agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Lithops (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/3956.htm)

esmasalim 13-01-2011 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AizoaceaeFAN (Mesaj 740851)
Sayın selis, bu mevsimde lithops tohumu ekmek için yeterli sıcaklığı (18-22 derece) sağlayamazsanız çimlenme gerçekleşmez. Ayrıca bol ışık ve havalandırma ile desteklenmeliler. Daha düşük ve daha yüksek sıcaklıklarda çimlenme yüzdesi düşer. İlk bir haftada çimlenme olması gerekir. Ekeli 20 gün geçmişsse şanslısınız ki çıkan 2 tane lithops fideniz var. Onları büyütmek çimlendirmekten daha zor. Kolaylıklar diliyorum.

sayın AizoaceaeFAN, ben 1-2 hafta önce kaktüs ve lithops tohumları ektim. şuanda 5 tane lithopsum çimlendi :) büyütmek çimlendirmekten daha zor demişsiniz ya, büyümezlermi dersiniz? nelere dikkat etmem lazım acaba??

AizoaceaeFAN 13-01-2011 09:28

Sayın sevgice1981, sıcaklık uygun yalnız bu sıcaklığın bol ışık alan bir cam kenarı veya balkonda olması lazım. Oda içinde herhangi bir yerde tohum büyümez. Ayrıca tohumu ekseniz, çimlenme sağlasanız, yıllarca öldürmeden baksanız bile çiçek açacak boya gelmesi 4-5 yılı bulacaktır. Ben lithopsları ekmek isteyenlere size vereceğim cevap vesilesiyle bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Öncelikle yetişkin bir bitki alıp onu en az 1 yıl yetiştirebildikten sonra (formu kaybolmadan) tohumdan büyütmelerini öneriyorum. Lithopsların bir yılda ne değişim geçirdiklerini görmek, sulama peryotlarını ayarlamak ve nasıl bir ortam istediklerini anlamak için öncelikle yetişkin bitki bence şart. Çünkü tohumla uğraştığınız zamanın onda birini harcarsınız yetişkin bitki için (yani tohum işi uğraştırıcı,yorucu ve çok sabır isteyen bir iş.). Ayrıca lithopsu tohumdan yetiştirmeyi herhangi bir sukulent tohumu ekmek gibi düşünmeyin, ekim şartları ve sulama periyotları çok farklı. Zaten ender bulunan tohumları var. Aldığınız bir kaç paket tohumu tecrübelerimden yararlanarak söylüyorum ki heba etmeyin. Öncelikli olarak yetişkin bitkiden başlamanızı tavsiye ederim. Yine de sizlerden isteyen ekebilir, yetiştirebilir ama en azından bu lithops konu başlığını başından itibaren lütfen okusun. Ben de aynen böyle başladım. Yıllardır uğraştığım halde dilinden anlamadığım lithops türleri var. Yani lithops tohumu deyip geçmeyin,dayanıklı olanı var çok hassas olanı var, suya toleransı yüksek olanı var, çok düşük olanı var. Sonuçta hepsi lithops ama her bir tür kendince özel şartlar istiyor. Çiçek açma zamanları bile farklı. Güney Afrika' daki habitatta bulunan lithops ile Namibia'daki lithopslar farklı türler ve dolayısıyla bakımları farklı şartlar gerektiriyor. Yıllar sonra daha o karmaşayı yeni yeni çözmeye başladım. Sözün kısası (tecrübelerim ve yabancı kaynaklardaki araştırmalarım doğrultusunda) yetişkin bitkiyle bu zevki almak ve bitkiyi gözlemlemek daha sonra da tohum işine girmek sizlere önerimdir.
Sayın esmasalim, Sayın ayse_afyonlu'nun da dediği gibi ama öncelikle lithops konu başlığındaki birçok lithops severin paylaşımlarından, sonra da kendi sayfamdaki görüş ve tecrübelerimden yararlanabilirsiniz.

feyruz 19-01-2011 19:25

herkese merhaba..
ben sitenin yeni üyelerindenim. araştırma için sık sık ziyaret ediyordum, bugün üye oldum. benim de bir lithopsum var. hatta şu günlerde ortası yarılıp, aradan yavru vermeye başladı :)
elimde lithops tohumları var. onları dikmek için araştırmalar yapıyorum. en sağlıklı bilgiye ulaştığıma kanaat getirdiğimde dikime başlayacağım inşallah.
forumumuzda bu konunun ilmini okumuş insanlar olduğuna inanıyorum. bu nedenle bana en sağlıklı dikme yöntemlerini açıklayabilecek üyeler olursa sevinirim.

selis 21-01-2011 12:17

feyruz bu konuda acemisiniz sanırım ve sağlıklı çimlenme için yazı bekleyin lütfen.. Acemi halimle aynı hatayı ben yaptım ve 30 tohumdan 2 tanesi çimlendi.. Okuyarak çok şey öğrendiğimizi sanıyoruz ama uygulamada tepe taklak geliyoruz.. İşinizi garantiye alın ve yazı bekleyin.. Ustaların da söylemi bu.. Bkz: AizoaceaeFAN

esmasalim 01-02-2011 10:03

çimlenen lithopslarım bir kaç aylık oldular. ama hala minnacıklar. üstünden fısfısla sulama yapıyorum günde bir kez. sulamayı ne zaman bırakmalıyım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi? ölmelerini istemiyorum....

MaviKan 16-03-2011 21:47

Evet arkadaşlar internette araştırmama rağmen tohumdan yeni çıkmış bir lithops'un fotoğrafını bulamadım bende size ilk lithops tohumdan yetiştirme denememin fotoğraflarını göndericem :) (Resimler çok büyüktü o yüzden buraya yükleyemedim.)

http://img220.imageshack.us/i/img2267b.jpg
http://img825.imageshack.us/i/img2268m.jpg
http://img263.imageshack.us/i/img2269p.jpg
http://img851.imageshack.us/i/img2272.jpg
http://img18.imageshack.us/i/img2273ry.jpg
http://img23.imageshack.us/i/img2274tf.jpg

AizoaceaeFAN 17-03-2011 09:39

Sayın mavikan tebrik ederim, ancak bu konu başlığına baştan itibaren bakacak olursanız benim ve diğer arkadaşların tohumdan çıkan lithopslara ait resimlerini bulabilirsiniz.

ezo 24-04-2011 16:49

Merhaba; dün Baumax ta kaktüslerin arasında lithops görünce dayanamayıp aldım. Küçük bir lithops. Şimdi burada okuduklarımdan bunu sadece kum-çakıl taşı karışımına ekmem gerekiyor. Ama kafamı kurcalayan nokta (herhalde mantığım kabul etmiyor) hiç mi toprak kullanmayacağım...

ggebit 30-04-2011 14:41

Sayın AizoaceaeFAN selamlar.

Tekrar cesaretimi toplayarak tohumdan lithops yetiştirme sürecine başladım. Afacanlar ucunu göstermeye başladı bile.
Daha önceki denemelerimde tohumlar #661 numaralı mesajınızdaki kıvama geldikten sonra aniden sönmeye geldikleri hızla kaybolmaya başlamıştı.

Yavrular yaklaşık 2-2,5 aylık olana kadar problem yok ancak daha sonra birşeyleri yanlış ya da eksik yaptığımız aşikar...

Sevgi de veriyoruz ama bu işin farklı bir sırrı var gibi. Ne zaman kabın kapağını çıkartmalı, günde ne kadar havalandırılmalı, ne zaman fısfıslamalı, güneş görmeli mi, su ne kadar vermeli, gübre verilmeli mi, toprak değiştirilmeli mi (sanki fazla fısfıstan toprak beton etkisi yaratıyor), gece nerde durmalı,ışık ister mi, vantilatör takviyesi ne zaman kaç dakika gerekir, kaç haftalıkken neler yapılmalı...

