agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni5315Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-03-2012, 23:56   #1
Ağaç Dostu

Batuhan Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2010
Arkadaslar soganin kabugunu koparincalifli brkopma yasiyormusunuz bu bitkinin adi ne bolunde bu soganin adi ne de 2 3.sayfalarda resmi var bakan olursa sevinirim

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2012, 18:07   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-02-2012
Merhaba. Amaryllisin zehirli olduğuna dair bir yazı buldum ve paylaşmak istedim. (yemeyin)

Merhaba, soğanlar Lycorine isimli zehirli madde taşıyorlarmış. Bu da Lycoris bitkisi, Nergis, Clivia ve Kardelen bitkilerinde de varmış. Elle temasta ciltte tahriş edici ya da soğanlar yendiği taktirde baş dönmesi, kusma, kısmi felç ya da inme gibi belirtiler gösteriyormuş.

Pembe trompetler (Amaryllis Belladonna) – Milliyet Vitrin : Murat Pilevneli

nihat.k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2012, 01:22   #3
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Galeri: 45
Bazı soğanlılarda insan deri vb. yerleri tahriş eden bir madde var . Sümbül soğanının kabuklarını temas edip ellerinizi boyun deri vs. dokundurursanız kaşıntı yapar, Fritillaria soğanları da irite edici (kaşındırıcı) bir madde vardır. Ancak Kardelende bulunan madde "Galantamin "dir ve Kalp ilacı yapımında kullanılır. Kardelenin adı da Galanthus olup bu galantaminden gelir.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2012, 11:47   #4
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Eminönü'nden aldığım amarllis çiçek açtı ,soğanlar iki çeşit, diğeri henüz açmadı.

Eklenen Resimler

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 12:23   #5
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vehbi Mesajı Göster
Eminönü'nden aldığım amarllis çiçek açtı ,soğanlar iki çeşit, diğeri henüz açmadı.
Bende oradan 4 adet aldım fakat balkonda(soğuk ortamda) tutuğumdan henüz yeşermediler. Biri sizdeki gibi olsun isterim ancak umarım diğerleri farklı çıkar.
Tahminim çiçek açmaları haziran temmuz olur. (acelem yok keyfine varmak istiyorum. )
Ayrıca sizden sonra oraya giderek 3 adet 20 tl ye almak istedim fakat satıcı kesinlikle kurtarmaz diyerek reddetti. Şanslısınız .

Eski 21-03-2012, 14:18   #6
Ağaç Dostu

vehbi's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nihat.k Mesajı Göster
Bende oradan 4 adet aldım fakat balkonda(soğuk ortamda) tutuğumdan henüz yeşermediler. Biri sizdeki gibi olsun isterim ancak umarım diğerleri farklı çıkar.
Tahminim çiçek açmaları haziran temmuz olur. (acelem yok keyfine varmak istiyorum. )
Ayrıca sizden sonra oraya giderek 3 adet 20 tl ye almak istedim fakat satıcı kesinlikle kurtarmaz diyerek reddetti. Şanslısınız .
Benim üç ad 20 tl aldığım soğanlar resimde gördüğünüz üç ayrı saksıya diktim iki tanesi açtı diğeri açmak üzere bulundukları balkon şu anda 18-25 derece sıcaklığında 15 derecenin altına pek düşmedi,bunları üst taraftan almıştım,saksıların kenarından yeni sürgün vermişler,paylaşabiliriz.
Bunlardan bir hafta önce farklı bir dükkandan, 2 ad daha almıştım onlar henüz çiçek açmadı fakat rengi değişik fark ediliyor bakalım ne renk olacaklar,biraz daha serin yerdeler,gelişmeleri çok daha geride çiçek açmaları bir ay sonra olabilir.

vehbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 00:49   #7
Ağaç Dostu

Hülya's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 81
Tohumdan Amarilis yetiştirmek

How to Grow amaryllis 6 13 09 - YouTube

Hülya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 01:03   #8
Ağaç Dostu

Hülya's Avatar

How to sprout amaryllis (hippeastrum) seed by floating 002.avi - YouTube

Eski 21-03-2012, 01:15   #9
Ağaç Dostu

Hülya's Avatar

Soğanlar büyüyor

ebay video bulb sizes 002 - YouTube

Eski 09-02-2013, 00:48   #10
Ağaç Dostu

Batuhan Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2010
Cool

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hülya Mesajı Göster
Arkadaslar bu ingiliz amacam videoda ne yapiyo soganlar oyle buyuyor adamin ne dedigini anlayamiyorum agzini geveledigi icin bitek bu 2 yillik bunlar 4 yillik onlari aladim acaba amcam ne diyor bizde soganlari boyle buyitelim.

Batuhan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 14:04   #11
Ağaç Dostu

Elimde on kadar tür ve onlarca amaryllis soğanı var. Bir çiçek 40-50 kadar tohum veriyor ve 1 soğan 150 kadar. Bu durumda binlerce tohum. Ve ben bunları amatör olarak evimde -balkonumda üretebilir miyim diye düşünüyorum. Örnek resimlerdeki gibi bir ekimle 1e 1 mt saksıya 1000 kadar filiz sığar ve 1 yaşına getirilir gibi geliyor.

Eklenen Resimler

Eski 21-03-2012, 14:59   #12
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Arkadaşlar tohumla üretimde, çiçek açma dönemine ne kadar sürede ulaşıyor?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 18:12   #13
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Arkadaşlar tohumla üretimde, çiçek açma dönemine ne kadar sürede ulaşıyor?
İyi bir bakımla 3. sene çiçek alınabildiğini okumuştum.

Eski 21-03-2012, 18:22   #14
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
İyi bir bakımla 3. sene çiçek alınabildiğini okumuştum.
Teşekkür ederim. Yarım saat önce videodaki gibi 4 tohumu suya koydum. Bakalım ne zaman çimlenecekler.

Eski 21-03-2012, 22:57   #15
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Galeri: 19
Videoyu izlemedim ama ben şubatın 25 inden önce bir kaç gün suda beklettiğim tohumları torfa ekip toprağını temli tuttum.Şu an iki tane çimlendi,tırnak kadarlar.5 tane ekmiştim,diğerlerini de bekliyorum sabırla

umutyolcusu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2012, 08:23   #16
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi umutyolcusu Mesajı Göster
Videoyu izlemedim ama ben şubatın 25 inden önce bir kaç gün suda beklettiğim tohumları torfa ekip toprağını temli tuttum.Şu an iki tane çimlendi,tırnak kadarlar.5 tane ekmiştim,diğerlerini de bekliyorum sabırla
Kaç günde çimlendiler?

Eski 22-03-2012, 09:51   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Kaç günde çimlendiler?
2 haftadan sonra yeşermeye ilişkin belirtiler gösterselerde toprağa ekilecek hale gelmeleri 1 ay kadar sürer.

Eski 30-03-2012, 19:39   #18
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Alıntı:
Kaç günde çimlendiler?
Sanırım 12-15 günde çimlenenler oduğu gibi 20 günden sonra da çimlenenler var.Önceki mesajımda 2 tane çimlenmişti.Şu an 4 tane çimlenmiş durumda.Sizin tohumlar çimlendi mi

Eski 22-03-2012, 09:42   #19
Ağaç Dostu

KAPTANzst's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2009
Galeri: 26
Tarihlere bakılırsa 10-15 günde çimleniyor

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2012, 22:45   #20
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Arkadaşlar böyle bir amarilis tarlanız olsa ne yaparsınız?
Not:Panoramio - Photo of Amaryllis field sitesinden alıntıdır.

Eklenen Resimler

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2012, 00:43   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
İşte baharın gelmesi ile birlikte uykusundan uyanan bir amaryllis. Geçen sezonda pek sağlıklı değillerdi. Bu sezon sağlıkla gelişmelerini istiyorum. Bu yüzden de, amaryllis başlığının iyi bir takipçisi olmaya şimdiden adayım. İlk yıllarda saksıda iken daha sağlıklıydılar ama saksıdan toprağa aldım alalı toprakta mutlu edemedim onları. Zamanla gelişimlerini paylaşacağım.

Eklenen Resimler

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2012, 00:35   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-12-2011
Galeri: 7
sonunda aradığım sayfayı buldum.Zambak diye bildiğim çiçek Amaryllis miş.
Annemin 5 yıldır açmayan Amaryllisi var.bende aldım eve getirdim.evimiz bol güneş alıyor diye.yine açmadı.çiçek ucu filizlendi minicik.ama tekrar durdu gelişimi.bir hafta önce bende saksısını değiştirdim.İki kocaman soğan varmış saksıda.ikisininde köklerinin arasında minik minik 2,3 tane yavru soğan buldum.büyükleri ayrı ayrı saksılara aldım.yavrularıda birinin yanına koydum.can sularını verip pencere önüne koydum.yapraklarınıda kestim.
yanlış yapmamışımdır umarım.Açmasını istiyorum.Annemde bir kere açmış.çok güzel kokyorlar,rengide çok güzel diyor annem.merak ediyorum.
Not:resim yakında ekleyeceğim.

megaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2012, 21:59   #23
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megaron Mesajı Göster
sonunda aradığım sayfayı buldum.Zambak diye bildiğim çiçek Amaryllis miş.
Annemin 5 yıldır açmayan Amaryllisi var.bende aldım eve getirdim.evimiz bol güneş alıyor diye.yine açmadı.çiçek ucu filizlendi minicik.ama tekrar durdu gelişimi.bir hafta önce bende saksısını değiştirdim.İki kocaman soğan varmış saksıda.ikisininde köklerinin arasında minik minik 2,3 tane yavru soğan buldum.büyükleri ayrı ayrı saksılara aldım.yavrularıda birinin yanına koydum.can sularını verip pencere önüne koydum.yapraklarınıda kestim.
yanlış yapmamışımdır umarım.Açmasını istiyorum.Annemde bir kere açmış.çok güzel kokyorlar,rengide çok güzel diyor annem.merak ediyorum.
Not:resim yakında ekleyeceğim.
amaryllisin tekrar çiçek açması için sulamayı kesmeli ve yaprakların kurumasını sağlamalısınız. yaprakların kurumasının ardından(soğuk ortamda) geçecek en az 2 aylık süreden sonra sulamaya başlarsanız ve uygun sıcaklık varsa yapraklar yeşerecek ve çiçek oluşacaktır. Eğer sürekli yeşil kalmasını sağladıysanız belki bu sebepten birkaç senedir çiçek alamıyorsunuzdur. Ayrıca hippeastrum (popüler ismi amaryllis) çoğunlukla kokmaz. Sizdeki kokuyorsa bir ihtimal farklı bir tür olabilir.

Eski 28-03-2012, 10:15   #24
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Alıntı:
amaryllisin tekrar çiçek açması için sulamayı kesmeli ve yaprakların kurumasını sağlamalısınız. yaprakların kurumasının ardından(soğuk ortamda) geçecek en az 2 aylık süreden sonra sulamaya başlarsanız ve uygun sıcaklık varsa yapraklar yeşerecek ve çiçek oluşacaktır. Eğer sürekli yeşil kalmasını sağladıysanız belki bu sebepten birkaç senedir çiçek alamıyorsunuzdur. Ayrıca hippeastrum (popüler ismi amaryllis) çoğunlukla kokmaz. Sizdeki kokuyorsa bir ihtimal farklı bir tür olabilir.
Yaprakları kökünden kessek aynı sonucu alabilirmiyiz?

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 14:14   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever Mesajı Göster
Yaprakları kökünden kessek aynı sonucu alabilirmiyiz?
Yapraklar henüz yeşilken bitki genişlemeye , soğanını büyütmeye odaklı olacağı için gevşek durumda olur ve topraktan bu halde çıkartılırsa çürümesi ve mevsimsel dengesinin bozulması ihtimali oluşur. Yavaş yavaş suyu kesilerek kurutulan bitki tüm gövdesiyle sıkılaşır ve kış koşullarına dayanıklı hale gelir.

Düzenleyen nihat.k : 28-03-2012 saat 18:23
Eski 30-03-2012, 19:44   #26
Ağaç Dostu

umutyolcusu's Avatar

Alıntı:
İşte bunu bilmiyordum.En az 2 yıuldır bende olan bir saksıda 2 soğan amaryllis
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama

Eski 30-03-2012, 19:55   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Son yazılanlara istinaden ben de çok merak etmeye başladım. Bütün kışı bahçemdeki toprağın altında ve yağmurların etkisi ile yaş ve nemli olarak geçiren amaryllis soğanı çiçek açmayacak mı? Bunu mu anlamalıyım?

Eğer bu doğru ise, yani çiçek açmazsa, topraktan soğanı sonbaharda çıkarıp, sakladıktan sonra ilkbaharda yeniden ekim yapmam gerekecek doğru anladıysam.

Sabredip göreceğiz bakalım.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-03-2012, 12:54   #28
Ağaç Dostu

[QUOTE=umutyolcusu;937830]İşte bunu bilmiyordum.En az 2 yıuldır bende olan bir saksıda 2 soğan amaryllis
neden çiçek açmıyor diye merak ediyordum.O zaman ben şimdiden sonra sulamayıp yaprakların kurumasını bekleyeceğim anladığım kadarıyla,havalar da ısınmaya başladı ama[/Q

Bahar geldiği için bir gecikme sözkonusu olsada 2 yıldır çiçek vermeyen amaryllisler için kurutma ve ardından 2 ay buzdolabında bekletme işlemi denenebilir.

Eski 31-03-2012, 21:57   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-12-2011
Galeri: 7
Alıntı:

Dediğnizi uyguladım.Balkona koydum yıllardır açmayanları.İki yıldır elimde bir tane daha var.her sene iki kez açar.süreklide yapraklı duruyor.yeniden çiçek çıkarıyor sanırım.

çiçeği böyle açıyor.

megaron Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2012, 15:01   #30
Ağaç Dostu

Amaryllis ile süslenmiş bir giriş. Çok çiçeğe kıymışlar...

Eklenen Resimler

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025