agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

Adalet Yağcı 17-07-2009 08:01

Teşekkürler sayın Johnny guitar, gübreleme konusunu dikkate alacağım.

Sayın İzzeterisen, adeniumlarımı yaylaya taşıdım mecburen, ve neredeyse bir aydır doğru dürüst güneş yüzü göremediler, hava her gün kapalı ve yağmur yağıyor.
İçlerinde 20cm. e yaklaşanlar var, sağlıkları çok iyi, dallanma konusu da iyi gidiyor, sadece çiçeklendiğini görmek istiyorum, dilerim önümüzdeki ayda biraz daha gelişip çiçeklerini gösterirler.

Adalet Yağcı 17-07-2009 11:01

5 Eklenti(ler)
Bir aydır güneşe hasretler, ama gelişimleri iyi görünüyor.
Yedi aylıklar.

habibe 26-08-2009 14:39

9 adeniumdan sadece biri sağlıklıydı. Çiçek açtı.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=29847&c=728

cenan 28-08-2009 12:28

1 Eklenti(ler)
Ahmet bey, Çölgülü eğer 1 hafta-10 gün arasında çıkmadıysa bence daha beklemeyin.Bununla ilgili iki deneyimim var. Birincisinde 5 tohumun 3 tanesi çimlendi. İkinci denememde ise 29 adet tohumun 26 adeti çıktı.Şimdi kara kara bunları nereye ekeceğim diye düşünüyorum:p

cenan 28-08-2009 12:30

Topraktan çıkıp iki yaprak olana kadar sabah akşam fısfıs ile sulamanız gerektiğini biliyormuydunuz?

habibe 28-08-2009 13:38

1 Eklenti(ler)
9 tanesi kışı atlatıp baharda içleri boşalıp, eriyip çürüdü. Sadece içlerinde bu sağlıklıydı.
Mayıs da balkona aldım. 2-3 günde bir de normal su ile suladım.
Küçücük boyu ile bu kadar sayıda çiçek vermesi beni de şaşırttı.

Günüm 28-08-2009 17:30

Çok işinize yarayacak bir başlığımız var sevgili Ahmet Bey.
Adenium Obesum

Adalet Yağcı 28-08-2009 17:51

Sevgili Habibe, kaç yaşında bu güzellik?

Hatice Tarhan 28-08-2009 23:35

Sayın cenan plumera değilki bunlar kocaman yer kaplasın .nihayetinde bir karış saksıda da mutlu oluyorlar bir çok arkadaşımızın yapamadığını başarmışsınız öncelikle tebrik ederim .yer sorununa gelince bendekilere kardeş alabilirim .Şaka bir yana güle güle büyütün adenium larınızı benim hedefim bonsai yapmak tavsiye ederim.

cenan 29-08-2009 09:21

sevgili cennetbahçesi

bakarmısın

Yanılıyormuyum acaba:)

Hatice Tarhan 29-08-2009 09:51

sayın cenan siz bu çöl gülünü iyi araştırdınızmı .ben bu adenium un bir resmine resmen aşık oldum inanın artık rüyalarıma giriyordu .Sevgili İlkin sağolsun tohum gönderdi ve ben sadece bir tanesini filizlendirebildim de rahat bir nefes aldım .Diyeceğim , değil kargo ücretine otobüse atlayıp istanbula gelmeye bile değer bu adeniumlar.

cenan 29-08-2009 10:05

Şu yukarıda yolladığım 3 adeti sevgili volare yollamıştı, sanırım iki aylıklar.Diğer söylediğim 26 adet olanlar henüz 1 aylık değilller onlarıda sevgili ide ablam yollamıştı üzerinede pink yazmıştı.Araştırdığımda bu sitedeki çöl gülü sayfasını nedense göremedim ve link verdiğim siteyi görünce de minikleri benzettim.Türleri varmıdır bilemiyorum. İstersen yollarım sana tabiiki. Fakat şu an baya minikler.Köklerinin tam oluştuğunu zannetmiyorum.Bir kaç hafta beklersen sana yollarım;)

