agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

erhan62 20-03-2014 12:56

Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun

torkulu 21-03-2014 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1261340)
Cicekleri gecsin yapraklari kurusun yavas yavas suyu kes.. Sonra bir süre disarda birak seneye ocak gibi yerinden sök dibine diklemesine 4 centik at havuc yarar gibi ama sadece kök bölgesine..TERS OLARAK EK: seneye 4 tane soganin olsun

yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?

erhan62 22-03-2014 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1261758)
yanlızca kök bölgesini + şeklinde mi kesiyoruz , yoksa sadece 4 tane ufak kesik mi atıyoruz. diğer soğanlarda da işe yarıyor mu?

Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.

aheste 22-03-2014 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1262124)
Evet aynen dediginiz gibi + sekil ama ters dikmek en önemli kisimdir bas asagi yani.. Ben sümbülü biliyorum denedim oldu diger sogan derken lilium ayridir nergis lale ayridir cokludan secim zor, cesit belirtip sorarsaniz bilgimi paylasirim.

Sn erhan62, peki nergisi nasıl çoğaltabiliriz? nergislede denedinizmi?

erhan62 22-03-2014 20:17

Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik

erhan62 22-03-2014 20:19

ha bu arada nergis sogani zehirlidir dikkat lütfen

kaknus 22-03-2014 20:40

2 Eklenti(ler)
Bunlar da benim sümbüllerim.Eklenti 477607

Eklenti 477608

ametarasu 23-03-2014 09:10

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim sümbüllerim. Hakikaten çok güzel kokuyorlar. Kapalı bir balkonum var kapısını açınca yüzüme sümbül kokusu vuruyor.

Peki bu soğanları korumak ve tekrar çiçek almak için ne yapmam, nasıl muhafaza etmem gerekir ?

Laleci_03 23-03-2014 13:09

Sayın Ametarasu öncelikle çiçekleri kuruyana kadar bekleyin, kuruyunca çiçek sapını kesin yaprakları kalsın. Sonra sümbüllerinizi iyi güneş alan havadar bir yere yerleştirin son olarak yaprakları da iyice sararıp kuruyunca yaprakları da alın gerisi size kalmış ister topraktan söküp kese kağıdı, gazete gibi malzemelerle muhafaza edersiniz ister yaz boyunca toprakta kalabilir soğanlar. (toprakta kalsın istiyorsanız yaz boyunca toprak adamakıllı kuruyunca sularsınız haydi kolay gelsin) :rolleyes:

loveforlife 26-03-2014 08:02

5 Eklenti(ler)
Bu sümbüllerin benim için değeri ayrı. Sevgili Kgursan'dan geldiler bana. Morun rengine, açık pembenin katmerli oluşuna ve tabii ki hepsinin kokularına bayıldım!
Eklenti 478580
Eklenti 478581
Eklenti 478582
Sadece beyaz olanda bir sorun oluştu. Aynı saksıdaki diğer soğanlar çok sağlıklı oysa... Bunun yaprakları sarardı. Çiçek açamadan çiçek sapı yumuşadı. Ben de koparıp aldım. Yalnız dibinde bir sürü yavrucuk var. Acaba gücü onlar mı aldı?
Eklenti 478583
Oysa ilk başta çok sağlıklıydı...
Eklenti 478584

telato 26-03-2014 21:05

1 Eklenti(ler)
Sümbüllerim...

hira 26-03-2014 21:53

Geçen kış aldığım soğanlar çok güzel, dolu dolu açmışlardı fakat bu sene aldıklarım zayıf çiçekler oluşturdu, oysaki soğanlar çok sağlıklı ve kocamandı. soğanlılarla bu 2. kışımdı.. Hevesim kaçıyor gibi:(

YeniGine 27-03-2014 00:02

Sevgili hira, soğanlılar çok güzel bitkiler lütfen öyle düşünme, demek ki bir hatalar yapıyoruz, o hataları nasıl düzeltebiliriz diye düşün.
Benim de bu sene lalelerim cılız, minik, tek yaprak falan. Fakat sümbüllerim çoğalmışlar ve çok da güzeldiler. Sümbüllerimin çiçeklerini 1 hafta kadar tuttum üzerlerinde ondan sonra sırasıyla çiçek sapı kökünden kesip komşulara dağıttım. Bildiğim (doğru mudur yanlışmıdır onu da bilmiyorum ama) soğan çiçekle uğraşmasın, kendisi ile uğraşsın. Şimdi artık bekliyorum yapraklar iyice kendiliğinden kurusun ve düşsün. Evet işte bu arada bir de gübreleme olayı var. :( Ama ben tabi gübreleme olayında çok da başarılı olamıyorum, fazlaca gübre edinemiyorum.
Hevesin kaçmayacak, 2-3 senelik soğanları daha çoğaltacak ve daha güzelleştireceksin inşallah.

hira 27-03-2014 00:07

:) Ben zaten hayatımda hiç birşey için hırs yapmadım YeniGine ablacım. Fazla zora gelemem. Almam desemde eylül-ekim aylarında soğan aramaya koyulurum yine:D

YeniGine 27-03-2014 00:22

:) Ben de öyle hırs yapanlardan değilimdir. Ama sen artık sümbüllerini çiçek sapının en dibinden kopart bir vazoya koy.

hira 27-03-2014 00:28

Öyle hemencecik kesersemde yemeklik soğan gibi kalakalıyorlar ablacım. Seneye güzel çiçek versin diye bu seneki çiçeğin keyfini çıkaramıyorum. Hee bu arada; sarı olduğuna inanmayarak aldığım sümbül harbiden sarı açtı :) sendeki soğanlar ne alemde? beraber alkıklarımız.

