agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU
(https)

Beğeni Düzeni592Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-06-2012, 06:16   #1
Ağaç Dostu

hk50's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 14
Bazı isimler var ki, dendimi? Olumsuzluk çağrışımları alarak diyorumki.Kaç kişi Yer kirazının (Altın çilek) Physalis olduğunu bilir?
Demekki Türkçe karşılığı bulunabiliyormuş.
Saygılar.

hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 14:16   #2
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2007
Forumda bir kelimenin yanlış kullanımı

Sayın Yönetici,

Bildiğim kadarıyla Türkçenin doğru ve düzgün kullanımına özen gösteriyorsunuz. Üyelerden de bir çoğu buna özen gösteriyor. Ancak genel olarak yapılan bir yanlış kullanımı siz de yapıyorsunuz.

Bu kelime “beğeni” kelimesi. “Beğeni kelimesi “, “zevk” kelimesine Türkçe karşılık olarak önerilmiş bir kelimedir ve bu anlamda kullanılmalıdır. Yani, “beğeni toplamak”, “beğenisine sunmak” gibi ifadeler toplumumuzda hep yanlış kullanılmaktadır.

Bu kelime, ”zevk” anlamında kullanılması gereken bir kelime olduğu için örneğin, “bu kazağın rengi benim beğenime uymuyor” diyebilirsiniz. Ama “beğenilenler” veya “beğenenler” anlamına “beğeniler” kelimesini kullanamazsınız.

Maalesef forumunuzda “beğeniler” ifadesi yanlış bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yanlış kullanım şeklini düzeltmenizi öneriyorum.

Örneğin bir üye şöyle yazabiliyor:

http://www.agaclar.net/forum/1002219-post193.htm

"begeni yapamiyorum.sorun ne?"

Saygılarımla..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 03:41   #3
Ağaçsever

simetri's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster

Bildiğim kadarıyla Türkçenin doğru ve düzgün kullanımına özen gösteriyorsunuz. Üyelerden de bir çoğu buna özen gösteriyor. Ancak genel olarak yapılan bir yanlış kullanımı siz de yapıyorsunuz.

Bu kelime “beğeni” kelimesi. “Beğeni kelimesi “, “zevk” kelimesine Türkçe karşılık olarak önerilmiş bir kelimedir ve bu anlamda kullanılmalıdır. Yani, “beğeni toplamak”, “beğenisine sunmak” gibi ifadeler toplumumuzda hep yanlış kullanılmaktadır.

Bu kelime, ”zevk” anlamında kullanılması gereken bir kelime olduğu için örneğin, “bu kazağın rengi benim beğenime uymuyor” diyebilirsiniz. Ama “beğenilenler” veya “beğenenler” anlamına “beğeniler” kelimesini kullanamazsınız.

Maalesef forumunuzda “beğeniler” ifadesi yanlış bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yanlış kullanım şeklini düzeltmenizi öneriyorum.

Hiç katılmıyorum yazdıklarınıza. Hele “beğeni” kelimesininmesi “, “zevk” kelimesine Türkçe karşılık olarak önerilmiş bir kelime olduğu savını örneklendirmenizi isterim.

tener beğendi.
simetri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 14:55   #4
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi simetri Mesajı Göster
Hiç katılmıyorum yazdıklarınıza. Hele “beğeni” kelimesininmesi “, “zevk” kelimesine Türkçe karşılık olarak önerilmiş bir kelime olduğu savını örneklendirmenizi isterim.
tdk.gov.tr

tener beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 14:58   #5
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster
Sayın Yönetici,

Beğeni: Güzel veya çirkin yargısını verdiren duygu, herhangi bir konuda güzeli çirkinden ayırma yetisi

Sizin öneriniz nedir?

Eski 09-08-2012, 19:09   #6
Ağaç Dostu

loveforlife's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2012
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Beğeni: Güzel veya çirkin yargısını verdiren duygu, herhangi bir konuda güzeli çirkinden ayırma yetisi

Sizin öneriniz nedir?
Yıllarca bu işin eğitimini vermiş biri olarak bu konuda Türk Dil Kurumu'nun önemli bir rehber olduğu görüşündeyim. Bu noktada da tıpkı Sayın Malina'nın da alıntıladığı gibi güzel ve çirkini birbirinden ayırma yetisi olduğu görüşünden yola çıkarak; beğeni kelimesinin, "ben bunu beğendim" anlamında kullanıldığını düşünüyorum... "Beğeni yapamıyorum" söylemi doğru bir kullanım değil, haklısınız. Ancak sitedeki kullanım amacını farklı bir anlam altına taşımak da yersiz. TDK Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü / Felsefe bölümünde de "kesin, güvenilir, ince ayrımlara varan bir duyguya dayanan estetik yargılama ve değerleme gücü; güzeli çirkinden ayırma yetisi" olarak tanımlanan "BEĞENİ" kelimesi üzerinde bu kadar çok tartışmak yerine kullandığımız kelimelerde mümkün olduğunca hata yapmama gayretinde olsak nasıl olur?

Örneğin Sayın Serpent'in mesajında ilk dikkatimi çeken yanlış kullanımı yapmak tabiri ve birçoğu kelimesinin bitişik yazılmasının gerekliliği bence daha büyük önem taşıyor...

Saygılarımla...

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 14:01   #7
Ağaç Dostu

tener's Avatar

Giriş Tarihi: 29-03-2008
" Beğeni " kelimesi kelimesi sitede yerinde ve doğru olarak uygulanıyor.
Bundan eminim.
Ancak , Profesör'ün yazısı ile ilgili konuda ,bir söz söylemek istiyorum.
Hangi dile hakim olursa olsun , o kişinin hakim olduğu dili , en güzel şekilde okuma ve yazma yetisine sahip olması gerekir.
Öğrendiği 2. dilde de farklı kurallar olsa bile ( Mesela : Almanca' da tüm isimler büyük harfle yazılır) , onları da yerinde ve doğru kullanmak zorundadır.
Aksi halde Profesör yani , konusunda en uzman kişi vasfına sahip olunmaz.
Naçizane görüş belirtmek istedim.(Umarım bir yazılım hatası da ben yapmamışımdır. ) )

Düzenleyen tener : 17-10-2012 saat 17:30
tener Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 19:19   #8
Ağaç Dostu

loveforlife's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2012
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tener Mesajı Göster
Hangi dile hakim olursa olsa olsun ....

(Umarım bir yazılım hatası da ben yapmamışımdır. ) )
Yakaladım...

Bazen ne kadar dikkatli olsak da hatalar olabiliyor Sevgili Tener... "Yazılım" ve "yazım" birbirinden farklı kavramlar ve burada kullanmanız gereken "yazım" olmalıydı.

Sevgi ve saygılarımla...

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2012, 20:53   #9
Ağaç Dostu

incii's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2012
Alıntı:
Örneğin Sayın Serpent'in mesajında ilk dikkatimi çeken yanlış kullanımı yapmak tabiri ve birçoğu kelimesinin bitişik yazılmasının gerekliliği bence daha büyük önem taşıyor...
Kusura bakmayin ama konuyu okuduktan sonra acikcasi eyvah dedim Acaba benim ne kadar hatalarim oldu diye düsünmedim degil.
Yurtdisinda dogmus büymüs, okul hayatini sonrada is hayatini, aile icinde haric hep almanca konusan biri olarak gercekten teraddüt ettim. Bende bir cok kelimlerin nasil yazilacagini veye anlamini tam olarak bilemiyorum fakat elimden geldikce özen gösteriyorum, yine bunada sükür. Insan yabanci bir ülkede yasadiginda türkcenin gramatigini ve bu kadar derecesini malesef tam olarak bilemiyor ******, buna biz hayatta kosturmaktan firsat kalmiyor diyelim. Bu nedenle bu hatalari görmemek gerek diye düsünüyorum. Aksi halde benim gibi bundan sonra aman ha dikkat edecegim diyerekten, mesaj yazmaktan da vazgecile bilinir Saygilarlimla...

incii Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2012, 20:23   #10
Ağaç Dostu

syılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-01-2012
Aslında bu kadar basit.

Eklenen Resimler

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2012, 10:28   #11
Ağaç Dostu

Coyan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-08-2012
Türkçenin doğru kullanımı konusundaki duyarlığından dolayı başta site yönetimi olmak üzere, herkesi kutluyorum.

loveforlife beğendi.
Coyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 13:33   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
(Tek fark edenin ben olmadığımı düşünerek)

Fark ettim ki; forumdaki başlıklara düzgün Türkçeyle yazan bazı kişiler (herkes değil ) yazım kurallarıyla hiç alakaları olmadan, farklı platformlarda (facebook, pm, msn vs.) çok rahat yazışıyorlar..

Türkçeyi doğru kullanmanın sadece bu siteye özel bir kural olmadığını hatırlatmak istedim.

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 13:45   #13
Ağaç Dostu

Coyan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
(Tek fark edenin ben olmadığımı düşünerek)

Fark ettim ki; forumdaki başlıklara düzgün Türkçeyle yazan bazı kişiler (herkes değil ) yazım kurallarıyla hiç alakaları olmadan, farklı platformlarda (facebook, pm, msn vs.) çok rahat yazışıyorlar..

Türkçeyi doğru kullanmanın sadece bu siteye özel bir kural olmadığını hatırlatmak istedim.
Haklısınız. Bu, biraz da prensip meselesi... Kişi alışkanlık haline getirmişse veya neresi olursa olsun, doğru Türkçe kullanımının gerekliliğine inanmışsa, bu alışkanlığını orada da devam ettiriyor.

Bu arada, ciddi siteler aynı duyarlılığı gösteriyor. Doğru Türkçe ile yazılmayan mesajlara "cevap vermeme" şeklinde bir müeyyide uygulanıyor. İstersen yazma?

Doğru yazmışmıyım?

YeniBON beğendi.
Eski 14-09-2012, 14:01   #14
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Coyan Mesajı Göster
Haklısınız. Bu, biraz da prensip meselesi... Kişi alışkanlık haline getirmişse veya neresi olursa olsun, doğru Türkçe kullanımının gerekliliğine inanmışsa, bu alışkanlığını orada da devam ettiriyor.

Bu arada, ciddi siteler aynı duyarlılığı gösteriyor. Doğru Türkçe ile yazılmayan mesajlara "cevap vermeme" şeklinde bir müeyyide uygulanıyor. İstersen yazma?

Doğru yazmışmıyım?

Bir devriklik dışında evet
doğru Türkçe kullanımının gerekliliğine inanmışsa = Türkçe'yi doğru kullanmanın gerekliliğine inanmışsa

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 14:05   #15
Ağaç Dostu

Coyan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Bir devriklik dışında evet
doğru Türkçe kullanımının gerekliliğine inanmışsa = Türkçe'yi doğru kullanmanın gerekliliğine inanmışsa
Ben de bir şey var zannettim. O kadar kusur, kadı kızında da olur.

Eski 14-09-2012, 16:14   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Galeri: 9
''Türkçe'' kelimesine gelen ekler için ayırma işareti kullanmamız gerekmiyor.
Doğru mu biliyorum bilmiyorum.

Açıkçası, ben onu bunu bilmem. Tek bildiğim şey her yerde yazım kurallarına uyulması gerektiğidir. Benim için neresi olduğu mühim değil, her yerde büyük harfle başlayıp noktalama işareti kullanırım

Düzenleyen selis : 14-09-2012 saat 18:05 Neden: Cümle ekleme
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 19:07   #17
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
''Türkçe'' kelimesine gelen ekler için ayırma işareti kullanmamız gerekmiyor.
Doğru mu biliyorum bilmiyorum.

Kesme İşareti ( ’ )

1. Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı’nı, Atatürk’üm, Türkiye’mizin, Fatih Sultan Mehmet’e, Muhibbi’nin, Gül Baba’ya, Sultan Ana’nın, Mehmet Emin Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir’i, Yunus Emre’yi, Ziya Gökalp’tan, Refik Halit Karay’mış, Ahmet Cevat Emre’dir, Namık Kemal’se, Şinasi’yle, Alman’sınız, Kırgız’ım, Karakeçili’nin, Osmanlı Devleti’ndeki, Cebrail’den, Çanakkale Boğazı’nın, Samanyolu’nda, Sait Halim Paşa Yalısı’ndan, Resmî Gazete’de, Millî Eğitim Temel Kanunu’na, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği’ni, Eski Çağ’ın, Yükselme Dönemi’nin, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’na vb.

“Onun için Batı’da bunlara birer fonksiyon buluyorlar.” (Burhan Felek)

1919 senesi Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım. (Atatürk)

Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğu zaman ekten önce kesme işareti kullanılır: Hisar’dan, Boğaz’dan vb.

Belli bir kanun, tüzük, yönetmelik kastedildiğinde büyük harfle yazılan kanun, tüzük, yönetmelik sözlerinin ek alması durumunda kesme işareti kullanılır: Bu Kanun’un 17. maddesinin c bendi... Yukarıda adı geçen Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre... vb.

Özel adlar için yay ayraç içinde bir açıklama yapıldığında kesme işareti yay ayraçtan önce kullanılır: Yunus Emre’nin (1240?-1320), Yakup Kadri’nin (Karaosmanoğlu) vb.

Ek getirildiğinde Avrupa Birliği kesme işareti ile kullanılır: Avrupa Birliği’ne üye ülkeler...

UYARI: Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadamızdaki liman vb.

UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet Meclisinin 112’nci Birleşiminin 2’nci Oturumunda; Mavi Köşe Bakkaliyesinden vb.

UYARI: Başbakanlık, Rektörlük vb. sözler ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde Başbakanlığa, Rektörlüğe vb. biçimlerde yazılır.

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin, Müslümanlıkta, Hollandalıdan, Hristiyanlıktan, Atatürkçülüğün vb.

UYARI: Sonunda p, ç, t, k ünsüzlerinden biri bulunan Ahmet, Çelik, Halit, Şahap; Bosna-Hersek; Kerkük, Sinop, Tokat, Zonguldak gibi özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işaretine rağmen Ahmedi, Halidi, Şahabı; Bosna-Herseği; Kerküğü, Sinobu, Tokadı, Zonguldağı biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir.

UYARI: Özel adlar yerine kullanılan “o” zamiri cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrıl­maz.

2. Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb.

3. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM’nin, TDK’nin, BM’de, ABD’de, TV’ye vb.

4. Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985’te, 8’inci madde, 2’nci kat; 7,65’lik, 9,65’lik, 657’yle vb.

5. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık’a kadar sürecektir. Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu’nun veri tabanının Genel Ağ’da hizmete sunulduğu gün olan 12 Temmuz 2010 Pazartesi’nin TDK için önemi büyüktür.

6. Seslerin ölçü ve söyleyiş gereği düştüğünü göstermek için kullanılır:

Bir ok attım karlı dağın ardına
Düştü m’ola sevdiğimin yurduna
İl yanmazken ben yanarım derdine
Engel aramızı açtı n’eyleyim (Karacaoğlan)
Şems’in gözlerine bir şüphe çöreklendi: “Dostum ne’n var? Her şey yolunda mı?” (Elif Şafak)
Güzelliğin on par’etmez
Bu bendeki aşk olmasa (Âşık Veysel)

7. Bir ek veya harften sonra gelen ekleri ayırmak için konur: a’dan z’ye kadar, Türkçede -lık’la yapılmış sözler.

tdk

ReaL, tener, mrduran ve 1 kişi beğendi.
Eski 24-08-2013, 10:02   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-01-2010
Türkçe dilimizi konuşuyoruz.

Tüm Dostaların "736.TÜRK DİL BAYRAMI"nı kutlarım.

organik toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2012, 20:52   #19
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Coyan Mesajı Göster

Doğru yazmışmıyım?

"Doğru yazmış mıyım?" Soru eki "mı, mi" ayrı yazılır. Bildiğinizden adım gibi eminim ama dikkatsizlik sonucu gözden kaçabiliyor.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 20:42   #20
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bunlara bir ilave, Türkçe cümle içinde yabancı sözcük ya da uluslararası kısaltma kullanılması durumunda, bu sözcüğün Türkçe gramer kurullarına göre ek alması gerekiyor ise yerine göre sözcüğün tümü çift tırnaklar arasına alınabileceği gibi sözcük ile ek arasına ayraç da konabilir.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 02:05   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Bir de Türkçe' nin doğru kullanımı adına söyleneceklere ek olarak, yazılan mesajlarda anlamı pekiştirme amaçlı mıdır yoksa konuşma dilini olduğu gibi alıp yazı diline aktarma amaçlı mıdır bilemiyorum, gereksiz yere harfleri yanyana uzatarak kullananlar benim düşünceme göre kelime kirliliği yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmiyorlar.

Örnek vermek yararlı olabilir.Süpeeeeer,çook güzeeeel gibi.

Bu kelime katliamını alışkanlık edinerek kullananların ifadelerini okumak tam bir çile.

Cumhur Tonba beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2012, 13:10   #22
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Örnek vermek yararlı olabilir.Süpeeeeer,çook güzeeeel gibi.
Bu tür yazışmaları birden çok yapanları özel mesajla haber verin ki, arkadaşları bilgilendirelim...

tener beğendi.
Eski 13-10-2012, 13:58   #23
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Beğeni kelimesi

Benim “beğeni” kelimesinin kullanımına dair yazdığım mesajımdan sonra pek çok kişi mesaj yazmış.

Doğrusu, bu mesajları takip etmemiştim. Şimdi bakıyorum da bir kısmı Türkçe öğretmenliği de yapmış kişiler benim mesajımı eleştirmişler ve hatta benim hatalarımı da göstermişler.

Öncelikle, Türkçenin doğru kullanımına özen gösteriyorum. Benim mesajlarımı okuyanlar bunu görebilir. Ancak hiç hata yapmıyorum anlamına da gelmez.

Beni eleştiren üyelerden birinin abuk subuk bir Türkçe ile yazılmış mesaja (içeriği de abuk subuktu) kendi tabiriyle “beğeni”de bulunduğu da bir gerçek. Demek ki onun güzel ve çirkin yargısını veren duygusuna yani zevkine göre güzel bir mesaj yazılmış.

Bundan 20 yıl öncesine ait “Filan film çok beğeni topladı” veya “Filanca sergi halkın beğenisine sunuldu” şeklinde bir ifade gösteremezsiniz.

TDK’nın sitesindeki tanımlar şöyle:
Alıntı:
1. isim Güzel veya çirkin yargısını verdiren duygu, zevk
"Kadınlar hoşgörü ve beğeniyle dansı alkışlarlar." - N. Hikmet
2. Herhangi bir konuda güzeli çirkinden ayırma yetisi, gusto
"Kendine özgü bir beğenisi var bu konuda." - N. Cumalı
Alıntı:
zevk:
1. isim Hoşa giden veya çekici bir şeyin elde edilmesinden, düşünülmesinden doğan hoş duygu, haz
"İçtik bu nadir içkiyi yıllarca kanmadık / Bir böyle zevke tek bir ömür yetmiyor yazık" - Y. K. Beyatlı
2. Güzeli çirkinden ayırt etme yetisi, beğeni
3. Tat, lezzet
"Batı edebiyatında şarap içmekten, onun zevkinden hiç bahsedilmez." - B. Felek
4. Eğlence
"Su gibi para harcıyor, zevkine zevk, rahatına rahat katıyor." - N. Cumalı
Yukarıdaki alıntılar benim haklı olduğumu teyit ediyor. Ben daha ne diyeyim?

Öneri mi istiyorsunuz? “Beğenme” kelimesini kullanabilirsiniz. “isim Beğenmek işi veya durumu”

Forumda yıllar önce “orijinal” kelimesi yerine “orjinal” kelimesi kullanılıyordu. Yine benim uyarım üzerine düzeltilmişti.

Saygılarımla..

Düzenleyen Serpent : 13-10-2012 saat 16:51 Neden: imla
Eski 13-10-2012, 14:36   #24
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Bir konuda bir şey söylerken acaba bir hata yapıyor muyum diye hep düşünürüm.

“Beğeni” kelimesinin de “zevk" kelimesine karşılık olarak önerildiğini söylemiştim. Bunun ne zaman olduğunu bulamadım. Ama, dolaylı kanıtları buldum.
Aşağıda bir iki örnek vereceğim:

Batı Felsefesi Tarihi - Vikipedi
Alıntı:
Çeviride kullanılan birçok Öz Türkçe sözcüğün yanında parantez içinde sözcüğün diğer anlamının da verilmiş olması, bu sözcüklerin henüz, o tarihlerde toplumun genelinde tam olarak kabul görmemiş olduğunun bir belirtisi sayılabilir. Ancak aradan geçen kırk küsür yıldan sonra bu sözcüklerden pek çoğunun çoktan gündelik kullanıma girmiş olduğunu da görüyoruz. O tarihlerde zorlamayla Türk diline kazandırılmış gibi gözüken ve herkesçe benimsenmeyen, ancak bugün yaygınca kullanlan sözcüklere örnek: Yadsımak (reddetmek), gizem (sır), davranış (muamele), düşün (idea), beğeni (zevk), öbek (grup), yıkım (felâket), us (akıl), evrensel (kozmik). Günümüzde bile kabul görmemiş veya yaygın kullanılmayanlara örnek ise: Görümsel (ampirik), özdek (madde), ergi (zihin), tüzün (adalet), nen (şey) ve ayrıl (istisna).
Murat Belge-Trke Sorunu
Alıntı:
«Zevk» için türetilen «beğeni» şimdi «takdir» anlamına gelmeye başladı: «Seyircinin beğenisini kazandı» gibi….
Medyakronik - medyann kroniklemi haline eletirel bak
Alıntı:
Bazen de asıl anlamından bambaşka ve yanlış anlamlar yüklenerek kullanılıyor kelimeler ve bir süre sonra bu “yanlış anlam” kelimenin gerçek anlamının yerini alıyor. Mesela “zevk”in öztürkçe karşılığı olarak önerilen “beğeni” sözcüğünün artık “beğenmek” anlamında kullanılması gibi. Oysa “beğeni”nin beğenmekle hiçbir ilgisi yok. (Mesela konserin beğenildiğini ifade etmek üzere “konser beğeniyle karşılandı” derken aslında “konser zevkle karşılandı” demiş oluyoruz.)…

Selamlar..

Düzenleyen Serpent : 13-10-2012 saat 16:52 Neden: imla
Eski 19-01-2013, 10:53   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-01-2013
Türkçe yazımı konusundaki duyarlılığınızı kutlarım. Maalesef ulusal TVkanallarındaki spikerler de yanlışlar yapıyorlar. Aklıma gelen kimi yanlışları şunlar:
Yanlış = Doğru
Orta Refüj= Refüj
Kamelya = Kameriye
Eninde-Sonunda = Önünde-Sonunda
Evraklar = Evrak
Birçok = Pekçok

tener ve Cumhur Tonba beğendi.
nadirtalas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2013, 22:42   #26
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2008
Galeri: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nadirtalas Mesajı Göster
Türkçe yazımı konusundaki duyarlılığınızı kutlarım. Maalesef ulusal TVkanallarındaki spikerler de yanlışlar yapıyorlar. Aklıma gelen kimi yanlışları şunlar:
Yanlış = Doğru
Birçok = Pekçok
Merhaba Nadir Bey,
Bel ki yazarken hata oluşmuş olabilir. Bel ki de sizin yazdığınız doğrudur.
Yanlışın doğrusu pekçok mu, yoksa pek çok mu?
Yani birleşik mi, yoksa ayrı mı yazılır?
Bu konuya bir açıklık getirebilir misiniz.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2013, 00:41   #27
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Merhaba,

Bu siteden cok sikayetciyim. Bahceye ne agaci diksem diye ararken buldum. Bir de baktim ki uc gunumu sebze yatagi hazirlamaya vermisim. Sonra gunlerce solucan, kompost, enzim diye tutturmusum. Yetmemis; cicekti, saksiydi, bonsaidi... Omrumu yedi.

Bu konu nereden cikti karsima bilemiyorum ama 13 sayfasini okudum. Devam edecektim ki biraktim. Direkt konuma geciyorum. Belki konusulmustur ama benim de dikkatimi ceken konu hitaplarda Sayin/Sn. unvanlarinin kullanimi. O kadar SIK kullaniliyor ki acaba bir kural mi var diye dusundum. Ama boyle bir kurala da rastlamadim.

Kisi kullanici adi kullaniyorsa "Sayin" diye hitap etmek uygun olmuyor bence. Ne dusunuyorsunuz? Bir samimiyet yoksa Beyazit Ozturk isimli kullaniciya Beyazit Bey ya da Sn. Ozturk denmesi gerekir ama Beyaz adli kullanijciya Sayin Beyaz denmemeli sanki.

Bu arada madem bu konu basligina yaziyorum cumle basindaki harleri buyuk yazayim dedim ama cok yordu beni )

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2013, 05:21   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Bu siteden cok sikayetciyim. Bahceye ne agaci diksem diye ararken buldum. Bir de baktim ki uc gunumu sebze yatagi hazirlamaya vermisim. Sonra gunlerce solucan, kompost, enzim diye tutturmusum. Yetmemis; cicekti, saksiydi, bonsaidi... Omrumu yedi.
En az bende en az sizin kadar şikayetçiyim. Örneğin bitki zararlılarına karşı arap sabunu, sirke, acı biber suyu, karbonat, okunmuş tuz gibi öneri getirenlere çok kızıyor ama pek belli etmiyorum.

