agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

Sûz-i Dilârâ 14-02-2016 18:22

2 Eklenti(ler)
Sayın hocam100, sizden 10 adet yabanî sümbül almıştım, renkleri pembe çıktı, kokuları da yabanî sümbüllerdeki gibi yoğun değil. Bir yanlışlık olabilir mi benim bildiğim yabanî sümbül mavi renkli olur:(
Eklenti 595704

Bunları geçen sene köyden getirmiştim. İki çiçekten çok yoğun koku geliyor.

Eklenti 595705

eceyıldız 14-02-2016 21:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1437554)
Soğanlarınız çok küçülmüşler, küçük. Çiçek gelmesi için dikilen soğanın çevre uzunluğu 14-16 cm. ve dikime kadar uygun sıcaklıklarda dinlenmesi gerekir.

Peki ne yapmak gerekir Sayın kgursan.

YeniGine 15-02-2016 01:49

1 Eklenti(ler)
Sayın kgursan zarar görmesinler diye 4-5 gün önce söküp saksıya diktim. Ertesi gün bir baktım soğanlar saksının dışında, toprağın üzerinde kedimiz tuvalet olarak kullanmış. Tekrar diktim, saksının üzerini kapattım yine yeterli olmamış kedimiz yine gelmiş. Ve şu an bütün sümbüllerimin çiçek sapları toprak ile kaplı, kedicik atmış bütün toprakları üzerine. Tamamen korumaya aldım, 2 gündür giremiyor çok şükür. Fakat çok üzgünüm bu sümbüllerimin akıbeti sizce ne olur, bir bilene sorayım istedim.

Eklenti 595761

Sûz-i Dilârâ 15-02-2016 10:30

1 Eklenti(ler)
Aynı saksıda güneşlenme ihtiyacı karşılanmış ve yeşilken söküldüğü, yeterince beslenemediği için güdük kalmış iki farklı sümbül kolonisi görüyorsunuz. :D İkincisinin yeşereceğinden bile ümidim yoktu ama ekim zamanı baktım soğanlar sağlam ektim, onlar da elimi boş çevirmedi şimdiye kadar iki soğan; 2 ve 4 adet olmak üzere çiçeklendiler.

sardunya18 18-02-2016 12:17

1 Eklenti(ler)
Sümbülüm çiçeğini açtı soğanını besleyememiştim çiçek biraz küçük kaldı. İyi baktığım mor sümbüllerde çürümüş:mad::(üzüldüm bu sene pembeyle idare edicez artık bol çiçekli günler

sinbas 18-02-2016 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1440166)
Sayın kgursan zarar görmesinler diye 4-5 gün önce söküp saksıya diktim. Ertesi gün bir baktım soğanlar saksının dışında, toprağın üzerinde kedimiz tuvalet olarak kullanmış. Tekrar diktim, saksının üzerini kapattım yine yeterli olmamış kedimiz yine gelmiş. Ve şu an bütün sümbüllerimin çiçek sapları toprak ile kaplı, kedicik atmış bütün toprakları üzerine. Tamamen korumaya aldım, 2 gündür giremiyor çok şükür. Fakat çok üzgünüm bu sümbüllerimin akıbeti sizce ne olur, bir bilene sorayım istedim.

Eklenti 595761

Bir şey denemenizi isteyeceğim, bir litre suya; bir çorba kaşığı sirke bir diş döğülmüş sarımsak karıştırın bir gün bekletin sonra bu suyu iki litreye tamamlayın sulama suyu olarak azar azar kullanın bakalım bizim kedicik yine yaklaşacak mı? benim bildiğim kediler cacık ve turşuyu sevmezler. :D

Akibetleri hakkında bir fikrim olmayacak. :)

NOT: sarımsak kokusu sizi rahatsız ediyorsa sadece sirkeyi deneyin.

Mücevher Çalısı 18-02-2016 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1440922)
Bir şey denemenizi isteyeceğim, bir litre suya; bir çorba kaşığı sirke bir diş döğülmüş sarımsak karıştırın bir gün bekletin sonra bu suyu iki litreye tamamlayın sulama suyu olarak azar azar kullanın bakalım bizim kedicik yine yaklaşacak mı? benim bildiğim kediler cacık ve turşuyu sevmezler. :D

Akibetleri hakkında bir fikrim olmayacak. :)

NOT: sarımsak kokusu sizi rahatsız ediyorsa sadece sirkeyi deneyin.

