agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

berkay. 08-01-2014 15:44

soğanın yarısı dışarıda bu yüzden anladım

turkanatalay 11-01-2014 20:04

4 Eklenti(ler)
Benim sümbüller renklerini belli etmeye başladı. 3 ü pembe, biri beyaz. Biri de çok politik çıktı, daha belli etmedi rengini. Bakalım onun rengi ne?
Ama eski sümbüllerden istiyorum ben. Hani incecik narin dalın ucunda morumsu mavi olur ya onlardan.

venus_absolute 12-01-2014 22:46

Arkadaşlar, birkaç gün önce 3 adet sümbül aldım. Balkonda açık havada duruyorlar. Henüz topraktan yeni çıkmışlar. Ufacık saksılardalar. Bilirsiniz. Sümbülleri hep ufak dörtgen saksılarda satarlar. Benimkiler de böyle. Acaba şimdi onları daha büyük saksıya almam uygun olur mu? Toprakları çok az diye üzülüyorum. Aynı zamanda bu mevsimde yeni saksıya alırsam ölürler diye korkuyorum. Bir de şunu soracağım. Soğuğa dayanıklı mıdır? Balkon güney tarafa çıkıyor.

turkanatalay 14-01-2014 20:25

Bir sorum var. Benim beyaz sümbülün küçük çiçeklerinden 2 tanesi çürümüş. Neden olmuş olabilir acaba? Yapabieceğim **** yapmamam gereken bir şey varsa bilgilendirebilir misiniz?

kgursan 15-01-2014 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1241030)
Bir sorum var. Benim beyaz sümbülün küçük çiçeklerinden 2 tanesi çürümüş. Neden olmuş olabilir acaba? Yapabieceğim **** yapmamam gereken bir şey varsa bilgilendirebilir misiniz?

Çiçekler çürümeye başlamış ise:
1. Soğanı çürümüş olabilir,
2. Rhizoctonia denilen,veya Botrytis denilen bir hastalık (mantar) bulaşmış olabilir, İlaçlama yapmanız gerekir. Captan, previcur, Rizolex,Ronilan vb.vb. ilaçlar . O da değer mi? Problemi çözemeyebilir. Bu da ayrı sorun.

Eğer soğanı çürük ise yapacak birşey yok. Söküp atın.
Kolay gelsin.

salihcan 16-01-2014 15:55

Arkadaşlar bende sümbül yetiştirmek istiyorum daha önce yetiştirmiştik ama soğanlarım kayboldu bu senede yetiştirmek istiyorum bu ayda soğan alırsam nezama çiçek açar? Nasıl soğanlar seçmeliyim? Şimdiden teşekkür ederim :)

olcim 16-01-2014 16:00

Şayet alacağınız soğanlar filizlenmeye elverişli ise ; ekildikten sonra 1 ay içinde çiçeğini görürsünüz , paket üzerinde de zaman ve ışık bilgileri var. Soğanın filizlenen bölümünü toprakla kapatmazsanız ; çiçeği daha kısa sürede görürsünüz . Kolay gelsin .

olcim 16-01-2014 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi venus_absolute (Mesaj 1240445)
Arkadaşlar, birkaç gün önce 3 adet sümbül aldım. Balkonda açık havada duruyorlar. Henüz topraktan yeni çıkmışlar. Ufacık saksılardalar. Bilirsiniz. Sümbülleri hep ufak dörtgen saksılarda satarlar. Benimkiler de böyle. Acaba şimdi onları daha büyük saksıya almam uygun olur mu? Toprakları çok az diye üzülüyorum. Aynı zamanda bu mevsimde yeni saksıya alırsam ölürler diye korkuyorum. Bir de şunu soracağım. Soğuğa dayanıklı mıdır? Balkon güney tarafa çıkıyor.

Soğanlar eksi derecede donuyorlar , aşırı ayazda yaprak ve çiçek tomurcuklarını yakabilir , bunlara dikkat etseniz yeterlidir. Bol şans.

mlevent.aktan 16-01-2014 16:32

benim sümbüllerde çıkmaya başladılar, yakında burada resimleri paylaşacağım.

turkanatalay 16-01-2014 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1241261)
Çiçekler çürümeye başlamış ise:
1. Soğanı çürümüş olabilir,
2. Rhizoctonia denilen,veya Botrytis denilen bir hastalık (mantar) bulaşmış olabilir, İlaçlama yapmanız gerekir. Captan, previcur, Rizolex,Ronilan vb.vb. ilaçlar . O da değer mi? Problemi çözemeyebilir. Bu da ayrı sorun.

Eğer soğanı çürük ise yapacak birşey yok. Söküp atın.
Kolay gelsin.

Soğanda çürüme olduğunu sanmıyorum sayın kgursan. Sadece küçük çiçeklerinde çürüme var. Tam açamadı da daha.Ondan sonra çıkanlar gelişti ama o beyaz ilk çıkan olduğu halde diğerlerinden daha küçük. Ben o çürüyen küçük çiçeklerini cımbızla kopardım. Diğerlerini de çürütür diye düşündüğüm için.Ama devam ediyor, o bölgedekiler birer birer gidiyor. Bu arada bahsettiğiniz bu ilaçları nereden alabilirim? Ziraatçilerden mi yoksa marketlerde bulabilir miyim?

kgursan 18-01-2014 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay (Mesaj 1241659)
Soğanda çürüme olduğunu sanmıyorum sayın kgursan. Sadece küçük çiçeklerinde çürüme var. Tam açamadı da daha.Ondan sonra çıkanlar gelişti ama o beyaz ilk çıkan olduğu halde diğerlerinden daha küçük. Ben o çürüyen küçük çiçeklerini cımbızla kopardım. Diğerlerini de çürütür diye düşündüğüm için.Ama devam ediyor, o bölgedekiler birer birer gidiyor. Bu arada bahsettiğiniz bu ilaçları nereden alabilirim? Ziraatçilerden mi yoksa marketlerde bulabilir miyim?

Çiçeğin sapı çürümeye başlamış.siz cımbızla almışsınız, ama bu küçük çiçekçiklerin çıktığı sap çürümüş.sap üzerindeki bu çürüğü temizlemeniz gerek o da zor. ama suyu azaltın sapı çürüyen kısmın altından (sağlam yerinden) kesip atın. çiçek sapının altından gelen 8sonra açacak olan ) çiçekleri belki kurtarabilirsiniz.

ilaçları tarım ilacı satan bayilerden bulabilirsiniz ama bence değmez.

turkanatalay 19-01-2014 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1242173)
Çiçeğin sapı çürümeye başlamış.siz cımbızla almışsınız, ama bu küçük çiçekçiklerin çıktığı sap çürümüş.sap üzerindeki bu çürüğü temizlemeniz gerek o da zor. ama suyu azaltın sapı çürüyen kısmın altından (sağlam yerinden) kesip atın. çiçek sapının altından gelen 8sonra açacak olan ) çiçekleri belki kurtarabilirsiniz.

ilaçları tarım ilacı satan bayilerden bulabilirsiniz ama bence değmez.

Sap üzerindeki çürüğü temizlemekle yetindim şimdilik. Ama sap zarar gördü tabi ki. Daha yavru benim sümbülüm. Büyümüş olsaydı daha kolay olacaktı temizlemek. Ama çürüme dvam ederse dediğiniz gibi sapı tamamen keseceğim. İnşallah kurtarırım ufaklığı.
Teşekkürler.

labradorit 19-01-2014 19:35

Off benim filizlenen sümbülleri terasta kargalar yiyor. Bütün çiçeklerimi öyle! Her sene aynı dert! :(

jakobiyem 20-01-2014 07:54

1 Eklenti(ler)
Merhaba,

Geçen gün aldığım bu sümbülün soğanı diğerlerinden daha büyük ve dışarıdaydı. Acaba bu hali iyi midir, yani bir sorunu yoktur değil mi :)
Daha büyük bir saksıya almak gerekir mi?

hira 20-01-2014 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jakobiyem (Mesaj 1242636)
Merhaba,

Geçen gün aldığım bu sümbülün soğanı diğerlerinden daha büyük ve
dışarıdaydı. Acaba bu hali iyi midir, yani bir sorunu yoktur değil mi :)
Daha büyük bir saksıya almak gerekir mi?

Olduğu gibi kalsın, hiçbir işlem yapmayın.. Saksısı mavi olduğuna göre, yakın zamanda mor açacak olan bir sümbülünüz var. Keyfini sürün.

jakobiyem 20-01-2014 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1242642)
Olduğu gibi kalsın, hiçbir işlem yapmayın.. Saksısı mavi olduğuna göre, yakın zamanda mor açacak olan bir sümbülünüz var. Keyfini sürün.

Teşekkürler cevap için :) Işık alan bir yere koydum çok sulama yapmıyorum şimdilik. Umarım mor sümbülüm en kısa zamanda açar ;)

Bonsai'dekiTori 24-01-2014 11:38

Selamlar
Benim de bir sümbülüm var. soğan halinde almıştım, büyüdü ama daha yapraklarını tam açmadan çiçek verdi. Aslında çok güzeldi ama kurumaya başladı. Bu normal mi yoksa bir eksiğim, hatam mı var? Yardımcı olursanız sevinirim.

https://imageshack.com/i/gi4mj8j

salihcan 24-01-2014 21:40

Arkadaşlar ben yarın sümbül soğanı almayı düşünüyorum.acaba alsam nezaman açar ? Hangi soğanları seçmeliyim yardım

celalim01 24-01-2014 21:57

şuan yeni dikilecek soğanların çiçek vermeme ihtimali var,çünkü soğanların toprak altında geçirecekleri mevsim dönemlerini geçirmemiş olacaklar.Normalde sümbül soğanları ekim zamanı çoktan geçti ama tabi kesin açmaz diyemiyoruz.

kgursan 25-01-2014 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bonsai'dekiTori (Mesaj 1244012)
Selamlar
Benim de bir sümbülüm var. soğan halinde almıştım, büyüdü ama daha yapraklarını tam açmadan çiçek verdi. Aslında çok güzeldi ama kurumaya başladı. Bu normal mi yoksa bir eksiğim, hatam mı var? Yardımcı olursanız sevinirim.

https://imageshack.com/i/gi4mj8j

Depolanmış, sümbül soğanlarında; Sümbül önce çiçek ve çok az yaprak verir, sonra (çiçekler geçerken) yapraklar uzar, büyür ve Hazirana kadar yeşil kalır.

kgursan 25-01-2014 19:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salihcan (Mesaj 1244208)
Arkadaşlar ben yarın sümbül soğanı almayı düşünüyorum.acaba alsam nezaman açar ? Hangi soğanları seçmeliyim yardım

Mart-Nisan da açar.

gokcegokce 28-01-2014 00:09

Benim sümbüllerime hastalık bulaşmış sanırım. Çiçekleri hem tam açmadılar hem de yapış yapış olmuşlar. Ne yapmamı önerirsiniz. Toprakta kalsın mı çıkarayım mı. En azından soğanlarını kurtarmak istiyorum.

pria 30-01-2014 20:00

1 Eklenti(ler)
Bugün evimin yakınında olan büyük bir mezarlığı ziyaret ettim, bol bol nergis, zambak ve sümbül ekili mezarlarda:

yağmur 30-01-2014 20:30

Bursa toplantısında sayın kgursan'ın paylaştığı sümbüllerim ufakta olsa çiçek açmak üzereydiler. Bugün rüzgarda üzerlerine düşen taş ile 3-4 tanesi hayata gözlerini yumdu. Çok mutsuzum.

hira 30-01-2014 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1245992)
Bursa toplantısında sayın kgursan'ın paylaştığı sümbüllerim ufakta olsa çiçek açmak üzereydiler. Bugün rüzgarda üzerlerine düşen taş ile 3-4 tanesi hayata gözlerini yumdu. Çok mutsuzum.

Seni gayet iyi anlıyorum yağmur'cuğum..aynı şey frezyalarda başıma geldi, çubuklarla desteklediğim halde 2-3 tanesi kırıldı:(

habiş 30-01-2014 22:23

geçmiş olsun
benim sümbüllerimde minicik başlarına aldırmadan açtılar çok tatlılar ya :p

hira 30-01-2014 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1245984)
Bugün evimin yakınında olan büyük bir mezarlığı ziyaret ettim, bol bol nergis, zambak ve sümbül ekili mezarlarda:

Edirnekapı- Şehitlik mezarlığında her yer nergislerle dolu.. Anneme söyledim; sizden önce ölürsem soğanlılarla bezeyin mezarımı, vakti geldiğinde açsınlar sırasıyla diye:p

loveforlife 31-01-2014 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1245992)

Hayata gözlerini yummamıştır o canım. Bu sene çiçek açmayınca soğanı daha güçlenir bence. Seneye daha güzel açar. Olumlu düşünelim değil mi? Sen mutsuz olma... Benim soğanlıların birkaç tanesinin üzerine bahçedeki pisicikler yatmış. Az önce bakıyorum balkondan, gözümün içine baka baka uzanıyor saksıya pisican. Kızdım ama inmedi, su atınca mecburen atladı aşağı. Ne yapalım şimdi, kalan sağlar bizimdir. ;)

yağmur 31-01-2014 21:07

Yaprakları tamamen kopmasaydı beslenir büyür seneye açar derdim ama şu haliyle diğerleri sulandıkça sanırım onlar çürür. Neyse "saksı dar gelmişti eksilmesi iyi oldu" diye kendimi teskin etmeye çalışıyorum.

torkulu 03-02-2014 11:28

1 Eklenti(ler)
sümbüller görünmeye başladı. geçen yıl iyi bakmama rağmen yavruları olacak bu yıl.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025