merhabalar,
Yaklaşık 10 yıldır nergis yetiştiriyorum bahçemizde.
Deneme yanılma ile elde ettiğim tecrübelerimi paylaşmak istedim.
Yağmurların başlaması ile suyu gören nergis soğanları filizlenmeyee başlıyor (yağmurların kesilmesiyle birlikte de nergislerin yaprakları kuruyor). Eğer bu dönemde nergis dikerseniz o yıl ve sonraki yıl çiçeklenir. Nergis döneminin (çiçeklenip yapraklarının sararmaya başladığı nisan ayları) sonuna doğru ektiğim nergis soğanları ertesi yıl çiçek açmadı. Nergislerin çok derine (max 10 cm derinlik) ekilmemesi gerekiyor. Derine ektiğim nergis çiçeklerinin yaprakları ve çiçekleri daha cılız oluyor. Hatta çiçek açma oranı düşüyor.
Nergis soğanlarını dikerken fazla sık dikmemek gerekiyor. Zamanla sıklaşan soğanları seyreltmek çiçeklenme oranını artırıyor. Nergis güneşi çok seven bir bitki. gölgede bulunan nergislerim çiçek vermiyor. En azından öğlen saatlerinde direk güneş ışığı alması gerekiyor. Bir de yaprakları sararıp işe yaramaz hale gelinceye kadar yapraklarına dokunmuyorum.
Saksıya ektiğim nergislerimi bir türlü açtıramadım.
Bahçenin güneş köşelerine diktiğim nergislerimi 5-6 yılda bir seyreltiyorum. Herhangi bir sulama yapmıyorum, yağmur sularıyla sulanıyor. Onun dışında hiçbir bakım yapmama rağmen yukarda yazdığım noktalara dikkat etmem mis gibi nergis kokan bir bahçeye sahip olmama yetiyor.
Bu arada Antalya'da oturuyorum.
NOT: Elimde fazlasıyla nergis soğanı mevcut. İlgililer duyurulur