![]() |
İbrahim Bey, çiğdemleriniz çok güzelmiş, özellikle 1. fotoğraftaki beyazlara bayıldım.
Elinize sağlık |
2 Eklenti(ler)
Sayın ardabora,
Benim çiğdemlerde birer veya ikişer örnekten başlayıp birkaç sene sonra bu hale geliyorlar. Mesela 2008 de tek bir soğan olarak başladığım bir çiğdemin şu anki halini ekliyorum. Ayrıca bundan birkaç tanede bir arkadaşa gönderdim. Crocus biflorus subsp. biflorus |
paylastiginiz resimler icin cok tesekkürler hepsi birbirinden güzel gercekten
Ismi gibi cok zarif ve güzelligiyle göz kamastiriyorlar burada kafamizi nereye cevirsek mor bir tabaka kapli sanki topraklarin üzeri seneye bende bahcemin heryerine ekicem insallah :) |
Çiğdemler uyurken
3 Eklenti(ler)
Dün sabah güneş doğarken çiğdemleri uykuda yakalayıp birkaç kare çektim.
|
1 Eklenti(ler)
Bunlar da bahcemizdekiler..Gunes bir turlu acmak bilmiyor..Yagmur ve soguk dalga devam ettiginden acilamadilar :mad:
|
Bizimkilerin çiçeği geçti bile 1-2 hafta durup göçtüler.
|
1 Eklenti(ler)
İki yıldır bahçenin çeşitli yerlerde kendiliğinden bir çiğdem çıkmaya başladı. Birkaç yerde kazarak soğana ulaşmaya çalıştım, 15-20 cm bazıları daha derinde. Bir fotoğraf ilave ediyorum.
|
Sayın sagol bu bir çiğdem değil akyıldız. Çokta arsız oluyorlar bahçenim her tarafında kendiliğinden çıkıyorlar.
|
Teşekkürler İbrahim Bey.
|
4 Eklenti(ler)
Benim ekmiş olduğum 3 renk çiğdem açıp geçti.
|
|
geçen senenin acemiliğini üzerimden atmış olarak bu yıl verimli bir çiğdem mevsimi geçirdim. farklı tarihlerde ekimler yaptım, o yüzden son çiğdemim dün filizlendi, açıyor. evet ömrü kısa, bu yüzden apartman balkonu gibi kısıtlı bir alanınız varsa aslında saksı için mantıklı değil. benimki özel bir inat. farklı tarihlerde ekmek suretiyle 3 aydır sürekli çiğdemler açıyor etrafımda. sırada çeşit artırımı ve buzdolabında force etme denemesi var
Araya serpiştirilmiş nergis diye aldığım ama hanımın bu nergis değil zerrin dediği koca çiçek, anemon, saksıya öylesine ekilmiş erik çekirdeğinden çıkmış, şimdi sökmeye kıyamadığım ama ne yapacağımı da bilemediğim sığıntı erik ağacım ve marketlerden topladığım mevsimlik çiçekler ile balkon işgal altında. |
2 Eklenti(ler)
Bu çiğdemi bilemedim arkadaşlar:
|
Geçen yıl soğanını alıp ektiğim soğanlar çiçek açıp geçince toprakta bırakmıştım.Bu yıl sayılarının çok fazla arttığını gördüm.Başka bir saksıya ektim.Yeşerdiler ama çiçeklenmediler,demekki yapraklar sararınca toprakta bırakmamak lazımmış:((
|
Sayın hocam100 bu çiğdem değil bir lale.
Türünü tam olarak bende çıkaramıyorum ama Türkiye'de bulunan bir tür değil. |
Tam olarak laleye de benzetemedim çiğdem diğe düşündüm.Evet şimdi hatırladım bu bir tulipa tarda.Yıllar önce bende vardı kaybolup gitmişti.
|
3 Eklenti(ler)
bunlar da benim çiğdemlerimden birkaç örnek..
|
benim çiğdemlerimde şöyle bir durum oldu. ilk önce sarılar ardından beyazlar en son mor olanlar çiçeklendi. normal midir?
şuanda yaprakları sararmaya başladı normal sulamaya devam ediyorum. sararmalrı erken mi yoksa normal zamanı mı? |
İbrahim Bey, Konunun tamamını yeni inceleyebildim. Emeğinize ve bilginize sağlık..
Yaklaşık 10 yıldır çimlerin arasına çiğdem soğanlarını yerleştiriyorum ama benimkilerin hepsi marketlerden aldığım çok bulunan cinsler, sizinkiler çok özel. Çimlerin arasında 1000 kadar ilkbaharda açan soğanım var ama sayfaya baktıkça özendim biraz da sonbaharda açan çeşitlerden dikmeye çalışacağım. İyi çalışmalar dilerim. |
TRABZON'A KIŞ GELDİ
Karadeniz’in yaylalarını, kışın habercisi olarak adlandırılan 'güz çiğdemi' süslemeye başladı http://e1209.hizliresim.com/11/t/dcltv.jpg Karadeniz'in yaylalarını, kışın habercisi olarak adlandırılan 'güz çiğdemi' süslemeye başladı. Yörede, ‘vargit', ‘döngeri', ‘yıkılgit' ve ‘güzgülü' isimleri ile anılan bu çiçek, kışın habercisi olarak biliniyor ve yaylalardan göç etme zamanının geldiğini Haber veriyor. Bu çiçeklerin açması, yükseklere heran kar düşebileceği anlamına geliyor. Karadeniz Bölgesi'nde yayla göçlerinin zamanlamasını göstermesi açısından ‘vargel' ve ‘vargit' çiçekleri (güz çiğdemi) büyük önem taşıyor. Beyaz ve mor renkleri ile Karadeniz yaylalarını donatan güz çiğdemi, ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez kendini gösteriyor. İlkbaharda yaylalara çıkma zamanını geldiğini gösterdiği gerekçesiyle yöre halka tarafından ‘vargel' olarak anılıyor. Eylül-Kasım aylarında yeniden açan güz çiğdemi, bu kez de yaylalardan göçün zamanı geldiğini bildiriyor. Bu mevsimde de yörede ‘vargit', ‘döngeri', ‘yıkılgit' ve ‘güzgülü' gibi isimlerle anılan bu çiçek, yaylacılara kışın kapıda olduğunu ve artık yaylalardan inmeleri gerektiğini Haber veriyor. Çünkü ‘vargit' çiçeklerinin açması yükseklere heran kar düşebileceğini gösteriyor. Bu gerçeği bilen yayla sakinleri de köylerine ve şehir merkezlerine göç ediyor. GÜZÇİĞDEMİ Güz çiğdemi (Colchicum Autumnale) yani ‘vargit' Liliaceae familyasından soğanlı, otsu ve gövdesiz bir bitki. Bir tür laleye benzeyen, yerden 15-20 santim uzunluğunda, sapının üzerinde mor ve beyaz yaprakları bulunuyor. 800 ila 2 bin rakımlarında orman açıklıklarında, çayır ve meralarda doğal olarak yetişiyor. |
Sanırım dikim zamanı biraz geçti..
Bazı üyelerin sayfalarında çiçek açmış fotoğraflar bile var.. |
Çiğdemlerin dikim zamanı yeni başlıyor, doğadaki çiçek açan güz çiğdemleri farklı.
Kültür çiğdemleri 15 eylül- 15 kasım arası dikilebilir. Mart - nisan gibi çiçeklenirler. Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Evet şimdi çiğdemlerin tam ekim zamanı!
Benim çiğdem soğanları ise bazıları hariç yazı toprak altında geçiriyorlar. Bu ilk sonbahar yağmurlarının ardından güz çiğdemleri açmaya başlıyorlar. Benim bu yıl ilk açan güz çiğdemim Crocus pallasii subsp. turcicus |
Alıntı:
|
ekim ayı ideal ekim ayıdır. tavsiyem ekim ayında dikilmesi yönünde
|
bendeki çiğdemleri ben 15 ekim de dikeceğim
|
3 Eklenti(ler)
Bunlar güzün açan yabani çiğdemler.Bunlara "çiften" veya "vargit" diyoruz.Yayladan göçme zamanının geldiğini gösteriyor.
Eklenti 335550 Eklenti 335551 Eklenti 335552 |
5 Eklenti(ler)
Bu hafta açmış olan çiğdemlere bir yenisi daha eklendi. Her yıl düzenli olarak bu tür açmaya başlıyor.
Crocus cancellatus subsp. damascenus ilk 2 kare Crocus pallasii subsp. turcicus son 3 kare |
3 Eklenti(ler)
Sıcağı sıcağına yepyeni bir çiğdem fotoğrafı!
Nordic Jornal'da yeni yayına girmiş, Oysa benim arşivde birkaç yıldır var ve incelenmeyi bekliyordu. Bana da şimdi sağlam bir masa bulmak kaldı. Crocus demirizianus fotoğraf 16/12/11 Tür ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki benim blog'u ziyaret edebilirsiniz. The Country Of Crocuses: demirizianus |
1 Eklenti(ler)
DÜn koçtaş'dan 20 tanesini 5.90'a aldığım çiğdemlerimi uzun saksıya diktim. Biraz küçükceydiler. 7 cm derinliğe gömdüm. Umarım yeterli olur.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025