Tüm tohum türlerinin bakımı farklılıklar gösterse de genel olarak tecrübelerinizi adım-adım, ay-ay özetleyecek bir rehberi, zaman bulduğunuz ölçüde, forumda özetleyebilir misiniz.

Daha önce tecrübeler paylaşılmış olsa da özellikle çimlenme ve ilk gelişme sonrasındaki safhaları detaylıca paylaşmanızı sadece kendim değil 80-100 yeni lithopsçuk ve forumdaki diğer mini lithops katilleri adına rica edebilir miyim.
Şimdiden teşekkürler, Saygılar...

ezo 12-05-2011 09:32

Arkadaşlar, lithops tohumu almak istiyorum. Forumda sipariş verebileceğim bir kişi varmı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Vildan Sönmez 12-05-2011 19:47

Forumda yok sanırım.Zen garden'den sipariş verebilirsiniz...

http://www.zengardentr.com

ezo 02-06-2011 12:32

Arkadaşlar; zengarden dan aldığım tohumlar 3 gün içinde çimlenmeye başladı. ve çok güzel gelişiyorlardı. Şu an 10 günlükler bazılarının üzerinde topluiğne başı kadar kahverengilikler var. Nedir ne yapmam gerekiyor bilemiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

AizoaceaeFAN 02-06-2011 16:04

Sayın ezo, çimlenen lithopsun boş kapsülü olmasın?

ezo 02-06-2011 18:20

sayın AizoaceaeFAN; Keşke öyle olsa ama ilk çimlendiklerinde böyle birşey yoktu. 20 tane tohumdan 18 tanesi çimlendi. 2 gündür 4 tanesinde bu değişikliği gözlemledim. Büyüteçle baktığım için önceki hallerinide biliyorum. Kapsül olduğunu zannetmiyorum. Net bir resim çekebilirsem yüklüyeceğim. İlginiz için teşekkürler.

ezo 03-06-2011 08:15

Lithopslarım gayet sağlıklı :) Üzerlerindeki kahverengi lekeler ben fısfıs yaparken topraktan sıçrayan küçücük taneciklermiş. Çok sevindim. Kendi kendime de çok güldüm.

gülenmelek 12-09-2011 19:11

1 Eklenti(ler)
Bu da benim sevimli Lithops'um. Adını bilmiyorum ama çiçek açacak diye ve çok severek aldım onu. Eve gelir gelmez saksısını ve toprağını değiştirdim. Yaklaşık 1,5 haftadır hiç hareket yok ama :( Beklemedeyim ;)

AizoaceaeFAN 14-09-2011 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 858455)
Bu da benim sevimli Lithops'um. Adını bilmiyorum ama çiçek açacak diye ve çok severek aldım onu. Eve gelir gelmez saksısını ve toprağını değiştirdim. Yaklaşık 1,5 haftadır hiç hareket yok ama :( Beklemedeyim ;)

Sayın gülenmelek hayırlı olsun lithopsunuz.
İsmi Lithops pseudotruncatella.
Saksısını keşke değiştirmeseydiniz. Sebebi de küçük saksı lithopslar için çok daha uygun hem de çiçeklenme mevsiminde saksı değişimi yapmanız çiçeğin açmamasına sebep olur. Zaten L. pseudotruncatella lar ağustos sonu eylül başı gibi açarlar. Tüm lithopslar içinde en erken çiçek açan türdür.
İnşaallah çiçeğini açar ama tahminim o tomurcuk açmayabilir. Malesef bir yıl daha beklemeniz gerekecek.

gülenmelek 14-09-2011 19:53

Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN (Adınızı kopyala-yapıştır yaptım, biraz karışık geldi de ;) Ama araştırdım, ne anlama geldiğini buldum ;) ) Lithopsun adını hemen kaydediyorum. Neden bilmem bu canlıları aldıktan hemen sonra o daracık saksılardan kurtarma isteğime engel olamıyorum. Büyük bir hata biliyorum. Zaten bu garibanda da hiç hareket olmayınca anladım bir aksilik olduğunu. Yeter ki ölmesin, çiçeğini seneye görsem de olur.

