agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

Enver 25-12-2012 09:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1074557)
Burada bir hata var. Bir sıfır unutulmuş sanırım. "20 ile 30 derece arası" denilmek istenmiş olmalı. 3 derecede adenium çimlenmez. İdeali 28-32 derecedir. O da toprak ısısıdır, hava ısısı değil. Bu mevsimde, bu ısıya ulaşabilmek için alttan ısıtmak gerekir.

Kaynak: Dimmit Mark; Adenium: Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Safya: 134

o zaman bu mevsimde kalorifer peteğinin üzerine koyup çimlendirmek en başarılı olanıdır anladığımız kadarıyla

Sakaki 25-12-2012 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1074573)
Çok karışık çook :(
Galiba en iyisi, zamanla edinilen tecrübe.

Hiç zor değil inanın bana!
drhegeli'den aldığım tohumların bir kısmını zamansız çimlendirmeye çalışmıştım ve ondan bir sene öncekileri de! Ve tabii ki başarısızlık yüzdesi yüksek olmuştu.
Garantili olsun derseniz bence en ideal çimlendirme zamanı Mayıs/Haziran ayı.

adneser 25-12-2012 12:44

Arkadaşlar hepinize katılıyorum genelde çimlenmenin ısısı toprak sıcaklığının 18 ve üzeri olması gerekir doğrudur, ben ilk defa Adenium yetiştiriyorum onun içinde forumdaki konuları okudum ve şartların yazılışına göre hareket ettim.

Elimdeki tohumlardan birer çeşit olarak diktim çimlenirse sevinirim çimlenmesse ki ( bu durumu hep beraber izliyeceğiz her aşamayı fotoğraflıyarak sizlerle paylaşacağım) sağlık olsun derim, o zaman dediğiniz şartların oluşmasını beklemekten başka çare yok.

Konu ile ilgili yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ederim

erdus10 26-12-2012 23:56

evet arkadaslar ben kalorifer üzerinde çimlendirdim 10 günde çimlendiler

iris41 27-12-2012 06:41

Benim Adeniumlar gecen yılı kalorifer üzerinde gecirdi bu kışıda öyle atlatmayı umuyorum .

Enver 27-12-2012 10:22

selamlar
benimde 11-12 gündür çimlenmeyen tohumlarım kalorifer peteğinin üstüne koyunca çimlenmeye başladılar beni sevindirdiler. fotolarını ekleyecem.

Emre Kuzu 28-12-2012 20:18

Adenium'da Adansonia türü bitkiler gibi soğuğa tahammülü olmayan bitkilerdir bu bitkiler sadece kuraklık yüzünden ölmemek için dinlenme denilen duruma girerler ancak uygun ısı ışık ve nem şartı sağlandığında her mevsim gelişirler. Buradan yola çıkarsak kışın çimlendirme de bir mani yoktur.

meh12 02-01-2013 16:58

Önemli olan ısıyı tutturmak gibi görünüyor çünkü ısı toprak nemini de ayarlıyor.Özellikle üzeri streç naylon ile kapalı ise .Isı yeterli ve düzenli olduğu zaman verdiğimiz su dönüşümlü olarak çimlenmeye kadar idare ediyor.Isı az olunca örtü altında su devir daimi de olmuyor.

adneser 02-01-2013 17:21

3 Eklenti(ler)
24.12.2012 Tarihinde toprakla buluşan Adeniumların son durumları.

Kendisini gösterdi

Eklenti 358919

Üç gün sonraki hali

Eklenti 358920

İkinciside kendisini gösterdi.

Eklenti 358921

Diğerlerinde şimdilik bir hareket yok

can17can 07-01-2013 06:09

adenium satışı

amatör olarak ürettiğimiz ademium'larımızı satmayı düşünüyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fi...atis/29664.htm
bu sayfadan ilanımıza ulaşabilirsiniz.

elek 12-01-2013 20:21

1 Eklenti(ler)
Diatomitte yetiştirdiğim adeniumlarımı gelişimleri pek iyi olmadığından 1 ay kadar önce toprağa geçirmiştim. 3 hafta kadar her akşam kontrol ettim herşey yolunda mı diye, meğer değilmiş; bugün farkettim :(

Eklenti 361148

2 tanesinin gövdeleri yumuşamış, ve yarılmış gibi olmuşlar. Hemen topraktan çıkardım çürük vb. birşey mi oldu diye. Gövdede pamuk gibi birkaç oluşum vardı... Birkaç damla oksijenli su koyduğum bir bardak suyun içinde bekliyorlar şu an. Bu hale geldikten sonra düzelir mi, ne yapmam doğru olur? Diğer 7 tanesinde bir problem yok gibi gözüküyor, yaprakları yeşil, gövdeleri sert. Birkaçında gövdede yeni gözler oluşmuş hatta...

adneser 12-01-2013 22:36

Sayın Elek

Diğerlerininde resimlerini yüklemeniz mümkünmü?

can17can 14-01-2013 03:35

1 Eklenti(ler)
şu an pek içacıcı görünmüyorlar ama sağdakinin belki üst kısmını çelik yaparak köklendirebilirsiniz.
Öncelikle kök çürüklüğü olan bitkilerin suda bekletilmemesi gerekiyor. Zaten sebebi su
Çürüyen kısmı çürük bitene kadar kesip temizliyoruz. Bir hafta kadar yaranın kapanmasını bekliyoruz ve köklendirme için uygun bir ortama dikiyoruz. cocopeat bu iş için en uygunu. eğer beyaz kısım görünmüyorsa maalesef bitkiniz ölmüş demektir. aşagıdaki fotoğrafta kök sistemi tamamen çürümüş olan adeniumları çelik olarak değerlendirmemizi görebilirsiniz çoğu köklendi saksıya alınmayı bekliyorlar
uzun boylu olanlar plumeria ( kazayla kırılan daldan ) yanındaki bacaksızlar adenium çelikleri

Enver 14-01-2013 09:48

aynısı benimde oldu.
iki kazık kökü olan adenium fidemin kökleri birbirinden ayrılsın diyerek iki kazık kök arasına çakıl taşı yerleştirmiştim. Tekrardan geçirgen saksı karışımına dikmiştim. Yaklaşık 15 gündür bir sıkıntı yoktu. 2 gün önce gövdelerini kontrol ediyordum fidelerimin. Bu bitkide yumuşama olduğunu hissettim. Ve hemen köklerini kontrol ettim. Kazık köklerden bir tanesi tamamen çürümüştü diğer kazık kök de çürüme başlamıştı. Hemen iki kazık kökü de çürüyen yerleride kestim ve aynı karışıma tekrar diktim. Karışımın su tutma özelliği hiç yok. Zannedersem iki kök arasına çakıl taşını yerleştirirken köklere zarar verdim.
Şu an sulama yapmıyorum. Köklenme olacakmı bakalım kurtarabilecekmiyim.

Enver 14-01-2013 10:07

1 Eklenti(ler)
bu da fotoğrafı

can17can 14-01-2013 13:00

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saldikenver (Mesaj 1085485)
aynısı benimde oldu.
iki kazık kökü olan adenium fidemin kökleri birbirinden ayrılsın diyerek iki kazık kök arasına çakıl taşı yerleştirmiştim. Tekrardan geçirgen saksı karışımına dikmiştim. Yaklaşık 15 gündür bir sıkıntı yoktu. 2 gün önce gövdelerini kontrol ediyordum fidelerimin. Bu bitkide yumuşama olduğunu hissettim. Ve hemen köklerini kontrol ettim. Kazık köklerden bir tanesi tamamen çürümüştü diğer kazık kök de çürüme başlamıştı. Hemen iki kazık kökü de çürüyen yerleride kestim ve aynı karışıma tekrar diktim. Karışımın su tutma özelliği hiç yok. Zannedersem iki kök arasına çakıl taşını yerleştirirken köklere zarar verdim.
Şu an sulama yapmıyorum. Köklenme olacakmı bakalım kurtarabilecekmiyim.

sayın sadikenver kökleri temizledikden sonra yaraların kapanması için yaklaşık 1 hafta bekletirseniz daha iyi olur.
yurtdışı uygulamalarının fotoğraflarını ekliyorum. yanlış anlamadıysam 15 günlük bir süreden bahsediyor.
ayrıca aşağıdaki bilgilerin size faydalı olacağını düşünüyorum.
Saksılama aşamaları:
Dikim işlemine başlamadan önce adenium’uzun gelişmesi yeni yaprak veya tomurcuk verebilmesi için ortam Sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bitki size çıplak kök olarak ulaştığında Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Toprak karışımınız çok kuru olmasın biraz nemlendirin Aydınlık bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok sadece toprağın çok kurumaması,nemli olması için fısfıslayabilirsiniz . Yeni yaprak veya tomurcuk çıkartmaya başladığında ki bu bitkiniz su kullanmaya başladı demektir. ( Bu gelişmeyi görmeden kesinlikle bitkiyi sulamamanız gerekiyor. ) kademeli olarak sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz. İlk tomurcuk veya yaprak çıkartması 1 ila 3 haftayı bulabilir. Size ulaştığında üzerinde bulunan yapraklar kurursa endişelenmeyin. sulamaya çalışmayın bu yaprakları kesebilir veya kendisinin düşmesini bekleyebilirsiniz.

Enver 14-01-2013 13:27

verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben çürüyen kökleri kesmiştim yukarıda da belirtmiştim.
Kestikten sonra hemen toprak karışımıma dikmiştim.
Sonuçta 2 kazık kökü de kestim ve hiç kökü kalmadı bitkinin.
O zaman bu yaraların biraz kapanması için bitkiyi dışarıda mı bekleteyim yani topraksız mı bekletmeliyim?

can17can 14-01-2013 14:37

evet hatta fotoğraftaki gibi asarsanız hava sirkilasyonu ile yaranın daha çabuk kapanmasını sağlayabilirsiniz. şimdi tekrar söküp yaranın durumuna bakabilirsiniz. eğer çürüme devam ediyorsa biraz daha ameliyat yapıp resimlerdeki gibi uygulama yapabilirsiniz. dikim yaparkende yeni harça dikmenizde fayda var zira eski karışımınız enfekte olmuş durumda

Enver 15-01-2013 07:34

tavsiyelerinize uyacağım can17can
o zaman diktiğim yerden çıkartıyorum ve yaralar kapanana kadar topraksız bekletiyorum.
İnşallah kurtarabilirim.

elek 15-01-2013 20:41

4 Eklenti(ler)
Yardımlarınız için teşekkür ederim. 1811 numaralı mesajımdakileri az evvel kestim. Sağdakinde gövde başlangıcının 1 cm yukarısında beyaz kısmı yakalayabildim, küçücük birşey kaldı ama olsun... Bu ikisi aynı türdü ve en güzel bunlar gelişmişti; sakınılan göze çöp batarmış ya öyle oldu resmen...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1084890)
Sayın Elek

Diğerlerininde resimlerini yüklemeniz mümkünmü?

Diğer adeniumlarımın toplu fotoğrafı....

Eklenti 361999

Biraz sararmalar var, pek iç açıcı görünmüyorlar ama bana göre toparlandılar aslında :rolleyes: Bahsettiğim gibi dallanma başlangıcı var birkaçında.
Eklenti 362004
Eklenti 362005

Ayrıca, yine bir tanesinde pembe şeffaf oluşumu (ne olarak adlandıracağımı hala bilmiyorum, daha evvel sayın can17can da benzer bir durumla karşılaştığını belirmişti) gördüm. Fotoğrafta ışığın etkisiyle beyaz köpük gibi duruyor ama aslında şeffaf pembe-kırmızı bir rengi var. Toplu fotoğrafta tepeleri uçmuş olarak görünenlerde yazın benzer bir durum olmuştu.

Eklenti 362009

can17can 16-01-2013 06:07

çiçek burnu çürüklüğü

1 Eklenti(ler)
aşagıdaki sitede hastalıklarla ilgili detaylı bilği var ama ingilizce:( ben gogle chrome'de türkçeye çevir seçeneğini kullanarak cat-pat bişeyler anlamaya çalışıyorum. anlayabildiğim mikro besin elementlerinin çiçek burnu çürüklüğüne neden olabileceği , ingilcesi kuvvetli arkadaşlar belki yardımcı olmak isterler.

Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids

bu siteden sizin rahatsızlığınıza en yakın gördüğüm kısmıda ekliyorum.

elek 16-01-2013 11:47

Sayın Can17can, resimdeki duruma benziyor gerçekten. Eğer öyleyse bor eksikliği sanırım sebep. İlk etapta topraksızda yetiştiklerinden olabilir, verdiğim sıvı gübrenin içinde mikro elementlere dikkat etmemiştim pek... Neyse, şimdi toprakta olduklarından belki toparlanmaya başlarlar. Olmadı Etibor'un gübresi vardı forumdan öğrendiğim, ona başvururuz.

Çeviri için yardıma ihtiyacınız olduğunda sormaktan çekinmeyin lütfen, vaktim olduğunda bakarım hemen.

