agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni16272Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-05-2016, 13:22   #1
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Arkadaşlar alışveriş işleri için sadece forumun ilgili bölümünü kullanıyoruz, bir kez daha hatırlatayım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2016, 14:28   #2
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Giriş Tarihi: 16-08-2014
Benim frezyalarım da bu ilkbahar çok güzel açtılar.Ancak siteye fotoğraf yüklemeyi başaramadığım için fotoğraflarını sizlerle paylaşamadım.

Sn.eceyıldız,benim frezyalarımın neredeyse tamamının yaprakları kurudu.Soğanları sökmek için Ağustos ayını da beklemenize gerek yok.Yaprakları kurumadan da sökmemek gerekir.Sökülürse de gölgede kuruyabilirler.

Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2016, 18:11   #3
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Sayın Dumlupınar, Sayın Kgürsan açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu bu sene böyle oldu artık seneye dediğiniz gibi yapacağım. Frezyaları hemen sökmek istememin nedeni aslında onlardan tohum almamdır geçen yıl ektiğim tohumların çoğu bu sene geçte olsa açarak beni mutlu ettiler...
Peki Sayın Gürsan bu yöntem nergizler için geçerli mi acaba... Şimdilik sandıktalar gerçi ama geçerli ise hemen söküp dediğiniz gibi kurutayım.

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2016, 22:28   #4
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
Sayın Dumlupınar, Sayın Kgürsan açıklayıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim çok faydalı oldu bu sene böyle oldu artık seneye dediğiniz gibi yapacağım. Frezyaları hemen sökmek istememin nedeni aslında onlardan tohum almamdır geçen yıl ektiğim tohumların çoğu bu sene geçte olsa açarak beni mutlu ettiler...
Peki Sayın Gürsan bu yöntem nergizler için geçerli mi acaba... Şimdilik sandıktalar gerçi ama geçerli ise hemen söküp dediğiniz gibi kurutayım.
Nergis ler farklı , bunlar geçek soğanlı tür, veya tun,kl, (Lale, sümbül gibi) soğanlar. En dış daki scale kuruyup zar şeklinde soğanın iç kısımlarını koruyor. Sökülüp, çiçek açmaları için belirli bir olgunluğa gelmiş olmaları gerek. Olgunlaşmazlar ise soğanın içinde çiçek oluşamaz.

frezya ise soğanımsı gövdeli (corm lu) bir yapı. Yani yapraklar, scaleler değil, GÖVDE besin biriktirip şişmektedir. Çiçek oluşumu ise soğan dikildikten belirli bir süre sonra belirli koşullar (10-15 oC) oluşmuş ise gerçekleşmektedir.

kısaca, Nergis gibi gerçek soğanlı larda dikildikleri zaman soğanın içinde çiçek tomurcuğu vardır, frezyada ise (soğanımsı gövde) dikildikleri zaman soğan içinde çiçek tomurcuğu yoktur. Bu nedenle erken sökülmesi zarar yapmaz.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2016, 11:32   #5
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Sayın kgursan, bir dünya işinizin arasında sizi meşgul ediyoruz ama bu konuda en iyi bilgilendirmeyi de siz yapıyorsunuz ve size sormaktan başka da seçeneğimiz şimdilik yok.

Benim sorum şu; Bu sene tohumdan frezya yetiştirdim. Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere artık sararmaya başladılar.

Bu yavrular soğan oluşturabilmiş midir?

Seneye tekrar sürebilecek hâle gelmişler mi?

Saksılarından hiç sökmeden serin, havadar, gölge bir alanda saklasam ikinci seneye çıkarlar mı?

Bir de söktüğümüz soğanların mantar ilacıyla ilaçlanma sürecinden kısacık bahseder misiniz? Mantar ilaçlı suya mı yatırılacaklar vs.?

Şimdiden teşekkürler.

Eklenen Resimler

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2016, 22:38   #6
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Sayın kgursan, bir dünya işinizin arasında sizi meşgul ediyoruz ama bu konuda en iyi bilgilendirmeyi de siz yapıyorsunuz ve size sormaktan başka da seçeneğimiz şimdilik yok.

Benim sorum şu; Bu sene tohumdan frezya yetiştirdim. Alttaki fotoğrafta görüldüğü üzere artık sararmaya başladılar.

Bu yavrular soğan oluşturabilmiş midir?

Seneye tekrar sürebilecek hâle gelmişler mi?

Saksılarından hiç sökmeden serin, havadar, gölge bir alanda saklasam ikinci seneye çıkarlar mı?

Bir de söktüğümüz soğanların mantar ilacıyla ilaçlanma sürecinden kısacık bahseder misiniz? Mantar ilaçlı suya mı yatırılacaklar vs.?

Şimdiden teşekkürler.
Sn suzidilara, o saksıdaki her bitki küçük de olsa soğan oluşturmuştur, ve irileştirmeye , yani Yeşil kaldığı sürece, besin biriktirmeye devam etmektedir. bu yavrular Eylülde dikildikleri zaman yeni bir bitki yaparlar.

Saksıları sökmeden bırakırsanız zaten kalabalık, daha da kalabalıklaşır sıkışırlar ve bazıları beslenemez dolayısıyla çiçek açmazlar. kısacası OLMAZ! Tembellik yok!...

Sökülen soğanlar, Söküldükleri anda % 1 lik Captan + % 0,4 Benomil çözeltisinde 15-30 dakika tutularak çıkarıp kurutulur. Bu Fusarium için bir önlemdir.

Ama frezya için biz ilaçlama yapmıyoruz. gerek görmüyoruz. Kolay gelsin.

Eski 14-05-2016, 16:07   #7
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Bugün tohumdan yetiştirdiğim bebek frezyalarımı söktüm.

Name:  IMG_3103.jpg
Views: 870
Size:  51.3 KB

Sayın kgursan'ın belirttiği gibi irili ufaklı soğancık oluşturmuşlar, çok şirinlerdi.

Name:  IMG_3104.jpg
Views: 848
Size:  56.6 KB
Name:  IMG_3105.jpg
Views: 834
Size:  49.7 KB

Aralarına mercimek serpiştirdim ki boyutları anlaşılabilsin.

Name:  IMG_3106.jpg
Views: 819
Size:  24.5 KB
Name:  IMG_3107.jpg
Views: 876
Size:  49.4 KB

Şimdi merak ediyorum, bunlar adam olur mu

Eski 17-05-2016, 10:05   #8
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Bugün tohumdan yetiştirdiğim bebek frezyalarımı söktüm.

Eklenti 612002

Sayın kgursan'ın belirttiği gibi irili ufaklı soğancık oluşturmuşlar, çok şirinlerdi.

Eklenti 612003
Eklenti 612004
f
Aralarına mercimek serpiştirdim ki boyutları anlaşılabilsin.

Eklenti 612005
Eklenti 612006

Şimdi merak ediyorum, bunlar adam olur mu
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bu tohumdan yetiştirdiğiniz soğanlar önümüzdeki Mart-Nisan aylarında çok güzel çiçeklenirler.Eylül ayında Tarsus için yaz devam ettiğinden dikimlerini Ekim ayında yapın.SELAMLAR...

Eski 18-05-2016, 10:29   #9
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dumlupınar Mesajı Göster
Sn.Sûz-i Dilârâ merhaba,bu tohumdan yetiştirdiğiniz soğanlar önümüzdeki Mart-Nisan aylarında çok güzel çiçeklenirler.Eylül ayında Tarsus için yaz devam ettiğinden dikimlerini Ekim ayında yapın.SELAMLAR...
Bir tanesi seneyi bekleyememiş bu sene açmaya karar vermiş. Bu frezyacık, müge saksısının içinde kendiliğinden çimlendi. Ben de dokunmadım.

Saksı kışın güney balkondaydı, burada çimlendi, sonra kuzey balkona aldım, burada hasta olmadan güzel güzel büyüdü.

En sonunda saksıyı batıdaki balkona taşıdım. (Kaç tane balkon var demeyin, dört yöne bakan balkonum var. ) Burada da yandaki bina güneşi engelleyince tadımlık güneşle büyümeye devam etti. Vee sonunda çiçeğini açtı.

İyi ki öteki yavrularla sökmemişim, yapraklarını yeşil görünce biraz daha beslensin diye bırakmıştım.

Seneye inşallah seyrek seyrek tohumları ekeceğim ve aynı yöntemle aynı yıl çiçek almayı bekleyeceğim.

Eklenen Resimler

Eski 14-05-2016, 16:09   #10
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Tepsiye serdim, gölgede kurutup kese kâğıtlarına koyup kaldıracağım.

