agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Çiğdem (Crocus) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm)

Bülent Baştürk 26-12-2011 13:05

ekimde bolca çiğdem ekmiştim, saksılardakiler habire filizleniyordu, daha aralıktayız ne diye dertliydim ama görüyorum ki sizlerde de erken hareketlenme var. o zaman ekim ayı dikim için erkendir diyebilirmiyiz. ya da oh ne ala ocakta çiğdemler açıyor işte deyip ekim ayında ekime devam mı? Yani akıbetleri ne olacak ocak-şubat İstanbul ayazında?

maysan80 29-12-2011 22:00

bildiğim kadarı ile ayazdan çok etkilenmiyorlar ama gene de daha iyi bilen biri cevaplarsa makbule geçer.

ibrahim37 30-12-2011 11:08

Sayın mutruki ben çiğdemlerimin hepsini ağustos sonunda ekiyorum. Bence de en uygun zaman eylül ekim aylarıdır. Daha geç ekerseniz yeterince köklenemedikleri için bitkiler iyi gelişmiyorlar. Hatta çiçek bile açmayabilirler. İstanbul soğukları ise çiğdemlere vız geliyor. Bu çiğdemler çok daha sert karasal iklim koşullarına göre evrimleşmişler. Saksılarınızı iç mekana almayın. Eğer iç mekana alırsanız o zamanda artan ısıya bağlı olarak ta zamansız olarak büyümeye başlıyorlar.
Ancak benim fotoğrafını eklediğim çiğdem türünün özelliği olarak erken çiçek açıyor. Ekimle hiçbir alakası yok ve daha bir çok çiğdemim var henuz hiç bir haraketlenme yok. Oysa ben bütün çiğdemlerimin hepsini aynı zamanda ağustos sonunda ektim.

Bülent Baştürk 30-12-2011 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahim37 (Mesaj 893365)
Daha geç ekerseniz yeterince köklenemedikleri için bitkiler iyi gelişmiyorlar. Hatta çiçek bile açmayabilirler...Eğer iç mekana alırsanız o zamanda artan ısıya bağlı olarak ta zamansız olarak büyümeye başlıyorlar.

Geçen sene o hataları yaptım. Bu işlere tamamen uzak ve bilgisiz iken aralık doğumlu kızıma çiğdem adı konulduktan sonra markette rastladım, Ocak başında alıp saksıya ektim, iç mekanda tuttum, 1 ayda filizlenip çimen kadar büyüdü ve soldu. Bu 2. uygulamam. Ama bir hayli okuduktan sonra.[/QUOTE]

maysan80 28-01-2012 21:38

çiğdem çiçeğini kesme çiçek gibi kullanabilir miyiz? çiçeklendikten sonra kesip vazoya alsak olur mu?

ibrahim37 07-02-2012 03:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maysan80 (Mesaj 905020)
çiğdem çiçeğini kesme çiçek gibi kullanabilir miyiz? çiçeklendikten sonra kesip vazoya alsak olur mu?

Sayın maysan80, malesef çiğdemler kesme çiçek olarak kullanılacak kadar iri boyutlu değil. Ancak çiğdem saksılarınız çiçeklenmeye başladığında saksınızı mutfak, salon veya oturduğunuz odanızın camının dış kısmına koyarak çiçeklerinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Çiçeklenme geçtikten sonra saksınızı tekrar bahçenizin daha fazla güneş gören herhangi bir köşesine koyabilirsiniz.

ibrahim37 07-02-2012 04:21

3 Eklenti(ler)
Çiçeklerini kesme çiçek olarak kullanmasam da, kar soğuk demeden şu aralarda bahçemin her köşesini süslemeye başladılar bile!
Geçen hafta kar yağmadan önce çektiğim bir kaç kare.
Crocus biflorus subsp. alexandrii
Crocus ancyrensis
Crocus fauseri (aff. fauseri)

maysan80 08-02-2012 21:13

harikalar. benimkiler de çıkmak üzereler. tek diktiğim soğanlardan bir iki baş fazladan çıktı. bu durum soğanlarının yavruladığına işaret midir?

ibrahim37 10-02-2012 00:12

Evet soğanlar ilk önce toprak altından çatal veriyorlar. Daha sonrada bu her çataldan ayrıca yavru soğan da oluşturuyorlar.

furkan yıldız 10-02-2012 08:20

İbrahim hocam fotoğraftakiler bir harika. Bu türleri nasıl bulabilirim ?

furkan yıldız 11-02-2012 10:47

Merak ettiğim bir konu var. Safran üretiminde alınan dişi ve erkek organları fotoğrafla gösteren bir tanıtım var mıdır acaba ? Emeklilik için güzel bir iş olabilir diye düşünüyorum.

ibrahim37 11-02-2012 16:44

1 Eklenti(ler)
Furkan bey sonbaharda tohumu satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.
Bu zamanda da çiçekçilerde bulabilirsiniz ancak bu zamanda almanızı tavsiye etmem. Ekim için çok geç olduğunu düşünüyorum,

Gerçek safrandan bir kare ekliyorum, safran üretimi için sadece çiçeğin bu tepesinde gördüğün kırmızı üç parça toplanıp kurutuluyor. Benim safranlar epey çoğaldılar. Yazın hatırlatırsanız size de örnek gönderebilirim.
Her şeyi emekliliğe bırakmamak gerekir.

furkan yıldız 13-02-2012 11:52

Tam olarak emekliliğe bırakmak demeyelim de şimdilik hobi ve deneme amaçlı olarak küçük çapta düşünüyorum.

heroflera 23-02-2012 11:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 407371)
Saksıda yetiştirmekten korkmayın...

