|  | |
|  | 
|  06-01-2012, 00:08 | #1 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Çok sıklaşmış kardeşlenme yapmışlarsa 3-4 yılda bir söküp kardeşlenenleri ayırıp daha seyrek ve toprağını da değiştirerek ya da toprağını gübreleyerek ekmek daha iyi olur. | |
|   |     | 
|  06-01-2012, 00:49 | #2 | |
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 24-03-2011 Şehir: DÜZCE 
				 | Alıntı: 
 | |
|   |     | 
|  06-01-2012, 02:47 | #4 | 
				 | yanlız şun u belirteyim. İlk yapacağım gübrelemelerde kullanacağım gübre farkındaysanız fosfor ağırlıklıdır. Bu gübreyi kullanmak isteyişimin sebebi, fosfor, bol saçak kök oluşumunu sağlar ve çiçeklenmeyi ve döl tutumunu artırır. Şu an öncelikle kök oluşumuna ihtiyaç duyduğu için bu gübre bu aşamada önemlidir. 2. kullanacağım gübre ise potasyum ağırlıklıdır. onu da çiçek oluşumunun arkasından kullanmayı tercih ediyorum. O da meyve kalitesini artırır ve meyve irirliğini artırır, yani soğanın gelişimini artırır. Çiçekler konusunda sizin kadar bilgiye sahip olmamakla birlikte, gübreler konusunda hepey bir bilgiye sahibim. O sebeble bu gübrelemeyi düşünüyorum. Hatta şunu söyliyeyim. Buğday ve değişik tarla bitkilerinde, 15-15 veya 20-20 N-P gübresini tohum ekiminden önce toprak işleme esnasında atarlar. Sebebi çimlendirmeyi kolaylaştırmak ve hızlandırmak içindir. Bu gübreye de köylülerimiz toprak altı gübresi adını veriyorlar(tabi içeriğini bilmiyorlar ya   İçeriği ise %20 veya 15 azot, %20 veya 15 fosfordur). Ben neden N-P-K kullanmak istiyorum onu da söyliyeyim. Torf toprağı ve kumun içerisinde bitki için gerekli besin maddeleri yok denecek kadar azdır ve bunların takviye edilmesi gerekmektedir. Bu sebeble kullanıcam bu gübreyi. | 
|   |     | 
|  06-01-2012, 12:42 | #5 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Bilhassa çiçek bitkilerinde zirai gübre önermeye korkuyorum, ne oranda kullanılmasını bilmek lazım, bu az gelir biraz daha vereyim dediği an çiçeğinden olur, sonrada sana döner sen şunu ver dedin bende verdim çiçeğim kurudu der. O nedenle gübreleri bilmek tanımak gerekir, biliyorsan tanıyorsan ne oranda kulanacağını hangisi ne zaman kullanılır gibi bilgilere sahipse kullanılması tabi ki doğrudur. "kullanacağım gübre ise potasyum ağırlıklıdır. onu da çiçek oluşumunun arkasından kullanmayı tercih ediyorum. O da meyve kalitesini artırır ve meyve irirliğini artırır, yani soğanın gelişimini artırır." Meyve kalitesini artırabilir meyve irirliğini artırabilirsiniz ama soğanın iriliğini arttıramazsınız, tabi ki faydası olur ama, soğan iriliğini ya da soğanın irileşmesini istiyorsanız tomurcuklar çiçek açmadan tomurcukları keserseniz soğanı irileştirebilirsiniz. "Torf toprağı ve kumun içerisinde bitki için gerekli besin maddeleri yok denecek kadar azdır ve bunların takviye edilmesi gerekmektedir. Bu sebeble kullanıcam bu gübreyi." Doğrudur torf kum içerisine besin maddeleri azdır, bu bilgilere sahip olduktan sonra ben de kullanmanızı öneririm. Yalnız küçük bir hatırlatma yapmama gerek varmı bilmiyorum ama çiçek ve soğanlı bitkiler zirai gübreye tarla tahıl bitkilerinden daha hassastır, oranını daha az tutmak gerekir diye hatırlatmış olayım. | |
|   |     | 
|  06-01-2012, 13:47 | #6 | 
				 | Sayın lilium kardeşim işte sizin verdiğiniz çiçekler hakkında ki bilgileri de ben bilmiyorum. Yani bahsi geçen çiçek soğanlarının zirai gübrelere hassaslığı konusu. Sizin dikkat çekmeniz üzerine bu konuda daha dikkatli olacağım. Öte yandan şunu da söyliyeyim. Ben kendi yaptığım bir uygulama için başkalarını suçlamayı hiç sevmem. Böyle birşey aklının ucundan bile geçmesin. Sizin de dediğiniz gibi bu gübreleme konuları tüm bitkiler için oldukça hassas konulardır. Dolayısı ile bu konularda karar vermeden önce, ben kendi payıma söyliyeyim, çok araştırma yaparım. Bir çok kişinin fikrini alırım ama bu fikirlerden de ben kendime has bir karar çıkartırım onu uygularım. Ezbere iş yapmayı sevmem. Sonra bu işler biraz da deneme yanılma ile tecrube sahibi olunuyor. Baştan belki biraz kayıp verebilirsin ama bu o kişiye bir tecrube olur. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. | 
|   |     | 
|  06-01-2012, 14:31 | #7 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Fikir almayı bende çok severim, fikirleri kendi doğrularımla harmanlarım elerim uygularım. Burada bulunmamın en büyük nedeni de bu zaten, fikir bilgi paylaşımı, fikirden fikir doğar cümlesini de çok severim. Bilgi verirken başka bir konuda da biz bilgileniyoruz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi. Bilgi almak isteyenden korkmam, bilgi almak istemeyenler beni daima kırmıştır. Onun için bir şeyler yazarken daha dikkat etmeye çalışıyorum. | |
|   |     | 
|  | 
| 
 |  |