Hatice Tarhan 29-08-2009 11:57

Sevgili cenan istersin şu link http://www.siamadenium.com/#bir bak yok yine bakamam ben bu çiçeklere dersen seve seve kabul ederim . Merakımı mazur gör adenium tutkusu içini sarmadı peki neden tohum bulup ekme gereksinimi duydun .link ten sonra da acaba hala vermek isteyecekmisin adeniumlarını merak ediyorum.

cenan 29-08-2009 12:20

Canım benim sağol verdiğin siteye baktım.Bu ilk 5 tohum geldiğinde ne olduğunu bilmeden ektim.Ondan sonra gidip gelip güzelliğini inceledim.Sonra ide ablam yollayınca tohumların tazeyken ekilmesi gerektiğini duydum.Ne olacağını nasıl büyüyeceğini inanki bilmiyordum ama seviyordum ben onları.Sonra ben bir çoğunu ekmeye karar verdim.Eşime dostuma hediye ederim,Balkonumda bakarım, eğer dayanırsa yazlığa ekerim, işyerimi şenlendiririm dedim.Ben onları ziyan etmem merak etme, Hatta çok severim.Sonra sana link verdiğim sitede ağaç halini görünce biraz umutsuzluğa kapıldım çünkü benim bahçem küçük alsa alsa kaçtane alır diye, genede ben onları ağaçta olsa bakarım ama sevecek biri olduğunu düşündüğüm için ben seninle paylaşmak istedim.Yoksa çıkar ücretsiz paylaşımda paylaşırdım ben onları üçer beşer.Sonra benim elimde iki tane bile olsa canı gönülden isteyen biriyle ben paylaşırım.Yollayan beni sevindirdi, ben niye sevindirmeyeyim?

habibe 31-08-2009 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 488105)
Sevgili Habibe, kaç yaşında bu güzellik?

Sevgili Adalet, 2008 Mart başı ekmiştim. 1.5 yaşında demek ki :)

Adalet Yağcı 31-08-2009 18:07

O zaman benim çok üzülmeme gerek yok, benimki daha sekiz aylık, seneye ben de çiçek göreceğim inşallah.
Sizinkine bayıldım, boyundan büyük çiçekleri var neredeyse :)

izzeterisen 31-08-2009 23:39

Sn.Adalet Yağcı,
Adeniumlarınızı güneşe alıştırsanız ve tam güneşte büyütseniz çok geçmeden çiçeklenirler sanıyorum. Çünkü eğer Mersinde iseniz, daha en azından 2-2,5 ay büyüyecekler onlar.

Adalet Yağcı 02-09-2009 22:57

Sayın İzzeterisen, daha bir ay yaylada kalmayı düşünüyorum, burada da çiçeklerim daimi güneş alıyor.
Mersin'e döndüğümde balkonumda bırakmayı düşünüyorum, sağlıkları çok iyi, henüz hiç kaybım olmadı.

Adalet Yağcı 14-09-2009 19:59

2 Eklenti(ler)
Adeniumlarım çok güzel geliştiler, saksılarını değiştirmedim, sürekli güneş alan bir yerde tutuyorum, haftada iki defa su veriyorum.

Bir tanesi belli belirsiz tomurcuk vermiş(inşallah yanılmıyorum)onun yaprak rengi diğerlerinden farklı.

dyebto 30-09-2009 23:26

Adenium tohumu

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazan-z (Mesaj 499582)
Sn Nossie,Adenium Pink tohumu isterseniz gönderebilirim.Sevgiler.

Sayın Hazan-z Adenium konusunu baştan 14. sayfaya kadar gözden geçirerek okudum ve bitki gerçekten ilgimi çekti.6 ayda tatminkar bi büyüme sağlıyor anladığım kadarıyla.Benim bulunduğum yerde mart-nisan ayında hava gayet ısınıyor.Kış da sert değil kar bile yağmıyor genelde.

Sizden tohum istesem yollayabilirmisiniz.En kolay yetişeni cinsinden olursa sevinirim acemiyim çünkü.Bide toprağın özelliği ne olmalı?Siz de kendi çimlendirme bilgi birikimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

Biraz da bili vereyim alıntı olarak...

ADIM ADIM ADENIUM - ÇÖL GÜLÜ - YETİŞTİRME

Adenium Çimlendirirken %95 başarıya ulaşmak için aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyup, gereken şarları yerine getirmeniz gerekmektedir. Diğer taraftan, özellikle su drenajına ve ısıya dikkat ettiğiniz durumlarda, Adenium tohumları çok kolay çimlenir ve affedicidir. Ancak sizin , aşağıdaki metinde anlatılanları uygulamanız durumunda , hem filizlerinizi çimlendikten sonra yaşatma, hem de sağlıklı bitkiler yetiştirme şansınız artar. Yine kullancağınız tüm malzemeler streril olsun diyerek, ve her çiçek severin elinin altında bir mantar, küf ilacı olduğunu varsayarak , güzel Adeniumları nasıl yetiştireceğimizi anlatmaya başlıyoruz.

TOHUMDAN ADENIUM YETİŞTİRME

( Maddeler halinde yazılan metinde sık sık aynı şeyşeylerin altını bilerek, tekrar ederek çizdik.Tüm tekrarların sebebi, işin aslında 3 temel püf noktasını vurgulamak içindir. Isı, sulama, toprak)

BAŞLARKEN

Ortalama ısı 20°C – 30 °C olsun

Tohumlarınızı elinize ulaşır ulaşmaz ekin.

Ekmeden önce temiz, klorsuz, içme suyunda 3-4 saat bekletin.

İlk hafta , ekim yaptığınız toprağı sık sık sprey yardımıyla bolca sulayın.

Ne zaman ki, filizlenip iki yaprak verdi, sulamayı düşürün. Sadece toprak yüzeyi kuruduktan sonra sulayın.

Tüm bu süreç , ekimden filizlenmeye ideal ortamda 10 gün sürmektedir. Aşağıdaki resimlerde süreç gün gün görülebilir.

http://i392.photobucket.com/albums/p...DENIUMEKIM.jpg

Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin. Toprağın, steril olmasına , çok geçirgen olmasına, en az %40 dere kumuyla karıştırmaya özen gösterin.

http://i392.photobucket.com/albums/p...ENIUMWATER.jpg

Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin. Toprağınız geçirgense su süzülüp gidecektir.Zaten arzu ettiğimizde budur. Yine havanın güneşli, ısının 20 derecenin üstünde olması gerektiğini hatırlatalım.

http://i392.photobucket.com/albums/p...DENIUMDAY7.jpg

Yedinci gün çıktılar bile. Sulamaya devam , eğer tümü çift yaprak verdiyse suyu azaltın.

http://i392.photobucket.com/albums/p...DENIUMDAY9.jpg

Dokuzuncu gün. Tüm çıkanlar çift yapraklı, bir gün daha sulayalım. Ama çift yaprak olduktan sonra, elimizle kontrol edip, sadece toprak yüzeyi kuruysa sulama yapalım.

http://i392.photobucket.com/albums/p...DENIUMALBA.jpg

İşte şanslı tohum, hemen önde ALBİNO bir Adenium olacak.Tabiat bu işte, hangi tohumun albino olacağını kim bilebilir?

dyebto 30-09-2009 23:33

FİLİZLENME SONRASI

Büyüme esnasında ortam ısısı 22-35 °C derece olsun .2 ay içinde gövde kalınlığı bu şartlar altında 2 cm e ulaşır. Bu sürede boyunca gübreleme yapmanıza gerek yoktur.

2 ay sonra filizlenme tamamlanınca, Adenium Gübresini, üzerinde yazılı şekliyle hazırlayıp, bitkiye spreyle 2 haftada bir uygulamaya başlayın. Biz diğer üreticiler gibi, sıvı gübreyi tercih ediyoruz. Toprağa karıştırılan organik gübreleri daha çok , kendi tüketeceğimiz tarım ürünlerinde kullanırken, büyüyüp çiçek açmasını istediğimiz bitkilerde, gübrenin bitki tarafından alınımında , tüm kontrolün bizde olması tercih sebebimiz.

Bitki 10 cm olunca , 8 cm genişliğinde içi Adenium toprağı ile dolu saksıya alın. Saksı değişiminde Bonsai yapmak isteyenler, kök tekniklerini uygulayabilirler. Kazık kök budaması gerçekleştirebilir, toprak altına yerleştirebileceğiniz bir taş ile saçak kök gelişimini şekillendirebilirsiniz.

http://i392.photobucket.com/albums/p...MSAMPLEC10.jpg

Adenium bundan sonraki dönemlerinde her 10- 15 günde bir spreyle gübrelenmeli, gübreleme uygulamalarında bitkinin tepkisi gözlenerek süre daraltılıp, uzaltılmalıdır. Toprak geçirgen olmalı, ekim saksılarının drenajı iyi olmalıdır. Toprağa doğrudan gübre ilavelerinde toprak yapısını bozacak, kök diplerinde boğulma ve tıkanma yapacak uygulamalardan kaçınmak gerekir.

Çiçeklenme ekimden sonra ilk yıl içinde görülecektir.(157 gün) Hızlı büyür ve çiçeklenir.

http://i392.photobucket.com/albums/p...MSAMPLEC11.jpg

Çimlenme esnasında yarı gölge fakat aydınlık ve sıcak yerde tuttuğunuz tohumları , bitki gelişince güneş altına ekimi takip eden yaz alabilirsiniz. Toprak yüzeyi kurudukça yaz boyu sulama yapabilirsiniz. Her zaman aklınızda bulunsun, bitkilerin çoğu sussuzluktan değil, aşırı sulamadan ölürler. Kimse sizin evinizin ve bahçenizin tam olarak ne istediğini sizden iyi bilemez, deneme yanılma en iyi yöntemdir. Birkez doğru döngüyü bulunca , o aralıklarla sulama yapınız.

Bitkinin hangi çiçeği açacağının oranlarını paylaşmayı dürüst satış ilkemiz açısından doğru buluyoruz. Aldığınız tohumları veren bitkinin resmi , satın alma sayfalarında en yukarıdaki fotoğrafta verilmiştir. Üretici firmanın elle polenleme yöntemi ile elde ettiği tohumlar % 70 oranında yukarıda resmi verilen çiçeği açmakta, firmanın kendiside nadir bulunma yüzdelerine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Geri kalan % 30 bambaşka yepyeni bir tür çiçek açabilir. Bu aslında Adeniumların eşsiz başka bir özelliğidir. Her bitki , yanındaki çevresindeki başka bitkilerle polenlenebilir, ya da anaç bitkinin özelliklerini taşıyıp farklı bir çiçek açabilir. Yetiştireceğiniz Adeniumları birbirleri ile polenleyerek yepyeni Adeniumlar yetiştirebilirsiniz. Güzel tarafımı, dünyada ki gelenek yetiştirilen her yeni Adeniuma ilk yetiştirenin adının verilmesi. Şimdi sıra sizde, Önümüzdeki yıl bu aylarda kendi adınızı vereceğiniz Adenium ları polenliyor olabilirsiniz.

Doğrudan bitkiye vuran güneş ışığının %50 sini bloke edin. Bu tohum için daha iyi çimleneceği bir ortam yaratır. Çimlendikten sonra ısıyla birlikte çoşarlar.

Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin.

Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin.

En başarılı çimlenme için, işin yarısı kaliteli tohum , işin diğer yarısıda ekim sonrasındaki 15 gün boyunca tohumlarınızı nasıl suladığınız ve 20-35 °C ısı ve güneş ışığıdır. 15 gün boyunca sulama, hortum **** sürahiden sulama değil, yağmurlama yöntemi ile bir sprey yardımı ile günde birkaç defa bolca sulamaktır. Bir kez işin mantığını anladınız mı, çimlendirme oranınız %90 oranında başarıya ulaşacaktır.

Dışarı doğrudan ekimlerde toprak kurallarına uyunuz, ekim toprağı % 50’ye varan dere kumu ile karıştırılabilir. Isı ve nem Adeniumun çimlenmesinde çok önemlidir. Ekim haftası ve hatta ektikten sonra ki 10 gün boyunca yağmurlu olmamasına dikkat edin. Yağmur yağarsa ekim saksılarını içeri alın. Havalar 20°C üzerinde , ve hafta boyunca açıksa , yağmursuzsa gönül rahatlığı ile toprağın 1 cm i asla geçmiyecek şekilde derinine , yatay olarak ekim yapın. Hergün toprağı yerinden kaldırmayacak şekilde hafif spreyleme usulü 3 kez bolca sulayın. Tohumlar 7-14 gün arasında çimlenir. İki yaprak verdikleri zaman sulamayı kesin, sadece toprağın üzeri kuruyunca sulayarak devam edin. 3 ayla birlikte sulamayı azaltın. Çimlenme öncesi ve filiz aşamasında indirekt güneş ışığı faydalı iken doğrudan güneş ışığı zararlıdır. Tohum ektiğiniz yeri %50 gölgelendirin. Bunun için bahçeler için satılan fileleri kullanabilirsiniz.

