agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Nergis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930.htm)

pria 18-03-2012 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 927386)
Diğer saksıda olanlarda açtı. Tek kelimeyle harikalar.

Gelecek yıl sizi daha da mutlu edecek sonuçlar alacaksınız sayın alanur..Bu nergisler adeta yediveren cinsi..

Fotolarınız için teşekkür ederim..

yıldıztozu 18-03-2012 21:45

Her soğanınızın bu şekilde takipçisi olmanız çok güzel sayın Pria :)
Güzel sözleriniz için çok teşekkürler.
Sulama konusundaki tavsiyelerinize uyacağım. Bir dahaki seneye de dediğiniz şekilde soğanları dikeceğim.
Umarım ileride bahçeli bir eve geçerim ve soğanları da özgürlüklerine kavuştururum. Şimdilik elimden gelen bu kadar onlar için :)

Benol Hazaroğlu 19-03-2012 08:57

Mis kokularla günaydın.

1 Eklenti(ler)
Henüz tam açamadılar. 12 tomurcuklu olanlarım var.

Benol Hazaroğlu 19-03-2012 08:59

1 Eklenti(ler)
Az kaldı. Güneş bu gün çok güzel.

Sevgi Durul 19-03-2012 11:16

Sonbaharda sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerden Double Daffodil Erlicheer cinsi nergisim diğerlerinden önce yaprak çıkardı. Fakat diğerleri büyümeye devam ederken Double Daffodilin yaprakları giderek sarardı.

Bugün soğanı topraktan çıkardım, soğan yumuşamış ve yeşil küfle kaplanmıştı. Soğanın kabuklarını soyarak içindeki sağlam kısma ulaştım. Çürük köklerini temizledim, hiç kök kalmadı. Bu arada soğan iyice küçüldü. Kardelen soğanı kadar kaldı. Soğanın kurtulup kurtulmadığı hakkındaki yorumları bekliyorum.:)

pria 19-03-2012 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu (Mesaj 927744)
Henüz tam açamadılar. 12 tomurcuklu olanlarım var.

Benol Hanım..
Ben bugüne kadar bir çiçek sapında en fazla 14 tomurcuk sayabildim..
Oysa, bu nergisin ecnebi sitelerdeki literatür bilgilerine göre 5-20 arası tomurcuk verebildiği yazıyor..
20 tomurcuk olursa bayağı büyük ve ağır olur, çıtaya bağlamadan olmaz..
Bakalım, 20 tomurcuk alanı görebilecek miyiz?

Güzel fotolarınızın devamını bekler, teşekkür ederim..bol çiçekli günler dilerim..

pria 19-03-2012 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yıldıztozu (Mesaj 927635)
Her soğanınızın bu şekilde takipçisi olmanız çok güzel sayın Pria :)

N'apayım sayın yıldıztozu..dar canlı, titiz bir insanım..
Ben..insanların parasını alabilmek için bir kerelik dostlardan değilim..
İnanın, sizlere sattığım soğanları hala kendi soğanlarım gibi görüyor ve iyi, olumlu, sağlıklı olduklarını görmeden içim rahat etmiyor ve huzurlu olamıyorum..
Ben de böyle garip bir kulum işte.. :o 15 yıllık esnaflığımdan kalan bir alışkanlık bu..

pria 20-03-2012 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 927801)
Sonbaharda sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım nergislerden Double Daffodil Erlicheer cinsi nergisim diğerlerinden önce yaprak çıkardı. Fakat diğerleri büyümeye devam ederken Double Daffodilin yaprakları giderek sarardı.

Bugün soğanı topraktan çıkardım, soğan yumuşamış ve yeşil küfle kaplanmıştı. Soğanın kabuklarını soyarak içindeki sağlam kısma ulaştım. Çürük köklerini temizledim, hiç kök kalmadı. Bu arada soğan iyice küçüldü. Kardelen soğanı kadar kaldı. Soğanın kurtulup kurtulmadığı hakkındaki yorumları bekliyorum.:)

Tam büyüme döneminde yaptığınız bu işlemler maalesef onu kurtarmanızı sağlamıyacaktır sayın SDurul..Üzgünüm.
Double Daffodil olduğuna emin misiniz?

nevsune 20-03-2012 19:29

1 Eklenti(ler)
Bu aralar balkonumda mis kokular var. Tam sümbüllerin çiçeği biterken nergis çiçeğini açtı ve muhteşem kokusunu saldı. Çiçeğin güzelliğini seyretmek bir yana ama bu kokunun illa ki yaşanması gerek:).

