agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   sümbül (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3264.htm)

kgursan 11-11-2009 16:41

Normal doğal koşullarda Lale ve sümbüller, Sonbaharda ,kışa doğru kök yapar, erken ilkbaharda sürgün (yaprak)çıkarır ve Mart-Nisan da çiçek verir. Ancak soğanlar değişik depolama ve preparasyon teknikleri ile Yılbaşı ile Mayıs arasında çiçek açacak şekilde ayarlanabilir.

akon 11-11-2009 18:41

sümbüllü nasıl cam vazoda sadece suyla açtırabilirim??

Dudi 12-11-2009 07:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 531387)
Normal doğal koşullarda Lale ve sümbüller, Sonbaharda ,kışa doğru kök yapar, erken ilkbaharda sürgün (yaprak)çıkarır ve Mart-Nisan da çiçek verir. Ancak soğanlar değişik depolama ve preparasyon teknikleri ile Yılbaşı ile Mayıs arasında çiçek açacak şekilde ayarlanabilir.

Endişelenmeme luzum yok o zaman :D Teşekkür ederim.

verdoque 12-11-2009 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m_eroglu33 (Mesaj 529690)
Sayın verdoque bir yanlışlık yok. Ankara'da dışarda bırakmaya devam edin. Üzerindeki kutuyu kaldırın. 2 haftada bir 1 su bardağı kadar su verin. Soğuklar birşey yapmaz. Bir süre sonra filizlenecektir. Eğer erken açmasını isterseniz bu noktadan sonra ılık biryere alın. Benim önerim dışarda kalsınlar, baharın gelişini müjdelesinler. Kış sonuna doğru havalar ısınmaya başladığında çiçek açarlar.

Sn.m_eroğlu'nun dediği gibi kutuyu saksının üstünden kaldırıp daha gölge bir yere çekmiştim ve bugün 3 soğandan birinin sürgün çıkarmaya başladığını gördüm :)

Dudi 12-11-2009 12:11

Ben de ilk defa vazoda sadece suda açtırmayı deniyorum. İlk vazoya koyduğumda soğana da su değdi ve çürür gibi oldu. Çürüyecek gibi olan kısımları temizledim ve kök kısımlarının olduğu bölüm suya değecek şekilde yerleştirdim. Şu an gayet sağlıklı ve kökler epeyce büyüdü. Bu aşağıya koyduğum fotoğraf soğanında suya değdiği zamana ait. Şu andaki fotosunu da daha sonra ekleyeceğim. Şu anki tecrübem bu kadar :) Arttıkça yazarım...

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-vazo.jpg

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akon (Mesaj 531434)
sümbüllü nasıl cam vazoda sadece suyla açtırabilirim??

akon 12-11-2009 15:00

aa aynı bende oyle yaptım :).. o çürüyen kısımlar soğana ait değil dudi bende oyle sanıyordum ama o mor dış kabuk var ya işte onlar sudan dolayı küflenir gibi olmuşlar.. bende onları soydum daha sonra vazonun tamamını perlitle doldurdum kökleri içine daldırdım.. oyle sabitledim. bakalım ne oalcak..
ama ekstra bi yöntem varsa ogrenmek isterim

Dudi 12-11-2009 15:33

Bende isterim sayın akon :) İlk defa kör topal deniyorum :)

günebakan 12-11-2009 15:42

Ben daha önce denemiştim inanılmaz kökleniyor ama çok yavaş büyüyor:)

Dudi 12-11-2009 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 531824)
Ben daha önce denemiştim inanılmaz kökleniyor ama çok yavaş büyüyor:)

Ben suyuna biraz çiçekli bitkiler için sıvı besin koydum bakalım işe yaracakmı :)

giz3m 15-11-2009 17:12

Yeni aldığım sümbül soğanlarımın 2 tanesi ektim. Bir tanesi de su da yetiştirmek istiyorum. Bunu nasıl ve ne zaman yapmalıyım?

çiçeksever 16-11-2009 16:00

Bu zamanda yapabilirsiniz.Ben 2 sene evvel yapmıştım.Bu senede 2 tanesini koydum.1 tanede kardeleni maden suyu şişesine koydum.2 soğan yedekte bekliyor.Onları da 2 tanenin çiçek açması bitince aynı vazolara dikeceğim.Böylece daha çok çiçek göreceğim.

_kardelen_ 17-11-2009 10:59

Diktiğim soğanları hafta sonu kontrol ettim, bir iki tanesi filiz vermeye hazırlanıyor. Uçlarından yeşil yeşil kabarmış

kgursan 17-11-2009 22:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 531825)
Ben suyuna biraz çiçekli bitkiler için sıvı besin koydum bakalım işe yaracakmı :)

Sn dudi., Suyuna ilave ettiğiniz gübre kökleri yakmasın?? Takip edin kök uçları kaverengi olursa suyu tazeleyin ve gübre koymayın.
Ayrıca Çok büyük cam vazo gerekmez su bardağı kadar bir vazo yeter, Köke gidince yukarısı yavaşlar.

Dudi 17-11-2009 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 534192)
Sn dudi., Suyuna ilave ettiğiniz gübre kökleri yakmasın?? Takip edin kök uçları kaverengi olursa suyu tazeleyin ve gübre koymayın.
Ayrıca Çok büyük cam vazo gerekmez su bardağı kadar bir vazo yeter, Köke gidince yukarısı yavaşlar.

Köklerde herhangi bir kahverengileşme veya anormallik olmadı. Şu an takip ediyorum. O zaman bardağa falanmı alsam acaba? Vazom çok mu büyük? Verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim sayın kgursan.

maki01 18-11-2009 20:18

1 Eklenti(ler)
Ben de 3 renk ithal sümbüllerden aldım. Saksı diyemiyeceğim minicik kapların içinde. Bu yetiştirme kaplardan kökleri dıçarı taşıyor.
Merak ettiğim konu daha büyük bir saksıya aktarılması gerekiyor mu? Bu minicik şeylerin içinde soğanları çoğalamaz. Ne zaman yeni saksıya almam uygun olur?

Yardım lütfen ...

Eklenti 114667

akon 18-11-2009 20:41

sizin sümbüller çiçeklenmiş mi??

hocam100 18-11-2009 20:43

Bu sümbüler özel olarak soğuklatılmış erken açtırlmış soğanlardır.Bu tip soğanlar genelde seralarda üretilir.

Dudi 18-11-2009 21:14

Vazodan bu bardağa aldım ama küçükmü acaba?

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-s_mb_l.jpg

maki01 18-11-2009 21:33

Sayın hocam100,
Çiçekli iken daha büyük bir saksıya alsam, soğanları çoğalır mı?

Sayın akon,
Aldığımda tomurcukluydu zaten, hemen açtı.

hocam100 18-11-2009 21:52

Çoğalmazlar zaten bu soğanlar hibrit olabilir .Hemen çoğalmazlar .

akon 18-11-2009 21:59

hocam bu asya laleninde sattıkları hibritmi?

hocam100 18-11-2009 22:21

Bu konuda bilgim yok asya laleye sorabilirisiniz.Size umarım bu konuda bilgi verirler.Ayrıca soğanı hibrit oluşu çoğalmayacağı anlama gelmez 2 yıl 3 yıl sonra da çoğalabilir.Soğanlı türler insanı şaşırtır.10 yıl evel mantel marka sümbül lamıştım.3 ADETşimdi oldu 10 adet ve iriliği çok büyük.Hala da çoğalmaya devam ediyor.Benim anlatmak istedğim ithal sümbüller genelde çoğalmaz.Ama 2 ya da 3 yıl sonra da çoğalmaya başlayabilir.Doğallaşırlar.

kgursan 21-11-2009 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 534676)
Sayın hocam100,
Çiçekli iken daha büyük bir saksıya alsam, soğanları çoğalır mı?

Sayın akon,
Aldığımda tomurcukluydu zaten, hemen açtı.

Sn maki 01., Sümbül soğanlarında çoğaltma farklı ve enteresan bir teknikdir. Çoğaltmayı hollanda da fareler bulmuştur (anlatmıştır??!!).

Kısaca olay şu; Bir kış sezonunda fareler aç kalmış, toprakta gömülü sümbül soğanlarını kemirmiş. Yaz başında (Haziran-temmuz) soğanlar söküldüğü zaman farelerin kemirdiği soğan tablasının etrafında bir çok yavru soğan oluşmuş.

