agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni2852Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2009, 21:23   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Nazlı Lilium Stargazer'im sonunda açabildi. Bu liliumlar kadar bit saldırısına uğrayan az bitki vardır sanırım. Neyse sonunda bugünü görebildim. Taa çocukluğumdan beri bir zambak koklamamıştım, kokusu için bile her eziyete değermiş.
Sevgili nevsune, Bitler genelde ilkbaharda tomurcuk döneminde daha çok faaldir, bir de yağmurlardan sonra bit kontrolu yapmalısın.
Beyazın kokusu daha da güzeldir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 17:14   #2
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Sn Lilium, benim mis zambaklarından bir tanesi acele edip kafasını topraktan çıkartmaya başladı. Sulamıyorum ama çok seyrek olarak toprağın üzerinden su püskürtüyorum.

Diğerlerinden daha ses çıkmadı. Ne yapayım şimdi, sulamaya başlayayım mı yoksa hala supüskürtmeye mi devam edeyim?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 02:55   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Sn Lilium, benim mis zambaklarından bir tanesi acele edip kafasını topraktan çıkartmaya başladı. Sulamıyorum ama çok seyrek olarak toprağın üzerinden su püskürtüyorum.

Diğerlerinden daha ses çıkmadı. Ne yapayım şimdi, sulamaya başlayayım mı yoksa hala supüskürtmeye mi devam edeyim?
Cevaba geç kaldığım için özür dilerim, hayır sulamayın, aynen su püskürtmeye devam edin. Bende de gölgede kalanlardan birkacı kendilerini gösterdiler, sanırım sizlerinki de gölgedeler, havaların serinlemesi ile diğerleri de bitişmeye başlarlar. soğanlarınız bahçede ise sulamayada gerek kalmıyacak havalar yakında yağışlara geçer, saksıda ise bitiştikten sonra az az sulama ya başlayabilirsin.

Eski 29-08-2009, 04:37   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-05-2009
Galeri: 40
aşağıda gördüğünüz lilyum soğanı 10 seneye yakındır bahçede ekili. 10 senedir her sene çiçek verir. 7 tane lilyum soğanını ekmiştik zamanında bir tanesini de yeğenim yanlış anlaşılma nedeniyle ters köşeye dikmiş. Bende buguün çıkartıp diğerlerinin yanına dikeyim dedim. Çok zorlandım. İnanılmaz kök yapmış. Etrafındaki sarımsağa benzer minik soğanlar bir anda dağıldı elimde kaldı 40 a yakın sayısı. Fotoğraftaki resimde soğanın dağılmış halinden sonra çekildi. Ufak boy kavun kadar. iki elimle anca taşıdım yerine.

hemen diğerlerinin yanına diktim. Üzerini kapattım. Diğer lilyumlar şu anda yemyeşil filiz vermekte. sanki yeniden açacakmış gibiler. Yarın resimleri koyabileceğim. Dağılan minik soğanlarıda dikey olarak toprağa gömdüm.

Name:  lilyum s..jpg
Views: 4170
Size:  44.4 KB

Name:  lilyums.1.jpg
Views: 2108
Size:  66.6 KB

abk beğendi.
yesim ozgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 20:07   #5
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Cevaba geç kaldığım için özür dilerim, hayır sulamayın, aynen su püskürtmeye devam edin. Bende de gölgede kalanlardan birkacı kendilerini gösterdiler, sanırım sizlerinki de gölgedeler, havaların serinlemesi ile diğerleri de bitişmeye başlarlar. soğanlarınız bahçede ise sulamayada gerek kalmıyacak havalar yakında yağışlara geçer, saksıda ise bitiştikten sonra az az sulama ya başlayabilirsin.
Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? Eğer kök varsa ve gelişiyorsa sulamanın sakıncası olmaması gerekmez mi? ama eğer kök oluşmadan toprak üstüne sürgün çıkıyorsa o zaman sulama yapılmayabilir.