Sevgi Durul 20-03-2012 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 928359)
Tam büyüme döneminde yaptığınız bu işlemler maalesef onu kurtarmanızı sağlamıyacaktır sayın SDurul..Üzgünüm.
Double Daffodil olduğuna emin misiniz?

Cevabınız için teşekkür ederim sayın pria. Ben de üzgünüm.

Double Daffodil Erlicheer adı ile satışta olduğu için eminim, aksini düşünemem.

Diğer nergis soğanlarını başka saksıya toplu olarak dikmiştim. Daffodilin soğanı diğerlerinden büyüktü, özel bir nergis olduğunu düşündüğüm ve sonradan karıştırmamak için onu ayrı saksıya dikmiştim. Yine de bir ümit yeşermesini bekleyeceğim.

Sûz-i Dilârâ 20-03-2012 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 927871)
N'apayım sayın yıldıztozu..dar canlı, titiz bir insanım..
Ben..insanların parasını alabilmek için bir kerelik dostlardan değilim..
İnanın, sizlere sattığım soğanları hala kendi soğanlarım gibi görüyor ve iyi, olumlu, sağlıklı olduklarını görmeden içim rahat etmiyor ve huzurlu olamıyorum..
Ben de böyle garip bir kulum işte.. :o 15 yıllık esnaflığımdan kalan bir alışkanlık bu..

Bitki sevgisinin bir sonraki basamağı, bu her kula nasip olmuyor hemen, bitkilerle epey haşır neşir olmak, koklaşmak gerekiyor. Bir nevi çocuk gibi sayın pria kızlarını gelin etti. :) Mutlu olup olmadıklarını merak etmesi çok normal.;)

Ben üst kat komşuma verdiğim çiçeklerin bakımlarını dahi kendim yapıyorum. Saksı, toprak değişimi, gübre takvimi, yer seçimi vs... Komşuma her gittiğimde yanlarına gidip biraz seviyorum. Bu arada kimlere çelik verilebilir kimlere verilemez ben karar veriyorum :) Bakamayacak birilerine sırf heveslendi diye (çiçekleri görünce hevesleniyorlar, eve götürünce bir kenara atıp öldürüyorlar) çelik, yaprak vermek o çelikten, yapraktan sürecek hayata da haksızlık olur gibime geliyor.

pria 21-03-2012 14:41

Double daffoldil erlicheer türü nergislerin ekimi, bakımı, dikkat edilecek hususlar:

http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm

mumunal 21-03-2012 21:32

4 Eklenti(ler)
Önceki yıla ait aşağıdaki resimler, sert rüzgarların eksik olmadığı, 1metrekarelik balkonumda sadece öğleden sonraları güneşi gördüler. Oldukça diri ve sağlıklıydılar. Bir kaç yıl için memlekette yeni yaşam alanı oluşturdum onlara, işim gereği bu yıl onları görme şansım olmadı malesef.

Eklenti 275311

Eklenti 275312

Eklenti 275313

Eklenti 275314

mumunal 21-03-2012 21:39

2 Eklenti(ler)
Eklenti 275316

Eklenti 275317

1,5 metrekare yükseltilmiş nergis adasında diğer soğanlarla beraberler artık.

pria 21-03-2012 23:42

Harika macro fotoğraflarınız için çok teşekkürler sayın mumunal..

pria 22-03-2012 23:15

4 Eklenti(ler)
Havalar 4-5 günden beri 15 derecenin üzerinde..
Site bahçesine ektiğim 10 nergisin yaprakları henüz 10 santim..Çiçek sapları ise henüz yeni yeni belirginleşiyor..
Oysa saksılarda durum çok farklı oluyor..Çünkü, saksılar soğuğu da sıcağıda daha çabuk hissedip etkileniyorlar çabucak..

Küçük saksılarımdaki nergislerimden sadece biri tam açmak üzere..büyük saksılarımdakiler de 5-6 gün içinde tam olarak arz-ı endam eylerler..

bettyycim 23-03-2012 08:06

3 Eklenti(ler)
Sevgili Pria, bana gönderdiğiniz güzellerde kendilerini göstermeye başladıladılar, gerçi çiçek saplarını çok uzatamadılar, kokusu ise sabah olduğu için sanınırım çok fzla koku alamadım birazdan tekrar koklayacağım :D

pria 23-03-2012 09:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bettyycim (Mesaj 929825)
Sevgili Pria, bana gönderdiğiniz güzellerde kendilerini göstermeye başladıladılar, gerçi çiçek saplarını çok uzatamadılar, kokusu ise sabah olduğu için sanınırım çok fzla koku alamadım birazdan tekrar koklayacağım :D

Sayın bettyycim..
Koku olayı için henüz daha erken; tomurcukların tam patlamaları gerek..
Ayrıca yakın bir zamanda suladıysanız, çiçekler tam açana kadar sulamayın derim..fazla sulama koku olayını etkiliyor..
Bunlar çiçek saplarını çiçekler açarken, çiçeklenme aşamasında hızla uzatıyor..
Çiçek bitince bu kez de yaprakları uzatıyorlar..

