![]() |
5 Eklenti(ler)
Bunlarda diğer karışık lithops yavruları...
|
Tebrikler Sn. AizoaceaeFAN
Ben geçen yıl lithops tohumlarından yetiştirmeye çalıştım ama başarılı olamadım. Siz nasıl yapabiliyorsunuz? |
Kutlarım. Çok güzeller. Hepsinden önemlisi bu bitkiyi Erzurum'daki iklim koşullarında çimlendirmektir. Ellerinize sağlık. Tohumları nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?
|
Bizim bir dönem çimlendirmeye çalıştığımız tohumlar yan gelip yatarak:) kök uzantıları yana doğru gitmiş, dolayısiyle bir günde balon gibi sönmüşlerdi.
Biz de kürdanla kökünü toprağa sokmaya çalışmış, kah üzerine ince kum serperek kökleri kapatmaya çalışmıştık. Sizinkiler çakılmış çivi gibi..bunu nasıl başardınız? Acaba bir tekniği vardı da biz çaylaklığımızdan mı bilemedik doğru yöntemi? Bizi bu konuda aydınlatabilir misiniz? Hepsi de çok sağlıklı görünüyor maşaallah. |
Hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Yorumlarınızdaki sorulara gelince tohumların bir kısmını yurtdışından kendim bizzat sipariş verdim. İçlerinde pahalı ender çaprazlama tohumları da vardı. Diğer bir kısmını da iki arkadaş vasıtasıyla yine yurtdışından ayrı ayrı ikisinden temin ettim. Lithops üretmeye gelince daha bu işin acemiliğinden yeni sıyrılmış durumdayım,tohumları kazasız belasız fide haline getirebildim fakat onları yaşatmak ve büyütmek asıl mesele. Bunu da bir iki yıl sonra inşallah başarılı bir şekilde görürüm. O zaman üretmeye başladım diyebilirim. Erzurum da bunu yetiştirmek gerçekten zor ama şartları sağladıktan sonra heryerde yetiştirilebilir. Güneş ışığını birebir taklit eden ampullerin altında büyüyorlar (fazla ısınmadan fazla kavrulmadan) .Asla güneş ışığını direkt almıyorlar . Bu tohumlar için yıkıcı olur. Belki bir yaşını geçtiklerinde alıştıra alıştıra güneşe çıkarabilirim. Havalandırma ve sıcaklık ne fazla ne esik. Yani bir nevi Namibia ortamını taklit ediyorum. Tohum ektiğim kaplar daha önceki resimlerimde var. Yine aynı kaptalar fakat serpme yöntemiyle tohumları ektiğim için heryerden hatta birbirlerinin üstünden çıkanlar vardı ve toprakları biraz azdı , kök gelişimleri daha iyi olsun diye hepsinin tek tek aralarını ayırdım toprak ekledim. Çivi gibi toprakta sağlam durmaları ise; ta tohumdan çimlendikleri zamandan itibaren hergün düzenli bakımlarını yaptım kökü dışarda olan veya yan yatmış lithopsum hiç olmadı. Bunu yaparken çok dikkat etmeye çalıştım çünkü çok hassaslar ve bir yerlerine küçük bir zarar gelse mutlaka ölürler. Özen fazla gösterdim açıkçası. Saatlerce günlerce uğraştığım oldu, bir sürü yabancı kaynaktan çeviri yaptım kendimce ve onları çok dikkatli uyguladım sonuç başarılı oldu. |
Emek verdiğiniz o kadar açık ki...elleriniz dert görmesin.
Biz acemilikten bilemedik, sonra da sakın ellemeyin dediler. Bir daha elimize tohum geçer de tekrar o heyecanı yaşamak istersek; sizin bilgilerinizin bizlere de ışık olması bakımından...toprağa ektiğiniz andan itibaren yaptığınız tüm işlemleri madde madde , özellikle foto ekleyerek , bakımları vs...yani lithops üretimi hakkında herşeyi bizlere belgesel olarak sunmayı düşünür müsünüz? |
İnanın bana dediklerinizi yapmam için zaman lazım ama malesef o kadar zamanım yok ayrıca her merhaleyi fotoğraflamadım, yine de vaktimi ayarlayabilirsem seve seve yazarım.