YeniGine 27-03-2014 00:31

:) Demiştim ya ucuz etin yahnisi... Çok da kötü değiller bir tanesini fotoğraflamış idim iki mor, iki sarı diye almış idim beyaz, iki tane de fuşya idiler. Fuşya gibiler hiç çiçek sapı oluşturmadan açtı. Bu aralar çok yoğunum, inşallah solmadan fotoğraflayacağım.

tabus 27-03-2014 21:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1262214)
Nergis grubu bildigim kadari ile kök bölgesindeki olusan Kücük soganlarin sökülerek cicek gectikten sonra ayrilmasi ile oluyor kesimi denemedim aslinda deneyebiliriz yanliz birini ters birini düz ekmek gerekli ve ekim sirasinda gerekli besin sadece dik ekilene verilmeli cünkü bas asagi ekilen sadece sogan yapmaya mecbur edilmelidir. Ama denemedim söz seneye Burda gecti artik

Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/12413.htm

erhan62 28-03-2014 08:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tabus (Mesaj 1264206)
Sn erhan62.Soğanlı bitkilerin çoğaltılması konusunda Sn kgursan'ın yeterli açıklamaları var. Kusura bakmayın ama öyle soğanı baş aşağı dikmek şeklinde hiç bir sahih bilgi yoktur. Deneyip de başarılı olduğunuzu da sanmıyorum. Düzeltme yaptığım için lütfen alınmayın.
http://www.agaclar.net/forum/soganli...iler/12413.htm

Peki ben size yazarin kitabini sayfasini Ismini versem hatta scan Edip size mail ile yollasam üstelik de denenmis ve sogan cogaltilmis desem hata mi yapmis oluyorum. Nicin karsi gelmek veya denemek yoluna gidilmeden elestrisel yaklasiyorsunuz anlamak zor sizlerde biliyorsunuz ki, bildiginiz dogruya baska yollar ile de ulasirsiniz. Bu arada ben kimsenin yanlis yaptigini yazmadim, sadece bildigimi uyguladigimi ve okudugum kitaplardaki bilgilerimi paylastim kaldi ki yazarin Ismini simdiden vereyim göz atin Marie Luise Kreuter Bilginin yanlis oldugunu savunmak icin hic olmadi 1 deneme yapmak lazim degil mi sizce, sizde biliyorsunuz ki cogaltimda doku tohum celik gibi metaryeller kullaniliyor Burda yapilmak istene bence basit kök bölgesi yarilarak cogaltilmaya zorlaniyor ve büyüme enerjisi ters dikilerek yeni soganlara naklediliyor. Mesajin silinmesi degil yaklasim inanin üzdü, bitki sever birisi olarak burada bildiklerimi Hemde emin olun Türkiyede esamesi bile okunmayan konularla bildiklerimi yazdim mesajlarima bakin isterseniz Mais pfanze 23000 stres kaynagi yabanci otlarla mucadele deki hic haberiniz olmayan yabanci ota Uygun ilaci atan makineden, tutun da E 904 konularina Kadar. Bu siteye girdigim ilk günlerde bir soru sormustum, visne agacim var budanir mi, nasil budanir diye.. Cevap budanmaz veya cok az budanir oldu. Tabi ki yanlis ve yanlis Bilgi tekrari da yazilmasi da yanlis. Tam tersi olmasi gerekirken savunulan Bilgi budanmaz. Export yapmak icin Uygun ölcülerdeki visnelere sadece budama ile ulasiliyor desem..Bunun üstüne gece Berlin Humboldt Üniversitesi gittim, bu yastan sonra SEVEREK okulu bitirdim, simdi Dolan bardak misali de BIO özellikle, bio konularda yazmak isterim. Laf uzadi, silinen mesaji deneyerek 1 sogan kaybedersiniz. Hem size hem bana üzülme konusu olmaz yani. Sevgiler

erhan62 28-03-2014 08:56

Bu arada unuttum yazmistim buralarda Auxin diye bir madde var köklendirmede harikalar yaratiyor.. Daha kulanmasaniz da..Bilginize.