Sakaki 16-01-2013 12:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1086494)
aşagıdaki sitede hastalıklarla ilgili detaylı bilği var ama ingilizce:( ben gogle chrome'de türkçeye çevir seçeneğini kullanarak cat-pat bişeyler anlamaya çalışıyorum. anlayabildiğim mikro besin elementlerinin çiçek burnu çürüklüğüne neden olabileceği , ingilcesi kuvvetli arkadaşlar belki yardımcı olmak isterler.

Tropica Nursery Adenium, Euphorbia, Desert-Rose, Hybrids

bu siteden sizin rahatsızlığınıza en yakın gördüğüm kısmıda ekliyorum.

Aşağıda çevirisini ekliyorum:

Kalsiyum (Ca): Sularımızda aslında ne kalsiyum var ne de sulama karışımımıza kireç takviyesi yapıyoruz, dolayısıyla kalsiyum eksikliği konusunda devamlı bir sorunumuz oluyor. Şu anda, kullanmadan önce hindistan cevizi karışımımıza kalsiyum takviyesi yapıyoruz ve bu sayede sorunu bir nebze azaltıyoruz. Eksiklik semptomları arasında yaprak ucu yanması, küçük yaprak oluşumları, sıklıkla gelişmemiş yapraklar, yeni yapraklarda kararma ve yaprak uçlarının ölmesi sayılabilir. Çiçekler düşer ve tohum kapsüllerinde tipik bir şekilde "çiçek ucu çürümesi" görülür. Aşırı kalsiyum mevcudiyeti genelde sorun teşkil etmez, ancak tahminimce magnezyum ve mikro besin elementleri noksanlığına, özellikle de demir eksikliği klorozuna neden olabilen pH değeri yükselmesine de sebep olabilir.

Mikro besin elementleri:
Aşırı bor eksikliği, sert geri budaması yapılmış olan bu Adeniumda tüm yeni sürgünlerin gelişimini durdurmaktadır. Bu problemin çözümünde, bor çözeltisine daldırma etkili olmuştur.

can17can 16-01-2013 16:36

bu sitede çok değerli bilgiler var hepsini çevirseniz hiç şikayet etmeyiz. duacınız oluruz.:eek:

Sakaki 16-01-2013 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1086736)
bu sitede çok değerli bilgiler var hepsini çevirseniz hiç şikayet etmeyiz. duacınız oluruz.:eek:

Sevgili can17can,

Bu kısa bir metin olduğu için beş dakikada çeviriverdim. Dilersen şöyle yapabiliriz; adeniumun bakımı, sulaması, toprağı vs. gibi konular zaten herkesin malumu ama sorunlar/hastalıklar, semptomlar ve çözümleriyle ilgili kısımları bir ara bu ilgili siteden izin almak kaydıyla tamamını çevirir foruma yükleriz, ancak bu da zaman alır biraz.

Önce bir izin alalım bakalım, verirlerse konuşuruz gerisini :)

elek 16-01-2013 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1086738)
Sevgili can17can,

Önce bir izin alalım bakalım, verirlerse konuşuruz gerisini :)

Şimdi oturabildim bilgisayar başına. İzin için yazdıysanız ve olumlu cevap gelirse paylaşıp kısa sürede hallederiz evet, başka el atan da çıkar belki ;)

bozo.0606 16-01-2013 23:21

adeniumlara bu mevsimde sıvı besin olarak ne vermeliyim..?
Ya da bişey vermek uygun mu?

Sakaki 16-01-2013 23:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 1086804)
Şimdi oturabildim bilgisayar başına. İzin için yazdıysanız ve olumlu cevap gelirse paylaşıp kısa sürede hallederiz evet, başka el atan da çıkar belki ;)

Sn elek,

İzin alabilmek için gerekli emaili attım.
Cevap geldiğinde size bildireceğim. Eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. Sitede çoğu zaman çevirilere ihtiyaç duyuyoruz, hepsine tek bir kişinin yetişmesi de imkansız gibi. Bir grup çalışması iyi olur gerçekten.

Teşekkürler.

Sakaki 17-01-2013 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozo.0606 (Mesaj 1086916)
adeniumlara bu mevsimde sıvı besin olarak ne vermeliyim..?
Ya da bişey vermek uygun mu?

Ben serin sera ortamında tuttuğum için şu anda neredeyse hiç besin vermiyorum (toprak içeriğindeki kompostu saymazsak).

Enver 17-01-2013 10:37

ben 15 günde bir sulama suyuna 1 lt suya bir kapağın yarısı kadar N:5 P:5 K:5 katıyorum ve öyle suluyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025