![]() |
Sevgili Sebnem34, elinizdeki tek bitkinizi bonzai denemesi için kullanmayın derim, biraz sabır ile o bitkiden alacağınız çeliklerden yaparsınız bonzainizi.
Ben Mayıs ayından bu yana adeniumlarımı dış mekanda tutuyorum, fazla sulayıp çürütmezseniz korkmadan dışarı alabilirsiniz. Bu başlığı baştan okuyarak çok değerli bilgilere ulaşabilirsiniz, bu sözüm yeni üye arkadaşlarımız için. |
Sevgili sebnem34,
ROA Plus'ı yapraklara ve gövdeye de uygularsan çok hızlı geliştiğini göreceksin :) Ben Plus ı yapraklara fısfıslıyorum. En büyüğü 4 aylık, son dönemde çok güzel gelişti. |
Sayın şebnem 34 kökleri dışarı çıkardım demişsiniz tam olarak anlatırmısınız işlemi ve sebebini .Bu adenium konusunda yazışmaların daha açıklayıcı olması hepimiz için daha iyi olur diye düşünüyorum teşekkürler.
|
2 Eklenti(ler)
Bir kaç gün önce yayladan Mersin'e taşıdığım adeniumlarımın alt yaprakları hızla sarardı, hemen hemen hepsinde dört beş tane yaprak kaybı oldu.
Bunun yanında çiçek mi değil mi diye düşündüğüm oluşumlar aynı hızla kendini göstermişler, iki tanesinde çiçek olduğu kesinleşen tomurcukları görmek yaprak kaybının üzüntüsünü hafifletti. Çok yakında iki ayrı renkte adenium çiçeği göreceğim, ilk defa. Bol bol fotoğraflayıp sizlerle paylaşırım inşallah. |
2 Eklenti(ler)
Benim Adenium'larım.
|
sn. cennetbahçesi, forumda okudum ve aklıma bonzai fikri geldi. Bir deniz kabuğum vardı ortası kırık, onun içine oturttum kökleri dışarı saldım açıkta duruyorlar. Bence toprağa yeniden ulaşmak için daha hızlı gelişecekler arada topraklı su fısfıslıyorum köklere 1 hafta oldu ya da 10 gün bozulma olmadı yaprak, kök ve gövdede. cmt de Roa Plus kök besini kullanacağım. Biraz deneysel çalışmalar yapıyorum :) Değişik fikirler üretmeye çalışıyorum gelişimleri için. Şimdilik öğrenmek için en iyisi bu diye düşünüyorum bitkiler dünyasını. Gözlemliyorum ve deniyorum. çöl gülü de kökünü dışarıda şekilli büyütmek istediğim bir bitki. Tabi ona da konuşarak bunu neden yaptığımı açıkladım umarım bana küsmez :):o
|
şu an da 10 gün oldu kökler dışarda ama bozulmadı :)
1 Eklenti(ler)
işte resmi
|
Sayın Şebnem 34 küsmezler küsselerdi benimkiler küserdi .Benim yaptıklarımı görseniz ,köklere resmen dans ettirdim. Yaklaşık bir ay oldu bir tane fire verdim ,diğerleri sağlıklı Allah nazardan saklasın,hepimizin adeniumlarını .
|
evet, maşallah diyelim hepimizin adeniumlarına. Siz niye köklere dans ettirdiniz? Sizde mi bonzai yapacaksınız? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. çünkü tekniği bilmiyorum , okudum ama tam anlamadım forumdaki bonzai çalışmalarını..
|
Sayın Güngör Salman toprağı çok sulamışsınız gibi. Çürüyebilir bitkileriniz.
