agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Echeveria (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/4706.htm)

Bayçalı 09-08-2012 14:40

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar echeverialar nasıl olmuş dikim yapmadan önce güneş ışığı biraz yapraklarını yakmış ama zamanla topalar diye düşünüyorum.

GÜLSEN_ 09-08-2012 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BAYÇALI (Mesaj 1007457)
arkadaşlar echeverialar nasıl olmuş dikim yapmadan önce güneş ışığı biraz yapraklarını yakmış ama zamanla topalar diye düşünüyorum.

Harika olmuş sn. BAYÇALI ellerinize sağlık,keşke yeni ektiğinizde bir kaç gün gölge bir yerde kalsaydı tabi zamanla düzelicektir toprağına alışması gerek. Güzel çiçeklerinide görebilicekmiyiz sn.BAYÇALI?:p

Bayçalı 10-08-2012 13:02

teşekkür ederim sn.gülsen bende çok merak ediyorum acaba çiçekleri nerenk ve nasıl olacak bakalım zaman gösterecek.

penguenn 12-08-2012 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi penguenn (Mesaj 979130)
Etrafındaki yavruları kadar küçükken diktiğim echeveriam nihayet açtı. Çok güzel...Sizlerle paylaşmak istedim ;)

Arkadaşlar Beni bu kadar sevindiren echeveriam; sürekli uyarmama rağmen eşimin "çok susuz kalmış" diyerek sürekli sulaması sonucu çürümeye başladı. Sonrasında yavruları ve yaprakları ayırarak dikmeye, yaşatmaya çalışsam da başaramadım. Çok üzgünüm:(((

gülenmelek 15-10-2012 10:11

2 Eklenti(ler)
3'ü de aynıymış, sonradan anladım, 2'si hediye gitti, kalanın çiçekleri ;)

Denizardacan 04-11-2012 13:28

Herkese merhabalar,
Echeveriam henüz bir aylık köklenme aşamasında, sorun yoktu bugüne kadar.
Zaman zaman çok az sulamıştım, toprak hep nemliydi. Birkaç gündür de dışarda malum son güneşli günler. İki saat kadar önce echeveriamı ve diğer iki kaktüsümü daldırma yöntemiyle suladım ve echeveriamın yapraklarının yumuşacuk olduğunu gördüm. Çok garip bir kaç dakikada o hali alır mı acaba. Sonra hemen toprağı değiştirip kuru bir toprağa diktim, tabi köklerin etrafını fazla eşeleyemedim, oralarda bir parça ıslak toprask kaldı, bu arada çok güzel köklenmiş:p
Neyi yanlış yapmış olabilirim.Bu aşamada yapabileceğim başka bir şey var mı acaba:confused:
Çok teşekkürler şimdiden.

selenn 04-11-2012 15:15

Sevgili Denizardacan, köklendirmeye çalıştığınız bitkileri daldırarak sulamayın.
Toprak fazla ıslak kalmışsa eğer yaprak yumuşamıştır. Toprağını değiştirmeniz iyi olmuş. Toprak tamamen kuruyana kadar su vermeyin. Daha sonra üstten sulama yapabilirsiniz.

Denizardacan 04-11-2012 16:07

Teşekkür ederim sevgili Selenn,
Yalnız artık köklenmiş bir echeveriam var, bundan sonraki sulamayı da üstten mi yapıyım, kaktüsleri de öyle daldırma yöntemiyle sulamıştım da o nedenle soruyorum. Sizdeki sukulent bilgisinin ne kadar geniş olduğunu bildiğimden soruyorum. Benim ilk sukulentim öğrenme aşaması, en zoru bu sulama işi gibi görünüyor:(
İyi akşamlar, tekrar teşekkürler.;)

selenn 04-11-2012 17:18

Ben kaktüsleri hiç daldırarak sulamıyorum. Bir dönem sadece sukulentlerde, o da uzun süre su vermedikten sonra daldırma yöntemi ile suladım ama saksı sayısı artınca bir hayli zaman alıyor daldırarak sulamak. Bu sebeple artık hepsini üstten suluyorum.

Daldırma yöntemi ile sulama bence suyu seven türlerde uygulanacak bir yöntem. Kaktüsler bu gruba girmiyor. Echeveria yaprak çeliğiniz köklenmiş olsa da henüz gelişmiş bir bitki formuna ve dayanıklılığına ulaşmış değildir. Daldırarak su verirseniz hava sıcaklığı yaz aylarında olduğu gibi toprağı hızlı kurutacak kadar yüksek olmadığından bitki uzun süre aşırı nemli ortamda kalacak ve yaşadığınız problem tekrarlanacak.

Bence kontrollü olarak üstten su vermeye devam edin. Toprağa parmağınızı daldırdığınızda parmak ucunda nemli bir his oluyorsa sulamayın. Toprak tamamen kuruduğunda üstten su verin, direnaj deliklerinden suyun fazlası akana kadar sulayın. Sonra tekrar toprak kuruyana kadar su vermeyin.

penguenn 13-11-2012 18:47

Çiçek açtıktan sonra çok sayıda yavru vermişti . O sırada başka bir saksıya ayırarak çoğaltsaydım şimdi bir kısmını kurtarmış olacaktım.Tembellik ettim malesef.

nevsune 24-12-2012 09:13

5 Eklenti(ler)
Geçen yıl birer yapraktılar. Böyle olacaklarını hiç beklemiyordum:)

Çiçek yapmaları umuduyla şimdilik yağmur ve kar altında, soğukta dışarda duruyorlar. Hava ısısı eksilere düştüğünde kapalı balkona alacağım. Ne olur, ne olmaz.

Alttürlerini bilmiyorum öğrendiğimde isimlerini yazarım.

Eklenti 356901 Eklenti 356902

Eklenti 356903 Eklenti 356904

Eklenti 356905

gülenmelek 24-12-2012 09:23

Sevgili nevsune, hepsi çok güzel ;) ama en alttaki başka güzel ;)
1. sıra sağdaki Echeveria moranii olabilir mi ki ? Bende de var aynısından galiba, kenardaki pembelikler yüzünden benzettim.
Bir de bunları dereceler -ye düşünce mi almak lazım içeriye :eek: Ben alalı 2 ay oldu :(

nevsune 24-12-2012 15:00

Gülenmelekcim isimlerini daha tam araştırma fırsatı bulamadım. 1. fotoğraftaki E. glauca diye düşünüyorum (tam emin olmadığım için yazmamıştım). Bunun annesini geçen sonbahar seradan çok severek almıştım. Bir süre sonra çürümeye başladı. Tek bir yaprağını kurtarıp dikmiştim. Bu hale gelişine çok sevindim. Sana hazırlanmış sürprizle aynı gibi:)

Sağdaki, E. moranii değil galiba. Onun yaprakları daha etli ve rengi de daha kırmızı gibi. Bunun ve sonuncunun adını bir ara bulmuştum da, not etmemişim.

Aslına bakarsan bunlarla neredeyse hiç ilgilenmedim. Sukulentlerin içinde bir bunlar bakımsızdı, bak nasıl utandırdılar şimdi beni:) Kendi kendilerine büyüyüp geliştiler, çok kalenderler. Dışarda duruyorlar kar, yağmur, soğuk hep üstlerinde. Sabah fotoğraflarını çekerken ikisinin göbeğinde ve yaprak aralarında buz parçaları gördüm. Daha erken diye düşünüp içeri almadım. Bu aralar hava yumuşak. Bir kaç gün daha dışarda kalsınlar sonra alırım içeri.

Seninki sonbaharda tomurcukluydu yanılmıyorsam, senin içeri alman doğru olmuş bence.

Sudenur 24-12-2012 16:49

:eek: Hasetlenmeme az kaldı. :p Hepsi hepsi çok güzel, sağlıklı günlerde çoğaltmanızı temenni ediyorum zira ben bir türlü büyütemiyorum bu güzeli. :o Ne okuyorsam yapıyor, büyüsün diye gözünün içine bakıyorken eşim susuz kalmışlar diye benden habersiz sulamış. İki ecveriam'da sizlere ömür. :( Biri gülenmeleğin hediyesiydi diğeri cemo'nun. İkisine de sahip çkamadım.. :(

gülenmelek 24-12-2012 17:00

Hay Allah, ben bendekinin adını öyle kaydetmişim. Ne kadar birbirlerine benziyorlar ama, ayırdetmenin kolay yolu yok zannedersem ;)

Sevgili Sudenur, onlar zaten susuzluğunu belli ediyor. Susuz kalınca yaprakları yumuşuyor. (Ya da ben öyle gözlemledim) Bu arada üzülme, kökü bende var, elbet yavru da yapacak bıcırık ;)

gülenmelek 24-02-2013 12:51

1 Eklenti(ler)
Kökü vardı ya...
Bu son hali :( Kocaman bitkiden geriye kalan...
Çürüme böyle mi oluyor ki. Ne oldu buna anlayamadım :(
Bu gün bir bakayım çürümüş mü dedim, tepesi azıcık zorlayınca elimde kalıverdi.
İçi simsiyah olmuş.

denizhoca 03-03-2013 21:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 1108180)
Kökü vardı ya...
Bu son hali :( Kocaman bitkiden geriye kalan...
Çürüme böyle mi oluyor ki. Ne oldu buna anlayamadım :(
Bu gün bir bakayım çürümüş mü dedim, tepesi azıcık zorlayınca elimde kalıverdi.
İçi simsiyah olmuş.

