Konu: Amaryllis
View Single Post
Eski 15-11-2009, 17:52   #553
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Hippeastrum ve Amaryllis (A.belladana)

/I]Sn Maki 01 için notları karıştırırken Hippeastrum ile amaryllis in farklı türler olduğunu fakat söylemde genellikle hippeastrum dan amarylles olarak bahsedildiğini , ben de bu hatayı yaptığımı gördüm ve düzeltiyorum. Sn maki 01, için derlediğim bilgiler Amaryllis için değil Hippeastrum için dir ve sn Maki 01'in soğanları hippeastrum olduğu belirtilmektedir.

Kısaca verdiğim bilgiler doğru yere gitti ama isimler yanlıştır, Amaryllis değil Hippeastrum olacaktır. Okuduğum bazı mesajlarda da yine kavram, isim karışıklığı olduğu görülüyor.

Bu iki bitki türünün karşılaştırılması ve farkları:

Hippeastrum ve Amaryllis

1. Orjin : Güney Amerika , Güney Afrika,
2. Çiçek sap : İçi boş , İçi dolu, sert,
3. Sapta çiçek : 2-6 adet , 8-12 ad.
4. Koku : çiçekleri Kokusuz , Çiçekleri Kokulu
5. Tohum rengi : Siyah , Yeşil,
6. Çiçek oluşumu: Düzenli ve her 4 yaprakta 1 çiç., Yılda 1 kez çiçek,
7. Yavru sayısı : Alternanslı yıllarda az sayıda, her yıl devamlı, çok.

Hippeastrum; Amaryllidaceae familyasına bağlı, tropic ve sub-tropic bir bitkidir. Ilıman iklimlerde de yetişir, Batı Avrupa ve İskandinav ülkelerinde 18-23 oC aralığında toprak ısıtması yapılarak Yılda 7-11 ay arasında bir periyod da yetiştirilmektedir.

Hollanda da yapılan kültüründe, çiçekleri Aralık-Nisan arasında açacak şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bitkinin çiçeklenmesi için soğanın bir süre dinlenmesi gerekir.Güney Amerikada yıllık yetişir ve devamlı olarak yaprak verir ancak her 4 yaprakta bir çiçek tomurcuğu oluşturur. Devmlı büyüyen bitki yazın kurak ve yüksek sıcaklık koşullarında yaprakları sener (Solar) ve bitki dinlenmeye girer.

Avrupada dinlenme periyodu yapay olarak sağlanır. Yetiştirilen soğanlar topraktan çıkarılmadadn 1 ay önce sulama kesilir, 4 hafta kadar hiç su verilmez böylece yaprakların senmesi (solması) sağlanır.

Hippeastrum da çiçeklenme için ışık etkili değildir.

Çiçeklenme periyodu, bitkilerin ne zaman kurutulup, soldurulduğuna ve soğanlara depoda sıcaklık uygulamasına bağlıdır. Çiçek sayısı ve performansı (Kalitesi ) soğanın iriliği ve yaşına bağlıdır. İri ve yaşlı soğanlar daha iyi çiçekler verir.

Hippeastrum da çiçek, büyüme periyodu boyunca her 4 yaprakta bir devamlı olarark oluşur. Büyüme noktası her 4 yaprak çıkardıktan sonra çatlar ve çiçek primordiası oluşur. Üç tam scale den sonra 4. scale yarım olur ve çiçek tomurcuğu bunun dibinde oluşur.

Hippestrum da melezler 3 tip de bulunur;
a) İri çiçekli tipler ; Kırmızı, pembe, kavun içi, renklerde olur.
b) Gracilis tipleri; Sapları kısa, hafif trompet şekilli olur.
c) Christmas <Joy tipi; Parlak kırmızı dır.

Kaynak: Forcing of flower bulbs. Holland.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön