Konu: Nergis
View Single Post
Eski 29-03-2026, 14:16   #3391
flaneuse
Ağaç Dostu

flaneuse's Avatar

Giriş Tarihi: 29-06-2009
Uğur böcekleri balkon ziyaretlerine devam ederken ben de bu yılki nergis cinslerinin isimlerini ve özelliklerini öğrenip paylaşmak istedim. Yanlış veya eksik bilgi durumunda tecrübeli üyelerimizin yardımcı olacağını umuyorum

Name:  IMG_6800.jpg
Views: 20
Size:  75.6 KB

Tür: Narcissus tazetta
İsim: Kağıtçiçeği (papyraceus) 'Inbal'

Görünüm: 60 cm kadar uzayabilen her bir sapta, düz kaselere sahip küçük ve beyaz çiçeklerden oluşan kalabalık birer çiçek kümesi.

Koku: Nergislerin 'kişnişi' olarak tabir ediliyor; diğer deyişle, öyle herkese hoş gelmeyecek ayrıksı ve tuhaf bir kokusu var. Tarif etmem gerekirse, hanımeli ile amonyak kokusunu birlikte düşünün derim Neyse ki ancak çok yaklaşırsanız fark edilebilen, güçlü yayılma göstermeyen bir koku.

Gelişim özellikleri ve ihtiyaçları: Soğanı, karanlık ortamda ön soğuklama gibi herhangi bir özel hazırlık istemiyor; sonbahar-kış mevsiminde ne kadar geç ekilirse o kadar çabuk büyüme ve çiçeklenme eğilimi gösteriyor. Kışa dayanıklı değil, ancak uygun soğuğa dayanıklılık bölgelerinde (8-11), bahçede de büyüyebiliyor. İç mekanda yetiştirildiği takdirde kısa sürede çiçek açıyor. Nemli ama iyi drenajlı, çakıl karışımlı tınlı toprak seviyor. Çiçek gelişimi için 15-18°C arası sıcaklık, ideal. Her yıl çiçek vermediğinden soğanı bir sonraki sezona saklanmıyor.

Kısacası, 'zorlamaya' uygun ve iç mekanda saksı/ vazo düzenlemeleri sevenlerin tercih edebileceği bir nergis.

Düzenleyen flaneuse : 29-03-2026 saat 17:24
flaneuse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön