![]() |
Sn. İbrahim37, bilgi için teşekkür ederim, özel yetiştirilen bir tür değil, yemeklerde kullanıldığını duymadım hiç ama çocukluğumuz da yerdik bu çiğdemin soğanlarını, yiyelim diye gönderdiler malatyadan ama ben yemeye kıyamadım ablamlara verdim, görünce siz aklıma geldiniz 3-4 tane soğan ve tohumları ayırdım sizin için.
|
Sayın Güngör Salman, Size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum!.. Böylelikle çiğdemleri daha yakından inceleme şansım olur. Çiçeklendiği zamanda sizlerle paylaşırım.. Öyle ise bende hemen özelden adresimi veriyorum. Tohumlar çok fazla kurumadan elime geçerse harika olur.
|
Sevgili ibrahim37 bende de aksaray dılaylarından gelme çiğdem var, dışı palmiye ağacı lifi gibi, elimde çok yok 5 tane gönderebilirim arzu ederseniz ;)
|
Sayın bettyycim bu teklife asla hayır diyemen! Tür konusunda, fotoğrafını görebilseydim belki bir şey söyleyebilirdim. Ancak elime geçince tam olarak ne olduğunu söylerim.
Ancak talibi iki arkadaş olunca bölüşelim derim! Bana sadece iki örnekte yeter. Size özelden adresimi veriyorum zira bu fırsatı kaçırmak istemem doğrusu. Çak teşekkür ederim. |
1 Eklenti(ler)
Bu bitki çiğdem olabilir mi?
|
Boyutları ile bir çiğdeme benziyor ise de bu bir laledir.
Türü de 'Tulipa Sylvestris' |
Merhaba. Kendi halinde, çiçek görmeyi seven ama yetiştirmeyi şimdiye kadar hiç düşünmemiş bir adamdım. Aralıkta kızım doğdu, eşimin ısrarıyla benim karşı oyuma rağmen oylama ile adı Çiğdem oldu. O zaman girdim internete, ilk defa olarak araştırdım nedir bu çiğdem diye. Özendim ocak ayında praktikerde rafta kalan son çiğdem soğanlarını aldım, yanında koca bir torba torf ve 3 saksı. Ektim. Kaloriferi yanmayan odada (ama ılık) bekledim. Bir kısmı hiç çıkmadı, 3 soğan çimen kadar çıktı ama o kadar. mayısta saksılarını boşaltırken içlerinde canlı kalan soğanlar gördüm, bu sefer balkonda tekrar torf+bahçe toprağı karışımına koydum, ordan 2 uç çıktı ama 2 cm de kaldı. Hemen uçları sarardı. 3 minik soğanı da buzdolabında 6 hafta toprakta tuttum, ara ara su verdim, malum internetten okuduk ya soğanlı çiçeklerin force edilmesi konusunu. Onlarda balkonda 4 haftadır saksıda ama hareket yok...
Bu uzun girişten sonra; şimdi hevesle yeni sezonu bekliyorum. e-fidancım linkine baktım ücret fena değil, bahçeye, saksıya, buzdolabına değişik tarihlerde bolca ekim yapıp bekleyeceğim (Yalova'da baba ocağında bahçe var, İstanbul'da ancak site bahçesi ve saksı). Yeni hüsranlarla karşılaşmamak için ne bulursam hatim ediyorum ama sırf okumakla olmuyor. Merak ettiklerim: 1- Toprak... torf satılıyor her yerde ama ideal toprak karışımını nasıl elde ederim. Sırf torf kötü fikir galiba. 2- En iyi soğanlar nereden alınır? e-fidancımda geçen yılın fiyatları iyi. 1 paketinde 10 saksı için soğan 2.2 tl ise sudan ucuz. Peki kalitesi nasıl? Ben Praktiker'den ocak ayında 7 soğanlık paketini 7.5 TL ye aldım. Kaliteli ve makul fiyatla bolca ( 200-300 soğan) alma niyetindeyim. Yurt dışı sitelerinde daha bol çeşit var ama fiyat bize göre pahalı. İstanbul bahçe düzenleme satışı yapılan yerlerde ve Yalova kesme çiçekçilerinde de yok. Başka satın alma yolu var mı? 3- Buzdolabında force etmenin püf noktaları neler? Özellikle sorun su verme sıklığı ve miktarı? Toprağı kurumayacak kadar deniyor ama benim gibi acemiler daha açık, haftada şu sayıda, şu boy saksıya şu kadar ml şeklinde armut piş ağzıma düş arzusunda oluyor. Bir de İSKİ çeşme suyunun klor oranı problemli mi? 4-Daha bulurum zamanla... |
Mutriki bizim safranboluda yetişen safranlar bile çiğdemdir.Çiğdem hollandanın ürettiği crocus dediği soğanlı türdür.Dağlarımızda o kadar çok türü vardır ki şaşırıız.Soğan bulma konusunda endişe etmene gerek yok.Marketlerde eylül kasım arası bulunur.Dikim zamanı o aylardır.Ocak şubat aylarında da çieçk verir.Siz muhtemelen bozulmuş soğanları almışsınız onlar da tabi ki çıkmaz.Genelde raflarda kalan o aylardaki soğanlar bozulmuş olur.Benim favori çiçeğimdir çiğdem.Yerli firmalar bile üretiyorlar.Bulmama şansınız yok.
|
3 Eklenti(ler)
Uzun bir aradan sonra sonbahar inceden inceden kapıyı aralamaya başladı. Bunu ilk olarak benim acı çiğdemlerim hissetmeye başladı.
İlk olarak eklemek istediğim benim en çok sevdiğim bir acı çiğdem!. Colchicum bivonae; İri boyutlu, mozaik desenli bir acı çiğdem. Bu kültürel olarak en çok yetiştirilen ve sevilen bir tür. Kültürel olarak bulunan bir çok kültür formlarıda bundan üretilmiştir. Bu Balkanlarda, Trakya, Çanakkale ve Balıkesir taraflarında doğal olarak bulunmaktadır. Bu benim kolleksiyonda ilk olarak çiçek açan türlerden birisidir. |
4 Eklenti(ler)
Bilgisi olanlardan yardım istiyorum...
Bu türün ismini bilen var mı acaba? Soğanları 9 ekimde diktim,21 günlük gelişimleri bu şekilde oldu... Geçen yılki çiçek resmini de ekliyorum,resim biraz kötü,kusura bakmayın...Çiçekler çok minikti...Soğanları da fındık kadardı,keşke resmini çekseydim dikmeden önce... |
Sayın Ardabora,
Bu saksıdakiler Muskari'ye çok benziyorlar. Aşağıda çiçeğini eklediğiniz saksıda ise iki tür bitki var. O görünen beyaz çiçekler çiğdem (Crocus pestalozzae sadece İstanbul'un Asya tarafında bulunan bir tür.) Birde o yaprakları geniş olup henuz çiçek açmamış olan var oda akyıldız (Ornithogalum türü) Bide bu fotoğraftaki çiğdemlerin bu sene fotoğraf açıp açmayacağını çok merak ediyorum.!!! Zira pek kolay yetişen bir türe benzemiyor. |
3 Eklenti(ler)
Sayın İbrahim bey,
Ben de muscari soğanı da vardı, dediğiniz doğru..Geçen yıl soğanları karman çorman paketledim,aceleye geldi. Eski dosyalardan alttaki resmi buldum şimdi. Benzer iki saksı yan yana duruyor. Söylediğiniz gibi öndeki (dışındaki boya dökülmüş olan) saksıda akyıldızlar var,içinde minik çiğdem de var bir iki tane. Arkadakinde de muscariler... Eklenti 253142 Bu resimde saksıların yerini değiştirmişim. 10 nisanda muscariler açmış vaziyette,akyıldızlar tomurcukta,çiğdemlerin çiçekleri geçmiş. Eklenti 253143 Bu da çiçekli halleri...Demek ki bizim minik çiğdemler akyıldız saksısında. Eklenti 253144 Akyıldız saksısına bakmak lazım şimdi,farklı çimlenen bir soğan var mı diye.. Minik çiğdemleri teyzem Bulgaristan'dan getirmişti. Deliorman bölgesinden...Bunlardan tekrar istemek farz oldu... |
Sayın ardabora, ben o minik çiğdemleri İstanbul'da bulunan bir türe benzettim. Fotoğrafta biraz net gözükmüyor. Ama Bulgaristan'dan gelme ise ve bu şekilde tekrar getirtme imkanınız olursa bir iki tanede ben isterim!!.
|
Elbette ki...Sizin gibi bir kolleksiyoncuya değişik bir tür kazandırmak beni mutlu eder...
|
çiğdem çiçekleri kokulu mudur? yoksa sadece nergis e yöneleceğimde
|
Sayın maysan80, çiğdemlerin bir kısmının harika bir kokusu var. Mesela safranın müthiş bir kokusu var. Dünyada 160 civarında bulunan çiğdem türlerinin herbirinin birbirinden farklı kokuları vardır. Bir kısmınında kokusu yoktur. Hatta kokusu kötü olanda vardır.
|
5 Eklenti(ler)
Güz çiğdemleri her tarafları süslemeye başlamış iken bende bir kaç kareyi sizlerin beğenisine sunmak istiyorum.