Yeriniz tam güneş alan bir nokta değil gibi geldi bana; bilmem yanılıyor muyum..
Fotoğraflarınız için teşekkürler..

bettyycim 23-03-2012 10:06

Çiçeğin üzerine benim gölgem düşmüş çiçekler güney cephede ve kışı tamamen dışarıda geçirdiler ;)

Benol Hazaroğlu 23-03-2012 10:09

1 Eklenti(ler)
Günaydın.

dünyam1 23-03-2012 10:24

günaydın Benol bayıldım çiçeğe ,bende istesem kimde fazla var acaba?kokusu yogunmu?

trida 23-03-2012 10:30

Sayın pria,

geçen sene sizden aldığım nergis soğanlarını maalesef ekme şansımız olamamıştı.
Bahçemiz Kastamonu'da ve karlar yeni kalkıyor, rakımı da yüksek. Şimdi eksek şansımız ne olur, **** sonbaharı mı bekleyelim, çiçeklerini görmeyi çok istiyordum :(

pria 23-03-2012 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dünyam1 (Mesaj 929904)
günaydın Benol bayıldım çiçeğe ,bende istesem kimde fazla var acaba?kokusu yogunmu?

Arzu ederseniz sizi de ekleriz 2012 listesine sayın dünyam1.. ;)

http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...is/26070-4.htm

pria 23-03-2012 10:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trida (Mesaj 929909)
Sayın pria,

geçen sene sizden aldığım nergis soğanlarını maalesef ekme şansımız olamamıştı.
Bahçemiz Kastamonu'da ve karlar yeni kalkıyor, rakımı da yüksek. Şimdi eksek şansımız ne olur, sonbaharı mı bekleyelim, çiçeklerini görmeyi çok istiyordum :(

Hemen ekin derim ben..
Çünkü, ekeceğiniz yer yüksek ve nisbeten serin..bu serin yayla ortamında onların normal gelişimini sürdüreceğini sanıyorum..sizinkiler de birazcık yaz nergisi oluverir..
Haziran gibi çiçeklerini görebileceğinizi umuyorum..
Tabi..haziran sıcaklarında sulamasını ihmal etmemek gerek..

Sayın trida..şu an soğanlar ne alemde?Size geldikleri gibi hala taş gibi sertler mi?Hiç köklenme falan yok mu durduğu yerde?Genelde diğer nergisler gibi, durdukları yerde havanın neminden etkilenip köklenme pek yapmıyor bunlar ama, yine de sorayım dedim..

Ben 15 yıldan beri bugüne kadar, temmuzda söktüğüm soğanlardan martın 20'sine kadar ekmeden hiç bekletmedim..
Bu yüzden, sizin soğanların bugünkü hallerini, herhangibir bozulma olup olmadığını öğrenmek ve mart sonunda yaylanın serin ortamında ekilip nasıl bir netice alacağınız bizlere de tecrübe olur..
Belki de yepyeni bir özelliğini öğrenmiş oluuz bu nergislerin..
Haberlerinizi merakla bekliyeceğim sayın trida..

dünyam1 23-03-2012 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 929910)
Arzu ederseniz sizi de ekleriz 2012 listesine sayın dünyam1.. ;)

http://www.agaclar.net/forum/sogan-y...is/26070-4.htm

tamam hemen sayfaya geçiyorum

trida 23-03-2012 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 929912)
Hemen ekin derim ben..
Çünkü, ekeceğiniz yer yüksek ve nisbeten serin..bu serin yayla ortamında onların normal gelişimini sürdüreceğini sanıyorum..sizinkiler de birazcık yaz nergisi oluverir..
Haziran gibi çiçeklerini görebileceğinizi umuyorum..
Tabi..haziran sıcaklarında sulamasını ihmal etmemek gerek..

Sayın trida..şu an soğanlar ne alemde?Size geldikleri gibi hala taş gibi sertler mi?Hiç köklenme falan yok mu durduğu yerde?Genelde diğer nergisler gibi, durdukları yerde havanın neminden etkilenip köklenme pek yapmıyor bunlar ama, yine de sorayım dedim..

Nazik ve hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Ben İstanbuldayım, ailem yılın büyük kısmını orada geçiriyor. O yüzden şu andaki durumunu bilemiyorum soğanların ama en kısa sürede kontrol ettirip dikilmelerini organize edeceğim.

Sizi de gelişmelerden bilgilendiririm.

omar 23-03-2012 13:52

1 Eklenti(ler)
Sezon başında ekdiğim "paper white" nergisim nihayet çiçek sapı verdi. Uzun ve sert geçen Ankara kışından sonre ancak kendine gelebildi...

Eklenti 275790

ayhat 23-03-2012 14:46

Maşallah çiçeğinide görürüz inşallah

Andora 23-03-2012 15:57

4 Eklenti(ler)
2 ayrı saksıya, herbirinden bir adet olmak üzere tam 16 ayrı tür nergis ektim, tür farklılığından olsa gerek Şubat ortasından beri saksılar hiç boş kalmıyor, bir tür açıyor diğer soluyor, döngü böyle devam ediyor...

sebabahçe 23-03-2012 17:19

Arkadaşlar eşimin İstanbul Eminönü çiçek pazarından açmış çiçek resimlerini görüp beğenerek almış olduğu nergis soğanlarını bugün itibarıyla ektim.Üzerlerinde yeşil filizleri vardı zedelemeden toprakla buluşturdum bizim burada hala gece donları ara sırada olsa oluyor uzun saksılara ektiğim nergislerim acaba çiçeklenir mi? Bahçede olan nergislerimin kocaman çiçek tomurcukları var çok büyük açıyorlar ama çiçek kesesi yanından yırtılıyor kokusu çok güzel ama görüntüleri hiç güzel değil ısrarla her sene çoğalarak açıyorlar bunun sebebini bilen varsa yazarsa sevinirim.

melih500 23-03-2012 18:48

arkadaşlar A.101 den aldığım saksıdaki nergislerin dibinden sinekler çıkıyo ne yapmalıyım küçük sinekler soğan sineği ola bilirler mi ??

pria 24-03-2012 10:34

2 Eklenti(ler)
15 yıldan beri ilk defa bir çiçek sapında 15 tomurcuk görebildim nihayet..
Aslında her çiçek sapında 15-20 tomurcuk verebildiği yazılı:
(Up to 15-20 florets on each stem) diyor..

http://www.dutchbulbs.com/store/daffodils/13078

Bakalım bizler 20 adeti ne zaman görürüz?
20 adet tomurcuk olan bir sap oldukça ağır olur, bir çıtaya bağlamadan olmaz sanırım..

Bu oldukça büyük, hünnap fidanı ekili olan ve yazın nergisler geçtikten sonra kahvaltılık kıl biber yetiştirdiğim saksımda irili ufaklı 16 nergis ekili..2 tanesinde yavru oldukları için çiçek yok..İki yıllık yavruları ayrılmamış bir soğanda 8 adet çiçek sapı var...Kısacası, saksımda tpolam 32 adet çiçek sapı var..Soğan başına ortalama 2 adet çiçek yani..

melih500 24-03-2012 20:16

sayın pria siz yazın nergis leri söküyor musunuz topraktan hazirandan sonra yoksa onlar topraktayken üstlerine kıl biber mi dikiyorsunuz ??? bn topraktan sökmüyorum suda vermiyorum onlar diyer balkon koyuyorum orda duruyorlar yaptığım şey doğrumu ?

pria 24-03-2012 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melih500 (Mesaj 930643)
Sayın pria, siz yazın nergisleri söküyor musunuz topraktan? Hazirandan sonra yoksa onlar topraktayken üstlerine kıl biber mi dikiyorsunuz ? Ben topraktan sökmüyorum, suda vermiyorum, onları diğer balkona koyuyorum, orada duruyorlar, yaptığım şey doğru mu ?

