agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

Nariel 18-02-2010 21:48

3 Eklenti(ler)
Marketten alıp ektiğim soğanlardan sadece biri çiçek açtı. Aslında bu bile imkansızı başardı bence çünkü ekildiklerinden itibaren çok sıcak, kaloriferli bir odadalar. Diğerleri de açacak mı acaba diye heyecanla bekliyorum.

İşte sırayla en taze ve yaşlanmış hali:

k_donmez 19-02-2010 15:34

1 Eklenti(ler)
Bugün ilk tomurcuğu gördüm. Yarına açmış olacağını düşünüyorum. İlk çiçek çok güzel sarı tonda oldu.

Kevser 22-02-2010 21:27

Bu akşam ben de tekzendeki saksılardan aldım. Balkona pencere mermerinin üzerine koydum. Sizlerin çiğdemleri pek güzel açmış, darısı başıma diyeyim.

Goncagül 28-02-2010 21:12

4 Eklenti(ler)
Çiğdemlerim açtı. Beyaz olanın duruşu çok hoş.

Eser İlhan 02-03-2010 13:26

3 Eklenti(ler)
Geçen yıl da bahçeye çiğdem soğanları dikmiştim ama onlar çok küçük açtılardı. Bu sene Bauhaus'tan aldığım soğanlardan çok iri, nerdeyse lale boyutlarında çiğdemlerim oldu :))
Bugün bahçeye gittiğimde bir sürprizle karşılaştım. Çimlerin içinde de (diktiğimi unuttuğum) çiğdemler açmış...
Ne kadar sevindiğimi tahmin edebilirsiniz..
Yanımda saadece cep telefonu olduğundan resimler kalitesiz oldu, ama yine de sizlerle paylaşmadan edemedim.

k_donmez 07-03-2010 14:10

3 Eklenti(ler)
Çiğdemler çiçeklendi ve bütün güzellikleri ile arzı endam ediyorlar. Bir çeşidi farklı yapraklı ve çiçeği de daha farklı gelişiyor.

Güngör Salman 07-03-2010 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 591794)
Çiğdemler çiçeklendi ve bütün güzellikleri ile arzı endam ediyorlar. Bir çeşidi farklı yapraklı ve çiçeği de daha farklı gelişiyor.

farklı ve çiçeği çok değişik derken sanırım muscari'yi kasdettiniz.

k_donmez 07-03-2010 15:19

Sayın Güngör Salman,

Muscari'yi hiç görmemiştim. Bu bitkiyi de çiğdemlerle birlikte aldım. Çiğdem olduğunu düşünüyordum. Muscari ise bu güzel bir haber. Artık bir de muscarim var.

sakagun 07-03-2010 18:43

2 Eklenti(ler)
Bunlar da benimkiler. Bahçede bu sene çok çalışma olacağından taşınabilir olmaları için tüm soğanlıları kasalara ektim.
Beyaz ve mor beyaz çiğdemleri geçen sene sökmeyi unutmuşum. Onlar yerde çıktılar.

akon 11-03-2010 20:18

benim saksıdaki çiğdem açtılar soldular . şimdi yapraklarıda soldu. bende soğanları çıkardım. iyi yapmış mıyım?

oppss! 12-03-2010 21:52

Burada doğal olarak beyaz çiçekli türü yetişiyor, öbek öbek çimlerin arasından fırlıyorlar;)

ibrahim37 14-03-2010 15:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oppss! (Mesaj 595654)
Burada doğal olarak beyaz çiçekli türü yetişiyor, öbek öbek çimlerin arasından fırlıyorlar;)

Bir kare ekleyebilirseniz bizde bir miktar keyiflenirdik!!!

utkuyz 10-04-2010 23:41

Bende de 20 kadar çiğdem soğanı var şimdi ekersem çıkarmı yoksa geç mi kaldım.

k_donmez 10-04-2010 23:56

Sayın Utkuyz

Ekimi için çok çok geç ancak soğanlarınızı korumak için aşağıdaki başlığı bir inceleyin.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10833

utkuyz 11-04-2010 12:56

Seneye ekerim o zaman. Teşekkürler.

