![]() |
Sayın sakdag bende kazık kökleri bilemediğim için cesaret edip kesim yapamadım aslında bir bilen ayrıntılı bir şekilde anlatsa bize ne iyi olur.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/27347.htm Korkulacak bir durum yok :) Sonbaharda deneyin bence. |
Benim de merak ettiğim konu,bakıyorum bazı arkadaşların daha bebek fideleri çok dallı olarak büyüyor ama benim 1 yaşından büyük adenıumlar tek dal olarak uzuyorlar.Aldığım tohumlar karışık tohum olduğu için cinsinide bilmiyorum.Tepesini kessek dallanmayı artırırmıyız,deneyen arkadaşlar varmı acaba?
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Adenium'lardan birinin gövdesi ince çok dallanmıştı, bende biraz budadım. Bundan amacım hem gövde yapısının kalınlaşmasını sağlamak hemde alttan yeni dallanmayı teşvik etmek. Budadığım kısımları da çelik yaptım. Tecrübelerim çeliklerin tamamına yakınının kökleneceği yönünde. Yaklaşık 10 çelik aldım ve bunların bir kısmını aynı saksılarda köklendirmeye aldım.
Eklenti 312600 Eklenti 312601 Eklenti 312602 |
1 Eklenti(ler)
Sevgili Drhegeli'den gelen adenium tohumlarının bir kısmını çimlendirmeye çalışıyorum. Arada sağolsun drhegeli'den gelen plumeria tohumlarıda var. Yavaş yavaş adeniumlar çimlenmeye başlıyor.
Eklenti 312617 |
Elle Çapraz Dölleme
3 Eklenti(ler)
Ben dahil pekçok üyemiz tohum çimlendirme ve çimlenenleri büyütme aşamasında iken bazı üyelerimiz adeniumlarının çiçeklerini seyretme safhasına gelmişler.
Çiçeklenme başlamışken, el ile çapraz dölleme konusuna biraz değinelim istedim. Önce genel çiçek yapısına bakalım : Aşağıdaki lale fotoğrafında da görüldüğü gibi, taç yapraklarıının çevrelediği çanak içinde erkek ve dişi üreme organları veya uzantıları bir arada bulunur. Erkek üreme organı (anter) üzerinde oluşan polenler, kolaylıkla dişi organ uzantısına (stigma) börtü-böcek vasıtasıyla ulaşabilir, dölleme gerçekleşebilir. Eklenti 312664 Adenium çiçek yapısı ise biraz farklıdır. Dışarıdan bakıldığında, çiçek boğazından taşan filamentler (daire içinde) dışında birşey görünmez. Eklenti 312660 Yandan bakıldığında ise uzun bir çiçek boğazı (daire içinde) görünür. Bu boğaz önemli çünkü üreme organları bu oluşumun dibinde konuşlanmış durumdadır. Eklenti 312661 NOT 1 : Dişi ve erkek üreme ayrı çiçeklerde, hatta ayrı bitkilerde olan bitki türleri de vardır. Konunun dağılmaması için bunlardan bahsedilmemiştir. NOT 2 : Fotoğraflar netten alıntıdır. |
Elle Çapraz Dölleme
3 Eklenti(ler)
Boğazın dibindeki yapıyı bulabilmek için bir tane kalacak şekilde tüm taç yaprakları ve boğazın (boyuna kesit oluşturacak şekilde) yarısını sıyırıp atmamız gerekiyor. Filamentlerin bitim yerinde konik bir oluşum göreceğiz. Bu, anter konisidir :
Bize gerekli olan polen ve stigma bu anter konisinin içinde gizli. Ulaşabilmemiz için koniyi de açmamız gerekir. Koninin tepesine denk gelen kısımda polen toplanmıştır. Onun hemen altında stigma yer alır. Stigmanın düz satıhının döllenme özelliği yoktur (muhtemelen kendi kendini döllemesini önlemek için). Döllenmenin olabilmesi için polenin stigmanın yan yüzeyine değmesi gerekir. Aşağıdaki fotografta anter konisinin büyütülmüş boyuna kesiti görülmektedir. Not : Fotoğraflar ve bilgiler David Clulow'dan (Yahoo Adenium Group) alıntıdır. |
Elle Çapraz Dölleme
3 Eklenti(ler)
Polen ve stigmayı bulduk. Yapacağımız iş, poleni alıp bir başka çiçeğin stigmasının yan yüzeyine taşımak.
Eğer işler yolunda giderse iki hafta içinde tohum kozası oluşmaya başlayacaktır. Oluşan kozaların rengi 3-4 ayda yeşilden kahverengine dönüşecektir. Bu aşamada koza her an açılabilir. Önleminizi alın, tohumlar uçuşmasın...:D Not : Fotoğraflar ve bilgiler David Clulow'dan (Yahoo Adenium Group) alıntıdır. |
Sayın drhegeli bir soru da ben sormak isterim, eBay da içiçe açan triple diye isimlendirilen çok farklı varyeteler var. Bu tohumlardan alsak belirtilen renkte çıkma olasılığı nedir? Inanılmaz güzel renkler var. Hasta oldum valla. Triple black, Be my valentina hayran olduklarım.
|
Sn zevren07, ebay'daki katmerli (double veya triple) adenium çiçek tohumları sorunlu... Öncellikle güvenilir satıcı bulmak zor. Fotoğrafların çoğu photoshop'lu... Yabancı forumlarda pekçok fotoğraf yükleniyor; hiç siyah, mavi, turuncu görmedim.
Bir diğer sorun da çimlenme oranı... Katmerli çiçek tohumlarının çimlenme oranları düşük (kabaca %20)... Çimlenen tohumlardan katmerli çıkma oranı da düşük (%20)... Yani ekeceğiniz 100 adet tohumdan ancak 4 tanesi katmerli çıkacaktır. Onun da renk garantisi yok... Katmerli adenium tohumları için söylenebilecek en uygun söz : İnanılmaz ise inanmayın...:D |
Eyvallah, aşılı fidanları almak mantıklı o zaman. Tailand siamadenium netten takip ettiğim satıcı.
|
Evet, beğendiğimiz bitkileri aşılı olarak güvenilir satıcılardan almak en iyisi...
Siam Adenium için hem olumlu, hem de olumsuz bildirimler var. İlk defasında fazla yüklenmemek doğru olacaktır. Tayland'ta yerleşik, nispeten güvenilir iki satıcı : Succulent Park khwarunee | eBay Ebay'daki en güvenilir satıcı. Şu anda satışı yok ama Eylül gibi başlayacağı söyleniyor. Taiwan Adenium Desert Rose Seeds store on eBay! |
Antalya ve egedeki Adenium tutkunları: bu bitkinin zakkum bitkisi ile benzerliği dikkatinizi çekti mi? Çiçekleri benziyor,ikisi de zehirli,susuz yaşıyor. Adenium olunca değerli de zakkum neden yaban otu oluyor? Bunları bir adenium tutkunu olarak kendime de soruyorum. Zakkum deyince akla Dr.Ziya Ozel ve kanserle mücadele geliyor akla.
|
Adenium, plumeria, zakkum, mandevilla... Hepsi akraba : Apocynaceae ailesinden...
Adenium için de kansere karşı kullanım için araştırmalar yapılıyor...:D |
yardım
2 Eklenti(ler)
Eklenti 314162
Eklenti 314163 günaydın bu benim tosuncuklara budama yapmam gerekirmi çiçek açmaları için gerekirse kaç dal bırakayım acaba:confused: saygılar |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 314327 Eklenti 314328 Fotoğraflar Yahoo Adenium Group'tan alıntıdır. |
Benim Adeniumlar
3 Eklenti(ler)
Bu da benim mini adenium çiftliği.1 aylıktan 1 haftalığa kadar var.Arabicum,Somalence,Obesium ve triple black edindiğim türler.Daha henüz genç sayılırlar ama yerlerini sevdiler..:cool:
Eklenti 314353 Eklenti 314354 Eklenti 314355 |
İzmir'de Adenium satan yer var mı?
|
Fide derseniz, memet'te bol miktarda var.
|
Sayın urlabahçe zengarden netten tohum satiyor.Yuce google a yaz zengarden yaz yeter.
|
Gerek yok, "Memet sana gelecem ben beş dakika" demek de aynı sonucu veriyor. Zaten biraz ileride oturuyor.
|
Sn urlabahçe Memet Abi'den alınız hazır fideler çünkü
ben tohum aldım 10 aydır cocuk gibi bakacam diye iflahim söküldü keske daha önce bilgim olsaydida uğraşmadan hazır fidan almak daha mantıklı Saygılar |
gövdede yumuşama
arkadaşlar benim adeniumun gövdesi yumuşadı suyu mu fazla mı kaçırdım acaba ? gövde yumuşadıktan sonra tekrar toplar mı acaba kendisini
|
Gövdede yumuşama hayra alamet değil. Büyük oalsılıkla çürüme var. Köklerini çıkarıp bakmakta yarar var. Çürüme varsa temiz yere kadar kesip kurtarmayı deneyebilirsiniz. Ben bu denemelerden her ne kadar bugüne kadar sonuç alamamış olsam da.
|
valla gövdenin tama mı yumuşamış sulamadan mı kaynaklanıyor veya köklerinle ilgili başka bir sıkıntı mı var acaba
|
Toprak karışımı nasıl ve ne sıkılıkla, ne şekilde suladığınızı bilmek gerek.
|
Köklerde mantar hastalığı olabilir mi?
|
selam
2 Eklenti(ler)
Eklenti 316109
Eklenti 316110 benim tosuncukların son hali saygıdeger ustaların nezaman açabilecekleri konusunda bir tahminleri olabilirmi acaba:confused: sabah akşam tomurcuk arıyorum hiç iz yok saygılar |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025