1- Nergislerin ekimi, bakımı, saklanması ile edindiğim toplu bilgiler, tecrübelerim:

http://www.agaclar.net/forum/901751-post2.htm

2- Saksı kalabalığına sebep olmamak için ben genelde oldukça büyük ve derin saksıları tercih ediyorum..
Böylelikle aynı saksıda hem hünnap, güz yemişi, kocayemiş gibi fidanlarım oldukça rahat bir yerde büyümüş oluyor, hemde bu saksılarda nergis ve biber gibi mevsimlik bitkileri yetiştirmiş oluyorum..
Şimdi bu yukarıdaki büyük saksıda nergisler haziran sonuna kadar kendiliğinden kurumaya başlarlar..temmuz başlarında da ben o saksının tam kıyısına biraz boyluca 5 adet kıl biber ekerim..biberler büyüdükçe çıta yardımıyla onları saksı dışına doğru eğik büyümelerini sağlarım..geçen yıl böyle 3 saksıdan hergün kahvaltılık çıtır çıtır biber kopardık..tam organik..
Saksılarımın toprağı oldukça kuvvetli..1/3 iyi toprak+ 1/3 çürüntü ve torf+ 1/3 yanmış koyun gübresidir.
Biberleri ekince üstten yine bir koyun gübresi takviyesi yaparım..
Böylelikle saksılarım yılın her mevsiminde boş kalmayıp üretim yapıyorlar..

Nergis soğanlarını sanırım ağustos ayında saksıdan ayırırım..Soğanlarım üstü açık bir mukavva kutuda, serin, gölge, havadar, nemi az bir yerde kasım ortasına kadar beklerler..
Gerçi 2 yıl sökmesemde olur soğanları..Yalnız soğanları saksıda bırakınca, sulama işinde dikkatli olmak lazım.

melih500 25-03-2012 15:22

anladım Adnan Bey bilgileriniz çok teşekkürler .
Adnan Bey bir sorum daha var ben ziraat potasyum aldım toz beyaz bazı nergislerimin soğanları çok küçük onlara suda eritp versem olur mu ??

lalecik 25-03-2012 16:35

Merhaba,
Ben de marketten yeni nergislerimi aldım. Uçları biraz sarı,tomurcukları var sanırım.Çok dip dibe ekilmişler,onları geniş bir saksıya alacağım.Malumunuz,Adana erken ısınır.25 Mart'ta olmamıza rağmen aşırı güneşli,sıcak bir hava var dolayısıyla herkes yavaş yavaş kısa kollu giyiyor.Ama nergisler güneşi sevmiyor sanırım.Çabuk kurusunlar istemiyorum.Ne yapmalıyım?İlerde nasıl nergislerimi çoğaltacağım?

pria 25-03-2012 17:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melih500 (Mesaj 930900)
Adnan Bey... potasyum aldım toz beyaz bazı nergislerimin soğanları çok küçük onlara suda eritip versem olur mu ??

Eğer nergisleri ektikten bu yana başka bir kimyevi gübre vermediysen, aldığın toz potasyum gübresini 2 litrelik kola şişesindeki suya bir çay kaşığı ilave edip çalkala ve yavaş yavaş saksılarını sula..
Bu işi 20 gün sonra yarım çay kaşığı koyup bir defa daha yap, tamam..
İyi gelir soğanlarına..irileştirir..
Yalnız bu vereceğin gübrede potasın yanısıra nitrat ta (azot) olduğu için aman susuz bırakma..

pria 25-03-2012 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lalecik (Mesaj 930925)
... nergisler güneşi sevmiyor sanırım.Çabuk kurusunlar istemiyorum.Ne yapmalıyım?İlerde nasıl nergislerimi çoğaltacağım?

Nergisler güneşe bayılır ama sizin nergislerin yeri dar olduğu için Adana'nın meşhur sıcağı, güneşli bir yerde saksılarınızı ve içindeki toprağı ateş gibi ısıtıp kızdırır..Su vermeyi de ihmal ederseniz hemen boyunlarını bükmeye, pörsümeye başlarlar..
Bu yüzden, nergislerinizi birbirlerinden hiç ayırmadan, toprağını ve köklerini bozmadan dikkatlice kendi saksılarından toprağıyla birlikte kalıp gibi çıkarıp daha büyük bir saksıya aktarabilirsiniz..Aktardıktan sonra toprağı sıkıştırıp bol sulayın..
Böylece sıcaklardan daha az etkilenmesini ve daha iyi gelişmelerini sağlarsınız..
O sıcak havalarda yarı gölge bir yere koyun ve aşırı sulamadan, toprağın devamlı nemli kalmasını sağlayın derim..

melih500 25-03-2012 19:59

çok teşekkürler bilgileriniz için saqolun =)

ardabora 25-03-2012 21:57

4 Eklenti(ler)
Bu yıl nergisler yüzümü güldürdü...

Donacaklar korkusuyla şubat ayında içeri aldığım ve zamansız açan bu tür haricinde 3 değişik formda nergisim var.

Çiçek figürlü saksılardaki nergisleri migrostan almıştım,dikili vaziyette. Hepsi çok güzel çiçeklendi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025