Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Aydınlık ve gölge bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok. Toprağın kendi nemi yeterli olacaktır. Toprağınız kuru ise dikimden önce nemlendirin. İlk yapraklar (veya tomurcuk) çıktığında rutin sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz. Bu şekilde diktiğim 15 kadar bitkinin hepsi canlandı. Bazıları yapraktan önce tomurcuk çıkardı. :) İlk yaprak çıkarma süreleri : İstanbul'da Mayıs'ta : yak 2 hafta İzmir'de Haziran'da : 5-7 gün Çiçeklerini görmeniz (ve paylaşmanız) dileğiyle... |
Teşekkür ederim, sayın drhegeli. Çiçekleri gorebilirsek biri snow white iri katmerli,diğeri de thongsiam.Çiçekleri görünce inşallah paylasacagim,büyük bir heyecanla..:))
|
1 Eklenti(ler)
benim adenium palmiye gibi egiliyor
Eklenti 321909 |
arkadaşlar Ankara'da adanium toprağı nereden bulabilirim ?
|
Aslında adenium toprağı diye bir şey yok.
Çimlenmiş fidelerinzi varsa, %40 kadar yıkanmış elenmiş der kumu ve cocopeat veya torf karıştırıp elde edebilirsiniz. Başka karşımlar da mümkün. Temel mantık su tutmayan gevşek bir karışım elde etmek. organik içeriğini de zayıf olması. |
4 Eklenti(ler)
Bir David Clulow melezi daha çiçeklendi :
Adenium obesum 'Zuninga 2' Çiçek çapı yak 4cm. Boğazına doğru inen ince kırmızı çizgiler ve taç yapraklarının dış kenarındaki dalgalanmalar genetiğindeki A.crispum etkisi... Eklenti 322663Eklenti 322662 İşte ebeyenleri : Dance of Butterfly x Star of Tomorrow Eklenti 322664 |
4 Eklenti(ler)
Çiçeklenen üçünçü Clulow melezi...
Adenium obesum 'Carmen' Eklenti 322667 Çiçek çapı 4cm cıvarında. Çiçek rengi beklenenden açık, hatta soluk... Tam gün Bodrum güneşinin altında durması neden olmuş olabilir. Biraz gölgeye mi alsam?;) Eklenti 322669Eklenti 322670 David Clulow'dan 'Carmen' fotoğrafı... Eklenti 322671 |
2 Eklenti(ler)
Sayın Egeli, hepsi çok güzel..Budama yaparsanız ve mümkünse çelik almak isterim.:)
Bunlar da benim 3 yaşındaki adeniumlarım. Bir tanesi beyaz..Çiçekten sonra budama yapacağım. Yalnız anlamadığım bir şey var. Yurtdışı örneklerinde sadece çiçek var...bende yaprak... nasıl oluyor da oluyor, bilen varsa bana söylesin lütfen.. Eklenti 322679 Eklenti 322680 |
1 Eklenti(ler)
Fotoğraftakilerin birkısmını geçen sene temmuz sonu çimlendirmiştim bir kısmı da kendi tohumlarımdan bu nisanda. Aralarında gelişme olarak hiç fark kalmadı. mevsim olarak çimlendirme zamanı çok fark ediyor.
Temmuzda çimlendirdiklerimi boş yere bütün kış bakmış oldum. |
Ben de sayın Egeli'den gelen tohumları çimlendirip çimlendirmemekte kararsız kalmıştım.Martta ekmek daha mantıklı o zaman.
|
Tabi diğer yandan başka bir durum var. Eldeki tohumlar bekledikçe çimlenme yüzdesi de biraz düşecek.
|
1 Eklenti(ler)
A.obesum 'Carmen' üçüncü gün... 2. ve 3. çiçekleri açtı. Bu sefer gölgede... Aradaki fark bariz...:p
|
Sevgili Drhegeli,
Sizi tebrik ediyorum, emeğinize sağlık. Her şey çok güzel ve yolunda gözüküyor. Gönderdiğiniz tohumların küçük bir kısmını ekebilmiştim. Yeterli büyüklüğe ulaşanları küçük saksılara aldım. Bu sene yoğunluktan çok ilgilenme şansım olmadı. |
Hayret aradaki farka bak. İlk çiçeğe bakıp belki farklı bir varyete oldu demiştim.
|
1 Eklenti(ler)
Boyuna büyüyüp çiçeklenmeyen bazı adeniumlardan çelik almıştım. Çeliklerin %90'nı hiç bir özel işleme gerek kalmadan tuttu. Hatta aldığım çeliklerin bir süre dışarda kurumasını beklemedim bile hemen saksılara diktim. Bazılarını farklı saksılara tek, bazılarını aynı saksıya iki çelik olarak diktim. Üstelik bu çeliklerden biri çiçek vermiş.
Eklenti 322730 |
4 Eklenti(ler)
Dördüncü Clulow melezi... İlk açan çiçeği soluk göründüğü için gölgeye alındı. İkinci çiçeği beklendi. Soldaki ilk, sağdaki ikinci çiçeği...
Adenium obesum 'Fire Mountain' Eklenti 322733Eklenti 322734 Çiçek çapı 3-4cm. Her iki halinde de renkleri umut verici. Hafif eflatun tonları, derinde belki biraz turuncu... 'Doxon 2' ile melezlemeyi düşünüyorum. Uzun bir yola benziyor... Eklenti 322740Eklenti 322745 |
Yurtdışından gelen 2 aşılı fidanı yaklaşık 10 gün önce diktim fakat hala gözler patlamaı. Minnacık bir belirti var ama bir yaprak emaresi yok. Aşırı sıcaktan mı acaba?
|
1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim 4 yaşındaki adeniumlarımda çiçek oluşumu göremiyorum.
Çiçeklenmesini teşvik etmek için neler önerirsiniz acaba? Önceki yllarda açmışlardı. Eklenti 323772 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025