çok çok yazık olmuş, bu şekildeki kayıplara çok üzülüyorum, umarım başka kaybınız olmaz, bu kış benimde kayıplarım oldu, kaktüslerin hepsi sağlam ama sukkulentler çok zarar gördü 5-6 tür öldü:(

gülenmelek 04-03-2013 08:19

Toprağın üst kısmının kuru olmasına aldanıyorum hep. Sağlık olsun, bence bu da bir tecrübe.
Sizin adınıza da üzüldüm. Ama öğreneceğiz...zamanla ;)

n.yıldız 12-03-2013 18:02

Sevgili Feriha Hanım' dan gelen sukulentler içinde Echeveria da vardı. Bazıları E. glauca. Bir tanesinin cinsinden emin değilim. Hafif pembemsi yaprakları var.
Toprağa dikeli 1 hafta oldu ve herşey yolunda görünüyor.
1. Bundan yola çıkarak tuttuklarını söyleyebilir miyiz acaba?
2. Şu an aydınlık bir yerde duruyor. Güneşe ne zaman çıkarmalıyım?
3. Echeveriaların tamamı çiçekli midir?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

selenn 13-03-2013 09:18

Sevgili n.yıldız, hafif pembemsi yapraklı olan belki Echeveria Perle von Nürnberg olabilir ama fotoğraflama imkanınız olursa daha net cevaplar verilebilir sorularınıza.

Sanırım Feriha Hanım'dan gelen hediye Echeverialarınız bitki, yaprak çeliği değil. 1 hafta tuttu demek için kısa bir süre ama yapraklarda pörsüme, ölme olmaması iyiye işaret. Ortadan yeni yaprak verdiğini gözlemlerseniz tam anlamıyla sevinebilirsiniz :)

Bence bir süre daha aydınlık bir yerde muhafaza edin. Direkt güneşten korumanızda fayda var. Toprak ne oldukça sulu, ne de tam kuru olsun. Nemli olması yeterli olacaktır.

Echeveriaların hepsi çiçek açar. Güle güle yetiştirin yeni sukulentlerinizi.

n.yıldız 13-03-2013 11:11

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sevgili Selenn.
Feriha hanım yaprak değil bitki şeklinde göndermişti. Kargomun geldiği gün de bir öğrencim saksı içinde echeveria getirdi, kocaman 3 kök. Gövde kalınlıkları 1-1,5 cm, yüksekliği 10-15 cm. Görüntü bonsaiyi andırıyor. Ama hiç çiçek açmadığını söyledi. Sıvı gübre verdim hemen. İnşallah en kısa zamanda çiçeklenir.
Toprağı da çok sertleşmiş. Sanırım bahçe toprağı ve senelerdir aynı toprakta. Taş gibi desem abartmış olmam. Sulayınca bile pek yumuşamadı. Toprağını değiştirsem mi acaba? Ne dersiniz arkadaşlar?

selenn 13-03-2013 11:41

Torfla kaktüslere uygun toprağı karıştırıp tekrar saksılayabilirsiniz. Madem toprak taş gibi olmuş, kökler de bundan uzun süredir olumsuz etkilenmiştir. Köklere mümkün olduğunca zarar vermeden değiştirmeye özen gösterirseniz bitkide bozulma olmaz.

Toprağı değiştireceğiniz zaman oldukça bol sulayın toprağı, bu şekilde toprak yumuşayıp daha kolay bitki kökünden ayrılacaktır. Çiçek açmaması toprak sebebiyledir. Sıvı besini yeni saksılama yaptığınızda hemen kullanmayın. Echeveria yeni ortamına alıştığında yeni yapraklar verecek, gelişecektir. Ondan sonra sulama suyuna ilave edebilirsiniz besini.

Güle güle büyüsün ve bol çiçek açsın dilerim.

n.yıldız 13-03-2013 12:55

Teşekkür ederim Sevgili Selenn.
Herkesin echeveriası bol bol çiçeklenir umarım.

n.yıldız 16-04-2013 16:57

Yukarıda bahsettiğim echeveriaların hepsi tuttu ve büyüdü. Birinin çapı 7-8 cm. civarında. Bu sene çiçeklendiklerini görmem mümkün müdür acaba? Umarım birkaç sene beklemem gerekmez.

eoe1234 25-06-2013 11:02

Benimde Echeveriam Çiçek Açtı..;)

1 Eklenti(ler)
Eklenti 420618

Dudi 03-10-2013 21:01

Bu fotoğraftaki Echeveria derenbergii mi acaba?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...7042012691.jpg

ysem 04-10-2013 10:21

1 Eklenti(ler)
merhabalar,
benimkinin alt yapraklari yumusamaya basladi. sanirim bilincsiz bir sekilde sulamamdan kaynaklandi. cicek vermesini dört gözle bekliyorum.

Latin 22-10-2013 11:38

Merhaba,
Bu sukkulent **** kaktüsleri dış mekanda yetiştirebilir miyim ?

ysem 11-11-2013 17:14

Cicegimin fotografini gondermek istedim defalarca yukleme yaptim fakat yukleme hatasi aldim devamli.

Gerci konuyu nereye acacagimi da bilemedim ama sukulentim ölüyor. sulamadim , gunese koydum, topragini degistirdim fakat kumlu degil normal cicek topragi koydum. Ne yapmam gerek , yardim lutfen....

cemo 11-11-2013 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ysem (Mesaj 1217136)
. sulamadim , gunese koydum, topragini degistirdim fakat kumlu degil normal cicek topragi koydum. Ne yapmam gerek , yardim lutfen....

Bahce toprağı deneyin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025