![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
merhabalar, Yaklaşık 10 yıldır nergis yetiştiriyorum bahçemizde. Deneme yanılma ile elde ettiğim tecrübelerimi paylaşmak istedim. Yağmurların başlaması ile suyu gören nergis soğanları filizlenmeyee başlıyor (yağmurların kesilmesiyle birlikte de nergislerin yaprakları kuruyor). Eğer bu dönemde nergis dikerseniz o yıl ve sonraki yıl çiçeklenir. Nergis döneminin (çiçeklenip yapraklarının sararmaya başladığı nisan ayları) sonuna doğru ektiğim nergis soğanları ertesi yıl çiçek açmadı. Nergislerin çok derine (max 10 cm derinlik) ekilmemesi gerekiyor. Derine ektiğim nergis çiçeklerinin yaprakları ve çiçekleri daha cılız oluyor. Hatta çiçek açma oranı düşüyor. Nergis soğanlarını dikerken fazla sık dikmemek gerekiyor. Zamanla sıklaşan soğanları seyreltmek çiçeklenme oranını artırıyor. Nergis güneşi çok seven bir bitki. gölgede bulunan nergislerim çiçek vermiyor. En azından öğlen saatlerinde direk güneş ışığı alması gerekiyor. Bir de yaprakları sararıp işe yaramaz hale gelinceye kadar yapraklarına dokunmuyorum. Saksıya ektiğim nergislerimi bir türlü açtıramadım. Bahçenin güneş köşelerine diktiğim nergislerimi 5-6 yılda bir seyreltiyorum. Herhangi bir sulama yapmıyorum, yağmur sularıyla sulanıyor. Onun dışında hiçbir bakım yapmama rağmen yukarda yazdığım noktalara dikkat etmem mis gibi nergis kokan bir bahçeye sahip olmama yetiyor. Bu arada Antalya'da oturuyorum. NOT: Elimde fazlasıyla nergis soğanı mevcut. İlgililer duyurulur ![]() Düzenleyen moso : 14-04-2008 saat 20:34 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
|
Toprakta kalıyorlar. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra yaprakları kuruyunca sadece yapraklarını koparıp temizlik işlemi yapıyorum. Tabi soğanların olduğu yerde çapa gibi işlemler yapmıyorum. Ertesi yıl yağmurla birlikte tekrar filizlenip çiçek açıyolar. Sanırım Afyon'da oturuyprsunuz. Don olayı bizim burda yılda bikaç kez olur. O zaman da en fazla -1 e kadar soğuk olur hava. Dondan etkilenir mi işte onu bilmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2007
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
Nergislerim
Merhaba, 2 tanesi evde terasta 1 tanesi de büroda toplam 3 adet nergis soğanım vardı. Zannediyorum şubatta ektim. evdeki 1 tanesi bölündü 3 tane oldular. Tam bilmiyorum kaç tane de üstten bakınca 3 tane gibi. Çok büyümedi ve yeni bir çiçek tomurcuğu verecek. Açmasada olur o. Diğre evde açan nergis ilk resim. Hepsi açınca çok daha güzel olacak ![]() İkinci resimde de bürodaki odamın camı görünüyor. Nergis kokuluymuş. Hatta şu an kokudan başım ağrıyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Bugün Hisarönü'ne gidip Karaburun nergis soğanı aldım.Aldığım yerde kaşık ve tekburun vardı sadece.Çiftburunları yavrulatmak için satışa getirmemişler.Biraz da sümbül soğanı aldım ,rengarenk olsun diye.Gelir gelmez diktim saksılara.Sulayıp karanlık bir köşeye kaldırdım.Artık 1 ay sonra ısı ve ışık alan yere geçireceğim.Tahminime göre Şubat-Mart aylarında çiçeklenecekler,tabi çürütmezsek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2008
|
Nergis soğanını saksıya ekince sümbül gibi karanlıkta bırakmak gerekiyormu arkadaşlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
|
ne kadar beklettiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunların nergis olduğuna eminmisiniz? Fotoğraflar biraz yandan ama yapraklar yassı ve kılıç gibi (mi?), ben iris yaprağına benzettim ama yanılıyor olabilirim.... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-10-2008
|
nergizlerim
Nergizlerimi özel olarak soğanlı bitkiler gübresi verince böyle güzel oldu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
Hocam kıskandım çiçeklerinizi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Ağaç Dostu
|
Markası genta sanırım.Soğanlı bitkiler için toz gübre. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar iris değil nergizdir, iris eklediğim fotoğraftakilerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler hocam İnşallah bulurum bu gübreyi, bütün soğanlı yumrulu bitkilere veriyormusunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
|
Evet veriliyor, yalnız uygun dozda veriniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanırım tamamı kokusuz. Yok mu karaburun nergisini paketleyip satacak arkadaş ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili denizakvaryumu, bu yıl tüm çabalarıma rağmen sadece 14 adet Karaburun nergis soğanı elde edebildim.O da rica minnet.Tümünü geçen ay ektim, hepsi yapraklandı.Kısmet olur da,başlarına bir şey gelmeden çiçeklendirip ardından yavrulatabilirsem, sadece paketleyip size göndereceğim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaç Dostu
|
Sn.lonicera, teşekkürler.Ben 6 sene İzmir'de kaldım, kemeraltından pekçok kere karaburun nergis ve karaburun sümbül soğanı aldım. Tüm bunlar İzmir'de kaldı, Ankara'ya gelince bu soğanların değerini anladım, yapı marketlerde satılan ithal sümbül ve nergis soğanı karaburun soğanlarının yerini tutamaz. Bence bu soğanların kıymeti bilinmeli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaç Dostu
|
Kesinlikle haklısınız, Karaburun sümbül ve nergisleri dünyaca ünlü.Hele nergisleri.Ancak şunu da belirtmekte fayda var.Bahsi geçen nergis türü, sadece Karaburun ikliminde güzel oluyor.Yani ''taş yerinde ağırdır'' derler ya işte aynen geçerli.Karaburuna has lodos, bu nergisi mükemmel hale getirdiği gibi, meşhur hurma zeytinini de çok özel kılıyor.Oradan almış olduğumuz nergis soğanları, asla oradaki özelliklerde olmayacak.Ama sonuçta ithal nergislere kesinlikle fark atar, tecrübeyle sabittir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
/
Giriş Tarihi: 30-10-2008
|
Nergiz doğalda çabuk uyum sağlar ,sulama derdi fazla yok ,çabukta çoğalan bir soğanlı bitki.renk renk açıncada harika oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
/
Giriş Tarihi: 30-10-2008
|
Bunlar bayağı hızlı davranmışlar ,erken açmışlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|