agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Nergis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930.htm)

Batuhan Yılmaz 08-12-2019 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1576475)
Bir hafta önce, yavru nergis soğanlarını ektim..bu yıl tamamının yerini değiştirdiğim için ve çok olduklarından, soğuk havalara kalmadan ekmekte yarar gördüm..
Yer bahar aylarında 60-70 santim derinlikte 2 defa ''patlatma'' ile sürüldü..yanmış keçi gübresi ile gübrelendi..ve 15 gün önce yağan şiddetli yağmur fırsat bilinip ''tiller ile toprak un ufak olana kadar tekrar sürüldü..
1000-1200 adetlik adaların aralarına eski kiremitlerden dekoratif yollar yaptık eşimle..
2 buçuk günde ektim 6-7 bin soğanı..sabah 7-7.30 işbaşı..akşam 6 buçuk gibi paydos..mahvoldum..soğan sokuşturmaktan, kazma sallamatan ellerim şişti..dizlerimde eğilip kalkmaktan güç kalmadı..Çanakkale'ye döndükten sonra, ikinci gün odadan mutfağa giderken dizlerim tutmadı ve yığıldım kaldım yere :(çok çok zorladım kendimi huyum kurusun..

Neyse, bitti..iyi oldu, rahatladım..
Bu yıl nergisler şahane deniz manzarasıyla birlikte burnumun dibinde olacaklar..:)

Sayın Pria elinize emeğinize sağlık çok zor işler iyi bilirim ve hiç beceremem.

E Nihal 11-01-2020 20:26

Nergis dikimi

Merhaba,
Çok ama çok sevdigim nergisleri hep çiçekcilerden alirdim.bugun bir ilk yapip soğanını aldim. Tum konuşmaları okumaya başladım ama çok sayfa var =) buyüzden direk tembellik yapıp sorayım dedim =)
Torf toprağına gömebileceğimi söylediler doğru mu?ozel bir toprak var mi?
Suanda ocak ayındayız ekim yapsam çiçek cikar mi?
Soganın çoğunu toprakta uçları dışarda kalacak şekilde dikeceğim degil mi?
Şimdiden tesekkurler =)

naturedesign 11-01-2020 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1580279)
Merhaba,
Çok ama çok sevdigim nergisleri hep çiçekcilerden alirdim.bugun bir ilk yapip soğanını aldim. Tum konuşmaları okumaya başladım ama çok sayfa var =) buyüzden direk tembellik yapıp sorayım dedim =)
Torf toprağına gömebileceğimi söylediler doğru mu?ozel bir toprak var mi?
Suanda ocak ayındayız ekim yapsam çiçek cikar mi?
Soganın çoğunu toprakta uçları dışarda kalacak şekilde dikeceğim degil mi?
Şimdiden tesekkurler =)

Soğanları hemen ekin , torf farketmez saksıya ekilecekse kaliteli toprak olsun yeter. Soğanı kendi yüksekliğinden 1 katı kadar derine ekin .fazla sulamayın çürür. Üstü komple kapalı olsun soğanın, kuşlar kargalar çıkarıyor .bu sene Mart sonunda açar. Evin içinde durmasın, soğuk yer bitkisidir.

E Nihal 12-01-2020 00:09

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi naturedesign (Mesaj 1580283)
Soğanları hemen ekin , torf farketmez saksıya ekilecekse kaliteli toprak olsun yeter. Soğanı kendi yüksekliğinden 1 katı kadar derine ekin .fazla sulamayın çürür. Üstü komple kapalı olsun soğanın, kuşlar kargalar çıkarıyor .bu sene Mart sonunda açar. Evin içinde durmasın, soğuk yer bitkisidir.

Tesekkurler. Hemen diktim,fakat soganlardan sadece 1 tanesi kapalı digerleri filiziydi, üzeri tam kapanmadı,bu yüzden gayet soğuk olan ve kapalı arka balkona aldim,fakat orası da güneş almıyor.güneş olmaz ise açmazlar degil mi? .
Sulamasını hemen yapmam gerekiyor değil mi? Sanırım bol su sevmiyorlar.

pria 12-01-2020 02:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1580289)
Tesekkurler. Hemen diktim,fakat soganlardan sadece 1 tanesi kapalı digerleri filiziydi, üzeri tam kapanmadı,bu yüzden gayet soğuk olan ve kapalı arka balkona aldim,fakat orası da güneş almıyor.güneş olmaz ise açmazlar degil mi? .
Sulamasını hemen yapmam gerekiyor değil mi? Sanırım bol su sevmiyorlar.

Ufacık, derin olmayan saksılara ekmeniz yanlış..ayrıca zaten derin olmayan saksıları toprakla tam doldurmamışsınız ve bir de soğanları zaten sığ olan saksıda derine gömmüşsünüz..bunlar hatalı ekimler..

Ekim bakım bilgileri için blog'umu okuyun:

https://yogunkokulukatmerlinergis.wo...2012/08/13/19/

E Nihal 12-01-2020 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1580290)
Ufacık, derin olmayan saksılara ekmeniz yanlış..ayrıca zaten derin olmayan saksıları toprakla tam doldurmamışsınız ve bir de soğanları zaten sığ olan saksıda derine gömmüşsünüz..bunlar hatalı ekimler..

Teşekkürler,bugun hemen gidip yeni saksi alacagim.

E Nihal 15-01-2020 21:09

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1580290)

Benim saksılarım geldi fakat biraz buyuk gibiler. Ben 4 soganida ayni saksiya dikebilir miyim?ve cok derine olmayacak degil mi ?

pria 15-01-2020 22:51

4 soğan için çok iyi saksı..derinlik 30 santim olsaydı daha iyi olurdu..torf ve kaliteli toprak karışımı ile tepeleme doldurun..tepeleme dolsun , çünkü suladıkça toprak çöker..
Soğanların uç tepe kısımları hafiften görünecek şekilde kökleri zedelemeden hemen ekin ve saksının dibinden su gelene kadar bol sulayın..

E Nihal 19-01-2020 00:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1580446)
4 soğan için çok iyi saksı..derinlik 30 santim olsaydı daha iyi olurdu..torf ve kaliteli toprak karışımı ile tepeleme doldurun..tepeleme dolsun , çünkü suladıkça toprak çöker..
Soğanların uç tepe kısımları hafiften görünecek şekilde kökleri zedelemeden hemen ekin ve saksının dibinden su gelene kadar bol sulayın..

Soylediginiz gibi ekim yaptim ve bolca suladım, saksı suanda balkonda soğukta duruyor.toprak hala nemli gibi bu yuzden tekrar sulamadim. Tamamen kurudukca sulanacak degil mi?
Tesekkurler.

pria 19-01-2020 02:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1580570)
Soylediginiz gibi ekim yaptim ve bolca suladım, saksı suanda balkonda soğukta duruyor.toprak hala nemli gibi bu yuzden tekrar sulamadim. Tamamen kurudukca sulanacak degil mi?
Tesekkurler.

Açık balkonda ise ve yağmur alıyorsa saksınız kışın pek sulamak istemez..çünkü kışın toprakta buharlaşma pek olmaz..bahara doğru ve çiçeklenme döneminde sularsınız.

pria 21-01-2020 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1580570)
Tesekkurler.

Benim saksıya nergis soğanı ekim tarzım bu..bu soğanların üstünü örtecek kadar da toprak koyulur ve soğanların tepeleri hafiften örtülür..

http://www.agaclar.net/forum/1224782-post1895.htm

pria 21-01-2020 16:27

Bu mesajımda da nergislerin ekim bakım bilgilerini sayın birnefestoprak üyemizin yaptığı tercüme katkısıyla detaylı bir şekilde anlatmışım:)

http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1904.htm

E Nihal 01-02-2020 09:05

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1580700)
Bu mesajımda da nergislerin ekim bakım bilgilerini sayın birnefestoprak üyemizin yaptığı tercüme katkısıyla detaylı bir şekilde anlatmışım:)

http://www.agaclar.net/forum/1228742-post1904.htm

Soganlarim yavas yavas uzuyor,bu sene cicek almam zor Sanirim ama tamamen ustu kapali olup filizi olmayan soganim bile uzamaya basladi, belki bir muzice olur ve guzel kokularini alabilirix:) tesekkurler

pria 01-02-2020 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1581173)
Soganlarim yavas yavas uzuyor,bu sene cicek almam zor Sanirim ama tamamen ustu kapali olup filizi olmayan soganim bile uzamaya basladi, belki bir muzice olur ve guzel kokularini alabilirix:) tesekkurler

Süren filizlerde şişkinlik olduğuna göre bu yıl açacaklar gibime geliyor..

hosseda 02-02-2020 23:26

1 Eklenti(ler)
Nasıl geldiler bahçeye bilemedim ama çok güzel kokuyorlar.

E Nihal 12-02-2020 20:11

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1581191)
Süren filizlerde şişkinlik olduğuna göre bu yıl açacaklar gibime geliyor..

Mujjjdeeeee :)biraz once bir baktim, ciceklerden 1 tanesi acmis... daha da acacak belli. Digerlerinden de umutluyum ama 1 kogandan 2 filizi olan vardi ,o ektigim boyda duruyor uzamadi hic. :( .

Dumlupınar 14-02-2020 18:19

Merhaba,sürgünü uzamayan soğanın türü farklı olabilir.
Bazı nergis soğanları dikimden 10-15 gün sonra sürgün verir.Bazı türler ise sürüp toprak üstüne çıkmak için 1 aydan 3 aya kadar zamana ihtiyaç duyar.
Sizin diktiğiniz soğan sağlıklı ise sürgün ucu uzayıp,gelişimine devam edecektir.Selamlar...

E Nihal 19-02-2020 17:14

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1581955)
Merhaba,sürgünü uzamayan soğanın türü farklı olabilir.
Bazı nergis soğanları dikimden 10-15 gün sonra sürgün verir.Bazı türler ise sürüp toprak üstüne çıkmak için 1 aydan 3 aya kadar zamana ihtiyaç duyar.
Sizin diktiğiniz soğan sağlıklı ise sürgün ucu uzayıp,gelişimine devam edecektir.Selamlar...

Merhaba. Evet 2 tanesini baska yerden almistim, ayni yerden aldıklarım uzadi, diğer 2 sinin 1tanesi hic uzamadı, digeri uzadi ama çiçek açanlar kadar degil ve daha çiçek yok.Vakitlerini bekliyoruz insallah. Bu açanların cinsi hangisi? Ben ayirt edemiyorum.normalde nergis kokusunu çok severim ama bunlar ağır ve çokta hoş kokmuyorlar.

Dumlupınar 19-02-2020 22:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1582198)
Merhaba. Evet 2 tanesini baska yerden almistim, ayni yerden aldıklarım uzadi, diğer 2 sinin 1tanesi hic uzamadı, digeri uzadi ama çiçek açanlar kadar degil ve daha çiçek yok.Vakitlerini bekliyoruz insallah. Bu açanların cinsi hangisi? Ben ayirt edemiyorum.normalde nergis kokusunu çok severim ama bunlar ağır ve çokta hoş kokmuyorlar.

Merhaba,çok güzel açmışlar.Bu beyaz renkli açanlar Karaburun'da sim nergisi veya Mısır gülü diye bilinen türe ait olabilir.

Birde Paper white diye bildiğim bir nergis türü var.Soğanlar dikimden 1,5 ay gibi kısa bir süre sonra beyaz kokulu çiçekler açıyor.

Ancak kokularının güzel olduğunu biliyorum.Selamlar...

E Nihal 29-02-2020 10:00

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1582209)
Merhaba,çok güzel açmışlar.Bu beyaz renkli açanlar Karaburun'da sim nergisi veya Mısır gülü diye bilinen türe ait olabilir.

Birde Paper white diye bildiğim bir nergis türü var.Soğanlar dikimden 1,5 ay gibi kısa bir süre sonra beyaz kokulu çiçekler açıyor.

Merhaba, diğer cicekxiden aldığım soğanımın 1 tanesi açtı, büyük sapsari tek çiçek, kokusu diğerlerine göre daha az.Bu türün adı nedir? Diğer soğanın hala 4-5 cm boylarında büyümesi bekleniyor =)

wakan 06-03-2020 16:27

4 Eklenti(ler)
Sayın pria'dan aldığım soğanlar :)

E Nihal 12-03-2020 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1582209)

Benim çiçeklerim soldu, bunlari boyle bekleyecek miyim ?solan yaprakları kesmem mi lazim ?

Dumlupınar 12-03-2020 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E Nihal (Mesaj 1583507)
Benim çiçeklerim soldu, bunlari boyle bekleyecek miyim ?solan yaprakları kesmem mi lazim ?

Saksının toprağı kurudukça sulamaya devam edin.
Yapraklar güneşli alanda tamamen kuruyana kadar bekleyeceksiniz.Bu sayede soğanlar gerekli enerjiyi depo edecekler.Seneye daha güzel çiçekler açabilmek için.Selamlar...

sarigoz 16-03-2020 17:37

Arkadaşlar merhaba...Nergislerimin hepsi bahçede.Saksı içinde yetiştirmiyorum..Bahçede birkaç çeşit var..bugün çekecektim..lakin dün çok kötü yağın kar neticesi yaşadık ve tüm nergisler açmış olanlar yere büküşmüşler..bazıları..Hepsi değil..Açtıkça sizinle paylaşırım artık..

sarigoz 19-04-2020 18:43

5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba...Tekrar ben yazıyorum...Sonunda makineden indirdim ve sizinle NERGİZ lerimi paylaşıyorum...Yeni olanlar var..onları daha uygun zamanda ekleyeceğim..zira yeni çekildiler

Muda 22-04-2020 00:07

4 Eklenti(ler)
Eklenti 706541

Eklenti 706542

Eklenti 706543

Eklenti 706544

Muda 24-04-2020 02:00

4 Eklenti(ler)
Eklenti 706681

Eklenti 706682

Eklenti 706683

En iri çiçek açanlar bunlar oldu.

