View Single Post
Eski 05-05-2016, 17:46   #1341
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız Mesajı Göster
Sayın Kgursan, ben frezyaları sökmek için ağustos sonunu bekliyorum ama hem frezya saksıları hem diğer soğanlı bitki saksıları rehin kalıyor. Saksıları mevsimlik çiçeklerle değerlendirmek istiyorum. Bu sene nergizleri topraklarıyla çıkarıp bir meyve sandığına koydum erengüllerle beraber ama frezyalar duruyor. Demin okuduğum bir mesajınızda, ( frezya soğanlarını yeşil olarak gönderiyorum kurutmasını siz yaparsınız) demişsiniz. Bundan anladığım frezya soğanlarını yeşilken sökebiliyoruz, peki nasıl kurutacağız... Bilgi verirseniz çok sevinirim..
Sn eceyıldız., sorunuzu sn dumlupınar biraz cevaplamış,ben de tamamlayayım ve açayım. Frezya ve gladiol (glayör9 soğanımsı gövdeli bitkilerdir. yani bunların soğanları gövdenin besin biriktirip şişmesi ile oluşur.

Bunları diktikten sonra 3-4 yaprak çıkarınca, diktiğiniz soğanın işi biter, büzülür kalır. Tam bu soğanın üzerinde gövde şişmeye başlar ve yeni soğan oluşturur. Çiçeklenme süresince yeni soğan besin biriktirerek şişmeye başlar. Yapraklar yeşil kaldığı sürece besin biriktirme devam eder. Yapraklar sararmaya başladığı zaman besin biriktirme biter. Bundan sonra soğan sökülür kurutulur, dinlenmeye alınır sonbaharde yeniden dikilir.

Bu anlatılan normal gelişimdir. Bazı durumlarda yerden faydalanabilmek için frezya soğanları daha yeşil halde iken çiçeği bitince yapraklarıyla beraber sökülerek demet halinde bağlanır ve serin gölge yerde kurumaya bı5rakılır. işte bu kuruma esnasında yapraklardaki besin maddeleri soğana akar. Onu besler.

Bu yöntemin 2 faydası vardır;
1. Soğan erken sökülerek yer kullanılır,
2. Soğan çalışmadığı ,durgun şekilde toprakta bekletilirken bazı hastalıklara açık olur. erken sökünce bu soğan hastalıkları soğana bulaşamadan soğanlar kurutulmuş olur. Buna karşın soğan biraz küçük kalır, ve yavruları irileşemez.

Açıklayabildim mi bilmiyorum. Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön