agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

denizakvaryumu 26-04-2009 01:11

1 Eklenti(ler)
Saksıda yetiştirmekten korkmayın...

Eklenti 74761
Crocus 'Tricolor' http://www.srgc.org.uk/discus/messages/141/26293.html

ibrahim37 26-04-2009 16:29

Sayın ninina84 sizin tarifinize uyan bir çiğdem yok.
Crocus'lardan sonbaharda çiçek açan tek sarı çiğdem 'Crocus scharojanii'dir.
Sadece Rize ve Kaçkarlarda bulunur ve çiçeğin merkezi siyah değil.
http://images.google.com.tr/imgres?i...a%3DN%26um%3D1
bu sayfada bu çiçeğin güzel bir örneği var.
İkinci ihtimal olarak sarı olupta sonbaharda çiçek açan 'Sternbergia'lar var.
Bunlarında hepsi sarı ve sonbaharda açıyorlar ancak bunlarında ortasında siyah birşey yok. Aşağıdaki linkte bunlardanda bazı örnekler görebilirsiniz.
http://images.google.com.tr/imgres?i...%3D2%26hl%3Dtr
Ama siz yinede şu anda çekilmiş çiçeksizde olsa resmini ekleyebilirseniz ne olduğu konusunda yinede yardımcı olabiliriz.

ardabora 27-04-2009 18:42

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben de bir heves bu yıl,gittim bir paket çiğdem aldım,gözüm gibi baktım onlara ama beni hüsrana uğrattılar. Çiçekleri sadece 3-4 gün canlı kaldı ve solup gittiler.Bu normal mi yoksa benim soğanlarda bir gariplik mi vardı?

Orkun Kırcı 27-04-2009 19:09

Çiğdemleriniz torfta mı dikili acaba?

metin çeşme 27-04-2009 19:14

arkadaşım bende çidem yetiştiriyom ben bunların hastasıyım herrengini yetiştiriyom açınca çok guzel oluyorlar balkonda her kez hayran kalıyo kardelen lerde var

ardabora 27-04-2009 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 408513)
Çiğdemleriniz torfta mı dikili acaba?

Saksının sadece üst toprağı torftu,artan torfu sepelemiştim.Ama içindeki toprak bahçe toprağı...

Kharel 27-04-2009 23:31

çiçekler sıcakta daha çabuk bozulur belki de oda sıcaklığına dayanamamışlardır.
tabi bu benim amatöryorumum uzman kişiler daha iyi yorumlayacaklardır.

ardabora 28-04-2009 17:43

Yok saksı hep dışardaydı,resim çekmek için içeri almıştım sadece.

metin çeşme 29-04-2009 19:38

arkadaşım saksıyı içeri alman hata sıçagı gören çiçekler hemen bozuluyo dışarı 5dakka sonra çıkarsan fayda etmez

ardabora 30-04-2009 00:09

Çok ilginç..Heba ettim güzelim çiğdemleri yani,bilmiyordum bunu...:(

Sağolun..

susam 01-05-2009 19:18

Arkadaşlar. Benim çiğdemlerim çok güzel açmışlardı. Çiçekleri geçtikten sonra canlı bir şekilde yapraklanmaya başladılar. Şu anda uzun ve çok sağlıklı yaprakları var. Ve gün geçtikçe çoğalıyor gibiler. Oldukları gibi toprakta bırakayım mı? Yoksa soğanlarını çıkarmam gerekirmi? Kuruyacak gibi görünmüyorlar. Ne yapmalıyım? Bir bilen akıl verse...

metin çeşme 01-05-2009 20:48

çidem

onları tektek çıkar onların yavrularını ayır öyle dik bırak hersene acar

hypnoposion 01-05-2009 23:11

Sitedeki arkadaşların açan çiğdemlerini gördükçe en az onlar kadar seviniyorum,ancak benim soğanlarım ne yazık ki toprağın içinde öylece kalakaldılar :(
Artık büyük marketlerden çiğdem soğanı almayı düşünmüyorum,dağda bayırda gezip oralardan edindiğim çiğdemleri büyüteceğim.Halbuki kenarlarından patlamış olmaları beni çok sevindirmişti ama ne yazıkki filiz aşamasına geçemediler,sağlık olsun...

Kharel 01-05-2009 23:30

büyük markalardan alınan soğanlarda genelde problem olmuyor acaba siz dikim şartlarında hata yapmış olabilir misiniz.

hypnoposion 02-05-2009 09:49

Dikimde hata olması benim açımdan teselli verici bir durum olurdu inanın sayın @Kharel ancak dikim harfi harfine forumlarda anlatıldığı üzere gerçekleştirildi.Sulama suyu,herdaim damacana suyuyla yapıldı.Ortam ısısı,don olayı nedeniyle zaman zaman beni tereddüte düşürse de olumsuz bir etken değildi düşüncesindeyim.Belliki biryerlerde bir eksik var ama bunu deneyip görmek için ne yazıkki sonbaharı beklemem gerekecek :(

metin çeşme 02-05-2009 18:07

sen yinede bir bagusa ugra derim belkide dondan etkilendi soganlar belkide bozuk sogan aldın alırkenaz yeserme olsun toprahadik 2günde su ver zamanı gecti bidaki sene işalah

jineop 04-05-2009 06:19

1 Eklenti(ler)
Merhaba
Ben çiğdemlerimi Koçtaştan almıştım,ilk kez çiğdem ekmiştim ,sorunsuz hepsi çıktılar. Şu an yeşil yaprak tarzındalar.Sevgiler

susam 04-05-2009 08:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metin çeşme (Mesaj 411772)
onları tektek çıkar onların yavrularını ayır öyle dik bırak hersene acar

