![]() |
3 Eklenti(ler)
Bu fotoğraflarını eklediğim mavi ve sarı çiğdem genetik olarak aynı seri içinde yer aldığından aralarında çaprazlama melezler oluşturabiliyor. Bu genellikle bahçelerde farklı türler yanyana ekilince çok sık rastlanan bir durumdur. Doğada ise ancak akraba türler aynı bölgeyi paylaşıyorsa bu durum oluşuyor. Bu durumda birbirinden farklı birçok melez çiğdemler oluşuyor neredeyse hiçbirisi renk ve görünüş olarak birbirine benzemiyor. Uludağ'da bu melez çiğdemlerede rastlamak mümkün.
-Crocus biflorus subsp. pulchricolor x chrysanthus Eklenti 77963 Eklenti 77964 Eklenti 77965 |
5 Eklenti(ler)
Melez olanları saymazsak Uludağ'da bir üçüncü tür daha var. Buda sadece Uluda'ğa endemiktir. Bu bölgenin dışında hiçbir yerde görülmez. Yukarıda eklediğim ve Ankara çiğdemine görünüş olarak benzesede yumurta sarısı şeklinde parlak bir rengi var. Kök ve soğan çekli ise her iki çiğdemden farklıdır. Patates gibi kök uçlarından yavru verebiliyor. Bu başka hiçbir çiğdemde rastlamnayan bir durumdur.
-Crocus gargaricus subsp. herbertii |
5 Eklenti(ler)
Aynı sarı çiğdemdem bir kaç kare daha ilave ediyorum.
-Crocus gargaricus subsp. herbertii -Uludağ zirvelerinden |
ibrahim abi müthiş müthiş müthiş :)
keşke imkanım olsa da ben de çiğdem tutkunu olarak gezebilsem. |
İbrahim kardeş: Allah vücuduna sağlık, sıhhat ayaklarına daim kuvvet versin, bu güzellikleri bize seyrettirdiğin için, teşekkürler.
|
vala diyeçek birşey bulamıyom çok güzeller ben daha önçe hiç görmedigim benekli çigdemi kayış dagında gördüm müttüş birseydi melezdi galiba
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ben çiğdem ve diğer tüm tohumlarımı genellikle çok küçük poşetlere koyup bir miktarda kuru kum ilave ediyorum.
Eklenti 82223 Eklenti 82224 Ayrıca her ihtimale karşı iğneylede bir veya iki delik açıyorum. Herhangi bir çekmece veya evin en serin köşesinde ekim zamanı gelinceye kadar kolayca muhafaza ediyorum. Bence bu tohumları sağlıklı tutmak için çok iyi bir yöntem. Elbette poşetlerin üzerine isim tür veya kolay tanımak için kullandığım seri numarasını yazıyorum. Aksi halde türler karışırsa bir daha ayırmak hiç kolay olmuyor. |
ben peçeteye sarıp karanlık bir yere koydum
|
Merhaba cigdemin bu tarihte acmasi normalmi?
|
Sayın Günay şu anda çiğdemlerin ve acı çiğdemlerin açmaya başlaması gayet normal. Geçen sene bende İstanbul bölgesinde doğal ortamında bu tarihlerde açmaya başlamış acı çiğdemlere rastladım. Sizin bulunduğunuz yeride göz önünde tutarsak sonbaharda çiçeklenen türlerin açmaya başlaması doğaldır.
Ancak ilkbaharda açan türlerimi ben daha henüs ekmedim bile! |
sonbahar çiğdemlerimizi yavaş yavaş ekelimmi o zaman?
|
Sayın Kharel güz çiğdemlerini ekebilirsiniz. Ancak yinde ektikten sonra sulamayınız. Bırakın ilk sulamayı mevsimin ilk yağmurları yapsın. Böylece çiğdemler yanılmadan gerçek zamanında uyanacaklar.
|
Teşekkürler ibrahim abi öyle yapayım mağdem
|
Hay allah, ben dün akşam çiğdemleri yerlerinden çıkartıp farklı bir yere aldım. Çok fazla yavrulamıştı ve artık toprak dışına çıkıyordu soğanlar. yerlerine yerleştirdikten sonra da suladım:( çok üzüldüm şimdi. Umarım soğanları kaybetmem. 30 a yakın soğan var çünkü:((
|
kaybetmezsiniz panik yapmayın. sadece tekrar sulamayın.
|
1 Eklenti(ler)
Frankfurtta bir ormanda açmış çiğdemler gördüm 3-4 tane alıp getirdim türlerini bilmiyorum umarım yaşatırım.