|
Herkese selamlar,
@ AizoaceaeFAN; Yavrularınız muhteşem gözüküyorlar. Sizi içtenlikle tebrik ediyorum. Bende tohumdan üretim yapmaya kalkıştım fakat pek başarılı olamadım malesef. Benim yavrular çimlendikten sonra biraz büyüdüler ve yana yatmaya başladılar. Sonra da teker teker çürüdüler. Kürdanla yumuşak davranarak düzeltmeye çalıştım fakat hangisine el sürsem 3 güne çürüdü. Yaklaşık 40-50 kadar yavru çimlendi fakat şuan elimde 4 tane kaldı. 3 tanesi zaten hala yatık duyuyor. Bir tanesi dik bir şekilde ama o da saksının köşesinde çimlendiği için. Sizce bu sorunun üstesinden nasıl gelebilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler... |
Fazla sulama çürümenin asıl sebebidir, mutlaka bir düzen dahilinde yapılması gerekir. Aynı zamanda sulama sıklığı çimlenen tohumlar için gereklidir ancak çimlenen tohumların toprağı kurumadan tekrar sularsanız malesef ki ölürler, toprak tam kurumadan suyu vermeyiniz, tam kuruması için ise mutlaka hava sirkülasyonu olan yerde büyütmelisiniz veya onlar için bir fan alıp tohum kabına yakın bir yerde onu çalışır vaziyette tutmalısınız. Böylece sulama yaptığınızda hava akımı sayesinde bir-iki günde toprak tekrar kuruyacak ve siz de tekrar sulama yapabileceksiniz.
Sulamayı üstten ve fazla basınçlı olmayan spreylerle püskürterek yapmalısınız. Asla normal bitki sular gibi su vermeyiniz. Bu sayede çimlenen tohumların yana yatma olasılığını da en aza indirmiş ve her sulamada tohumun yerini değiştirmemiş olursunuz. Kürdanla yana yatmış lithops yavrularını doğrultmak pekte iyi bir çözüm değil zira en baştan düzgün spreyleme yapıldığı takdirde bu sorun zaten olmayacaktır. Doğrultulmaları gerekiyorsa da kürdanın ucunu körelttikten sonra gövde ve köküne zarar vermeden yapabilirsiniz. Unutmayın ki çimlenen tohumların kökleri dışarda kalırsa ( gün ışığı değerse) zarar görüp hiç başka sebep yokken bile ölebilirler. Bir diğer sorun mantar konusu. Eğer tohumlarınızı ekmeden bir mantar ilacıyla toprağınızı ıslatmadıysanız veya tohum ektikten sonra ilk sulamayı mantar ilacı katıp yapmadıysanız tohumlar çimlendiklerinde onlara mantar bulaşma olasılığı çok yüksek. Öncelikle ekim yapmadan böyle bir ilaç kullanmalısınız ve devamlı kabınızı havalandırmalısınız. Havalandırmanın sebebi; tohumlar çimlendikten sonra normal hava ve nem şartlarına alıştırılmaları gerektiğidir. Tohum kabının kapağını yarım açık bırakmak veya kapak üzerinde delik açıp ve zamanla delik sayısını artırmak bu sorunu giderecektir. Tohum ekmeye başlamadan önce kullanılacak toprak karışımı kalitesi de çimlenme ve sonrası için başarı oranını artıracaktır. İthal ve kaliteli bir torf + kırık lava taşı veya kırık pomza veya quartz karışımı tercih edilmelidir. ( ki ben öyle yapıyorum hatta araya çok az perlit ve vermikülit de ekliyorum ) Sıradan bir torf veya gübreli bir torf veya bahçe toprağı tercih etmeyin derim. Şimdilik bu kadar cevaplayabildim. Tekrar sorularınız olursa cevaplarım. Hepinizin ilgisine teşekkür ederim. |
merhaba bu yavrular çok güzeller. benm de tohumdan üretme calışmam oldu ama. malesef sonu gelmedi. benm ki sadec sanssızlıktı. ama elimde 6 çeşit yetişkin lithopsum var sulamaya başladınız mı acaba.ben daha hiç sulamadım kıştan beri
|
Eski yaprakları tamamen çekilmişse 2 haftada bir su vermeye başlayabilirsiniz, çiçek açmasını istiyorsanız mayıs sonuna kadar ki sulamalarınızı çok az gübre ekleyerek yapabilirsiniz.
|
hayır eski yapraklarında hiç çekilme olmadı. bazısında içten yenileri geliyor gibi ama görünmüyorlar bile. acaba az mı güneş alıyorlar
|
Öncelikle teşekkür ederim ilginize, şu an elimde 10.000 den fazla çimlenmiş lithops ve mesemb var ama daha fazlasını üretmem lazım. Amatör bir uğraş olarak yaptığım bu işi elbette profesyönelliğe dökmek için çabalarım var. Yakın bir zamanda olmasada siz ve sizin gibi yaşayan taşlara ilgisi olan herkese hitap edecek hatta koleksiyonerlerin arayıpta bulamadığı mesemb bitkileri de üretmeyi düşünüyorum.
Bu hayalimi gerçekleştirdiğim zaman mutlaka sizin ve diğer bitki severlerin haberi olacaktır... |
Direkt güneş mi? Cam arkası mı daha ideal?
|
İstanbul'dan lithops arayanlara ufak bir bilgi;
Haftasonu Eminönü'ndeydim. Tamer Bey'in tezgahının yeerinde yeller esiyordu. Kendisi oradaydı ama tezgahının olduğu yerde başka başka bitkiler vardı. Malesef kendisiyle görüşme fırsatım olamadı. Belki tezgahını taşıdı da ben göremedim. Ayrıca Beşiktaş meydanında, hareket amirliğinin arka tarafında hediyelik eşya ve çeşitli bitkiler satan kişinin elinde 8 tane kadar lithops bulunmakta. 2 gündür kendimi durdurmaya çalışıyordum ama dayanamayıp bugün 1 tane daha kattım benimkilerin arasına :) Tanesini 5 TL'den satıyor kendisi :) |
Merhaba
lithopsumu alali 1 hafta oldu ama biraz yumusadi gibi hissediyorum neyi yanlis yapiyorum acaba? Cok az 2 kere su verdim, sabah 7 den 11 bucuga kadar camin kenarinda gunes aliyor. |
1haftada iki kere su fazla gelmiş olmasın???
|
Alıntı:
|
Sayın AizoaceaeFAN tohumların için kullandığınız mantar ilaçı için önerebileceğiniz bir isim varmı,elimde çok az tohum var onları ilerde ekmeyi düşünüyorum.
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bunlar da benim taşlarım. Son resimdeki conophytumu Taner Bey'den almıştım. Sitesinde Lithops ve Conophytum bakımının birbirinden farklı olduğu yazıyor. İlk iki resimdekilerin ne tür olduğunu bilmiyorum. Yani nasıl bakmam gerektiğini de bilmiyorum =) Korkudan sulayamıyorum ikisini de. Üçüncü resimdeki "Pleiospilos nelii"yi geçen sene almıştım. Bir mucize eseri hala yaşıyor. Kışın az da olsa sulamıştım onu galiba. |
Alıntı:
|
Bu arada bilen arkadaslardan rica ediyorum lithopsu ekerken mantar ilaci koymasak ama sonradan eklesek sorun cikar mi su an elimde olmadigindan soruyorum.
Bir sorum da Kasim da sulamayi kesiyoruz biliyorum (yetiskin bitkiler icin) ama hala burusan lithoplarim var az da olsa sulayabilir miyim? |
Alıntı:
|
Lithopslar Kasım-Aralık aylarında hiç sulanmazlar...
Sakın su vermeyin. Hepsinide öldürürsünüz. Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben geçen sene Kasım'da lithopsuma su vermeyi kestim. O sırada eski yaprakları atıp yenisini çıkarıyordu. Çürür korkusuyla geçtiğimiz haftaya (neredeyse 1 yıl) kadar hiç su vermedim. Buna rağmen hala eski yapraklar tam kurumadı. Artık bişey olacaksa olsun dedim az su verdim. Ne olacak diye beklerken kedim lithopsun saksısını devirip darmadağın etmiş. Şu anda topraksız bir lithopsum var. Karışım hazırlayıp tekrar dikmem lazım.
Bu kadar zaman eski yaprakların kurumamasının sebebi ne olabilir? |
Yaklaşık 20 gün önce karışık tohumlarımı ektim ve 2 tanesi çimlendi.. Çok okuyorum ve her şeyi doğru yaptığıma inanıyorum.. Tohumların cinsine göre çimlenme süresi değişiyor mu? Aralarında bu kadar uzun zaman olmamalı ya da çimlenmeyecekler..
|
Sayın selis, bu mevsimde lithops tohumu ekmek için yeterli sıcaklığı (18-22 derece) sağlayamazsanız çimlenme gerçekleşmez. Ayrıca bol ışık ve havalandırma ile desteklenmeliler. Daha düşük ve daha yüksek sıcaklıklarda çimlenme yüzdesi düşer. İlk bir haftada çimlenme olması gerekir. Ekeli 20 gün geçmişsse şanslısınız ki çıkan 2 tane lithops fideniz var. Onları büyütmek çimlendirmekten daha zor. Kolaylıklar diliyorum.
|
Benım 20 aylık bebegım var ev ısısı 20 derecenın altına dusmuyor o yuzden. dıyelımkı lıthops tohumunu ekdık bu oda sıcaklıgında gereklı ortam saglanırsa buyumezmı dersınız gene de.
**** nısan hazıran aylarını mı beklemelıyız hava ısı dogal olarak artıcagı ıcın.bende bu taslardan olmasını cok ıstıyorum yanı cıceklerden ama tohumdan yetıstırcem kısmetse |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:26. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025