|
Adenium beni bonsai aşığı etti zaten .sayesinde 7 tane bonsai yapmaya başladım .Adeniumla ilgili sitelerde araştırma yaparken köklerin şekil verilerek bu hale geldiği düşüncesine kapıldım . Saksı değişimi yaparken köklerin kalınlaştığın da nasıl duracağını gözümde canlandırdım .Nasrettin hocanın ya tutarsa dediği gibi ya olursa dedim ,kendimce kökleri biçimlendirdim kimisini saç örer gibi ördüm bazılarını birbirinin arasından geçirerek şekil verdim.şimdi heyecanla bekliyorum nasıl bişey çıkacak ortaya diye saksı değişimi yaparken resimlerini paylaşırım .Az önce 37 adet tohumu toprakla buluşturdum .Hatta hayal kurmaya bile başladım .bide çiçek açtıklarını görsem Adalet hanım gibi başka bişey istemem.
|
bana da fikir verdi şimdi düşünceniz sn.cennetbahçesi. Ben sadece dışarda bıraktım köklere ben de şekil vereyim o zaman . Teşekkürler.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Yetiştirmeye çalıştığım adenium fotoğrafları.
Bir sene önce tohumları ekmeme rağmen ben Adalet Hanım kadar şanslı değilim. Sanırım uygun koşulları yeteri kadar sağlayamıyorum. Mayıs ayından geçtiğimiz hafta sonuna kadar Sapanca'da dışardaydılar. Sabahtan saat 11-12'ye kadar devamlı güneş alacakları bir yerdeydiler. Sapancanın iklim koşulları Akdeniz iklimi ile kıyaslandığında oldukça serin kalıyor. Sabırla bekleyeceğiz, yeterki genel görüntüleri iyi olsun, mutlaka çiçekleneceklerdir. Tohum talebi olan 5 sitesever eğer özelden iletişim bilgilerini gönderirlerse 5'er tohum Kasım ayının ilk haftası göndreebilirim. Gerekli koşullar sağlanırsa çok kolay çimleniyorlar. |
Sayın Tturt, bir yıllık olmasına rağmen adeniumlarınız fazla bir gelişim gösterememiş, saksı harcından olabilir mi diye düşündüm.
Ben adenium saksı harcını şöyle hazırlamıştım; bir ölçü bahçe toprağı, bir ölçü vermikülit, bir ölçü perlit, bir ölçü yanmış çiftlik gübresi, bir ölçü torf, bir ölçü dere kumu, bir ölçü pirinç kabuğu. Onbeş günde bir de sıvı besin veriyorum, iyi bir sıvı gübre markası önemli değil. İsterseniz saksı harçlarını değiştirebilirsiniz, bunun için Sonbahar uygundur, bitkilerin güneş alması da önemli tabi. Kolay gelsin. |
Adalet hanım ben saksı harcını bir ölçü cocopeat bir ölçü perlit koydum .Adeniumlar yumuşak toprak seviyor diye .Adenium tohumları çok çabuk bayatlıyor .Sevgili cenan ın gönderdiği tohumlar malesef çıkmadı .İnşallah sizdeki tohumlar bayatlamamıştır .dört gözle bekliyorum .Hoşçakalın.
|
Alıntı:
|
Adenium bir çöl bitkisi olduğu için kış sezonunda da fazla şekilde ışık ve sıcaklığa ihtiyaç duyuyor, bence kışın bol ışık gören sıcak bir yerde bulunursa gelişmesinde gerileme olmaz
diyor!... Bir çiçekçi arkadaşım,bilgilerinize, Ayrıca bayatlama konusunda arkadaşlara katılıyorum, aldığım tohumlarda hemen dikin ibaresi bunun ispatı ama neden?... Saygı ve sevgilerimle, |
Benim adeniumlarım da aynı Sn. tturt 'unkiler gibi çok az gelişiyorlar. Sıvı gübre de denedim. Harçları oldukça süzek, perlit-torf ve organik gübre karışımıydı. Bu aralar Bionem kullanmaya başladım, bakalım faydası olacak mı gelişimlerine.
Adenium tohumlarının bayatladığını düşünmüyorum, tohumlar.net'ten aldığım 50 ya da 100 tohumu bir yıl boyunca değişik zamanlarda ektim, çimlenme oranı hepsinde çok yüksekti. Ama bitkileri yaşatamıyorum malesef. En son elimde 3 tane kaldı. Onlar da dediğim gibi çok az büyüyorlar. |
5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim adeniumlarım dan bazıları. Birde resim leri net çekebilsem.
|
Toprak harcı çok iyi görünüyor, bitkilerin durumu da iyi zaten.
Bu iş tamamdır sevgili Cennetbahçesi, net olmasa da fotoğraflarda görülüyor ki, her şey yolunda, sıra çiçeklerini görmeye kalmış :) Tohum için biraz daha izin istiyorum, benim tohumlarım bayat değil, bir yıl olmadı daha alalı, ayrıca onları serin bir yerde muhafaza etmiştim. |
Alıntı:
|
Şöyle bir bilgi edindim ama ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır bilemiyorum.
Çiçeklenme süresi : 157 gün Çiçeklenme esnasındaki boyu : En az 17 cm Yani 157 günde en az 17 cm ulaşıp ilk çiçeğini çıkarıyormuş. Türden türe farklılık varmı acaba? Çiçeklere sahip olanlar nekadar sürede çiçeklendirebildiler acaba, bu süreler ve boy doğrumu? |
3 Eklenti(ler)
Adeniumlarımın fotoğrafını beş gün önce çekmiştim, şimdi beyaz üçlendi, kırmızıların açmasını bekliyordum, sanırım yarın onlar da açarlar.
Yanlış hatırlamıyorsam Aralık ayında ekmiştim tohumları, sadece bir tane kaybım oldu. Yazı Mersin'de geçirseydi daha erken, yani altı yedi aylık iken açardı, yayla havası serin geldi diye düşünüyorum. Kırmızılar da açınca tekrar fotoğraflarım. |
Alıntı:
Tohumları 2008 Mayıs ayının ilk günlerinde ekmiştim. Ağustos'un son haftasında tomurcuklar oluşmaya başladığını gördüm, çiçeklerin açmasına yakın (Eylül sonu gibi) yazlıktan İstanbula getirince çiçeklerini dökmüştü. Ortalama bir hesapla 150 gün. Bu mesajda boylarının 14-15 cm civarında olduğunu yazmışım. Verdiğiniz bilgilere uyuyor gibi. Geçen yıl yetiştirdiklerimden sadece bir tanesi bu yıl çiçeklendi, çiçek açmayanların bazılarının boyu 20-25 cm'i geçti. |
Alıntı:
Bu hafta sonu sizin tarifini verdiğiniz harcı hazırlayacağım, elimde sadece prinç kabuğu kalmamıştı onuda alacağım. Mevcut Adeniumlarımın toprağını bu harçla değiştireceğim, bakalım gelişmeleri hızlanacak mı? Ayrıca 5 adet daha tohum çimlendirmeye çalışacağım. Ayrıca sıvı besin önerinizi de uygulayacağım. |
Sayın Tturt, kırmızı adeniumlarım da açtı, birazdan yüklerim.
Hava soğudu, fazla su verip kökünü çürütmeyin, ben hâlâ balkonda tutuyorum, ama eğer çok soğuksa siz bol güneş gören bir pencere önüne alabilirsiniz. Seneye Haziran gibi çiçeklerini görürsünüz, saksıyı fazla büyütmemeye özen gösterin. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Tahmin ettiğim gibi bu gün kırmızı da açtı.
Çok parlak hoş bir kırmızı, beyazdan çok daha gösterişli, diğerlerinin renklerini merak ediyorum, tahminimce on ayrı renkte açacaklar. |
Adelet abla hayran kaldım açan çiçeklerine.Benimkiler çok geç büyüyor, torfa ekmiştim özellikle birşey uygulamadım ondan heralde.Çok güzelller maşallah maaşallah:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025