gazania 03-05-2010 11:14

çiğdem çiçeği tohumu

Arkadaşlar hepinize merhabalar! Hepinizinde bildiği gibi çiçek merakı bir başladı mı artık bu heyecanın önüne kimse geçemiyor. Ben bu yılbaşında marketten saksıda çimlenmiş şekilde çiğdem soğanları almıştım. Ve çok güzel açtılar. Daha dün üzerinde bir tomurcuk gördüm ve içini açıp baktığımda tohumlar gördüm. Hemen hava almayacak bir kaba koydum. Benim bu tohumları hangi ayda toprağa ekmem gerekir? Çiğdem soğanlarının topraktan çıkarılması gereklimidir? Ve çıkarılacaksa nasıl muhafaza etmeliyim? Bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olacağım.Ayrıca bende balkonumda yetiştidiğim çiçeklerin resimlerini biriktiyorum en yakın zamanda yükleyeceğim. Şimdiden teşekkürler...

ibrahim37 03-05-2010 13:32

Sayın gazania aramıza hoş geldiniz. Genelden marketten satın aldığımız çiğdemler tohum tutmaz demek oluyor ki şanslısınız. Benim marketten satın aldığım iki tür çiğdemim var 5-6 seneden beri içlerin biri ilk kez bu sene tohum tutmuş.
Bende geçen hafta tohumlarımı toplamıştım. Ben genellikle yapraklar sararmaya başlayınca tam olgunlaşmadan tohumları bir peçete kağıdının içine toplayıp kendi halinde kurumasını bekliyorum. Sizde bu şekilde herhangi bir çekmecede muhafaza edebilirsiniz. veya biraz kuru kumla karıştırıp bir kese kağıdında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Yanlız hava almayacak küçük bir kaba koymanız doğru olmaz. Aksi halde fazla nemden dolayı küflenip çürüyebilirler.
Ekme konusunda ise; sonbaharda ekebileceğiniz gibi hemen şimdide ekebilirsiniz. (hemen ekerseniz su dökmeyin tohumları kendi haline bırak 4-5 cm derinlik yeterli) Ben ağustos ayında yağmurlar başlamadan önce ekiyorum. Herhangi bir sorun çıkmadan hepsi şubat ayında çıkmaya başlıyorlar.
Soğanlara gelince toprakta iseler ve bulundukları yeri sık sık sulamıyorsanız hiç ellemeden kalabilir ve hatta bir kaç kez sulansa bile sorun olmaz. Veya soğanlarınız toprak saksıda ise sadece daha gölge bir yere alırsanız iyi olur ancak sürekli güneş alan bir noktada kalırsa toprak yüzeyine 3 cm. cıvarında ince taştan veya kumkan malç yapmak faydalı olur. Plastik saksılarda ise durum daha zor. Yazın sulama yapılır veya herhangi bir yağmurda saksıya su girerse çürüme kaçınılmaz. Yapraklar tamamen kuruduktan sonra hiç güneş almayan bir köşeye koyarsanız sorun çıkmayabilir. Ancak bu durumda güneş gördüğü sürece serinde olması gereken soğanlar tam aksine plastik saksılar içinde terleyip çürüyebilir.
Birde soğanları tamamen topraktan çıkararak muhafaza etmek mümkün. Ancak bu daha zor bir yol ortamın havasını ve nemini kontrol etmek gerekir. Bazen soğanlar çok fazla kuruyup küçülüyor veya gelecek yıl çiçek açmıyor.

gazania 04-05-2010 15:45

Sayın İbrahim37 öncelikle hoşbulduk diyorum ve cevabınız için size çok teşekkür ediyorum. Dediklerinizi uygulayacağım.

galanth 27-06-2010 21:29

İbrahim bey,

Kullandığınız delikli saksıları nereden bulabilirim.
Crocusları ekebileceğimiz toprağı nasıl hazırlıyorsunuz?
Son sorumda,Çiğdem soğanlarını nasıl edinebilirim.

Saygılar,
İsmet

galanth 30-06-2010 09:00

Gelecek hafta İzmir'e geleceğim Sayın İbrahim37 den öğrendiğim kadarıyla Spil dağının 1000m yükseltisinde iki adet crocus türü bulunmaktaymış.
Spile çıkmak ve inmek için 6-8 saat harcayabilirm.
Sorun;Manisayı ve SPİL dağını hiç bilmemem,bana yol gösterecek veya rehberlik edecek veya benle birlikte çıkıp inebilecek bir doğaseverin yardımına ihtiyacım var.
İzmir de oturan Crocus sever dostların yardımına ihtiyacım var..
Saygılarımla

Kharel 30-06-2010 12:29

Dağdaki çiğdemleri bu mevsimde nasıl bulmayı planlıyorsunuz sayın galanth?

galanth 30-06-2010 14:31

Sayın Kharel,
Ben bu konuda tecrübeli değilim.
Sayın İbrahim37, bu aylarda dağ zirvelerinde crocus' ların tohum verebildiklerini söyledi.
Ama 1.000 m yukarı çıkıp ,çıplak kayalık zemine bakmalıymışız.
Tek başıma,biraz endişe ediyorum,.O sebeple Spil dağı için bir yandaş arıyorum
Saygılar,

ibrahim37 01-07-2010 07:12

Sayın galant sadece bu iş için Spil'e çıkmak pek mantıklı değil. Doğa gezilerinden hoşlanıyorsanız bir zirve yapar dönersiniz. Ben mesela Altınolukta denize girdiğim plajın hemen gerisinde bile bazı allium türlerine rastladım. Ben şahsen doğa gezilerine bayılırım ve rastladığım her bitkiyi incelemeyi severim. Bir şey bulup bulmamak pek önemli değil!

Orkun Kırcı 01-12-2010 18:56

3 Eklenti(ler)
Zeytinliğimizde geçen haftasonu çektiğim birkaç fotoyu ekliyorum. Tahminimce bunlar bir çeşit çiğdem. Aynı yerde bolca salep orkidesi ve az miktarda da daha büyük bir orkide türü yetişmekte.

ibrahim37 03-12-2010 19:45

1 Eklenti(ler)
Orkun bey bunlar yırtık çiğdem. 'Merendera attica' Antalya ve Muğla taraflarında sonbaharda (Ekim, Kasım, Aralık) açmasına rağmen denizden uzak iç Ege ve iç Anadolu'da şubat martta açıyor. Çok ilginç benim bahçedeki tür doğada şubatta açmasına karşılık İstanbul şartalarında şu anda açıyorlar.
Bende iki gün önce fotoğrafını çekmiştim.

ibrahim37 03-12-2010 20:28

2 Eklenti(ler)
Aynı durumda bir de çiğdem fotoğrafı ekliyorum. Doğal koşullarda (Orta torosların güneyinde) Şubatta çiçeklenen bu çiğdem benim bahçe koşullarında şu anda çiçek açmış durumda. Bu fotoğraflarıda iki gün önce çektim.
Crocus reticulatus subsp hittiticus / Hitit çiğdemi
Sayın Nariel'e bu vesileyle teşekkürler!...

MİRBE 03-12-2010 21:05

Uzun saksıya ektiğim çiğdemlerim kendini gösterdi inşallah çiçeklerini de görürüm..

ibrahim37 08-01-2011 00:21

3 Eklenti(ler)
Çiğdemleri doğada genellikle dağınık birerli veya ikişerli olarak görüyoruz. Bende genelde türünü ön planda tuttuğumdan daha çok bu şekilde fotoğraflıyorum fakat bu çiğdemlerin bir çoğu kültüre alındıktan sonra bol miktarda çiçek açıyorlar.
Bir kaç karede bu şekilde eklemek istiyorum.
Crocus graveolens

Kharel 08-01-2011 00:37

Çok güzeller.

Nariel 08-01-2011 14:26

Sevgili ibrahim37, bu çiğdemlere bu kadar iyi baktığınız için teşekkür ediyorum. Sizin gibi yeri ve ortam koşulları müsait olan kişiler bunları bu şekilde kültüre alsa, endemik bitkilerimizin korunması adına daha çok yol katedileceğini düşünüyorum. Bir türü korumak, ona bulunduğu yerde ellememek değil, çoğaltıp yaymaktır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025