![]() |
|
|
|
#3391 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2009
|
Uğur böcekleri balkon ziyaretlerine devam ederken ben de bu yılki nergis cinslerinin isimlerini ve özelliklerini öğrenip paylaşmak istedim. Yanlış veya eksik bilgi durumunda tecrübeli üyelerimizin yardımcı olacağını umuyorum ![]() ![]() Tür: Narcissus tazetta İsim: Kağıtçiçeği (papyraceus) 'Inbal' Görünüm: 60 cm kadar uzayabilen her bir sapta, düz kaselere sahip küçük ve beyaz çiçeklerden oluşan kalabalık birer çiçek kümesi. Koku: Nergislerin 'kişnişi' olarak tabir ediliyor; diğer deyişle, öyle herkese hoş gelmeyecek ayrıksı ve tuhaf bir kokusu var. Tarif etmem gerekirse, hanımeli ile amonyak kokusunu birlikte düşünün derim Neyse ki ancak çok yaklaşırsanız fark edilebilen, güçlü yayılma göstermeyen bir koku.Gelişim özellikleri ve ihtiyaçları: Soğanı, karanlık ortamda ön soğuklama gibi herhangi bir özel hazırlık istemiyor; sonbahar-kış mevsiminde ne kadar geç ekilirse o kadar çabuk büyüme ve çiçeklenme eğilimi gösteriyor. Kışa dayanıklı değil, ancak uygun soğuğa dayanıklılık bölgelerinde (8-11), bahçede de büyüyebiliyor. İç mekanda yetiştirildiği takdirde kısa sürede çiçek açıyor. Nemli ama iyi drenajlı, çakıl karışımlı tınlı toprak seviyor. Çiçek gelişimi için 15-18°C arası sıcaklık, ideal. Her yıl çiçek vermediğinden soğanı bir sonraki sezona saklanmıyor. Kısacası, 'zorlamaya' uygun ve iç mekanda saksı/ vazo düzenlemeleri sevenlerin tercih edebileceği bir nergis. Düzenleyen flaneuse : 29-03-2026 saat 17:24 |
|
|
|
|
|
#3392 |
|
Ağaç Dostu
|
Daha önce yetiştirip tanıdığım için bu sonbahar da 'Ice follies' sipariş etmiştim ancak satıcının gönderdiği nergislerin gerçek kimlik tespiti biraz zaman aldı. ![]() ![]() Tür: Narcissus (blm 2 büyük çanaklı) İsim: Burası biraz karışık zira oldukça yaygın bulunan ve Hollanda ile özdeşleşmiş 'Flower Record' olabileceğini düşündüm. Yine de görece daha kısa kalan bir nergis olması nedeniyle yüksek ihtimalle Hawaiian Skies. Görünüm: 30 cm kadar büyüyen her sapta tek bir çiçek; her çiçekte, taç yapraklardan daha kısa kalan ve kıvrımlı, düz veya trompet şeklinde olabilen genişçe bir çanak. Koku: Belirgin bir kokusu yok. Gelişim özellikleri ve ihtiyaçları: Çoğu nergis gibi soğuğa dayanıklı, hem gölgeli hem de bol güneşli ortamlara uyum sağlayabiliyor. Soğanlı bitkilerde hiç gübre kullanmadım ancak bir kaynak, yılda 3 kez 4-10-6 veya 5-10-5 oranlarına sahip granül formunda organik çiçek soğanı gübresi kullanılmasını önermiş (bahçede yetiştirmeyi düşünenler için anlamlı olabilir). Sonraki sezonlar için soğanı saklanıp tekrar ekime hazırlanabilir. Bu nergis de saksıda yetiştirmeye ve 'zorlamaya' uygun; ancak devasa soğanlarına rağmen bitkinin orta boylu çıkması biraz şaşırttı. |
|
|
|
|
|
#3393 |
|
Ağaç Dostu
|
2 çeşit nergis sipariş etmiştim; bu arkadaş da yukarda paylaştığım Hawaiian Skies gibi sürpriz yapmış oldu. ![]() ![]() Tür: Narcissus tazetta İsim: Narcissus 'Minnow' Görünüm: 20 cm kadar uzayan her bir sapta, küçük çanaklara sahip 5+ çiçekten oluşan kümeler. Koku: Bildiğimiz mis gibi nergis kokusu ![]() Gelişim özellikleri ve ihtiyaçları: Soğuk ve yağışlı havalara olduğu kadar kurak yazlara da uyum gösterebilen, uygun soğuğa dayanıklılık bölgelerinde (5-9) güneş isteyen bir nergis. Diğer nergislerde olduğu gibi nemli ancak iyi geçirimli bir toprak karışımı seviyor. Sonbaharda ekip Nisan sonuna kadar çiçeklerini gözlemleyebiliyoruz. Temmuz ayında sökülen soğanları ertesi yıla hazırlayıp tekrar çiçeklendirmek mümkün. Bahçede yetiştirecekler için kompost veya iyi çürümüş hayvan gübresiyle yıllık malç uygulaması önerilmiş. Bu yıl ektiklerim içinde en çok bu nergisleri sevdim. Çiçeklerinin de ektiğim diğer nergislerinkine kıyasla daha dayanıklı olduğunu gözlemliyorum. |
|
|
|
![]() |
|
|