Müsade ederseniz bir şey sorayım, kaktüs ve ya lithopslar direkt güneş ışığı mı görmeliler. Benim tüm bitkilerim dışarıda değil camın iç tarafındalar. Yaklaşık 6-7 saat güneş görüyorlar ama cam arkasından. Güneş aynı etkiyi vermez değil mi? Gündüz dışarı çıkarıp gece içeri mi alsam acaba ? (Elimi verdim kolumu alamıyorum gibi olmasın ama, bilgisi olan kişilerden yardım almayı da seviyorum ;) )
Saygılar.

AizoaceaeFAN 15-09-2011 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 859301)
Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN (Adınızı kopyala-yapıştır yaptım, biraz karışık geldi de ;) Ama araştırdım, ne anlama geldiğini buldum ;) ) Lithopsun adını hemen kaydediyorum. Neden bilmem bu canlıları aldıktan hemen sonra o daracık saksılardan kurtarma isteğime engel olamıyorum. Büyük bir hata biliyorum. Zaten bu garibanda da hiç hareket olmayınca anladım bir aksilik olduğunu. Yeter ki ölmesin, çiçeğini seneye görsem de olur.

Müsade ederseniz bir şey sorayım, kaktüs ve ya lithopslar direkt güneş ışığı mı görmeliler. Benim tüm bitkilerim dışarıda değil camın iç tarafındalar. Yaklaşık 6-7 saat güneş görüyorlar ama cam arkasından. Güneş aynı etkiyi vermez değil mi? Gündüz dışarı çıkarıp gece içeri mi alsam acaba ? (Elimi verdim kolumu alamıyorum gibi olmasın ama, bilgisi olan kişilerden yardım almayı da seviyorum ;) )
Saygılar.

Öğle güneşi hariç direkt güneş ışığı daha iyidir. Camın içi dışı farketmez yeterki camın içinde kaldıkları zaman da havalandırması iyi olsun. Dışarı çıkarıp içeri almanız sizi bıktırmayacaksa böylesi daha güzel ama bu sefer de dışardan kaynaklı çok küçük böcekler ve unlu bitler bitkinize rüzgarla taşınabilir. Bir zaman sonra bitkinizi böcekler sarmış olarak görebilirsiniz.

ezo 30-09-2011 18:06

Tohumdan ürettiğim şu anda 4,5 aylık olan lithopslarımın bazılarının rengi tamamen beyaz oldu sabah hiç bir şey yoktu akşam eve geldiğimde 12 tane yavru lithopsdan 5 tanesinin rengi bembeyaz olmuştu. Genel görünüş olarak (bu renk değişiminden başka) gayet sağlıklı görünüyorlar. Maalesef resim ekliyemiyorum. Fikirlerinizi bekliyorum...

gülenmelek 25-10-2011 09:52

1 Eklenti(ler)
Lithops pseudotruncatella'da bir hareketlenme var ama o kadar ağır oluyor ki, yani sabır taşı çatlayacak neredeyse ;) Dıştaki iki minicik herhalde yaprak demem lazım, bilmiyorum, açıldı. Altından ne geleceğini sabırla bekliyorum.

zafer1326 25-10-2011 13:22

Sayın Gülenmelek, Lithops'unuzun sizi bu kadar bekletiyor olması üzücü. Uzman arkadaşlar daha iyi yanıtlarlar ancak yeteri kadar güneş alamıyor sanırım. Bendeki Lithopslar, çiçek tomucuğu görüldüğünden itibaren açması bir hafta sürmüyor. Birde güneş alan bir yere yerleştirin bitkinizi derim ben.

gülenmelek 25-10-2011 15:14

Geldiğinden itibaren güney cephe oluyor galiba, sabah güneşin doğuşundan öğleden sonra 2'ye kadar alıyor güneşi. Yukarıda da yazmıştım, alır almaz saksısını değiştirdim, belki anca toparlayacak ;)

aburcuburs 17-11-2011 08:44

Bir süredir beğendiğim fakat yetiştirme konusunda tedirgin olduğum lithopsu geçen pazar günü yapımarkette görünce hemen aldım. İlk işim bu konuda paylaşım yapan sizlerin yazılarınızı okumak oldu :))