Eklenti 706684

E.Kahraman 28-05-2020 10:57

1 Eklenti(ler)
Çiçeği biten nergislerin tohumları toplandı.

E..nihal 23-08-2020 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1583508)
Saksının toprağı kurudukça sulamaya devam edin.
Yapraklar güneşli alanda tamamen kuruyana kadar bekleyeceksiniz.Bu sayede soğanlar gerekli enerjiyi depo edecekler.Seneye daha güzel çiçekler açabilmek için.Selamlar...

merhaba,
Üyelik sifremi unuttuğun icin yeniden üyelik açmak zorunda kaldim:) .
Bugün nergislerimin soğanlarını topraktan çıkarttım.soganlarim Bayag büyümüş ve bana bir supriz yapmışlar 2 tane kucuk soğan daha olmus.
Ama altında hic kök yok.
Bu yeni 2 soğan a ekstra yapmam gereken birsey var mi?
Ayrıca topraktan çıkarttığım soğanları nasil saklamam gerek .

E..nihal 23-08-2020 14:18

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E..nihal (Mesaj 1594330)
merhaba,
Üyelik sifremi unuttuğun icin yeniden üyelik açmak zorunda kaldim:) .
Bugün nergislerimin soğanlarını topraktan çıkarttım.soganlarim Bayag büyümüş ve bana bir supriz yapmışlar 2 tane kucuk soğan daha olmus.
Ama altında hic kök yok.
Bu yeni 2 soğan a ekstra yapmam gereken birsey var mi?
Ayrıca topraktan çıkarttığım soğanları nasil saklamam gerek .

Dipteki 2 küçük yeni çıkan

Dumlupınar 16-09-2020 06:27

Soğanları gölge ve serin bir alanda muhafaza edebilirsiniz.Kasım ayının 2.haftasında ana soğanları ayrı,yavru soğanları ayrı olarak dikebilirsiniz.Yavru soğanlara ayrıca yapmanız gereken bir işlem yok.Selamlar...

E..nihal 12-10-2020 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar (Mesaj 1595125)
Soğanları gölge ve serin bir alanda muhafaza edebilirsiniz.Kasım ayının 2.haftasında ana soğanları ayrı,yavru soğanları ayrı olarak dikebilirsiniz.Yavru soğanlara ayrıca yapmanız gereken bir işlem yok.Selamlar...

Çok teşekkürler. Heycan ile kasım i bekliyorum =)

Dumlupınar 07-12-2020 21:24

5 Eklenti(ler)
En erken açan Tazetta nergislerden biri olan Paper white.
Çok tatlı kokulu ve çok uzun süre çiçekli kalan bir tür.Ekim ayı ortalarında Burhaniye'de dayımın evinin çatısındaki saksılara dikmiştim.

pria 14-12-2020 20:12

2 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk defa tohumdan nergis üretimi için ekim yaptım..saksıda 300'den fazla
tohum filiz verdi :)

Bu çoğaltmakta zorlandığım türün soğanlarıını da evde saksıya aldım..

pria 14-12-2020 20:25

3 Eklenti(ler)
Nergis bahçem için çok emek verdim bu yıl..
Tertemiz her yer..düzenli..

Binlerce nergis içinden sadece bir tane şaşırıp erkenden açtı :)

https://kokulunergis.blogspot.com/20...sseverler.html

Güler 15-12-2020 16:56

Ellerinize sağlık sayın pria. Güzellikler bol bol olsun.

pria 15-12-2020 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1600672)
Ellerinize sağlık sayın pria. Güzellikler bol bol olsun.

Sağolun, varolun Güler Hanım :)

Dumlupınar 19-12-2020 15:31

5 Eklenti(ler)
Kasım ayının son günlerinde diktiğim nergisler.
Burhaniye'de bu yıl Sonbahar ılık geçtiği için soğanlar toprakla biraz geç buluştu.
Bir kaç tür dışında tüm soğanları karışık diktim.

Bütün kışı yağmur,soğuk,rüzgar demeden,dayımın evinin çatısında geçiriyorlar.Hayırlısı ile çiçeklerinide görmek ümidi ile herkese selamlar...

Dumlupınar 19-12-2020 15:33

4 Eklenti(ler)
Devamı...

sarigoz 15-01-2021 19:37

Maşallah diyelim sayın Dumlupınar...MAŞALLAH

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025