Siz devamlı yetiştiriyorsunuz, ben okuyorum ama pratik yetiştiriciliğim sizin kadar iyi değil. hele L.candidum hiç yapmadım desem yalan olmaz. Bu nedenle merak ettiğim için sordum. Saygılarımla.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2009, 00:40   #6
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi?

Sayın kgursan, önce kök sonra sürgün, bu liliumlarda daha da belirgin zira bazı zamanlarda geç ekim gibi durumlarda liliumlar kasalarda yeni köklerini yapıyorlar, daha sonra sürgün verip yaprak açıyorlar, Durduğu yerde de yani ekilmeden bir kasanın içinde de yaprak açabilirler ama önce kökler görülür.

Eğer kök varsa ve gelişiyorsa sulamanın sakıncası olmaması gerekmez mi?

Doğru fakat liliumlar havalar serinlemeden hızlı bir gelişim göstermezler, bu nedenle çok sulama taraftarı değilim, yapraklar çıkıncaya kadar çok az az nemlendirmek sulamak yeterli, Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra su ihtiyacına göre sulama yapabiliriz. Yapraklar yüzeye çıkmadan fazla sulama soğanı çürütebiliyor.

ama eğer kök oluşmadan toprak üstüne sürgün çıkıyorsa o zaman sulama yapılmayabilir.

Sürgün çıkıyorsa, kök hele lilium da mutlaka vardır. Kök olmadan asla yaprak olmaz.
Yaprak çıkmışsa havalar da kurak gidiyorsa sulama yapılabilir.

Bilgi veren arkadaşlar Daha dikkatli doğru bilgi verirlerse diğer arkadaşlarıda yanıltmamış olurlar.

Dumlupınar beğendi.

Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 10:54
Eski 10-09-2009, 16:35   #7
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Erken ve gölge yere ektiğim soğanlar yapraklandılar,
Name:  ghjk.jpg
Views: 1981
Size:  65.5 KB

Daha fazla güneş alan yerdekiler de ise binlerce olmasına rahmen bir ik tane gördüm.

Niteratürler de geçen "serin ve gölgelik yerlere ekilir" doğru.
Ama eylül ekim aylarında ekilir, denmesine iki yıldır denediğim sonuçlara göre yanlış, eylül ekim aylarına kadar ekilebilir. Doğru.
İllaki bu ayları beklememek gerekiyor, erken ekmenin zararı yok faydası var, geç ekmenin ise zararı var, daha az yaprak daha az gelişim demek, daha çok yapraklanma daha iri bir soğan ve daha iyi bir çiçeklenme demek.

Düzenleyen Lilium : 22-10-2009 saat 22:51
Eski 23-09-2009, 16:59   #8
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? QUOTE]

Sayın kgursan, bu fotoğrafı sizler için çektim, (daha önçe bir yerde belirtmiştim bir arkadaşım ekim için geç kaldığını) Söküm yapıldıktan sonra kökleri kesilen ve kasalarda bekletilen soğanın havaların serinlemesi ile birlikte geliştirmiş olduğu yeni kökleri ve sürgünü.

Name:  Kopyası gdfdghjhj.jpg
Views: 4498
Size:  60.7 KB

Düzenleyen Lilium : 24-09-2009 saat 00:01 Neden: fotoğraf düzenleme
Eski 23-09-2009, 17:23   #9
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1253654082
Sevgili nevsune, sayın kgursan cevaplayacaktır ama,ben dayanamadım, üstteki fotoğraftan anladığım kadarı ile, kök gelişimi iyi değil daha iyi olması gerekirdi kök gelişimini iyi yapamamış ya da kökleri çürümüş gibi geldi bana, toprakta olan kurtlarda kökleri yiyebilir.

Eski 05-09-2009, 20:20   #10
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Aynı durum ben de oldu kök gelişimi olmadan yaprak çıkarabiliyor.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2009, 23:53   #11
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Aynı durum ben de oldu kök gelişimi olmadan yaprak çıkarabiliyor.
Bu durumda ilk sulamaya dikkat etmek havalar serinlemeden suya yüklenmemek gerekiyor. Çünkü Liliumlar toprak sıcaklığı ve hava sıcaklıkları azalmadan yüksek sıcaklıklarda zor gelişiyorlar.

Düzenleyen kgursan : 06-09-2009 saat 20:48 Neden: Bilgi düzeltme
Eski 10-09-2009, 20:43   #12
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sn. Lilium ; Lilium candidum için dikim derinliği soğanın birbuçuk katıdır diyorsunuz, dikim derinliği ; soğanın kök verdiği en alttaki bölümden toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Yoksa; soğanın filizlenme yaptığı tepe noktasından toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Sizlere böyle bir soru ancak benim gibi bir acemiden gelir, teşekkürler

Düzenleyen acemifüsun : 10-09-2009 saat 20:47 Neden: hata
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 00:00   #13
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Tepe noktasından bir bir buçuk katı, soğan uzunluğu beş santim kabul edersek, üzerine beş santim ile yedibuçuk santim arasında toprakla örtmek gerekiyor.
Üç santimse, üç ile dörtbuçuk santim arası toprakla örtmek gerekiyor.

Dumlupınar beğendi.
Eski 21-09-2009, 18:26   #14
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Bu da saptan ürettiğim soğancık yavruları.

Name:  Görüntü054.jpg
Views: 2040
Size:  76.3 KB

abk ve Dumlupınar beğendi.

Düzenleyen Lilium : 22-10-2009 saat 02:55
Eski 11-09-2009, 00:17   #15
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Teşekkür ederim.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 16:54   #16
Ağaç Dostu

tamaşa's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2009
Galeri: 8
Wink

sapta oluşan soğanları ne zman almalıyım

Eklenen Resimler

tamaşa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 17:00   #17
Ağaç Dostu

tamaşa's Avatar

beyaz lilium

Eklenen Resimler

Eski 15-09-2009, 19:26   #18
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Önce bitkinin suyunu kesiniz, Yaprakları sararmaya kurumaya döndüğü dönemde alabilirsiniz.

Eski 16-09-2009, 08:32   #19
Ağaç Dostu

tamaşa's Avatar

Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Önce bitkinin suyunu kesiniz, Yaprakları sararmaya kurumaya döndüğü dönemde alabilirsiniz.
Sn Lilium,teşekkür ederim.

Eski 22-09-2009, 16:12   #20
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Sevgili Lilium manzara müthiş gerçekten. Hani ellerinize binlerce sağlık, nasıl beceriyorsunuz bunu

Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?

Eklenen Resimler

Eski 22-09-2009, 16:48   #21
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Sevgili Lilium manzara müthiş gerçekten. Hani ellerinize binlerce sağlık, nasıl beceriyorsunuz bunu
Herkesin becerebileceği bir şey, sadece ilgi alaka iyi takip biraz da tecrübe

Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz.
Çiçek açmaması soğanın iriliği ile ilgilidir, yaprağını dökenin çiçek sapı kırılmış gibi geldi bana, soğanlar aynı saksıda üç yıldan sonra çiçek sapları kuruduktan sonra toprağını değiştirebilirsiniz, sıklıkla ilgisi yok. Bakınız benimkiler burada daha da sık Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı?
Çiçeğini döktükten sonra suyunu kesiniz, çiçek sapını alınız, tekrar yaprak çıkartıncaya kadar az az nemlendiriniz, yaprak çıkarttıktan sonra normal sulamaya gecebilirsiniz. İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?
İkisi için o saksı normal, aynı saksılarda olabilir.

Eski 22-09-2009, 20:17   #22
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz?
Sn nevsune hanım., Sn lilium cevaplamış, ben de birkaç şey ilave edeyim. Burada 2 soru var: 1. Neden çiçek açmadı, 2. Yapraklarını neden döktü?

Çiçek açmaması soğan iriliği ile ilgili olabilir. Bunları resimden tam anlayamadım ama ORİENTAL melezlerden veya ASİATİC melezlerden liliumlardır. (Yaprağı OVAL ise oriental, dar-uzun ise asiatic) Oriental melezler çiçek açmak için iri soğanlar ister. (Çevresi 16-24cm arası, daha küçükler çiçek vermez veya tek kandil çiçek verir) fakat asiaticler 12/14 cm olanlar da çiçek açar. Ayrıca çiçek açmaları için bol ışık da isterler. Diğer taraftan Aşırı sıcaklık-az ışıkla birleşirse çiçek tomurcuğunu köreltir.

Yaprak dökmesi ise: Yapraklara mantar hastalığı gelmiş olabilir, Yeterli suyu alamamış olabilir. Saptan çıkan boğaz kökleri gelişmemiş ise yeterli suyu alamaz veya köklerde arıza varsa (Çürüme vb.) yeterli suyu alamaz ve yapraklarını atar. Suyu da az gelmiş olabilir.

Bu lilium türleri Lilium candidumdan(Mis zambağı) farklıdır.

Kolay gelsin.

Eski 22-09-2009, 21:58   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Sayın Lilium; Sizin Lilium' lar bizim kumzambakları' na mühtiş benziyorlar.Aralarındaki tek fark kumzambakları' nın kokusu biraz az ve ağır.

Düzenleyen kalambaklı : 22-09-2009 saat 21:59 Neden: Hece hatası
kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 23:34   #24
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Dayanamayıp soğanların durumuna bir baktım (yine azar işiteceğim ya, dayanamadım işte) Hiç zaman geçirmeden hemen yerlerine geri koydum.

Sn kgursan, bunlar oriantal stargazer liliumlar. Nerdeee sizin yazdığınız 16-24 cm, fotoğrafta gördüğünüz üzere büyük soğanın çapı ancak 4 cm kadar, küçük ondan 1 cm kadar eksik. Yalnız ben aldığımda sanki bu soğanlar daha geniş gibiydi, yanlış hatırlamıyorsam. Böyle küçülmeleri mümkün olabilir mi ki? Name:  S6305379.JPG
Views: 2315
Size:  51.8 KB

Her iki soğan da 3'er tomurcuk verdi. Büyük olan ilk tomurcuğunu gayet güzel bir şekilde açtıktan sonra diğer iki tomurcuğu kurudu. Küçük soğan ise tomurcuklarını büyütemeden patlattı ve sonra da kurudular. Bir neden soğanların fazla büyük olmayışı olabilir (iyi haberse soğanlar sağlıklı görünüyor, herhangi bir çürüme, yumuşama veya mantar belirtisi yok).

Sabah güneşi alan balkonda duruyor. Işık durumunda herhangi bir sıkıntı yok gibiydi. Güneşi de sabah saat 10.00-10.30'a kadar aldığı için sıcaklardan çok etkilenmiş olacaklarını sanmıyorum.

Ben nerede yanlış yapmış olabilirim: Sanırım bunlara candidum muamelesi yapıp sulamayı az tuttum. Şimdi nette biraz araştırma yapınca bu cins için toprağın devamlı nemli kalması ve köklerin korunması için de malçlama yapılması gerektiğini okudum. Ben tam tersini yapmışım.

Şimdi sormak istediğim, ben bu soğanlara bir müdahalede bulunacak mıyım:

1- Kışı toprakda mı geçirecekler yoksa çıkartıp bahara kadar saklayacak mıyım? Saksıda kalacaklarsa (ki benim tercihim bu yönde) saksıyı korunaklı bir yere mi alayım yoksa Ankara'nın soğuğuna dayanabilir mi?

2- Saplarını kesecek miyim, kendisi mi kuruyacak?

3- Sulama işini bundan böyle nasıl yapacağım?

Çok teşekkür ederim.

Eski 27-09-2009, 20:14   #25
Ağaç Dostu

Orkun Kırcı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Teşekkür ederim abi. Haklısın artık akşamlar epeyce serinledi burada da. Senin çiçeklerinde maşallahı var valla. Kolaylıklar diliyorum.

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2009, 05:58   #26
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2009, 00:18   #27
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K Mesajı Göster
Ne kadar büyümüşler. Benim ektiğim soğanlar uç verdi ama ancak üç dört santimetre kadar uzadılar. Erkenmi büyümeye başladılar diyordum.
Burayı bayağı ihmal etmişim.
Sevgili sevim.k, Erken değil şu günler ilk dönemlerinin gelişme dönemleridir,bu dönemde alacağı besinler soğan ve çiçek gelişiminde etkili olacaktır, suyunu ve besinini iyi ayarlayabilirsen onlarda sizi yazın mahcup etmiyeceklerdir, olanca güzelliklerini size sunacaklardır.

Eski 02-02-2010, 13:29   #28
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Nail bey,

Daha önce size yazdığım gibi Bauhaus dan aldığım Lilium lar aldığımın 3 gün sonrasında açmaya ve evimizi kokusu ile doldurmaya başladı. Ancak bu günlerde alt yapraklarını dökmeye, çiçekleri ise renk değişimine, solmaya ve kahverengileşmeye başladı. Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.
Hangi tür olduğunu bilmiyorum, muhtemelen serada yetişen bir çiçektir, olan değişimlerin bir çok nedeni olabilir, sera ortamını sağlayamamış olabilirsiniz, suyunu fazla kaçırmış olabilirsiniz, dondurmuş olabilirsiniz,
1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım?
Evet kısa bir süre, ortam değişikliği olabilir.
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
Şu durumda aktararma yanlış olur, hangi tür olduğunu öğrenin ona göre hareketedin.
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek?
Amarylls soğanı koktuğu için Kötebeği kaçırdığı söyleniyor, denemekte fayda var.

Şimdiden teşekkürler.
Sayın kgursan da söyleyecekleri vardır.

Eski 02-02-2010, 16:34   #29
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 Mesajı Göster
Bu konuda sizden ve kgursan dan bazı sorularımı cevaplandırmanızı rica edeceğim.

1- Yaklaşık 10 günlük açılma süreci kısa değilmi? Bir yanlışlıkmı yaptım? Hava karanlık, az ışık ve kısa günler nedeniyle yapraklar sararmış olabilir, veya çok sulandıysa kökler çürümüş ise yapraklar sararır
2- Ocak ayının sonunda açma ve Şubat ayı başında solma erken değilmi?
3- Bu aşamadan sonra nasıl davranmalıyım? Yazdıklarınızı dikkatlice okudum ama yukarıdaki soruların zamanlamaları konusunda yazılanların dışında hareket etmem gerekir gibi bir durum ortaya çıktı ve şaşırdım. Bundan sonra yapmanız gereken çiçekleri geçince, toprağını dağıtmadan bahçede iyi hazırlanmış (Kabartılmış, gübrelenmiş toprak ) , su durmayan bol güneş alan bir yere saksının toprağını dağıtmadan dikebilirsiniz. Belki Ağustos gibi tekrar çiçek verir veya yeniden sürgün verip soğanı büyütebilir çiçeğini seneye görürsünüz.
4- Bahçeme aktarmak istiyorum. Böyle erken uyanan bir çiçek için dış ortam zararlı olabilirmi?
5- Ve en son olarak bahçemde bir sevimli köstebek misafirim var. Ona zarar vermeden soğanlılarımı nasıl koruyabilirim? Zarar vermeden uzaklaştırmak için bazı önlemleri uyguluyorum ama bakalım bu ilkbahar kim galip gelecek? Siz ona zarar veremezsiniz Frezya, gladiol soğanlarını seviyor ama Liliumu sever mi bilmiyorum. Bu durumda Lilium soğanlarını TEL SEPET içine dikip, tel sepeti bahçeye gömün.

Şimdiden teşekkürler.
Sanırım size yardımcı olabildik. Kolay gelsin.

Eski 02-02-2010, 23:58   #30
Ağaçsever

akrepkızı's Avatar

Giriş Tarihi: 18-12-2009
Sevgili Lilium

Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim.

Dumlupınar beğendi.
akrepkızı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025