erhan62 28-03-2014 09:09

Bir de tersi var bu kesim konusunun, gene kirmizi lahanayi, karnabahari erkenci lahanayi hasat ettikten sonra kesilen bölge 4 e yarilir, 1-3 cm Kadar ve oralardan olusan gözlerden yeni ürünler elde edilir seyreltme yolu ile büyük ürüne ulasilsa da ilk hasat Kadar büyük olmaz .. Konu sümbül biliyorum ama yazmadan olmaz konu ayni cizgide oldugundan. Sevgiler

torkulu 28-03-2014 10:32

bence bir sorunun birden daha çok çözüm yolu olabilir. sn kgursanın verdiği bilgiler çok faydalı ama, sn erhan62 bunlardan farklı bir bilgi verecekse (kitap ismi sayfa vs. eklemek suretiyle) neden olmasın derim... şahsen bu sene geçti ama, sonbaharda bir sümbül üzerinde, anladığım kadarıyla , bir deneme yapacağım....

meraklı_sümbül 28-03-2014 12:10

Sümbülüm ilginç bir şekilde solduu yardımmm

1 Eklenti(ler)
Eklenti 479109 Çiçeği diktikten 2 gün içinde hemen açtı 2 hafta geçmeden de bu şekilde soldu çok fazla da sulamadık tekrar canlanması için ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin

erhan62 28-03-2014 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi torkulu (Mesaj 1264375)
bence bir sorunun birden daha çok çözüm yolu olabilir. sn kgursanın verdiği bilgiler çok faydalı ama, sn erhan62 bunlardan farklı bir bilgi verecekse (kitap ismi sayfa vs. eklemek suretiyle) neden olmasın derim... şahsen bu sene geçti ama, sonbaharda bir sümbül üzerinde, anladığım kadarıyla , bir deneme yapacağım....

Yukarida da yazdim, dedigim gibi kimseye yanlis yapiyorsun demedigim gibi, kitabin sayfasini scan Edip mail ile isteyene yollayacagimi da belirttim. Bu ayip veya yanlis bir konu olsa zaten bu Kadar parmaklarimi yormaz sizleri mesguliyete sokmazdim. E- mail adresim 17erhanteke@gmail.com dur. Yanlisi düzeltmek icin (zan altinda kaldigimdan) iletisim kuruldugunda burada da yayinlanirsa sevinirim, kaldi ki amac dogruyu bulmak olsun . Yoksa ben burada hic bir sey satmadigim gibi parasal beklentim de yok, sadece bildigimi yazdim. Ama konuya BENIM BILGIMIN DISINDA HER BILGI YANLISTIR gözü ile bakildigindan ötelendim. Tek bir sogani da kendiniz icin, dedigim islemi uygulayarak seneye devreye sokarsaniz belki yeni bir Bilgi kazaniriz. Saygilar

erhan62 28-03-2014 12:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_sümbül (Mesaj 1264425)
Eklenti 479109 Çiçeği diktikten 2 gün içinde hemen açtı 2 hafta geçmeden de bu şekilde soldu çok fazla da sulamadık tekrar canlanması için ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin

Arka plandaki kalorifer.. Ya kalorifer ya sümbül secim yapin, bitkiyi serin yere cikartin gerci cok gec ama kalanlara bir umut..

meraklı_sümbül 28-03-2014 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1264433)
Arka plandaki kalorifer.. Ya kalorifer ya sümbül secim yapin, bitkiyi serin yere cikartin gerci cok gec ama kalanlara bir umut..

Kalorifer yanmıyor peki tekrar canlandırmam için ne yapmam lazım :(

erhan62 28-03-2014 13:01

Direk öglen günesi almamasina serin yere tasinmasina gayret edin, bir de gecen cicekleri sapindan kesin tohum yapmaya ugrasmasin, sulama suyunu topragin islakligini kontrol ederek verin, azaltin yani, genelde saglikli görünüyorlar toprakta haserat varsa onu siz bilebilirsiniz. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Bitkinin de faydali ömrü oldugunu unutmayin artik uykuya cekilme Zamani geliyor.Cicek gececek yapraklar solacak. Ama suyu mutlaka kontrollu verin.

In God We Trust 28-03-2014 13:11

Benim sümbüllerim de çiçek açmış geçen hafta bal gibi kokuyorlar :) Arılar kavga ediyor çiçeklerinin içinde

meraklı_sümbül 28-03-2014 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 (Mesaj 1264445)
Direk öglen günesi almamasina serin yere tasinmasina gayret edin, bir de gecen cicekleri sapindan kesin tohum yapmaya ugrasmasin, sulama suyunu topragin islakligini kontrol ederek verin, azaltin yani, genelde saglikli görünüyorlar toprakta haserat varsa onu siz bilebilirsiniz. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Bitkinin de faydali ömrü oldugunu unutmayin artik uykuya cekilme Zamani geliyor.Cicek gececek yapraklar solacak. Ama suyu mutlaka kontrollu verin.

Çiçekleri mi tek tek koparıcam yoksa çiçeği sapından mı keseyim

erhan62 28-03-2014 15:05

Ciceklenen sap komple gidecek, yani tek kesim. Korkmayin...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025