Aldığım notlar neticesinde hemen sırsız tabak bir de eşim için mini toprak saksı aldım :)) akvaryumcudan da dere kumu aldım :))

Biraz torfu, derekumu ve ince taneli akvaryum kumlarıyla karıştırıp bana ait olan 4 tane lithopsu; topraktan saksı altlığı olarak satılan ama benim elimde lithopslarımın yuvası olan saksıma yerleştirdim. Eşimin 1 adet lithopsunu da mini saksısına koydum. ve Kasım ayında olduğumuzdan dolayı hiç sulamadım.

Şimdi İMDATTT!! lithopslarım doğuya bakan camın önünde kalorifer peteğinin üzerinde duruyordu. Bu sabah bir baktım dipten renkleri açık yeşil olmuş ve yumuşamaya başlamış.
acilen yardımlarınızı bekliyorum ne yapayım :((

johnny guitar 03-12-2011 22:27

2 Eklenti(ler)
Kasım ayında açan bir kaç lithops resmi.Kendi yetiştirdiklerim seneye açaçak galiba

ezo 05-12-2011 15:28

Sayın johnny guitar kendi yetiştirdiğiniz lithopslar kaç yaşında ve onlarında resimlerini görebilseydik ne güzel olurdu.

johnny guitar 05-12-2011 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ezo (Mesaj 885247)
Sayın johnny guitar kendi yetiştirdiğiniz lithopslar kaç yaşında ve onlarında resimlerini görebilseydik ne güzel olurdu.

Sayın ezo ocak 2009 da ekmiştim .Baş sayfalarda ilk resimleri mevcut.İş yerinden yarın fotolarını çekip yüklerim.Saygılarımla

gülenmelek 20-12-2011 12:49

1 Eklenti(ler)
Şu tohumları çimlendirebildiğim gibi bir de yaşatabilsem :(
Bunlar titanopsis galiba. Aynı anda çimlenip büyümüyorlar ki. Biri önce biri sonra.
Şimdi su vermiyoruz lithopslara ama bunlar çok küçücük. Dayanabilirler mi ki?
Ben her gün üstleri açık olduğu için toprak çok çabuk kuruyor diye her birinin dibine 4-5 damla su veriyorum. Sakıncası olur mu?
Bu sorularımla aslında yardıma ihtiyacım var diyorum ;) İnşallah okuyan olur mesajımı ;)

meh12 26-12-2011 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek (Mesaj 889876)
Şu tohumları çimlendirebildiğim gibi bir de yaşatabilsem :(
Bunlar titanopsis galiba. Aynı anda çimlenip büyümüyorlar ki. Biri önce biri sonra.
Şimdi su vermiyoruz lithopslara ama bunlar çok küçücük. Dayanabilirler mi ki?
Ben her gün üstleri açık olduğu için toprak çok çabuk kuruyor diye her birinin dibine 4-5 damla su veriyorum. Sakıncası olur mu?
Bu sorularımla aslında yardıma ihtiyacım var diyorum ;) İnşallah okuyan olur mesajımı ;)

Çimlendirmek ayrı bir zevk benimkilerden 4-5 tane çıktı ama onları da kaybettim.Suyu fazla verdim galiba susuzluğu dayanıyor da çok suya dayanamıyor galiba

gülenmelek 26-12-2011 21:32

Bazen kuruyor toğrağı, azıcık sula diyorum, sonra sabret diyorum kendi kendime. Sanki ölüvereceklermiş gibi geliyor bize ama suyu gerçekten ayarlamamız lazım, nasıl olacaksa işte. Şimdilik iyi gidiyorlar, 2 tanesi çok minikti onlar gidici galiba. Azıcık sabır lazım bunlara ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025