agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

Sakaki 17-01-2013 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1086928)
Sn elek,

İzin alabilmek için gerekli emaili attım.
Cevap geldiğinde size bildireceğim. Eğer yardımcı olursanız çok memnun olurum. Sitede çoğu zaman çevirilere ihtiyaç duyuyoruz, hepsine tek bir kişinin yetişmesi de imkansız gibi. Bir grup çalışması iyi olur gerçekten.

Teşekkürler.

Az önce email geldi, izin verdiler :)
Sn elek, eğer o sayfaya (http://www.tropicanursery.com/adenium/problems.htm) bir bakıp, ne kadarını yapabileceğinizi bana bildirirseniz ben de geriye kalanına el atarım.

elek 17-01-2013 21:34

:) Tamamdır, diseases - hastalıklara kadar ben alayım; pazartesi akşamına yetiştiririm en kötü ihtimalle (hafta sonu şehir dışındayım da :rolleyes:) Başka birşey varsa sizin aklınızda ona da uyarım.

Enver 18-01-2013 10:27

can17can
Dediğiniz gibi yaptıım. Çürümüş kökleri keserek bitkiden tamamen uzaklaştırdım. Topraktaydı topraktan da çıkardım. Şimdi bir peçete üzerine koydum ve güneş gören ( tabi bu havada ne kadar olursa güneş) bir yere cam önüne koydum. Köklerinin kesildiği yer kurumaya başladı bile. Ama bitkinin gövdesinde yumuşama başladı. Yapraklarında hafif solmalar var. Ama bekleyeceğim biraz daha yaralar az daha kapanınca tekrar toprağa dikip azar azar sulama yapacağım.

can17can 19-01-2013 11:43

sayın saldikenver; yapraklarını kesebilirsiniz. solma varsa zaten onları beslemeyecektir. yumaşama normaldir. kesim işlemini tamamen beyaz kısım çıkana kadar yapmanız gerekiyor. aşağıda verdiğim saksılama aşamalarını bu bitkiniz dede uygulayabilirsiniz. kolay gelsin.
Saksılama aşamaları:
Dikim işlemine başlamadan önce adenium’uzun gelişmesi yeni yaprak veya tomurcuk verebilmesi için ortam Sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Bitki size çıplak kök olarak ulaştığında Çok büyük olmayan bir saksıya dikin. Toprak karışımınız çok kuru olmasın biraz nemlendirin Aydınlık bir yerde bekletin. İlk başta sulamanıza gerek yok sadece toprağın çok kurumaması,nemli olması için fısfıslayabilirsiniz . Yeni yaprak veya tomurcuk çıkartmaya başladığında ki bu bitkiniz su kullanmaya başladı demektir. ( Bu gelişmeyi görmeden kesinlikle bitkiyi sulamamanız gerekiyor. ) kademeli olarak sulamaya başlayabilirsiniz. Devamında kademeli olarak (alıştırarak) tam güneşe çıkarabilirsiniz. İlk tomurcuk veya yaprak çıkartması 1 ila 3 haftayı bulabilir. Size ulaştığında üzerinde bulunan yapraklar kurursa endişelenmeyin. sulamaya çalışmayın bu yaprakları kesebilir veya kendisinin düşmesini bekleyebilirsiniz. Özellikle kazık kök kesimi yaparak bonsai yapmayı düşünen arkadaşlar konuyu derinlemesine inceledikten sonra bu işe girişmelidirler.
ÖNEMLİ: Birçok bitkide olduğu gibi bitkiyi genelde susuzluk değil aşırı sulama öldürür ki bu yeni başlayanların bitkiyi devamlı gözetim altında tutup toprağın sadece nemli olması gerektiğini es geçip bebek muamelesi yapmalarıyla gerçekleşir. Bebek su istemediği zaman başını çevirir ama adenium bunu beceremez.
Toprak nemli değilde ıslak olduğu zaman bitki nefes ( oksijen ) alamaz ıslak toprakta üremeye başlayan mantarlar nedeniyle bitki kök çürüklüğüne yakalanır ve ölür ne yazık ki bitkinin kökünün tamamına yakını çürümeden bunu anlayamazsınız ilk belirti özellikle alt yapraklardan başlayan sararma ve sonrasında gövdede meydana gelen yumuşamadır. Aynı belirti aşırı susuz bırakıldığında da ortaya çıkar.

Enver 21-01-2013 09:16

can17can
tavsiyelerinize uyacağım ve bitkimi yeniden dikeceğim.
Bir sorum olacak.
1 saksımda bulunan adeniumda yaprakların ucunda saararma ve uçlarında kurumalar oldu. Ama tüm yapraklarda değil eski yapraklarda oluyor.
Bunun gübreleme ile bir ilgisi varmıdır?

can17can 21-01-2013 11:59

sorununuz için sayın sakaki ve elek arkadaşlarımız 1831 ve 1832 mesajlarda belirttikleri gibi çeviri çalışması yapıyorlar. çok yakında sorularınıza cevap olacak çevirileri burada yayınlayacaklarını umuyorum. sorunuzun mikro besin eksikliğinden kaynaklandığını tahmin ediyorum ama çeviriler sorunlarımızı daha net görmemizi sağlayacaktır. ayrıca fotoğraf ve ne tür gübre kullandığınız da eklerseniz. bilgisi olan olan arkadaşlar daha net cevap verebilirler. kısa ve ayrıntı içermeyen sorulara verilen çevapların da kısa ve tatmin edici olamayacağını taktir ederseniz umarım.

Sakaki 21-01-2013 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1088762)
sorununuz için sayın sakaki ve elek arkadaşlarımız 1831 ve 1832 mesajlarda belirttikleri gibi çeviri çalışması yapıyorlar. çok yakında sorularınıza cevap olacak çevirileri burada yayınlayacaklarını umuyorum. sorunuzun mikro besin eksikliğinden kaynaklandığını tahmin ediyorum ama çeviriler sorunlarımızı daha net görmemizi sağlayacaktır. ayrıca fotoğraf ve ne tür gübre kullandığınız da eklerseniz. bilgisi olan olan arkadaşlar daha net cevap verebilirler. kısa ayrıntı içermeyen sorulara verilen çevapların tatmin edici olamayacağını taktir ederseniz umarım.

Üyelerimizden Cymbelina, elek, Charloux ile paylaşarak yapıyoruz. Çoğu bitti azı kaldı. :)

can17can 26-01-2013 12:12

5 Eklenti(ler)
Adenium’a gönül verip tüm çalışmalarını üşenmeden bizlerden esirgemeden forum sayfalarında yayınlayan Rahmetli İzzet Erişen beyin çalışmalarının kaybolmaması edindiği tecrübelerden herkesin faydalanması için yaklaşık 3 yıl boyunca yaptığı çalışmaların bir özetini çıkartmaya çalıştım. Biz ilk önce dikip onlar gelişirken öğreniriz dedik. Yanlış yapmışız. İlk önce öğrenip sonra işe girişmek gerekiyor. Bu işe yeni başlayacaklar ve Bu sayfayı ziyaret edenler için faydalı olacağını ve burada olması gerektiğini düşündüğüm için yaptığım bu özet çalışmayı paylaşıyorum. Bu çalışmanın tamamını http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/14556.htm bu adresde bulabilsiniz.

Derlemeyi Word programında yaptım, online olarak aşağıdaki adresten bakabilir ya da Dosya Menüsünden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. : )
Sevgili İzzet Erisen'in Çalışmalarını görmek için buraya tıklayınız. :rolleyes:

Yaptığı bazı çalışmaların fotoğraflarını paylaştım. Diğer çalışmalar için dökümana göz atmanızı tavsiye ederim.

Enver 26-01-2013 22:29

izzet erişeni bu vesile ile rahmetle analım
Allah mekanını cennet etsin

Enver 30-01-2013 10:51

selamlar arkadaşlar
bahara girmeden adeniumların topraklarını değiştirmeyi düşünüyorum.
Ayrıca küçük fidelerim var onlarıda şaşırtıp saksılara almayı planlıyorum.
Genelde şimdiye kadar hep toprak karışımı olarak %50 dere kumu+cocopeat karışımı kullandım.
Ama bitkinin geliişimi için yanmış hayvan gübresi ya da bahçe toprağı ilave etmemizin bir sakıncası olur mu? Yani ****** toprağım çok su tutmasını engellememiz lazım ama bitkinin ihtiyacı olan besinleri sadece kum ve cocopeatten alması mümkün değil galiba.
Bu konuda ne yapmak gerekir?

elek 30-01-2013 11:48

Gübreyi şerbet yapıp sulamada verirseniz hem su tutmama hem de beslenme için çözüm olur.

Enver 30-01-2013 12:11

yani toprağa gübre katmayalım mı o zaman

mozen 30-01-2013 14:32

Sayın can17can,
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.

elek 30-01-2013 16:02

Sayın Saldikenver, sn. Sakaki düzeltmeleri yapıp yayımladığında çeviri yapılan yerden de okuyacaksınız. Orada yetiştirici adeniumlar orta derecede besin ihtiyacı olan bitkilerden oldukları için, en iyi besin tutma kapasitesi düşük ve hatta besin bağlayıcı özelliği olan (bakır içeren) drenajı yüksek topraksız ortamlarda yetiştirilir deniliyor. Yani sitenin çeviri yapılan kısıma baktığımda, ortama direk gübre karıştırmak; benim o bölümün genelinde anladığım kadarıyla tercih edilmiyordu. O bölümde mıcırlı ortamdan bahsediliyor, ekstradan yapılan kimyasal gübrelemeden bahsediyor. Yukarıdaki mesajımı bu bilgiye istinaden yazmıştım.

Ancak bu yetiştiricinin yetiştirme ortamı hakkında yazdıklarına daha detaylı bakarsak (burası çevirilen bölümde yoktu, ilk etapta da bakmamıştım); özetle demiş ki;

- Adeniumlar en iyi gelişimi havalandırması çok iyi olmakla beraber ne tutucu karakterde olan ortamlarda gösterirler. Ya sulama alışkanlıklarına göre ortam seçimi yapılmalıdır veya ortama göre sulama düzeni geliştirilmelidir. Mesela sık sulama yapmayı tercih ediyorsanız düşük nem tutacak bir ortam seçmelisiniz.

Uygulamada başarılı olan bazı karışımlar:

- Tayland usulü: Kil, domuz gübresi, hindistan cevizi-ağacının kabuk parçaları, yarı kompostlaştırılmış Samanea saman yaprakları (bizim gülibrişimlere benzettim görsellerde aratınca, bir ağaç) , biraz cocopeat ve kömürleşmiş pirinç kabukları karışımı (linkteki ilk resimlerde görülebilir)

Bu karışımı başarılı yapan hindistan cevizi parçaları - sünger gibi davranıp bir miktar nem çekiyor, ama havalandırmayı sağlayabilmek açısından da yeterli alan bırakıyor. Yaprak parçaları besinlerin yavaş salınımını sağlıyor, kil de tampon bölgeler oluşturarak besinlerin yavaş salınmasına yardımcı oluyor.

- Tayvan usulü: Muhtemelen hindistan cevizi parçalarını tedarik etmek zor olduğundan burada 80% oranında taş parçalarından, kalanı da fern fiber (ağaç ya da ot döküntüleri olsa gerek, tam karşılığını bilemiyorum) ve cocopeatten oluşan bir ortam hazırlanıyor. Hemen hemen tüm yetiştiricilerin tercih ettiği ve iyi sonuç aldığı ortam bu imiş. (forumlarda farklı haberler olduğu notunu da düşmüş; kum, kömürleşmiş pirinç kabukları ve kaya yünü karışımının daha favori olmaya başladığı yönünde tartışmalar varmış)

- Yetiştiricinin usulü:

Uzun bir süre büyükbaş gübresi, yerfıstığı kabuğu ve vermikülit karışımı kullanmışlar; ama verilen gübrenin oranlarını bilemedikleri için kalite anlamında süreklilik sağlanamamış. Bu nedenle son zamanlarda tamamen değişikliğe gitmişler. Ortam bileşenlerini su tutan ve tutmayan olarak 2 gruba ayırmışlar. Nem dengesini sağlamak için her iki gruptan da yaklaşık olarak eşit oranda karışım yapıyorlar. Tozları uzaklaştırmak amacıyla bütün malzemelere eleme yapıyorlar, bu şekilde daha iyi havalandırma sağlanan bir ortam oluyor. Bunları yaptıktan sonra, bitkinin boyuna, kullanımına (ithal mi, tohum anacı olarak mı yetişecek vb) ve mevsime göre karışım yapıp bunu kullanıyorlar.

Ortalama karışım olarak verdiği tablo:

Nem tutan malzemeler:
- 3 ölçü cocopeat
- 1 ölçü vermikülit
- 1 ölçü büyükbaş gübresi
Nem tutmayan malzemeler:
- 2 ölçü ufalanmış styrofoam (izolasyon köpüğü)
- 2 ölçü ufalanmış yer fıstığı kabuğu
- 1 ölçü mıcır

Not olarak, bu yukarıdaki nem tutan/tutmayan dengesinin ne kadar önemli olduğunu fark ettiklerini eklemiş. Bir keresinde, yakın zamanda saksı değişimi yapılan bitkilerde anormal ölüm oranı saptamış; ilk başta kontaminasyondan şüphelenmiş ve mantar ilacı uygulamış; ama çare olmamış. Birkaç hafta sonra bu bitkilerin hepsinin styrofoam köpük eklemesi unutulmuş karışıma dikildiğini farketmiş. Hemen sulama düzenini değiştirip, terlemenin artması için bitkiler arasında boşluk bırakarak çözüm bulmaya çalışmış. Havaların sıcak olmasının da yardımıyla, bitkiler adapte olmuş ve sorunu atlatmış.


Bana göre özetin özeti: "Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı" :D Tecrübem olsaydı da "şunu şunu yaptım, iyi oldu" gibi bir öneri getirebilseydim ama maalesef yok :rolleyes: Ama hala ve hala her bitki için "sulamak iyidir" ön kabulünü aşamadığımdan; ben olsam nem tutan bileşenlerden mümkün mertebe kaçınıp besini sulama ile verme yolunu seçerdim.

Enver 30-01-2013 20:15

Şöyle bir saksı karışımı hazırlasak
%60 dere kumu iri taneli
%10 yanmış büyükbaş hayvan gübresi
%15 milli bahçe toprağı
%15 cocopeat
nasıl olur?

can17can 31-01-2013 05:41

ben toprak kullanıldığı zaman cocobeat kullanılmaması gerektiğini gördüm.
toprağın içine girdiği zaman hava boşlukları kapandığı için sünger vazifesi görüyor. fazla suyu bırakmadığı gibi havadaki nemide üstüne alıyor sanırım.
harici olarak gübrelenecekse; tek başına, dere miliyle veya ponza taşıyla karıştırılabilir. veya aşağıdaki karışımda toprak yerine kullanılabilir. diye düşünüyorum.
yeni yaptığım karışım.
% 33 bahçe toprağı
% 33 pomza taşı
% 33 hayvan gübresi ( mikroorganizma faliyeti için )
% 1 mangal kömürü tozu ( kök çürüklüğü için )
neticesini gördüğüm zaman burda paylaşırım.

Enver 31-01-2013 07:36

pomza taşını buralarda bulmak zor tabi
yerine kullanabileceğimiz başka bişey olamazmı
Pomza taşının faydası nedir bitkiye ya da saksıya

can17can 31-01-2013 12:48

pomza taşı hakkında söylentiler muhtelif ben kökün kuşgözü yapmasını engelleyip saçak kökü teşvik ettiği ve kum yerine geçtiği için kullanıyorum.

Enver 31-01-2013 13:35

o zaman pomza yoksa kum da kullanabiliriz

venus 03-02-2013 01:59

İzzet Erişen
 
Uzun bir aradan sonra aranıza dönme şansım oldu ve öğrendim ki sevgili abimizi kaybetmişiz çok üzüldüm Allahtan rahmet diliyorum kendisinin çalışmalarını hayranlıkla takip ederdim huzur içinde yatsın... Dostlarıma selamlar :)

tturt 03-02-2013 12:32

2 Eklenti(ler)
Kış bahçesi içinde bulunan adeniumlara site görevlisine defalarca sulama yapmaması için uyarmama rağmen yaptığı aşırı sulama sonucu çoğu 5-6 yıllık 14 adaniumumu maalesef kaybettiğimi dün Sapanca ziyaretimde gördüm.