Eklenti 74761
Crocus 'Tricolor' http://www.srgc.org.uk/discus/messages/141/26293.html

Böyle nasıl çiçeklendi sırrı nedir?

birtatlıhuzur 23-02-2012 13:59

Merhaba
Ben üç gün önce diktim çiğdemlerimi. 3 tane küçük saksıya. Her sabah, toplamda üçünü neredeyse 1.5 su bardağı gibi bir su ile suluyorum. Ama ertesi güne toprak biraz ıslak kalıyor gibi. Daha önce lale ekmiştim başarısız oldum ve biraz korkuyorum. Bir de penceremin önünde tutuyorum (içeride) gayet güzel güneş alan bir yer. Ama ne kadar güneş sever ve ne kadar su sever hiç bilmiyorum. Yanlış bir şey yapmış mıyım sizce?

Halil Solak 23-02-2012 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birtatlıhuzur (Mesaj 915678)
Merhaba
Ben üç gün önce diktim çiğdemlerimi. 3 tane küçük saksıya. Her sabah, toplamda üçünü neredeyse 1.5 su bardağı gibi bir su ile suluyorum. Ama ertesi güne toprak biraz ıslak kalıyor gibi. Daha önce lale ekmiştim başarısız oldum ve biraz korkuyorum. Bir de penceremin önünde tutuyorum (içeride) gayet güzel güneş alan bir yer. Ama ne kadar güneş sever ve ne kadar su sever hiç bilmiyorum. Yanlış bir şey yapmış mıyım sizce?

Merhaba sn. birtatlıhuzur, hoşgeldiniz aramıza.
çiğdemler bol güneşli yerleri sever. eğer mümkünse de açık havada yetiştirin. toprakları suyu süzüyorsa iyi çiğdemler nemli topraklarda güzel gelişir. çok ıslak olursa çürüyebilir. bence siz sulamayı iki günde bir yapın hatta toprak nemini kontrol edip kurudukça sularsanız daha iyi olur. yanlız umudunuzu kırmış olmayayım ama çidemleri dikmek içinde biraz geç kalmışsınız. en geç aralık başlarında dikilmesi gerekir diye biliyorum.

penguenn 16-03-2012 12:50

5 Eklenti(ler)
Kemeraltı çarşısı Hisarönünü'nden aldığım çiğdem soğanları şimdi böyle:)
Daha önce soğanlı bitki dikmemiştim. Açmak üzereyken her akşam iş dönüşü bugün mü açtı acaba diye beklemek bile çok keyifliydi.:)

ibrahim37 16-03-2012 15:08

Sayın penguenn gözünüz aydın çiğdeminiz nakadar güzel açmış.
Bence toprağını biraz eksik koymuşsunuz. Birde toprağın üzerini bir kaç santim ince taşlarla kapatırsanız böylece nemini daha uzun süre korur zira çiğdemler çiçeklenme döneminde bol su istiyor. Bu durum çiğdeminizi yaz sıcaklardan korumak içinde yardımcı olacaktır.

penguenn 21-03-2012 22:29

Çok teşekkür ederim. Haklısınız biraz susuz kaldılar sanırım.

sagol 23-03-2012 07:18

Çiğdemlerim 1

5 Eklenti(ler)
Ben de sizlere çiğdemlerimden örnekler sunayım...

sagol 23-03-2012 07:20

Çiğdemlerim 2

5 Eklenti(ler)
Birkaç çiğdem daha...

sagol 23-03-2012 07:22

Çiğdemlerim 3

5 Eklenti(ler)
Çiğdemlerimden birkaç fotoğraf daha..

Bol çiçekli günler dilerim

ibrahim37 23-03-2012 09:19

Sayın sagol,
Çiğdemleriniz ve fotoğraflarınız çok güzel. Hele fotoğraflarınızın arka fonu müthis olmuş sanki tüylü bir halının içinden çıkmışlar gibi duruyorlar. Doğal ortanda çekildiklerine inanmak zor. Bu arada kadrajda mükemmel..

sagol 23-03-2012 19:31

Teşekkürler İbrahim Bey.
Fondaki uganda çimi kışı uykuda geçiriyor, Nisanda yeşillenir.

penguenn 24-03-2012 14:04

Sayın sagol gerçekten de çiğdemler de fotoğrafları da çok güzeller. Elinize sağlık.

sagol 24-03-2012 19:38

Teşekkürler sayın Penguenn.....

ardabora 25-03-2012 21:34

2 Eklenti(ler)
Çiğdemlerim çok güzel çiçeklediler sağolsunlar...

Eklenti 276298

Sn.ibrahim37,

Bahsettiğim çiğdemler muscari saksısından çıktı :)

Fakat çiçekli haline yetişmedim,şu an solmak üzere...

Eklenti 276299

ibrahim37 26-03-2012 09:21

Sayın ardabora,
Farklı bir çiğdem türüne benziyor. Bulgaristan'da bulunan doğal bir çiğdem türü olabilir ancak çiçeği solmuş ne olduğu konusunda fikrim yok. Doğal olduğundan emin iseniz yinede bir kaç tanesine talibim ki sizde de sadece 1 tane var gördüğüm kadarıyla!:p

Selamlar..

ibrahim37 26-03-2012 10:35

5 Eklenti(ler)
Birkaç karede benim kolleksiyondan
Crocus candidus
Crocus olivieri subsp. olivieri

ardabora 26-03-2012 17:28

Bu kadar harika çiğdem görselinin içinde benim tek saksı çiğdem resmi eklemem komik olmuş ha ,güldüm kendi kendime ama ne yapalım,bizde de bu kadarı var. :))

İbrahim Bey,doğal olduğundan eminim,teyzem getirdi 5-6 tane ama benim panayır misali bahçemde kaybolmaları çok normal. Aklımdasınız,o taraflardan gelen olursa soğan isteyeceğim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025