![]() |
1 Eklenti(ler)
İstanbul'da çektiğim bir çiğdem vardı, daha önce gösterildi sanırım aynısının fotoğrafı. Çiçek sapı oldukça uzun oluyor.
|
Yolladığım çizgili çiğdemin ne olduğunu buldum sanırım, galeride gösterilmiş. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=22110&c=
|
Evet sayın Nariel sizinkilerin aynısı. Yanlız griler bunlardan değil.
|
1 Eklenti(ler)
Bu salı günü çektiğim fotoğrafların bazılarnı çiğdem severlerle paylaşmak istemiştim.
-Crocus ancyrensis |
2 Eklenti(ler)
Tek defada yükleyeceğinden emin olmadığım için parça parça yüklemeye çalışacağım.
-Crocus biflorus subsp. adamii |
4 Eklenti(ler)
Şimdi anladım fotoğrafları kendisi küçültüp sıkıştırıyor. Bende yüklemeye devam ediyorum. Umarım keyif alısınız.
-Crocus biflorus subsp. biflorus -Crocus flavus subsp. dissectus -Crocus candidus -Crocus candidus |
2 Eklenti(ler)
çiğdem olduğunu düşündüğüm bazı bitkilerin fotoğraflarını ekliyorum. yanılıyorsam lütfen düzeltin. çünkü soğanı normal çiğdemden biraz değişik gelmişti.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın ibrahim37, fotoğrafladığınız çiğdemler muhteşem.. Doğadan mı yoksa bahçenizden mi?
Ben de soğanlı birçok bitki buldum ama çiçekli değillerdi, bir tanesi bu: Eklenti 61127 Bu çiğdem mi acaba? |
Nariel hanım bu bitki muscari dir. Mor çiçek açar şu an böyle yapraklıdır.
|
Teşekkür ederim sayın hocam100, bulduğum her soğanlı, ince yapraklı bitkiyi çiğdem sanmaya başladım;)
|
Çiğdemin de yaprakları böyledir ama yaprakları biraz geniş ve içe bakan tarafı beyaz olur.
|
Sayın Kharel sizin fotoğrafladığınız çiçek bizim bildiğimiz çiğdem değil. Ancak halk arasında bu dönemde açan her çiçeği çiğdem veya kardelen olarak biliyor. Yöresel ismi ise her bölgede farklı farklı.
Bunun adı 'Merendera attica' türkçe adı ise yırtık çiğdem. Yani çiğdemlerin altında bulunan pipet şeklinde bir sapı var bunlarda ise böyle birşey yok. Çiçekler tamamen yere oturmuş şekilde duruyor. Soğanı ise hurma çekirdeği gibi ince uzun. Bu zambakgiller familyasına ait. Ben bunu daha önce Bilecik Bozuyük taraflarında çekmiştim. http://www.agaclar.net/galeri/showim...&searchid=8169 Ama yinede farklı birşeyler yetiştirmek herzaman keyif vericidir. |
Sayın Nariel fotoğraflarını eklediğim çiğdemlerin tamamı benim bahçemden. Hepsi safkan yerli türlerden. Yani hepsi organik ve hormonsuz.
Hacam100'ün dediği gibi, çiğdemlerin yaprakları çok farklıdır ve doğada farketmek çok kolay. Çam yaprakları gibi dik ve düzgün içinden beyaz bir şerit geçiyor. Türüne göre sayıları 2 -10 adet ve genişliği 1 - 10 mm. arasında olabilir. Ekilip dikilmeye müsait olmayan her kayalık alanlarda görmek mümkün. |
1 Eklenti(ler)
Çiğdemlerimi içeri aldım hemen büyümeğe başladışlar. Sanırım haftaya açarlar.
|
Hocam benimkiler dışarda ve mor olan 3 tane açtı bile. Ama ne yazıkki diğer renklerden ses seda yok daha:(:confused:
|
Diğerleri biraz geç açarlar.
|
Bugün çiğdem soğanı da aldım. Bir pakette 10 adet soğan, 5 lira. Bahar çiğdemi olduğu için sonbaharda dikilmeli diyor, şimdi diksem ne olur acaba? Dışarıda satıldıkları için ve kış boyu soğuk hava yedikleri için soğuklanma ihtiyaçlarını almışlardır diye düşünüyorum. Çok olmamakla birlikte filizlenme başlamış.
|
Ben doğrusu biraz geç olduğunu düşünüyorum. Ancak aldığınıza göre hemen ekin belki bazılarını kaybedebilirsiniz. :(
|
Ben de hemen ekin derim ama bazıları çıkmayabilir ve çiçekleri ufak olacaktır.
|
Ucuz gibime geldi, oralarda heba olacağına bende heba olsun düşüncesiyle hareket ettim galiba.. Yaşamsal faaliyetlerini sürdürsünler ve seneye kadar dayansınlar da, bu sene çiçeğinde gözüm yok..
|
Arkadaşlar kırlarda yetişen beyaz çiğdemler yeniyormu ?
|
Yenen cinsi var ama hepsi için bir şey diyemem.
|
Alıntı:
|
Sayın sezgin53, isterseniz şu sayfaya bir bakın:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11533 |
Sevgili Nariel, teşekkür ederim.
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili hocam100 den aldığım sarı çiğdemler :)
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da asya laleden aldığım beyaz çiğdemler.
|
Sn.hocam100
çiğdem soğanı değil de safran soğanı üretiyor musunuz? http://www.easytogrowbulbs.com/index...ROD&ProdID=652 Linkte Crocus Sativus (Saffron Crocus) yani safran crocus satılıyor. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Safranın ne kokusunu biliyorum, ne de kendini gördüm. Eylül ayında çiçek soğanları alırken dikkatimi çekti. Birkaç paket alıp diktim. Birkaç gün önce yaprakları göründü. Ne kadar zamanda gelişip açarlar bilmiyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.
İşte safranlarım: |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025