Crocus pulchellus türünden kolleksiyonumda bulunan farklı formlardan bazılarını ekliyorum. |
anladığım kadarıyla 15 veya 20 cm derinliğinde olan bir saksıda yetiştirmek mümkün bu çiçeği. yanılıyorsam beni düzeltin lütfen
|
maysan 80, yanılmadığınız kesin.. :)
|
hemen hemen her soğanlı bitkinin ortak özelliği bu herhalde. şuanda bir soğan edinsem toprağa dikmek için uygun zamanmıdır? örnek olarak lale ve sümbüller bu zamanlarda dikelebiliyor.
|
Sayın maysan80,
Şu anda soğanlaı bitkilerin tam ekim zamanı. Ben en son olarak geçen hafta lalelerimi ektim. Sonbaharda çiçek açan türlerde eylül başında ekilmesi gerekir. İlkbaharda çiçeklenenler için ise şu an tam zamanı. |
5 Eklenti(ler)
Güz çiğdemlerimden fırsat buldukça fotoğraflayabildiklerimden bir kısmını sizlerle paylaşıyorum.
C. cancellatus subsp. lycicus (likya çiğdemi) C. cancellatus subsp damascenus (şam çiğdemi 2 farklı formda) C. cancellatus subsp. mazziaricus (2 farklı formda) |
3 Eklenti(ler)
Sığmadığı için devamını ekliyorum..
|
harika bu çiçekler hayranlık uyandırıcı. hemen internetten sipariş veriyorum çiğdem soğanları için.
|
3 Eklenti(ler)
Güz bitmedikçe, güz çiğdemleri de bitmeyecek!.
İlk olarak tohumdan yetiştirdiğim endemik bir güz çiğdemi. Tohumları 2009'un sonbaharında ekmiştim. Benim bahçede üçüncü yılına girerken çiçek açmaya başladılar. Crocus asumaniae |
3 Eklenti(ler)
C. kotschyanus subsp. kotschyanus
C. pallasii subsp. pallasii x 2 |
4 Eklenti(ler)
Yine çok sevilen ve nadir bir endemik güz çiğdemi. Ancak ne yazık ki ulaştığım farklı kaynaklarda doğadaki örneklerin % 90 ı bu şekilde virüs kapnış. Son iki karede görüldüğü gibi. Bu durum virüs konusunu ne kadar ciddiye almamı gösteriyor. Bende hemen bu örnekleri karantinaya alıp üzerini ikiye bölünmüş şeffaf bir su bidonu ile kapattım. Aksi halde arı ve diğer polinatörlerin bu virüsü diğer çiçekli bitkilere taşıması an meselesi. Ancak bildiğim kadarı ile bu virüsler toğumlardan genetik olarak devam etmiyor. Bu yüzden kendim elle polenize edip üzerini kapattım. Bu sene tohum tuttu tuttu, olmadı hemen imha edilecekler. Ancak virüslü örneklerde koklay kolay tohum tutmuyorlar! Bakalım deneyip tecrübe edeceğim.
Crocus nerimaniae |
çiğdemlerinize hayranım ibrahim bey. yoruma gerek yok.
|
4 Eklenti(ler)
Geçen yıl böyle açmışlardı.
Eklenti 260169 Çiğdemlerimin gelişim evreleri... Soğanları 9 ekimde diktim. Bir ay geçmeden toprağı deldiler... Eklenti 260170 Eklenti 260171 Eklenti 260172 |
3 Eklenti(ler)
Sayın ardabora çiğdemleriniz haraketlenmeye başlamışlar.
Benimde ilkbahar çiğdemlerimden ilki şu anda açmaya başladı bile. Crocus biflorus subsp. nubigena (Çok erkenci bir form) normal olarak şubat sonlarında açmaya başlıyorlar. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025