Sonuç olarak: Sümbül soğanının dip kısmı yaralanır ise (Teknikte bu işlem yaz aylarında Çapraz kesim, veya Kaşık-bıçak ile oyma) yapılır bu kesilen yerlerden oluşan yavrular 3-5 yıl büyütülür, soğan irileştirirlir ve çiçek üretiminde kullanılır.

ramço 21-11-2009 22:11

değerli site sakinleri bna sümbül'ün mitolojik geçmiş tarihi lazım yardımcı olabilcek varsa çok sevinirm NOT:çok acil

maki01 22-11-2009 22:32

1 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ediyorum sayın kgursan, benim altından kalkabileceğim bir şey değil gibi geldi. Her sezon soğan alarak bu güzel çiçek ve kokusuyla buluşmam gerekecek. İthal sümbüllerin kokusu ve çiçekleri daha yoğun sanırım. 3 sümbül salonumu kokusuyla doldurdu :) Sizin başlığı malesef 1 gün arayla kaçırdım. Bolca alıp farklı tarihlerde dikebilirdim. Seneye kaldı :)

akon 23-11-2009 09:22

süper görünüyorlar maki..

Sevgi Durul 23-11-2009 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 536364)
Çok teşekkür ediyorum sayın kgursan, benim altından kalkabileceğim bir şey değil gibi geldi. Her sezon soğan alarak bu güzel çiçek ve kokusuyla buluşmam gerekecek. İthal sümbüllerin kokusu ve çiçekleri daha yoğun sanırım. 3 sümbül salonumu kokusuyla doldurdu :) Sizin başlığı malesef 1 gün arayla kaçırdım. Bolca alıp farklı tarihlerde dikebilirdim. Seneye kaldı :)

Sevgili Maki sümbüller çok güzel. Fotoğraflar yeni mi? Kendiniz mi açtırdınız, hazır mı aldınız? Ben geçen kış elimdeki sümbül soğanlarını saksıda açtırmaya uğraşmış, pek başarılı olamamıştım. Top halinde değil de tek tük açmışlardı.
Kendiniz açtırdınızsa sırrı nedir?

maki01 23-11-2009 11:38

Sevgili SDurul,
Su dışında hiç katkım olmadı açmalarına. Tomurcukluydu aldığımda. Ben de sümbüllere bakıp bakıp düşünüyorum. 2 kaşık toprakta bu güzelliği sunuyorlar. Soğandaki tüm faydalı besinler ve enerji çiçeğe aktarılıyor. Bu kadar kısıtlı beslenme ortamında seneye bu soğanlar yeniden çiçek vermek için nasıl beslenecekler. Çiçekleri geçince ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.

Sevgi Durul 23-11-2009 12:44

Sevgili Maki çiçekleri geçtiğinde yaprakları yeşil kaldığı sürece sulamaya devam edeceksiniz ki soğanlar besin depolayacak.

kgursan 23-11-2009 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 536510)
Sevgili SDurul,
Su dışında hiç katkım olmadı açmalarına. Tomurcukluydu aldığımda. Ben de sümbüllere bakıp bakıp düşünüyorum. 2 kaşık toprakta bu güzelliği sunuyorlar. Soğandaki tüm faydalı besinler ve enerji çiçeğe aktarılıyor. Bu kadar kısıtlı beslenme ortamında seneye bu soğanlar yeniden çiçek vermek için nasıl beslenecekler. Çiçekleri geçince ne yapmam gerekiyor bilmiyorum.

Sn maki 01., Soğanları saksıdan dikkatlice çıkarıp besin olan daha geniş bir saksıya alabilirsiniz. Çiçekler geçtikten sonra yapraklı halde uzun süre (Mart-Mayıs) sulama ve besleme yaparsanız (Sdurulun dediği gibi) yeşil yapraklar soğanı besler, genişletir ve gelecek yılın çiçeğini soğanın içinde hazırlar. Sonra yapraklar solar ve soğan uygun sıcaklıkta dinlenir gelecek yıl da tekrar çiçek verir.

Kısaca çiçekten sonra toprağı ile dikkatlice çıkarıp gölge bir yere dikin soğanı. Hafif nemli tutun. O kadar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025