Sevgili Metin Çeşme. Söylediğinizi hemen yaptım. Ve gözlerime inanamadım. Eylül ayında 15 soğan dikmiştim. O kadar güzel yavru soğanlar vermişler ki, sayıları 84 e çıkmış. Çok mutlu oldum. Seneye inşallah bol bol çiğdem açacak balkonumda. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

metin çeşme 09-05-2009 21:08

çigdemlerşuanda yesildirben hersene yeşil yaprakları kesiyom dahada kuvetli çıkıyorlar yeşil yapraklar sovanın gücünü alıyo keserseniz sogan ertesi seneye daha güçlüdaha güzel acıyo

Kharel 09-05-2009 22:33

yeşil yaprak niye gücünü alsın ki? aksine soğana güç vermez mi?

susam 10-05-2009 14:02

Arkadaşlar. Soğanlarım çoğalmış diye sevinirken kısa sürede o güzelim yapraklar sararıp soldular. Bu olağan bir şeymi? Yoksa soğanlarım ölüyor mu :(.

metin çeşme 10-05-2009 19:23

yeşilyapraklara güc yüklediginden sogana güç veremiyo sogan suyu devamlı yapraklara variyo ben hersene kesiyom daha çok daha güçlü çiçek leniyo. kharel

metin çeşme 10-05-2009 19:40

susam kardeşim çidemlerin zamanı gecti artık aynı yerde kalsın bidaki sene çıkaçaklar korkma sezon kapandı

ibrahim37 10-05-2009 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metin çeşme (Mesaj 418346)
yeşilyapraklara güc yüklediginden sogana güç veremiyo sogan suyu devamlı yapraklara variyo ben hersene kesiyom daha çok daha güçlü çiçek leniyo. kharel

Sayın metin çeşme bende size katılmıyorum. Yapraklar pilleri şarz eden güneş panelleri gibidir. Onlar olmadan bitki soğanına besin depolayamaz. Siz birde yapraklarını kesmeden deneyin farkı göreceksiniz. Üstelik yaprakları çıkar çıkmaz keserseniz soğanlar çürüyebilirde!

Kharel 10-05-2009 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 418252)
Arkadaşlar. Soğanlarım çoğalmış diye sevinirken kısa sürede o güzelim yapraklar sararıp soldular. Bu olağan bir şeymi? Yoksa soğanlarım ölüyor mu :(.

güz çiğdemiyse yapraklarının solması normal ama bahar çiğdemlerinin yeşil yaprakları henüz solmamalı sanırsam.

ibrahim37 11-05-2009 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi susam (Mesaj 418252)

Geçen hafta Üniversitenin bahçesini ziyaret etmiştim çiğdemlerin birkaçı hariç tamamının yaptakları kurumuş ve tohum kapsülleri bile patlayıp etrafa saçılmışlardı. Bu durum bulunduğunuz yere ve yüksekliğe bağlı olarak değişebilir.
Güz ve ilkbahar çiğdemi olarak herhangi bir değişiklik fark etmez hepsi ısının armasıyla kurumaya başlar.
Ancak Sayın Susam soğanları saydığına göre, toprağını açıp soğanlarına baktıklarını tekrar ektiyse bunlar daha çabuk kuruyabilir. Ama yinede bu durum sorun yaratmaz genel olarak şu anda yüksek zirveler hariç her yerde çiğdemler kurumaya başladı. Israrla tekrar yeşerecek diyerek sulamaya devam etmezseniz daha iyi olur.

metin çeşme 11-05-2009 17:05

ibrahim kardeşim kaç senedir bu işi yapıyon ben bu işi 10 senedir yapıyom ama sen diyorsan buişi benbiliyom ozaman sen nasıl bili yorsan öyle yap

ibrahim37 12-05-2009 13:35

5 Eklenti(ler)
Sayın Metin çeşme niyetim asla bilgelik taslamak değildi. Öyle anlaşıldıysam özür dilerim.
Bu cumartesi günü Uludağ'da yaptığım bir çiğdem sefasından bazı kareleri çiğdem sever arkadaşlarla paylaşmak istiyorum. Ben gerçekten çok keyif aldım umarım sizde keyifle seyredersiniz.
İlk olarak Türkiye'ye endemik olan ve çok beğenilen bir çiğdemin fotoğraflarını ekliyorum. Bu tür; Ankara, Kocaeli ve Bursa üçgeninde yer alan kısımlarda görülür. Genellikle mavi ve koyu mavi renlerde açan bir çiğdem türüdür.

-Crocus biflorus subsp. pulchricolor

ibrahim37 12-05-2009 13:38

5 Eklenti(ler)
Ayni türe ait birkaç kare daha yüklemek istiyorum.

-Crocus biflorus subsp. pulchricolor

ibrahim37 12-05-2009 13:50

4 Eklenti(ler)
Uludağ'da ratladığım bir ikinci çiğdem türü daha var bu endemik bir tür değil. Türkiye'nin batısında bulunan illerin tamamında görülmesi muhtemel. Ayrıca Balkanlar'da bulunuyor. Kultüre alınmış en yaygın türde budur. Nedenine gelince fotoğraflara bakınca kolaylıkla anlaşılıyor. Çok güzel çoğalıp yavru veriyor. Aynı zamanda iyi gelişmiş bir soğandan inanılmaz sayıda çiçek veriyor.

-Crocus chrysanthus

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025