![]() |
|
![]() |
#1291 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-11-2008
|
Üç yaşında, tohumdan kendim ürettim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1292 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2011
|
![]() ![]() Bunlar iki haftalık, benim gibi acemiler için tekrarlanan öneri 5-6 saat kadar ılık suda bekletilip, yüzeyde kalacak, üzeri kendi kalınlığı kadar örtülecek şekilde yatay olarak ekilecek. Çimlenene kadar acaba öldümü kaldımı diye toprak kurcalanmayacak. Cerrahi müdahale yapılmayacağına göre, kurcalamak sadece bitkiye zarar verir. Bitki çıkana kadar 18-20 derecede, ekili olduğu materyalin ne kurumasına nede çamur olmasına neden olmadan sabırla bekliyoruz. Havanın sıcaklık durumuna göre 5 ila 10 gün içinde çıkıyorlar. Ayrıca çimlendikten sonra yaprakları kaplayan tohum zarfınada el atmadan kendi kendine düşmesini bekliyoruz. ![]() Solda plumerialarla birlikte olanlar yaklaşık 2 aylık. Soldakiler ise 3 aylık, türündenmi bilmiyorum ama üstten dallanmaya başladılar ![]() hatta biri dibe yakın yerden göz oluşturdu. Zahmetsiz bonsai olacaklar sanırım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1293 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2006
|
Adenium Tohumu Çimlendirme Denemeleri
Yetiştirme ortamı : Coco-peat Saksı : Orta boy balkon saksısı ( yak 30cmx15cm) Isıtma : Ayak ısıtıcısı (en düşük seviyede) Bulunduğu ortam : İç mekan-aydınlık Menşei (kişi/ülke) : Ko/Tayvan Uygulama : Ön işleme tabi tutulmayan tohumlar, önceden ıslatılmış ortama hafifçe bastırılarak ekildi ve üzeri kapatıldı. Saksıların üstü streç film ile kaplandı. İlk çimlenme, (tüm saksılarda) 4.gün gözlendi. 10.gün üstleri açıldı.
![]() 5 ve 6 numaralı saksıların ısıtıcısı, yanlışlıkla en üst seviyeye ayarlanmıştı. Durumu anlayana kadar sanırım tohumların bir kısmı pişti... ![]() Düzenleyen drhegeli : 20-04-2012 saat 12:54 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1294 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2012
|
Ben drhegelinin gönderdiği tohumları 21 nisanda 5-6 saat suda beklettikten sonra ektim, hala yesillenmedi. Üzerini sadece bir gun kapalı tuttum. Umarim yesillenirler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1298 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Bir de internette ve forumdaki orneklerine bakin. Görsel güzellikleri de hevesiniz icin faydali olacaktir. Hemen vazgecmeyin derim ![]() Sizin başaramayacağınız ne malum? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1301 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2010
|
Vallahi ben 2 sene önce bir deneme yaptım. 5 tohum ektim, 3 ü yeşerdi. 3 tanesinin biri ikinci seneyi göremedi. 2 tanesi gayet güzel büyüdü ve gelişti. Ama acemiliğimden kışın yağmur gördü 3-4 kere ve kökten çürüdü. Pes demedim, bu sene yine ektim, bakalım ne olacak. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1302 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-09-2008
|
Bir amatör olarak Adeniumların tohumlarını kolayca toplayabiliyor muyuz? Yetiştiren arkadaşlar bunu başarabildi mi? Ben daha yeni yetiştireceğim de,merak ettim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1304 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
|
Bunlarda benim adeniumlarim ![]() Hazir fidanlari aldim, satici ingilizce bilmiyordu tam turunu soramadim ama yanilmiyorsam somalense olmali, anaclarinin cicek renkleri kirmizi. Yaklasik 3 aylik ve 2.5 - 4 cm boylarindalar. ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us Saygilar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1306 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaslar benim yavru adeniumlarimin buyuk hali ![]() Uploaded with ImageShack.us Cicekci aldigim yavru adeniumlarin fotograftaki oldugunu soyledi, bu bitki somalense mi ? Tesekkurler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1307 |
Ağaç Dostu
|
Büyük ihtimalle değil... A.somalense, şişman gövde (caudex) hiç oluşturmaz veya çok az oluşturur. 2-3 metre boy yapar. Çiçek rengi, pembeden kırmızıya değişir. Çiçekleneme süresi kısadır. Çiçek sayısı nispeten azdır. Soğuğa en dayanaksızlardan biridir. Serada bir A.somalense örneği. (tucsoncactus.org'tan alıntıdır) ![]() Fotoğrafındaki bitkiler aşılanmış (turuncu daire içindekiler düz aşı, yeşil daire içindeki V aşı). ![]() Bonsai için tercih edilmez... Çiçekleri sıradan... Dayanıksız... Böyle bir bitkiyi ancak bir kolleksiyoner ister. Onu da kendi kökleri üzerinde tercih eder, aşılı olarak almaz... ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1308 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Uzmani yakalamisken sorayim ![]() Peki fotograflarini ekledigim adeniumlar hangi tur olabilir ? Bitki boylari 10-12 cm dir.. ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us Saygilar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1309 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() Bu yaşta, bu boyda türünü, cinsini bilmek zor... DNA çözer ancak... Biraz bekleyelim büyüsün, miyavlarsa kedidir... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1310 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Benim bir komsumda cok guzel cicekli bir adenium var, yaklasik 7-8 yasinda olmali, biraz once yine bahcesine gidip baktim dikkatlice, bitki asili heryeri cicek dolu ustelik bitki tohuma girmis, merak ettigim acikcasi ana govdeye asilanmis bitkinin tohumlari kendi tohumlarimidir yoksa asilandigi ve ne oldugunu ve ne renk cicek verdigini bilmedigimiz bir adenium mu olacak o tohumlar ? ozellikle soruyorum hocam cunku tohumlari komsu bana verecek sozu var ![]() ![]() Saygilar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1311 |
Ağaç Dostu
|
Tohumu yapan, çiçeğin üzerindeki dişi ve erkek organlardır. Fideler anneye (tohum yapan) benzeyecektir. Tabii babayı (polen verici) da bilmek gerekir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1312 |
Ağaç Dostu
|
Hocam cehaletimi bagisla tam olarak polen verici baba olayini acarmisin biraz ? Tesekkurler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1313 |
Ağaç Dostu
|
Aşağıda, bir adenium çiçeğinin enine kesiti görülüyor (netten alıntıdır). Burada ovary (yumurtalık) dişi üreme organıdır. Stigma onun uzantısıdır. Filamentler ve uçlarındaki anterler (fotoğrafta görünmüyor) erkek üreme organıdır. Polen ise bir nevi insandaki sperm gibidir. Bitkilerde, genelde, polen anterlerin üzerinde bulunur, stigma da bu kadar derinde değildir. Bu da adeniumun anatamik farklılığı... Eşeyli üremenin (tozlaşma-döllenme) olabilmesi için, polenin stigmaya teması gerekir. Doğada bunu bazen kuşlar, çoğu zaman da nektar peşindeki börtü böcek yapar. Çiçekten çiçeğe gezen böceklerin, hangi poleni getirip stigmaya bulaştırdığını bilmek imkansızdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1314 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hmmm kisaca bu tohumlardan nasil bir cicek cikacagi tam bir bilmece ! . Tesekkurler hocam tekrar tekrar aydinlattin benim sahsimda konuya hakim olmayan uyeleri Saygilar Düzenleyen Garuda : 07-05-2012 saat 06:26 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1315 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Zaten Tayland'da sürekli yeni çeşitler elde edilmesinin nedeni bu bilmece. Komşudaki çiçeklerde ise orada hangi cinsler varsa tozlaşma onlarla olmuştur. Büyük olasılıkla tohumlardan çıkacak çiçekler oradakilere benzer olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1316 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1318 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bugun carsiya ciktim ve ozellikle hasan hocamin asilanmis adenium tespitlerinden sonra adenium satan bir hanimin tezgahina yaklastim, masallah adeniumlar bitki boyu 25cm ve uzerlerinde onlarca kocaman cicek var, yanimda da arkadasim, abi bak ne guzel cicekler fiyatlarda ucuz dedi, dikkatli bakinca bircok cicekli olan asiliydi, asili olmayan 3 adet vardi ve ciceksizdi, bu ciceksiz olanlarin bana gore en onemli ozellikleri sac orgusu seklinde 3 ya da 4 farkli adenium fidani ile orulmus olmalariydi. Cicekli olanlardan 2 tane alinacak fiyata asisiz olanlarin 1 tanesi ayni fiyata satiliyordu. Bunun disinda konudan farkli olacak ama diger bitkilerin saksilarinda gordugum icin soyluyorum, daha once forumda bu konu islendimi bilmiyorum, saksilarda kucuk sari yuvarlak ( top seklinde ) geko ( bır cesit kertenkele ) yumurtalari var. Daha once bu yumurtalari bir gubre cesidi olan osmocute olarak tahmin etmistim, ama elimle bu kucuk toplari sıkınca birer geko yumurtasi oldugunu kesfettim. Bu yumurtalarin bitki besini olarak kullanilmasi oldukca ilginc geldi bana, olayin teknik boyutunu, nedenini, faydalarini bilen bir arkadas varsa lutfen beni ( bizi ) bilgilendirsin. Saygilar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1319 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-01-2008
|
Merhaba arkadaşlar, Bende ebay'dan Adenium tohumu almak istiyorum.Mümkün olduğunca çok çeşit almak istiyorum. Ebay'daki çoğu çeşitin photoshopla yapıldığı yazılmış forumda. Tecrübelerinizi paylaşır ve daha önce alışveriş yaptığınız ebay kullanıcılarını paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1320 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|