Eklenti 366903

Eklenti 366904

adneser 03-02-2013 18:30

[QUOTE=tturt;1096172]Kış bahçesi içinde bulunan adeniumlara site görevlisine defalarca sulama yapmaması için uyarmama rağmen yaptığı aşırı sulama sonucu çoğu 5-6 yıllık 14 adaniumumu maalesef kaybettiğimi dün Sapanca ziyaretimde gördüm.



Sayın tturt

Yazık olmuş kurtulma imkanı veya çelik alma şansı yokmu?

Çok biliyorlarya kendi bildiklerinden şaşmıyorlar,ne kadar az çiçek veya ağaç olursa işleri o kadar az olacak onların umurunda değil.

tturt 03-02-2013 20:30

Sayın tturt

Yazık olmuş kurtulma imkanı veya çelik alma şansı yokmu?

Çok biliyorlarya kendi bildiklerinden şaşmıyorlar,ne kadar az çiçek veya ağaç olursa işleri o kadar az olacak onların umurunda değil.[/QUOTE]

Maalesef tamamen yumuşamışlardı.

Enver 04-02-2013 09:18

sayın tturt
5- 6 yıllık adeniumlarınızın ölmesine gerçekten üzüldüm

Sakaki 07-02-2013 00:36

Adenium sorunları ve çözümleri
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1088810)
Üyelerimizden Cymbelina, elek, Charloux ile paylaşarak yapıyoruz. Çoğu bitti azı kaldı. :)

Arkadaşlar Adenium hastalıkları/sorunları ve çözümleriyle ilgili makalenin çevirisi bitti ve aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/sukulen...lari/30162.htm

NOT: Emeklerinden ve yardımlarından ötürü elek, Cymbelina ve Charlaux'a da çok teşekkür ediyorum!

FatihBahce 11-02-2013 13:02

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl çelikten yetiştirdiğim Adeniumumu kalorifer peteğinin yanına koydum.
Bu mevsimde çiçek açtı.:D

Eklenti 369035

drhegeli 11-02-2013 13:42

:D
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FatihBahce (Mesaj 1099818)
Geçen yıl çelikten yetiştirdiğim Adeniumumu kalorifer peteğinin yanına koydum.
Bu mevsimde çiçek açtı.:D

Memet'ten aldığınız adenium mu bu?
Öyleyse memet utansın...:D
Hünerli ellere geçince nasıl çosuyorlar...:D
Tebrikler...

FatihBahce 11-02-2013 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drhegeli (Mesaj 1099837)
:D
Memet'ten aldığınız adenium mu bu?
Öyleyse memet utansın...:D
Hünerli ellere geçince nasıl çosuyorlar...:D
Tebrikler...

Asıl hüner Mehmet'in nereden çelik alınacağını bilmesinde.
Açacak dalları bize dağıtmaktan kendine kalmamış olabilir ;)

can17can 11-02-2013 19:57

çelikten üretim de yine kalın gövde yapma ihtimali varmı ? yurt dışı kaynaklarda pek çelik le üretimden bahsetmiyorlar!

Sakaki 11-02-2013 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1100028)
çelikten üretim de yine kalın gövde yapma ihtimali varmı ? yurt dışı kaynaklarda pek çelik le üretimden bahsetmiyorlar!

Aslında bununla ilgili daha önce gözüme takılan bilgiler vardı, hatta bazılarını bilgisayarıma da kaydetmişim:

Alıntı:

...It mainly depends on the cultivar you've been growing, however, cutting-grown plants do not tend to develop a desirable thick caudex as quickly (& big) as seed-grown plants...
"Bu durum biraz cinsine bağlı olmakla birlikte, asla tohumdan yetiştirilenler kadar kısa sürede ve kalınlıkta caudex gövde geliştirmiyor..." deniyor!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025