agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

NİDA 18-03-2008 12:31

Teşekkür ederim İbrahim37. Bu çeşit çiğdemler baharda açtığı için çimi renklendirip hareketlendirdiler. En azından bana öyle geliyor. Çim biçme zamanı gelinceye kadar çiçekleride bitecektir. Bu yıl ilk yılları umarım önümüzdeki yılda aynı canlılıkta kalırlar.

ibrahim37 18-03-2008 13:24

1 Eklenti(ler)
Kesinlikle çimenlerin üzerinde çiğdemler çok güzel yetişebilirler. Yanlız çim biçme işini çiğdemlerin yaprakları sarardıktan sonra yapmak daha doğru olur. Veya en azından çiğdemlerin bulunduğu yeri.
Sulamadan dolayı ise zarar göreceğini sanmıyorum. Çünkü soğanlar çim tabakasının altında olduğundan su bu tabakanın altına çok kolay geçmez. Çiğdemlerin tamamı ilkbaharda açıyorsa şubata kadar çimleri biçmekte sorun olmaz.
Tanıdığım bazı arkadaşlar çiğdemleri bu şekilde yetiştiriyor.
Bir resim ilave ediyorum kararı artık siz verirsiniz. Bu resim Thomas Hubert'e aittir. (srgc froumdam tam bir çiğdem çılgını)

Buket Aknar 18-03-2008 15:04

1 Eklenti(ler)
Sevgili Nida çiğdemlerin çok güzel. Ellerine sağlık.
İşte benim çiğdemlerim. Gördüğünüz gibi sadece bir kaç cılız yaprak.

limon 18-03-2008 17:55

2 Eklenti(ler)
Ben bu çimlerin arasındaki çiğdem çiçeklerine bayıldım. Seneye denemek istiyorum bu yöntemi. Bakar mısınız fotoğrafa? Keşke geçen sene akıl etseydim...
Eklenti 32461

Eklenti 32462

Buket Aknar 18-03-2008 18:12

Yaz boyu sulandığında, çiğdem soğanları erimez mi?

NİDA 19-03-2008 13:40

Çok teşekkür ederim Buket Hanım. Umarım sizinkilerde toparlar ve çok güzel çiçekler açarlar. Bende yaz boyu soğanların zarar göreceğini düşünmüyorum İbrahim37. Bakalım bu yaz deneyeceğim. Önümüzdeki bahara nasıl olacaklar hep beraber görelim.Resimlerde gerçekten müthiş Limon ve Brahim37.

dah-lia 24-03-2008 11:45

bunlarda benim çiğdemler

3 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 33040[/ATTACH]sarılar açtı ama mor ve beyazlar açmadıEklenti 33022

dah-lia 02-04-2008 13:36

bunlarda mor çiğdemlerim

1 Eklenti(ler)
nihayet mor çiğdemimde açtıEklenti 33871

ibrahim37 03-04-2008 23:42

Sayın dah-lia çiğdemleriniz çok güzel. Yerlerinide çok sevmiş görünüyorlar.
Bence yerlerini hiç ellemeyin.
Sizi kolay kolay üzeceklerini sanmıyorum.

çiçeksever 04-04-2008 14:00

Bizimkilerde görüntü yok.BİM den alıp kışa yakın dikmiştim.

GLCN 04-04-2008 15:13

Görüntü yok derken neyi kastediyorsunuz çıkmadılarmı **** açmadılarmı?Bende bimden almıstım çok güzel açtılar ama artık sararıyorlar ne yazıkki benim nergislerim açmadı öyle heveslede almıştım ki sormayın..

Penelophe 04-04-2008 15:32

Çiçeksever, eğer yaprakları çıktıysa ve çiçek açmadılarsa fotoğraf ekler misiniz lütfen?

Buket Aknar 04-04-2008 17:40

Benimkilerde de henüz çiçek yok.

çiçeksever 08-04-2008 13:41

1 Eklenti(ler)
görüntü yok derken bitki yok demek istemiştim.Diktiğim mevkide birkaç yaprak çıkmaya başladı.İlk defa çiğdem yetiştirdiğimden bilemiyorum.Yarın resim eklerim.İşte fotoğrafı.

çiçeksever 24-04-2008 13:28

çiğdem

1 Eklenti(ler)
Çiğdemlerin biri açtı.Diğerleri çiçek vermediler.Mesajın birinde vardı.Yaprakları kırılmış gibi oldu benimkiler de.

Penelophe 24-04-2008 16:32

Evet, bu kırıklıklar kuruyup yaprağın içinden çıkmasını engelleyen katafillere ait.;) Spreyle nemlendirme yapmak gerekiyor oluşmamaları için.;)

cybel 29-04-2008 18:42

merhaba bende sitenize yeni üye oldum aslında uzun zamandır takip ediyordum ama.şu an aranızdayım.
çiğdemlerle ilgili; fidanlıktan aldığım çiğdemler için satıcı her sene birçok yavru verdiklerini söyledi.yani açma mevsimi geçmiş ama ben yinede almak istedim seneye hazırlık için.şuan yaprakları sararıyor ve hazirana kadar topraktan çıkartmamamı söyledilerşu an yavru yapıyormuş doğrumudur acaba.:confused:

zenfree 29-04-2008 21:40

Evet doğru. Dergimizin Haziran 2007 sayısında soğanlı bitkilerle ilgili bir yazı var. İlginizi çekebilir.
http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html

cybel 29-04-2008 22:10

çok teşekkür ederim zenfree soğanlı bitkilerle ilgi tüm bilgiyi bir arada bulmak çok iyi oldu. Melike hanımanında bilgisine ve emeğine sağlık.sanırım kendiside denizlideymiş belki tanışma şansımız olur.
tekrar teşekkür ederim
saygılar

fsuzen 13-05-2008 14:26

2 Eklenti(ler)
Bunlarda Ankara'nın çiğdemleri.

Marketten alıp diktiğm çiğdemler 2 senede bir çiçekleniyor.Sebebini anlayamadım.

ibrahim37 14-05-2008 01:26

Sayın fsuzen Ankara'nın çiğdemlerini çok güzel fotoğraflamışsınız. Bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Marketten aldığınız çiğdemler ise ilginç. Normalde her yıl açmaları gerekir.
Nasıl yetiştirdiğinizden biraz bahsederseniz belki yardımcı olabiliriz.

fsuzen 14-05-2008 09:08

Bahçemde kuşburnu bitkisinin altında dış mekan dış mekan toprağı olarak satılan karışım ve doğal gübre ile doldurduğum küçük alana lale soğanları ile birlikte yaklaşık 5 cm derine diktim.Laleler her sene açıyor.Çiğdemler her sene yapraklanıyor ama 2 senede bir açıyor.Daha doğrusu lalelerden önce yapraklanırsa çicek açıyor.

Teşekkür ederim.:)

Kharel 07-09-2008 17:56

Bugün bahçemize gittim. Annem bahar ayında kapı girişinde mor bir çiğdem çıktığını söylemişti. Ben de merak edip o bölgeyi kazdım ve soğanını buldum. Ancak hasar verdiğimden korkuyorum. Fotoğrafını ekleyeceğim soğanın. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Saygılar.

Kharel 07-09-2008 18:02

çiğdem soğanı

2 Eklenti(ler)
Üstü sağlıklı duruyor ama alt kısmında sanki bir gariplik var gibi geldi. Kendim kök kısmını sökmedim sanırım kendi anatomik bozukluğu.

ibrahim37 08-09-2008 01:23

Sayın Kharel bu bir çiğdem soğanına benziyor. Ayrıca resimden göründüğüne göre sağlıklı duruyor. Ancak soğanın kabukları soyulmuş olduğundan dolayı herhangi birşey söylemek imkansız. Soğanın kabukları elinizdeyse onlarıda gösterebilirseniz belki birşeyler söyleyebiliriz.
Bence çiğdem soğanlarının kabuklarının bu şekilde soyulması doğru değil. Eski kaba saba olan zarların alınması faydalı olabilir ancak bu kadarıda fazla.
Eğer o soğanı ekerseniz yinede kurtarma şansınız var.

Ayrıca elinde sonbaharda çiçek açan çiğdem türleri olan arkadaşlar varsa bir an önce ekmelerini öneririm. Zira benim sonbaharda açan bazı çiğdem soğanlarım kök vermeye ve tomurcuklanmaya başlamış. İlk baharda çiçek açan türleri ise bir veya iki ay sonrada ekebilirsiniz. (İstanbul bölgesi için)

Kharel 08-09-2008 09:49

Teşekkürler ibrahim37.
Kabuklarını ben soydum çünkü nerdeyse parçalanmıştı kabuklarının tamamı lif lif dağılmış saçak gibi olmuştu.
Soğan kabuklarını çiğdemi tanımlamak için mi istiyorsunuz?

ibrahim37 08-09-2008 15:12

Evet kabukları olsaydı türünü tanımak kolaylaşırdı. Her türün kabukları değişik oluyor. Mesela benim Bilecik tarafında gördüğüm bir Antalya çiğdemi kabukları sizin tarif ettiğiniz gibi. Ancak bu bozulduğundan değil kabuklarının normal yapısı böyle. Tabi bu soğanın buraya nereden geldiğide önemli. Bence soğanınız sağlıklı direnajı yüksek bol kumlu ve ince çakıllı bir toprağa ekin. Yanlız hemen su dökmeyin. Bırakın mevsimi geldiğinde sonbahar yağmurları zamanı geldiğinde onları sulamaya başlar.
Çiçekleri açınca fotoğralarını eklerseniz ne olduklarına karar veririz.

Kharel 08-09-2008 15:17

Teşekkürler sayın ibrahim37. Annem mora yakın bir renkte bahar aylarında açtığını söylemişti.
Şimdilik serin ve karanlık bir yerde sakladım, ay sonu gibi bahçemizde belli bir noktaya ekmeyi düşünüyorum. Saygılar.

ibrahim37 13-10-2008 13:57

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu günlerde güz çiğdemleri her tarafta boy göstermeye başlamışlar.
Bunlarda benim dün çatalcada çektiğim çiğdem resimleri.
Crocus pulchellus

fsuzen 17-10-2008 14:59

Safran bitkisi ile sarı çiğdem aynı bitki midir?

Saygılarımla:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025