agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

Kharel 09-01-2011 00:18

Size katılıyorum ne de olsa kültüre alınan türler doğanın zor koşulları olmadan çok daha iyi gelişiyorlar

Nariel 06-02-2011 11:14

5 Eklenti(ler)
Toroslarda bu yıl görüntülediğim çiğdemler. Çok uğraşmama rağmen fotoğrafların çoğunu net çekemedim, flaş kullanmayı denedim ama yine de net görüntü alamadım.

Nariel 06-02-2011 11:18

4 Eklenti(ler)
Devamı da bunlar. Net olmayanlar var ama belki türü farklıdır diye yüklüyorum.

nariçi 06-02-2011 12:51

Yakın boş arsalardan açan çiğdemlerden söküp bahçeye diktim. Bir aydır çiçekleri üstünde, yeni çiçekler de açıyorlar.

ibrahim37 06-02-2011 15:50

Sayın nariel hava açık olmadığı zaman benimde fotoğraflarım bu şekilde bulanık çıkıyor. Bunların hepsi aynı türden.
Crocus reticulatus subsp. hittiticus / Hitit çiğdemi paylaşım için çok teşekkür ederim.

nariçi 06-02-2011 17:11

Aslında ülkemizde bitkiler genel yayılış gösterirler, Birçokları da bulunduğu yöreye göre forum farklılığı gösterebilir.

Mesela nemrut dağındaki bir bitki (sığırdili) taşların arasına sığınırken, aynı bitkiyi marmariste bir metre bıyunda gördüm. Uludağda ki mavi çiçekli bir sümbül türü (arap sümbülü-Muscari negletum) misafirhanenin tablolarını süslerken oysa aynı bitki baharda bizim evin çevresinde de bitiyor.

Çiğdemleri yarın yüklemeye çalışırım.

ibrahim37 06-02-2011 18:37

Sayın nariçi söylediklerinize genel olarak bende katılıyorum. Neredeyse bütün bitkiler lokasyonlar değiştikçe formlarındada bazı değişiklikler görülüyor. Yani şöyle diyelim dünyada insanların var olduğundan günümüze kadar 110 milyar civarında insan gelip geçmiş. Yakından incelersek birbirine tıpatıp benzeyen 2 insan bulunmaz. Bitkilerde bu şekildedir. İyi incelendiğinde hepsinin aralarında bazı farklılıklar görülmektedir. Sadece aynı soğandan üretilen yavrular tıpatıp aynı özellikleri gösterir.
Çiğdem soğanlarınızı sabırsızca bekleyeceğim:)

nariçi 06-02-2011 18:50

Otsular daha yaygın ve genel dağılım gösterirler de odunsu çalılar ve ağaçlar daha özel yayılış alanlarında bulunuyor. Onların belirli dağılım zonları var.

ibrahim37 06-02-2011 21:04

2 Eklenti(ler)
Soğanlılarda çok özel dağılım gösteriyor. Özellikle çiğdemler tohumları daha ağır olduğundan rüzgarla dağılma imkanı yok. Ayrıca soğanlardanda yayılım gösterdiği için çeşitlenme çok fazla. Mesela size aşağıda iki kare ekliyorum. Her ikiside aynı türe ait olmasına rağmen biri tamamen lekesiz ve bej renginde diğeri ise mavi gri noktalı bir yapıdadır. Bu iki lokasyon arasında 50 km. bile yok ama inanılmaz bir değişim gösteriyor!

Kharel 06-02-2011 21:21

Mükemmel resimler. Gerçekten hangi tür olduğunu tanımlamak çok zor böyle tür içi varyasyonlar da varken.

Nariel 08-02-2011 00:30

2 Eklenti(ler)
Balkonumdaki çiğdemler nihayet yapraklanmış. Saksılar bomboştu, uzun süredir çıkmayınca öldüler sanmıştım. Ancak çiçek yok; oysa dağda yetişen aynı türden olanlar şu an çiçekli.

Eklenti 191771

Bu da limon fidanımın dibinde çıkan bir çiğdem. Nasıl oraya geldiğini bilmiyorum, kayıp olan bir tür çiğdemimin bu olmasını ümid ediyorum. Lakin nasıl burada çıktığı konusunda hiçbir fikir yürütemiyorum. Bunda da çiçek yok, şu mevsimde bir kürekle başka saksıya geçirsem uygun olur mu acaba?

Eklenti 191772

Kharel 08-02-2011 11:02

Köklere zarar vermeden yapabilirseniz birşey olmaz. Bu arda çiçek açamayacak kadar küçükler gibi geldi bana.

Nariel 08-02-2011 14:10

Aslında bu soğanlar 2 yıl önce çiçeklilerdi. Sonra iyice küçüldüler, ne kadar besin versem de büyümediler. Ve iklimi sevmediklerinden, çiçek açmıyorlar.

Kharel 08-02-2011 14:38

çiğdem soğanları her yıl kendini yeniler. hiçbir zaman bir önceki yılla sonraki yılın soğanı aynı değildir. eski soğan yeni olanlara besinini aktarır. bazı durumlarda fazla yeni soğan oluşur ve çiçek açamayacak ufak soğanlar ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. tabi sayın ibrahim37 daha doğru bilgi verebilir bu konuda.

ibrahim37 11-02-2011 01:48

1 Eklenti(ler)
Sayın nariel sanırım sizin çiğdemlerin soğanları yeterince gelişmemiş görünüyor. Belkide bu sene açmayacaklar. Sebebi konusunda bir şey söylemek biraz zor ancak bu çiğdemler bir karasal iklim bitkisidir. Silifke gibi kışın hiç olmadığı yerlerde bunları yetiştirmek biraz zor. Bence bitkilerin yapraklı olduğu dönemde sulamayı biraz arttırın ve bitkileri daha fazla güneş gören bir noktaya konumlandırın yazında güneşten uzak bir yere koyun. Bu duruma yardımcı olması için ben genellikle taprak saksıları ve toprağın üzerine 2 cm civarında ince kırılmış mıcır taşları öneriyorum.
Yani en etkili yol doğayı taklit etmekten geçiyor. Bitkinin doğal ortamda yazı ve kışı nasıl geçirdiğine bakmak gerekiyor.
Yani benimde doğu karadeniden gelen bazı çiğdemlerim doğru düzgün bir türlü çiçek açmıyor. Ancak yinede büyük bir çoğunluğu gayet güzel çiçek açıyor. Benim şansım ise kısada olsa bahçemin bulunduğu yerde azıcık kış yaşanmakta.
Albino bir çiğdemin fotoğrafını ekliyorum. Tek bir soğan olarak bahçeye ekmiştim. (zaten albinolarda ikincisi yoktur) bu yıl 4. çiçek açışı gayet çok güzel çoğalıyor!!!

livadi 11-02-2011 08:12

Benim çiğdemlerim de açmadı. Dört gözle bekliyordum ama soğan gibi yaprakları uzadı kaldı.
Seneye açarlarmı acaba? Ya da açmaları için yapabileceğim birşey varmı?
İki kez çiçek açan bitkiler için sıvı gübre verdim şimdiye kadar...

ibrahim37 11-02-2011 14:09

Sayın livadi çiğdemlerinizi tam olarak nerede ve nasıl yetiştirdiğinizden biraz bahsederseniz belki nedenlerini anlayabiliriz!
Belki fotoğrafta ekleyebilirsiniz!

livadi 11-02-2011 22:00

Yaklaşık aralık ayı başlarında, torf, bahçe toprağı ve dere kumu karışımı ile oluşturduğum saksı harcına ekim yaptım .Saksılar ilk günden beri balkonda duruyorlar. Çİğdemler çok da çabuk çimlendiler ama öyle kalakaldılar.
Fotoğraf şu anda elimde yok ama çekip eklemeye çalışırım.
İlginiz için çok teşekkürler...

sakagun 13-02-2011 13:19

1 Eklenti(ler)
Bahçemde çiğdemler açmaya başladı. Yine her zamanki gibi sarı çiğdemler ilk önce açmaya başladı.

ligustrum 13-02-2011 17:01

Bu gün bir bahçede budama yapıyordum.
Güllerin altına ekilmiş olan " çiğdem"lerin üzerine basmak zorunda kaldım.
İyi ki toprak tavlı, pek etkilenmediler.
Siz siz olun; Çiğdem soğanlarını dikerken yerinin uygunluğunu hesap edin.
Budama ya ve çapalama ya engel olmayacak şekilde uygun bir yer olsun.

uzman16 13-02-2011 19:13

1 Eklenti(ler)
Bu da benim çiğdemim. Soğanlarını birkaç ay önce saksıya dikmiştim. Açmaya başladılar. İlk defa yetiştiriyorum. Zahmetsiz ve güzel bir çiçek.

Eklenti 192498

bettyycim 16-02-2011 08:57

Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.

ligustrum 16-02-2011 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 756069)
Arkadaşlar acil yardım istiyorum, kargalar 3 tane çiğdem soğanımı mideye indirmiş, 2 lale soğanımıda yerinden çıkarmış önlem olarak ne yapabilirim.

sayın bettyycim:
1-Kuş kovar düzeneği hazırlayalım. "Bostan korkuluğu" "Eski CD, şişirilmiş balon, eski kaset bantları gibi hafif rüzgarda hareket eden nesneler asalım.
2-Ara ara "teneke çalalım"
3-Köpeğiniz varsa! karga, tekrar bahçeye geldiğinde " tut tut" şeklinde komut verirsek; köpek o kargaları bahçeye sokmaz.

ibrahim37 22-02-2011 14:42

5 Eklenti(ler)
Çiğdemlerimin hepsi çok güzel açmışlar! İlgilenen arkadaşlar için fotoğraflarımdan bir kaç kare ekliyorum.
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browse...mageuser=18096

C. olivieri olivieri x 2
C. x paulinea
C. candidus
C. biflorus pulchricolor
C. biflorus biflorus
C. abantensis

ibrahim37 22-02-2011 14:44

2 Eklenti(ler)
C. biflorus biflorus
C. abantensis

Nariel 22-02-2011 19:04

Teşekkürler, bunlar nasıl güzelliktir. Rica etsem çiğdemleri yetiştirdiğiniz mekanın uzaktan genel görünümünü de gösterebilir misiniz? Bunlar için özel bir yer mi hazırladınız?(Toprak harcı, ışık durumu vb gibi).

üzüm 22-02-2011 19:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 758849)
...
Çiğdem kolleksiyonumun daha geniş bir kısmını galeriden görebilirsiniz...
http://www.agaclar.net/galeri/browse...mageuser=18096
...

Sayın ibrahim37, çiğdemleriniz çok güzel. Ayrıca çok güzel bir katalog çalışması olmuş.

ligustrum 22-02-2011 20:12

Sayın İbrahim37
Baharın ilk çiçekleri "çiğdem"ler ne güzel.
Çiğdemdeki " arı " daha da (duble) güzel.
Aa. Benim güzel arıcığım;
Çiğdemlerden aldığın nektar senin olsun,
topladığın polenin yarısı senin yarısı benim olsun.
Günlük bir diremi bana yeter,
kalanı kim isterse, onun ola.
Taze poleni kim bula,
Hayat boyu dik dura.

ibrahim37 22-02-2011 20:28

Sayın Nariel bende zaten bu konuda daha geniş bilgi vermeyi düşünüyordum. Bu vesile ile konuya elimden geldiğince değinmeye çalışayım.
Toprak seçimim daha çok kumlu iyi geçirgen bir toprak kullanıyorum. Bazende zenginleştirmek için etraftaki orman altlarından humuslu toprak getirip karışıma ilave ediyorum. Yapışkan, killi geçirgen olmayan ve fazla gübreli toprakların uygun olmadığını düşünüyorum.
Şu an için iki boyda 13cm ve 22 cm. çapında iki boyda plastik file saksı kullanıyorum. Bazende geçici olarak ne bulursam onun içine ekiyorum.
İlk olarak saksıların fotoğrafını ekliyorum.

ibrahim37 22-02-2011 20:33

1 Eklenti(ler)
Kullandığım plastik file saksılar küçük görünsede bitkilerin kökleri ihtiyaç duyarsa deliklerden dışarı ve yanlara doğru uzayıp gidiyor. Netice itibari ile saksının boyu pek birşey farketmez.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025