Yaklaşımınız, yardım etmeye çalışmanız çok güzel Sn sinbas fakat sarımsak ve sirke kokulu sümbül ne işe yarar:dilli: Zaten yılda 1, 1 haftalığına açarsa açıyor:mad: O çiçeği biz koklamıyacak mıyız:p

sinbas 18-02-2016 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1440934)
Yaklaşımınız, yardım etmeye çalışmanız çok güzel Sn sinbas fakat sarımsak ve sirke kokulu sümbül ne işe yarar:dilli: Zaten yılda 1, 1 haftalığına açarsa açıyor:mad: O çiçeği biz koklamıyacak mıyız:p

Sizde haklısınız sayın @Mücevher Çalısı, fakat sümbülü hepten kaybetmektense bu çözüm iyidir. sarımsağı saymazsak sirke kokusu fazla rahatsız edecek boyutta kalmaz sadece kedileri ve bir takım zararlıları rahatsız eder.

Aslında o kediyi sümbül zamanı geçinceye kadar kuyruğundan iyi bir yere bağlamak lazım.:p

YeniGine 18-02-2016 23:00

:) Çok teşekkür ediyorum sayın sinbas valla denemeye değer, sağolun...

mavi eylul 19-02-2016 10:29

3 Eklenti(ler)
Sümbüllerim de çiçeklerini göstermeye başladı...her saksıda birtane halbuki hepsini aynı zamanda dikmiştim...

Khan 20-02-2016 10:33

2 Eklenti(ler)
Muskari, nergis ve sümbüller. Biri biterken diğeri başlıyor.

Batı Rüzgarı 20-02-2016 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinbas (Mesaj 1440959)
Sizde haklısınız sayın @Mücevher Çalısı, fakat sümbülü hepten kaybetmektense bu çözüm iyidir. sarımsağı saymazsak sirke kokusu fazla rahatsız edecek boyutta kalmaz sadece kedileri ve bir takım zararlıları rahatsız eder.

Aslında o kediyi sümbül zamanı geçinceye kadar kuyruğundan iyi bir yere bağlamak lazım.:p

o sarımsak ve sirke karışımını direkt kedinin üstüne döksek daha etkili olmazmı :D

Mücevher Çalısı 25-02-2016 10:46

1 Eklenti(ler)
Buradaki beyaz sümbül ile aşağıdaki pembe sümbül geçen seneden kalma sümbüller. Yazın topraktan çıkarılıp kışın toprağa aktarıldı ikisi de...

Eklenti 597275

Aralarındaki yetiştirilme farkı; biri güney diğeri kuzeyde kışlaması. Bu sebeple beyaz olanı bir ay önce ve çiçek sapı kısa olarak çiçek açtı:)

Sümeyra Karahan 28-02-2016 19:01

sümbüllerimin sapları ve yaprakları çok uzadı. çiçekleri ise zayıf kaldı, yardımcı olacak biri var mı?

dyarbakr 01-04-2016 23:22

Bugün pazardan 3 tane sümbül aldım. Şuan ev cennet gibi kokuyor. Araştırdığım kadarıyla 1 haftaya kadar solmaya başlayacak. Yapmam gerekenleri sıralıyorum bir yanlışım veya eksiğim varsa düzeltirseniz sevinirim. Solan çiçekleri keseceğim, tam kuruyuncaya kadar azar azar sulayacağım. Nisan sonunda serin ve loş bir ortama alacağım.Sadece toprağın çok fazla kurumamasını sağlamak için azar azar sulayacağım. Sonbaharda güneş gören bir cam kenarına alacağım ve mart ayına kadar aynı rutinde sulamaya devam edeceğim.

Sûz-i Dilârâ 19-04-2016 10:46

4 Eklenti(ler)
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)

Batı Rüzgarı 19-04-2016 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ (Mesaj 1455221)
Doğal ortamından yabanî sümbüller. Köyümün dağlarından;)

sizin köyde ne bereketliymiş...
bizim köyde en güzel çiçek eşek dikeni.:p

belgi.info 16-04-2017 18:41

1 Eklenti(ler)
Sonbaharda marketten alıp yabana saldığım soğanlar gayet güzel bitti.Hatta 2 tane yavruda verdi.Sağolsun komşular dikmedikleri sümbülün çiçeğini alıp götürmüşler.

belgi.info 16-04-2017 18:45

Sayın Sûz-i Dilârâ görüntüler çok güzel.
Balkondan bahçeden ziyade yeşilliği yerinde görmek istediğimden elime geçeni etrafa serpiştiriyorum.

Sûz-i Dilârâ 17-04-2017 06:36

Çok teşekkür ederim;) Ben de doğal ortamında daha çok seviyorum, biz ne yaparsak yapalım tabiattaki gibi güzel olmuyor.

Dumlupınar 17-04-2017 20:45

4 Eklenti(ler)
Asya Lale markalı sümbüllerim.Karışık renk ve Marie sümbüller.Fotoğrafların çekim tarihi 1 Mart 2017...

nanemolla 08-12-2017 09:31

1 Eklenti(ler)
Eklenti 662279
Bunlarda benim sumbullerim.kokuları şimdiden burnumda tütüyor.;)
Tabi bu saksıya ek daha iki saksı sümbülde aynı şekilde beklemede tabi bende...

abor 20-12-2017 10:22

arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.

wakan 20-12-2017 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525803)
arkadaşlar marketten çiçekleri açmış olarak aldığım ve dümdüz duran birisi mor diğeri beyaz olan sümbüllerde mor olanı bu sabah geldim ki boynunu bükmüş neredeyse yere değmiş (beyaz iyi) kenarına destek yaptım sebebi nedir acaba.

Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.

abor 20-12-2017 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1525805)
Markette ekili olarak satılan sümbüller yüzeyin üstünde ekiliyor nerdeyse. Seralarda yeterli ışık alamayan sümbüllerde çiçek sapının aşırı uzaması gibi sorunlar oluyor, böyle olunca da çiçek sapı çiçeği taşıyamıyor ve haliyle boynunu bükmüş oluyor.
Şahsen ben soğanları daha derine ekiyorum, böylece sapın bir kısmı toprak tarafından desteklendiği için yana yatma olmuyor.
Size tavsiyem, hazır açmış almak yerine sonbaharda soğanını alıp kendiniz ekin. Doğal olarak gelişimini tamamlayacak sümbüller hem gözlerinize hem de burnunuza bayram yaşatacaktır.

haklısınız çok sığ dikilmişler, hazır açmışını hemen koklayabilmek için aldım. 2 adet sümbül 10 lira. kimyasal bir oda kokusu almış olsam daha pahalı, :D

birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş

wakan 20-12-2017 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525814)
birde şöyle bişey duydum çiçekler solunca yeşil aksamı kesip soğanı dondurucuda dondurup ardından tekrar ekince kısa sürede tekrar çiçek açıyormuş

Sümbülün tekrar açması beslenmesine bağlı. Çiçek geçtikten sonra yeşil aksamını hemen keserseniz soğan herhangi bir besin depolayamayacaktır. Zaten enerjisinin çoğunu çiçek açmaya harcadığı için yeniden yeşerse bile çok cılız kalacaktır. Yapılması gereken herşey zamanında güzel deyip çiçeği geçtikten sonra çiçek sapını kesmek ve fakar yapraklar kendileri kuruyana kadar beslemeye devam etmek. Bu sayede soğan hem besin depolar, seneye güzel açar hem de yavrular.

Evet sümbül soğanlarının soğuklanma ihtiyacı buzdolabında karşılanabilir yalnız dikkat etmeniz gereken şeyler var. Soğanları koyduğunuz dolaba sebzeler, yeşillikler ve elma gibi meyveler koymamalısınız. Bunlar etilen ürettiklerinden soğanların bozulmasına sebep olurlar.

O yüzden çiçek versin, dolaba atayım, tekrar çiçek versin mantığı pratikte pek geçerli değil maalesef.

kgursan 22-12-2017 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abor (Mesaj 1525803)

Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir

Fatih_Soydemir 22-12-2017 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 1526071)
Bulunduğu yerin sıcaklığı yüksektir. sümbül dağ çiçeğidir sıcak sevmez 10 oC sıcaklık yeterlidir

Bu sene Akdeniz' de 15 dereceyi mumla arıyoruz sürekli aşırı sıcak. bu seneden artık vaz geçtim hayır gelmez Ocak ve Şubat ayı yani 2 ay soğursa hava ne ala yoksa bu sene sürekli Nisan ayı modunda havalar ve hiç bir verim beklemiyorum elimde var olan ne varsa yoldan çıkmış durumda Haziran ayı gibi geri uykuya girdi çoğu bitki yeşerdiğine pişman oldu sanırım. geçen sene bu vakitlerde 13 dereceydi ve kar vardı dağlarda şimdi ide 20 derece ve üstü kar yok dağlarda.

Dumlupınar 08-01-2018 21:04

1 Eklenti(ler)
Hisarönünde ucuz sümbül soğanları buldum.Hemen diktim.Dikim için biraz geç ama olsun.Mart başı gibi açarlar...

wakan 13-01-2018 09:29

1 Eklenti(ler)
Bu seneki sümbüllerim, bodur olacaklar galiba bu sene. Henüz soğuk görmediler ve biri "ooo bahar gelmiş, açmalııyım" şeklinde düşünmüş olacak ki boyuna bakmadan çiçeklenmeye karar verdi.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025