|
Aynen bende geçen hafta soğanlarımı ektim .Ve suladım bari daha sulamayayım .
|
Sayın Güngör Salman yaşamamaları için hiç bir neden yok. Üzerindeki eski soğan zarlarını temizleyip ekin. Hiçbir sorun çıkmaz. Şansınız varsa aynı sene içinde tohumda tutabilirler. Tam türünü bilmiyorum ama Türkiye'de bulunmayan bir acı çiğdem türü. 'Colchicum sp. '
Güle güle büyütünüz. |
Sayın İbrahim37 dediğiniz gibi yaptım çok teşekkürler.
|
Benden kara çiğdem (Sternbergia lutea) soğanı alan arkadaşlar soğanları dikiniz, cansuyu gibi sulayınız. Böylece Kök yaptırınız. Sanıyorum Ekim ayında çiçeklenecektir. Yeni dikilen soğanlı bitkileri sulamadan bırakırsanız kök oluşturması güç olabilir. Çünkü doğal yağmurların ne zaman yağacağı belli olmaz.
|
Sn kgursan dikeceğim tüm soğanların (çiğdem, frezya, siklamen, nergiz, lale, lilium)topraklarını dikimden önce mantari hastalıklara ve zararlılara karşı ilaçlasam, ne dersiniz?
|
Bende bugün 100 tane paket halinde aldığım çiğdem soğanlarımı direk bahçeye diktim . Çıktıkları zaman resimlerini çeker paylaşırız bu güzelliklerin .
|
2 Eklenti(ler)
Bu cumartesi günü bahçemde sonbahar çiğdemlerinin açmaya başladığını gördüm. Sezonu güzel bir acı çiğdemle açıyorum. Bu bana geçen sene bu zamanlarda tek bir soğan olarak gelmişti. Bu yaz baktığımda 2 tane olmuşlardı seneyede 4 tane olurlar herhalde. Çikleri çok güzel gösterişli ve koyu pembe mozaik desenli. Ancak hava bulutlu ve kapalı olduğu için fotoğraflar tam olarak istediğim kalitede değil.
Bu Trakya, Çanakkale ve Balıkesir taraflarında doğal olarak bulunan bir tür. Colchicum bivonae |
çok güzel =)
|
Alıntı:
Benim de sevgili kgursan'dan aldığım 5 Güz çiğdemimden (Sternbergia lutea) biri topraktan dışarıya çıkmaya başladı, biri de çıkmaya hazırlanıyor. Sulama ve drenaja çok dikkat etmeye çalışıyorum. Soğanlılarla pek aram yok gibi ama bakalım bunları açtırmayı becerebilecek miyim. |
Alıntı:
|
Merhaba,
İlkbahar çiğdemlerini şimdi diksem olur mu acaba? Silifke'de gündüz sıcaklıklar hala 30 derecenin üstünde. Ve çiğdem tohumlarını ne zaman ekeyim? Soğanlarla aynı zamanda mı? |
2 Eklenti(ler)
Benim güz çiğdemlerimden (Sternbergia lutea) biri ve saksıdaki arkadaşları . Çok erkenci çıktılar , İzmire güz daha gelmedi ki ;)
|
Sn. kgursan teşekkürler, sulamaya dikkat ediyorum, saksı sabah güneşi alan yerde, çiğdemler topraktan uçlarını göstermeye başladılar:)
Sevgili Volare ne güzel açmışlar:) Benimkiler ne renk açacak merak ediyorum. |
Bu kara çiğdemler buralardada her tarafta boy göstermeye başladılar. Çok güzelde çoğalıyor. Yanlız fazla gölge olan yerleri sevmiyorlar. Hafif güneş gören yerlerde çok daha güzel gelişiyorlar.
Sayın Naiel ilkbahar çiğdemlerimi bende henuz ekmedim önümüzdeki hafta içinde ekmeyi düşünüyorum. Çiğdem tohumlarımıda aynı zamanda ekeceğim. Bizim buralarda sonbahar kendini hissettirmeye başladığı için ekimden sonra bir güzelce sulayıp, canlanmaları için ilk sinyali vermeyi düşünüyorum. Bence sizde ekmeye başlayabilirsiniz. Çiğdem soğanlarının ve tohumlarının toprak altında daha emin olduklarını düşünüyorum. Havalar çok sıcak ise sulamaya bir iki hafta sonra başlayabilirsiniz. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025