Eklenen Resimler

Eski 17-05-2016, 10:51   #11
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

İnşallah sabır ve sevinçle bekleyeceğim ve tavsiyelerinize uyacağım. Tohumdan soğanlı yetiştirmek ayrı bir zevk. Çiçek açsın diye ikinci seneyi beklemek.

Bu arada ciddi ciddi soğanlıları yaşatma konusunu başarmaya başladım. Geçen yıldan bir dünya soğanlım hâlâ hayatta. Şimdi hedef 3. seneye çıkarmak

Eski 22-05-2016, 18:19   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-05-2016
Merhaba. A101'den aldığımız soğanları mart ayında diktik, 15-20 cm çıktılar. Tabi biz ilk kez diktiğimiz için sadece pakette yazanları okuduk mart-nisan-mayıs aylarında dikilir yazıyordu. Bugün fark ettim çoğunda başak gibi tomurcuklanma var. Umarım açarlar. Peki bu saksıları havalar soğuyunca kapalı balkona alsam yeterli olur mu? Yoksa mutlaka soğanları sökmek mi gerekiyor? Glayör ve zambaklar da var, onları da aynı zamanda diktik. Zambaklar da çiçek açacak gibi ama glayörlerde çiçeklenme belirtisi yok. Bu çiçeklerde çok yeniyiz, öğrenecek çok şey var.

Düzenleyen irmakyagmur : 22-05-2016 saat 18:24 Neden: Cümle düşüklüğü
irmakyagmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2016, 20:02   #13
Yeni Üye

ummu_gul's Avatar

Giriş Tarihi: 08-04-2012
Galeri: 1
Fresia

Name:  20161128_150106.jpg
Views: 1390
Size:  55.2 KB

ummu_gul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2016, 18:43   #14
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2016
Yarın bende ekleyeceğim resimleri bu sene gerçi standart dışı bir büyüme gösterdiler 70 cm limitini devirmiş durumdalar neredeyse.

Fatih_Soydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2017, 16:29   #15
Ağaç Dostu

lenavita's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2009
Benim frezyam açmaya başlayacak ne renk açacak çok merak ediyorum inşallah fusya rengi olandır afşin fotoğrafını cekiyim.çok seviyorum frezya adanayı çok seviyor

lenavita Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2017, 12:36   #16
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Name:  P_20170314_150446 (679 x 382).jpg
Views: 884
Size:  37.9 KB

Eski 15-03-2017, 15:44   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-03-2015
Yeni sezondan...

Eklenen Resimler

snob Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2017, 18:39   #18
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Name:  P_20170322_165238 (620 x 465).jpg
Views: 963
Size:  69.6 KB

hepsi açmış durumda kokusu gerçekten mükemmel

Eski 22-03-2017, 18:48   #19
Ağaç Dostu

Resulgur's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatih_Soydemir Mesajı Göster
Eklenti 641380

hepsi açmış durumda kokusu gerçekten mükemmel
Sn. Fatih_Soydemir maşallah ne kadar güzel çiçek açmışlar. Ne verdiniz gübre olarak siz bunlara

Resulgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2017, 19:12   #20
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Sadece bunlar değil normalde gübre kesinlikle kullanmayın denilen bitki türlerinde de büyük başarı sağladım. toprağı temmuz ayı itibari ile soğanları söküp üstünü güvercin ve pelet gübre ile örtüp ara sıra sulayarak iyice karışmasını sağladım sanırım tam ayarını tutturmuşum başka türlü yanarlardı.

Eski 23-03-2017, 08:08   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2014
Güzel olmuşlar elinize sağlık. Soğanlar irileştikçe çiçekler daha güzel çıkıyor. Söktükten sonra soğanları kuru havadar yerde tutun. Çiçekleri elle tozlaştırabilirsiniz. Bir kürdana ince pamuk sarın. Kırmızının tozunu sarıya, sarıyı beyaza pembeye,kokuluyu kokusuza gibi farklı renk ve kokudaki çiçeklerin içine sürün. İlerki yıllarda değişik renk ve taç yapısında çiçekleriniz olur.

Erdem 01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2017, 18:22   #22
Ağaç Dostu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 Mesajı Göster
Güzel olmuşlar elinize sağlık. Soğanlar irileştikçe çiçekler daha güzel çıkıyor. Söktükten sonra soğanları kuru havadar yerde tutun. Çiçekleri elle tozlaştırabilirsiniz. Bir kürdana ince pamuk sarın. Kırmızının tozunu sarıya, sarıyı beyaza pembeye,kokuluyu kokusuza gibi farklı renk ve kokudaki çiçeklerin içine sürün. İlerki yıllarda değişik renk ve taç yapısında çiçekleriniz olur.
sn Erdem 01, Üzgünüm ama bu bilgi yanlış bilgi..!! çünkü soğanlı bitkilerde çiçek tozlaştırması özel durumlar (ıslah vb) dışında yapılmaz . Yapılsa da tohum alıp ekerseniz o zaman farklı renkler olur. Frezya da soğanlardan tekrar yeni bitki üretildiği için melezleme soğana etki etmez. Kolay gelsin

Eski 23-03-2017, 08:16   #23
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Erdem bey dedikleriniz için sağolun ama hiç gerek kalacağını düşünmüyorum gündüz üstü bal arıları ile dolu tozlaşma işini doğanın kendisi hallediyor.

Eski 23-03-2017, 16:37   #24
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Bunlarda benim balkondaki frezyalarımın apartman bahçesinden çekilen fotoğrafları.
Kendileri apartmanda pek ünlüdürler.

Eklenen Resimler

Eski 23-03-2017, 20:57   #25
Ağaç Dostu

Fatih_Soydemir's Avatar

Balkondan çok tarla diyebiliriz bu görüntüye

Eski 24-03-2017, 09:35   #26
Ağaç Dostu

Balkonda çok güzel görünüyorlar. Bugün A101 lerde frezya-arpa zambağı soğanları satılmaya başladı. Değişik renkleri var diye aldım ama görebilirsek eylül-ekim gibi dikeceğim.

Eski 24-04-2017, 20:33   #27
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem 01 Mesajı Göster
Balkonda çok güzel görünüyorlar. Bugün A101 lerde frezya-arpa zambağı soğanları satılmaya başladı. Değişik renkleri var diye aldım ama görebilirsek eylül-ekim gibi dikeceğim.
Merhaba,bugünlerde balkondan sadece sararmaya başlayan yaprakları görünüyor.Dün A 101 marketlerde Asya Lalenin ilkbahar çiçek soğanları indirime girmişti.Kalanları 1.75 TL.den satıyorlardı.Bende değişik renkler çıkar diye kalan 4 paketi aldım.Soğanlar,soğan üstü soğancık yapmışlar.Ancak Eylül ayında dikildiklerinde sürmeleri mümkün.Eylül ayına kadar gölgede bir tabak içinde beklemeye başladılar.Tabii ki göreceğiz.Üstelik çok daha güçlü sürecekler,çok daha güçlü çiçeklenecekler.Bu konuda bizzat tecrübe sahibiyim.SELAMLAR...

Eski 25-03-2017, 20:26   #28
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Sayın Dumlupınar maşşşaallah Bayıldım mesajlarına gıcık olsam da bu manzara tam "bayıldımlık"... O balkon mis gibidir şimdi.

Eski 26-03-2017, 14:39   #29
Ağaç Dostu

Bunlar da benim yıllarca kullandığım soğanların çiçeklerinden. Tohumdan büyüyen soğanda yeni bir renk. Çiçek yapısı ve renge bakarsak sanıyorum sarı çiçekle pembe çiçek melezi. Bir defa leylak rengi, bir defa da beyaz çiçek yapısında kahve rengi bakır tonlarında renk elde ettim. Bazen dağıttıklarımın içinde gidiyor, bazen çürüyen soğanların içinde kayboldular. Melez renk işinde, arılara bırakırsanız arılar önce bir renk çiçeği dolaşıyor örnek sadece beyazlara gidiyor sonra varsa diğer renklere gidiyor.Bu geçişte tozlaşmadan oluşan tohumlarda farklı renk oluyor. Arılardan önce elle pembeyi sarıya gibi farklı renk tozlaşma yaparsanız tohumdan büyüyenlerde melez renkler daha çok oluyor.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Erdem 01 : 26-03-2017 saat 20:03
Eski 29-03-2017, 11:38   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-03-2015
Karışık. ..

Eklenen Resimler

snob Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026