![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beyazın kokusu daha da güzeldir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sn Lilium, benim mis zambaklarından bir tanesi acele edip kafasını topraktan çıkartmaya başladı. Sulamıyorum ama çok seyrek olarak toprağın üzerinden su püskürtüyorum. Diğerlerinden daha ses çıkmadı. Ne yapayım şimdi, sulamaya başlayayım mı yoksa hala supüskürtmeye mi devam edeyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
aşağıda gördüğünüz lilyum soğanı 10 seneye yakındır bahçede ekili. 10 senedir her sene çiçek verir. 7 tane lilyum soğanını ekmiştik zamanında bir tanesini de yeğenim yanlış anlaşılma nedeniyle ters köşeye dikmiş. Bende buguün çıkartıp diğerlerinin yanına dikeyim dedim. Çok zorlandım. İnanılmaz kök yapmış. Etrafındaki sarımsağa benzer minik soğanlar bir anda dağıldı elimde kaldı 40 a yakın sayısı. Fotoğraftaki resimde soğanın dağılmış halinden sonra çekildi. Ufak boy kavun kadar. iki elimle anca taşıdım yerine. hemen diğerlerinin yanına diktim. Üzerini kapattım. Diğer lilyumlar şu anda yemyeşil filiz vermekte. sanki yeniden açacakmış gibiler. Yarın resimleri koyabileceğim. Dağılan minik soğanlarıda dikey olarak toprağa gömdüm. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Siz devamlı yetiştiriyorsunuz, ben okuyorum ama pratik yetiştiriciliğim sizin kadar iyi değil. hele L.candidum hiç yapmadım desem yalan olmaz. Bu nedenle merak ettiğim için sordum. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? Sayın kgursan, önce kök sonra sürgün, bu liliumlarda daha da belirgin zira bazı zamanlarda geç ekim gibi durumlarda liliumlar kasalarda yeni köklerini yapıyorlar, daha sonra sürgün verip yaprak açıyorlar, Durduğu yerde de yani ekilmeden bir kasanın içinde de yaprak açabilirler ama önce kökler görülür. Eğer kök varsa ve gelişiyorsa sulamanın sakıncası olmaması gerekmez mi? Doğru fakat liliumlar havalar serinlemeden hızlı bir gelişim göstermezler, bu nedenle çok sulama taraftarı değilim, yapraklar çıkıncaya kadar çok az az nemlendirmek sulamak yeterli, Yapraklar yüzeye çıktıktan sonra su ihtiyacına göre sulama yapabiliriz. Yapraklar yüzeye çıkmadan fazla sulama soğanı çürütebiliyor. ama eğer kök oluşmadan toprak üstüne sürgün çıkıyorsa o zaman sulama yapılmayabilir. Sürgün çıkıyorsa, kök hele lilium da mutlaka vardır. Kök olmadan asla yaprak olmaz. Yaprak çıkmışsa havalar da kurak gidiyorsa sulama yapılabilir. Bilgi veren arkadaşlar Daha dikkatli doğru bilgi verirlerse diğer arkadaşlarıda yanıltmamış olurlar. Düzenleyen Lilium : 07-09-2009 saat 10:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Erken ve gölge yere ektiğim soğanlar yapraklandılar, ![]() Daha fazla güneş alan yerdekiler de ise binlerce olmasına rahmen bir ik tane gördüm. Niteratürler de geçen "serin ve gölgelik yerlere ekilir" doğru. Ama eylül ekim aylarında ekilir, denmesine iki yıldır denediğim sonuçlara göre yanlış, eylül ekim aylarına kadar ekilebilir. Doğru. İllaki bu ayları beklememek gerekiyor, erken ekmenin zararı yok faydası var, geç ekmenin ise zararı var, daha az yaprak daha az gelişim demek, daha çok yapraklanma daha iri bir soğan ve daha iyi bir çiçeklenme demek. Düzenleyen Lilium : 22-10-2009 saat 22:51 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=kgursan;492463]Sevgili lilium., merak ettiğim için soruyorum. Lilium da kökler gelişmeden sürgünler uzayabilir mi? QUOTE] Sayın kgursan, bu fotoğrafı sizler için çektim, (daha önçe bir yerde belirtmiştim bir arkadaşım ekim için geç kaldığını) Söküm yapıldıktan sonra kökleri kesilen ve kasalarda bekletilen soğanın havaların serinlemesi ile birlikte geliştirmiş olduğu yeni kökleri ve sürgünü. ![]() Düzenleyen Lilium : 24-09-2009 saat 00:01 Neden: fotoğraf düzenleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/attachm...6&d=1253654082 Sevgili nevsune, sayın kgursan cevaplayacaktır ama,ben dayanamadım, ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
Aynı durum ben de oldu kök gelişimi olmadan yaprak çıkarabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu.
|
Bu durumda ilk sulamaya dikkat etmek havalar serinlemeden suya yüklenmemek gerekiyor. Çünkü Liliumlar toprak sıcaklığı ve hava sıcaklıkları azalmadan yüksek sıcaklıklarda zor gelişiyorlar. Düzenleyen kgursan : 06-09-2009 saat 20:48 Neden: Bilgi düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Lilium ; Lilium candidum için dikim derinliği soğanın birbuçuk katıdır diyorsunuz, dikim derinliği ; soğanın kök verdiği en alttaki bölümden toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Yoksa; soğanın filizlenme yaptığı tepe noktasından toprak yüzeyine kadar olan uzunluk mu? Sizlere böyle bir soru ancak benim gibi bir acemiden gelir, teşekkürler ![]() Düzenleyen acemifüsun : 10-09-2009 saat 20:47 Neden: hata |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Tepe noktasından bir bir buçuk katı, soğan uzunluğu beş santim kabul edersek, üzerine beş santim ile yedibuçuk santim arasında toprakla örtmek gerekiyor. Üç santimse, üç ile dörtbuçuk santim arası toprakla örtmek gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lilium manzara müthiş gerçekten. Hani ellerinize binlerce sağlık, nasıl beceriyorsunuz bunu ![]() Benim alttaki fotoğraftaki pembe lilumlarım şimdi bu halde. Biri lütfen bir tane açtı, diğeri açamadan yapraklarını döktü. Şimdi ben bunları ne yapayım, bana bir akıl verseniz. Az az sulamaya devam mı edeyim yoksa soğanları çıkartayım mı? İkisini ayrı saksılara ayırsam daha mı iyi gelişirler, ne diyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Çiçek açmaması soğan iriliği ile ilgili olabilir. Bunları resimden tam anlayamadım ama ORİENTAL melezlerden veya ASİATİC melezlerden liliumlardır. (Yaprağı OVAL ise oriental, dar-uzun ise asiatic) Oriental melezler çiçek açmak için iri soğanlar ister. (Çevresi 16-24cm arası, daha küçükler çiçek vermez veya tek kandil çiçek verir) fakat asiaticler 12/14 cm olanlar da çiçek açar. Ayrıca çiçek açmaları için bol ışık da isterler. Diğer taraftan Aşırı sıcaklık-az ışıkla birleşirse çiçek tomurcuğunu köreltir. Yaprak dökmesi ise: Yapraklara mantar hastalığı gelmiş olabilir, Yeterli suyu alamamış olabilir. Saptan çıkan boğaz kökleri gelişmemiş ise yeterli suyu alamaz veya köklerde arıza varsa (Çürüme vb.) yeterli suyu alamaz ve yapraklarını atar. Suyu da az gelmiş olabilir. Bu lilium türleri Lilium candidumdan(Mis zambağı) farklıdır. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Lilium; Sizin Lilium' lar bizim kumzambakları' na mühtiş benziyorlar.Aralarındaki tek fark kumzambakları' nın kokusu biraz az ve ağır. Düzenleyen kalambaklı : 22-09-2009 saat 21:59 Neden: Hece hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Dayanamayıp soğanların durumuna bir baktım (yine azar işiteceğim ya, dayanamadım işte ![]() Sn kgursan, bunlar oriantal stargazer liliumlar. Nerdeee sizin yazdığınız 16-24 cm, fotoğrafta gördüğünüz üzere büyük soğanın çapı ancak 4 cm kadar, küçük ondan 1 cm kadar eksik. Yalnız ben aldığımda sanki bu soğanlar daha geniş gibiydi, yanlış hatırlamıyorsam. Böyle küçülmeleri mümkün olabilir mi ki? ![]() Her iki soğan da 3'er tomurcuk verdi. Büyük olan ilk tomurcuğunu gayet güzel bir şekilde açtıktan sonra diğer iki tomurcuğu kurudu. Küçük soğan ise tomurcuklarını büyütemeden patlattı ve sonra da kurudular. Bir neden soğanların fazla büyük olmayışı olabilir (iyi haberse soğanlar sağlıklı görünüyor, herhangi bir çürüme, yumuşama veya mantar belirtisi yok). Sabah güneşi alan balkonda duruyor. Işık durumunda herhangi bir sıkıntı yok gibiydi. Güneşi de sabah saat 10.00-10.30'a kadar aldığı için sıcaklardan çok etkilenmiş olacaklarını sanmıyorum. Ben nerede yanlış yapmış olabilirim: Sanırım bunlara candidum muamelesi yapıp sulamayı az tuttum. Şimdi nette biraz araştırma yapınca bu cins için toprağın devamlı nemli kalması ve köklerin korunması için de malçlama yapılması gerektiğini okudum. Ben tam tersini yapmışım. Şimdi sormak istediğim, ben bu soğanlara bir müdahalede bulunacak mıyım: 1- Kışı toprakda mı geçirecekler yoksa çıkartıp bahara kadar saklayacak mıyım? Saksıda kalacaklarsa (ki benim tercihim bu yönde ![]() 2- Saplarını kesecek miyim, kendisi mi kuruyacak? 3- Sulama işini bundan böyle nasıl yapacağım? Çok teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevgili sevim.k, Erken değil şu günler ilk dönemlerinin gelişme dönemleridir,bu dönemde alacağı besinler soğan ve çiçek gelişiminde etkili olacaktır, suyunu ve besinini iyi ayarlayabilirsen onlarda sizi yazın mahcup etmiyeceklerdir, olanca güzelliklerini size sunacaklardır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2009
|
Sevgili Lilium Pulları sogan yapması için topraktamı bekletmek lazım ? Yoksa birgazete üzerinde serin bir yerdemi bekletelim ? Sapı da neyin üzerine yatırıcaz ? Pulun üzerinede bez örtüp bezin üzerindenmi yoksa bezi kaldırıpmı fısfıslıcaz? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|