http://i392.photobucket.com/albums/p...Untitled-1.jpg

Ferda Ülkümen 01-10-2009 00:42

3 Eklenti(ler)
Geçen sene tomurcuklanan Adenium'um İstanbula taşıyınca tomurcuklarını dökmüştü.

Bu sene açabildiler.

Eklenti 105514

Eklenti 105515

Kök biçimlendirmek için hiçbir işlem yapmadım, kendiliğinden biçimlenmeye başladılar.

Eklenti 105513

izzeterisen 02-10-2009 22:49

Ferda Hanım, çok güzel çiçekler. Çeşidi ne acaba?

Ferda Ülkümen 02-10-2009 23:01

Etiketine "Small red plum" yazmışım...

sebnem34 07-10-2009 15:55

2 Eklenti(ler)
yaklaşık 1 yaşına basacak fakat hala gövdesi kalınlaşmadı ve çiçeklenmedi. Lütfen yardımcı olurmusunuz çünkü vitaminleri ve suyu dikkatli veriyorum sağlıklı ama gövdesi sizin çöl gülleri gibi değil. ?! Ne yapmalıyım ?

Adalet Yağcı 07-10-2009 16:00

Sevgili Şebnem, adeniumunuzu sadece torfa mı ektiniz, sanırım iç mekanda bakıyorsunuz ve tabi sıkça da suluyorsunuz.
Adeniumlar dış mekan istiyor, saksısı ilk başlarda küçük olmalı, toprak harcı da sadece torf olmamalı.
Torf bitkiyi sürekli nemli tutar, adeniumlar fazla nemden hoşlanmaz.
Toprak harcı için geçmiş mesajlara bir göz atın, ve bitkinizi dışarıya alın, yapraklarda sorun var gibi geldi bana, sanırım gübrelemeyi de fazla yapıyprsunuz.

Hatice Tarhan 07-10-2009 22:29

Şu ana kadar adenium sayfası içinde gördüğüm en büyük kök yapısına sahip adenium Ferda hanımın .Kökler için bir işlem yapmadım diyorsunuz,birşey yapmamakmı gerekiyor yoksa sizmi yapmadınız .Ben saksı değişimi yaparken kürdanla köklere şekil yaptım .
Adenium ları ya bir taşın üstüne ya plastik kapak üstüne bazılarınıda hindistan cevizi kabuğunun üstüne oturttum .Sadece bir tanesi kurudu diğerleri gayet sağlıklı görünüyor .
Nette gördüğüm adenium köklerinin ancak böyle oluştuğunu düşündüm umarım yanlış bir şey yapmamışımdır .

Ferda Ülkümen 07-10-2009 22:54

4 Eklenti(ler)
Geçen sene birkaç deneme yapmıştım, İzzet beyden esinlenip taş üzerine ve başka materyallere yerleştirdiğim adenium'ları yaşatamadım.
Hazırlarken fotoğrafını da çekmişim;

Eklenti 106985

Birkaç tanesi kendiliğinden böyle şekillendi;

Eklenti 106987

Eklenti 106988

Eklenti 106989

Adalet Yağcı 08-10-2009 12:43

Benim üstteki mesajımdaki adeniumum tomurcuk olduğu kesinleşti :)
Yakında ben de bu sayfaya bir adenium çiçeği ekleyeceğim inşallah.

sebnem34 08-10-2009 15:24

haklısınız Sevgili Adalet Hn, peki bu havada dışarı alırsam bozulurlar mı? daha doğrusu bozulur mu elimde 1 tane kaldı :( Onada Sn. Oğuz Bey'in Roa sını uygulayacağım bakalım. bir de bonzai olsun diye şimdi kökleri çıkardım dışarı üerinden suluyorum ama 3 gün oldu hala yaşıyor ama kökleri toprağın dışında kalınca sanki kalınlaştı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025