![]() |
Ben olsam tekrar diker soğanların gelişmesi için güselceee bakardım onlara:)
|
Bana göre toprağa dikin soğanlar besin alsın.Yeşil kısmı bitince isterseniz soğanı topraktan çıkarıp saklayın.Fakat ben toprakta bırakıyorum.Toprak geçirgen olmalı.Soğanın alt kısmına kum serin.
|
Zavallı bitkiyi oldukça derine dikip çok sulamışlar galiba, bayağı cılızlaşıp taze soğana dönmüş:(
Dediğiniz gibi gübre ilavesiyle toprağa geçirdim. Bakalım kışa ne yapacak. |
Sn. Nevsune, geçen yıl bahçemiz sürülürken traktörcü farketmemiş soğanların olduğu yeride sürmüştü.
Fotoğraftaki gibi olan bitkileri tekrar topraga gömdük (10 cm kadar) Bu sene tamamı çiçek açtı. |
Sümbüllerin olduğu uzun saksılar için yer kalmayınca yaprakları tam sararmadan sökmek zorunda kaldım, daha iyi sonuç için daha beklemem gerektiğini okudum; ama erken söktüğüm için önümüzdeki yıl açma ihtimalleri yok mu? Açmazlarsa önümüzdeki yıl için umudu kesip kurutmayı bırakacağım :( Eğer açar ama zayıf olurlar diyorsanız o zaman kurutmaya ve güvercinleri uzak tutmaya devam :o
|
Alıntı:
Siz gelecek yıl çiçekleri zayıf olurmu diye soruyorsunuz ama soğanınız zaten dikim zamanı gelmeden çürüme riski taşıyor,bence toprağa gömün yapraklar kuruyuncaya kadar beklemeniz gerekmektedir. |
Teşekkürler :(
|
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=25780&c=608
Buradaki resimler bahçemde bulunan pembe katmerli sümbüllere ait.3 sene önce 6 tane idi.Geçen sene yavrularını ayırdım.Bu sene onlarda çiçek açtı.İlk çiçeklerini 1 Nisanda açmışlardı.Hala çiçekli vaziyetteler. Resimler 3 Nisandan.İş için Ankaradaydım.Anca verebildim. |
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=25776&c=608
Buradaki ayrı bir cins.Fazla çiçek açmıyor.Bu da 4 senelik var.2 senedir.4-5 çiçek veriyor. |
Arkadaşlar sümbüllerim çiçek açma aşamasına gelince birden soldu, çiçekleri çürümeye başladı bende merak ettim soğanı topraktan çıkardım Sümbül soğanının hiç yeni (hiç kökü) yok.Aynı zamanda ters lale soğanımda böyle olmu.Sümbül soğanlarımı ve ters lale soğanımı nasıl kurtarırım.Acaba çok sulamadan mı oldu.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.
|
Sayın Gazisalih;
Bitkilerinizin birer resmini eklerseniz, daha kolay fikir yürütüp size yardımcı olabiliriz. Böyle birkaç cümlelik tarifle olacak iş değil. |
Sümbüllerim açtı. Çiçekleri geçti ve yaprakları hala çok canlı. Yaprakları kuruyunca soğanları topraktan çıkarmam gerekiyor mu? Yavruladılarsa onları ayırmalımıyım? Yani kısacası ne yapmalıyım?
|
Sümbül tohumu
1 Eklenti(ler)
Benim sümbülüm tohum keseciği oluşturmuş.Bir sürü sümbülüm var.Bir tanesinde var.
|
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar ben sümbüllerimi bugün dayanamayıp topraktan çıkarttım çünkü hiç yaprağı kalmamıştı hepsi kaybolmuştu çıkarttığımda aynı resimdeki gibilerdi şimdi ne yapmam ?lazım yanlış bi şey yapmışmıyım.(daha önce saksıdaydı zaten sümbülleri solunca kesip bahçeye almıştım.):(
|
Alıntı:
|
Alıntı:
1. Kaç yıldır aynı yerde soğanlar? 2-3 yıl aynı yerde kalabilir. 2. Bulunduğu yerde su duruyor mu? Su durmuyorsa yerinde kalabilir. |
Sümbüllerimiz yavaş yavaş kurumaya başlıyor.Kuruyunca kazıp temzileyip serin yere kaldırmayı unutmayın arkadaşlar.
|
bende sümbüllerimden hiç hoşnut deyilim.katmerli olmalarına rağmen cansız çiçek açıyorlar yerinimi beyenmediler acaba diye düşünüyorum çimlerin aralarındada kendileri.öneriniz nedir teşekkürler.
|
sümbül soğanları kurudu ( normal soğana benziyorlar artık) , "Kuruyunca kazıp temzileyip....." nekadar temizlemek lazım? kabuğunu tamamen soymak gerekmiyor galiba ? şimdi hemen kuma koyabilirmiyim ? nezaman "dondurmak" lazım ?
bilgi sahibi var ise - cevap için minettar olurum |
2 Eklenti(ler)
Sayın hocam100, sümbül soğanlarım bu yaz boyunca bir sürü yavru vermiş yanlarından. Kimisinde ana gövde hiç kalmayacak gibi görünüyor, çünkü katmanların arasında yeni yavrular çıkmaya devam ediyor. Fotoğrafını ekliyorum, sizce ne yapmalıyım, şimdi toprağa dikeyim mi,yavruları ayırarak mı dikeyim, karanlık ve serin bir yere mi koyayım?
|
Ayırıp ekin ama ayırıken dikkat edin .
|
Teşekkür ederim ama karanlık ve serin yerde mi bekleteyim bir süre?
|
Alıntı:
hemen toprağa ekebilirsiniz ve kök yapma zamanıdır Ekim ayı. Yani toprak kastamonuda 9 oC cıvarında olur. |
Ama ben bugün onları ayırdım ve diktim! Gerçekten geçen yıl kendiliğinden analarından ayrılmış olan, sümbül soğanını çıkarırken bunlar nerden geldi diye şaşırdığım soğancıklarım vardı. Şimdi bu diktiğim yavrular nolur? İnşallah ölmezler, karanlık ve serin yerdeler.
|
Alıntı:
|
Geçenlerde Bauhaus'tan yeşillenmiş sümbül soğanı almıştım. Evde dikili soğanlarım olmasına rağmen dayanamadım hazıra konayım istedim :D
Bugün bir de ne göreyim, ucundan pembe pembe merhaba demiş bana.. Hayatımda ilk kez sümbül kokusunu çiçeğinden aldım, çok çok mutlu oldum! Darısı benim diktiklerimin başına! |
Merhabalar,
Koçtaş'tan sümbül soğanları almıştım, iri ve sağlıklıydılar. Saksının dibine çakıl koydum, üst tarafları hafif dışarıda kalacak şekilde perlit-hayvan gübresi-torf karışımına diktim. O zamanlar en serin yer olan balkonda üstüne bir kutu kapattım karanlıkta kalması için. Dikeli 1 aydan fazla oldu hala bir hareket yok. Fazla su vermiyorum arada aklıma geldikçe suluyorum. Havalar yeni soğumaya başladı, filizlenmesi o yüzden mi gecikti yoksa bir yerde hata mı yapıyorum? |
Sayın verdoque bir yanlışlık yok. Ankara'da dışarda bırakmaya devam edin. Üzerindeki kutuyu kaldırın. 2 haftada bir 1 su bardağı kadar su verin. Soğuklar birşey yapmaz. Bir süre sonra filizlenecektir. Eğer erken açmasını isterseniz bu noktadan sonra ılık biryere alın. Benim önerim dışarda kalsınlar, baharın gelişini müjdelesinler. Kış sonuna doğru havalar ısınmaya başladığında çiçek açarlar.
|
Cevabınız için teşekkürler Sn. m_eroğlu. Yalnız kutuyu kaldırmamı söylemişsiniz, filizlenene kadar karanlıkta durmaları gerekmiyor mu?
|
Sümbüller nergis ve frezyaya göre daha geç filizlenip çıkıyor. Doğrumudur?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025