En iğrendiğim yaratık olan solucandan gübre yapmaya çalışanları görüyor ama yine de tenkit etmiyorum.

Neden mi ?

Burası bir sanal ortam. Sözler, laflar, yazılanlar hiç ama hiç düşünemediğiniz noktalara çekilebiliyor. Karşınızdakinden hiç beklemediğiniz son derece gereksiz tepkiler, alınganlıklar, hırçınlıklar alabiliyorsunuz. Bir zayıf anınıza gelip siz de bu yola girebiliyorsunuz. Ben sırf böyle bir nedenle Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları başlığı altında açtığım Nemrut dağı sayfasına yüklediğim bilgi, gözlem, izlenim ve deneyimlerim ile yüklediğim tüm resimleri sildiğimi biliyorum.

1995 yılı başında henüz internet hizmeti Türkiye'de kamuya açılmamış iken, ben bu hizmeti sağlayan ve o tarihte çalıştığım kuruluşun network'ünden bağlanıp internet kullanıyordum. Daha internet Türkiye'de yok iken 1991 yılında evime bilgisayar alıp kullanmaya başlamıştım. 1998 de henüz türkçe portallar oluşup kurulmadan önce; de ve au uzantılı yabancı sitelerde moderatörlük ve hatta ownerlik, outlook exspress üzerinden hizmet veren news guruplarda yöneticilik yapmıştım. Dolayısı ile sanal alemin Türkiye'de ki ilklerinden biriyimdir dersem pek yanlış olmaz. Bu ortamı ve ve bu ortamın yarattığı ilişki ve değer yargılarını çok iyi tanıyıp bilen bilen bir forum üyesi olarak, özellikle ve dikkatle ve de sıklıkla kullandığım SAYIN kelimesi bana hiç itici gelmiyor. Hatta bu forumda sayın kelimesi sıklıkla kullanılıyor ise, buna yol açanların başında da değilse bile destekleyenlerin başında kendimi görüyorum.

Ben ve benim gibi düşünen yaşı artık kemale ermiş üyelerimiz bu hitap tarzını bu forumda benimsemiş olduklarını hissediyorum. Karşımdaki kişiyi önemseyip değer verdiğimde ve o kişiye bir cevap yazdığımda Sayın kelimesinin kullanmamanın bir nezaketsizlik olduğunu düşünüyorum. Siz her hangi bir davet, düğün, nişan davetiyenizi katılmasını arzuladığınız kişilere, zarfın üzerine sayın ibaresi yazmadan gönderirseniz, bana göre en hafif tabirle nezaketsizlik etmiş olursunuz gibime geliyor.

Foruma; kavga etmeye, birikmiş olumsuz enerjilerimizi boşaltmaya, ortalığı karıştırmaya gelmediğimizin, bir takım ortak ideallerin çatısı altında, sevginin, saygının, hoşgörü ve anlayışın ön planda tutulduğunun da bir göstergesi olarak; sayın, saygı değer, değerli, kıymetli gibi hitaplarla başlayan ve başlayacak olan olası yazışmalar umarım sizi eskisi kadar rahatsız etmez diye düşünüyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Belki konusulmustur ama benim de dikkatimi ceken konu hitaplarda Sayin/Sn. unvanlarinin kullanimi. O kadar SIK kullaniliyor ki acaba bir kural mi var diye dusundum. Ama boyle bir kurala da rastlamadim.

Kisi kullanici adi kullaniyorsa "Sayin" diye hitap etmek uygun olmuyor bence. Ne dusunuyorsunuz? Bir samimiyet yoksa Beyazit Ozturk isimli kullaniciya Beyazit Bey ya da Sn. Ozturk denmesi gerekir ama Beyaz adli kullanijciya Sayin Beyaz denmemeli sanki.
Bu forumda cevaba sayınla başlanacak diye bir kural yok tabi. Olamaz da. Olsaydı da zaten ben bu forumda olmazdım. Belirttiğim gibi bizler (yani form üyelerinin belirli bir kısmı kendimizi belirli bir olgunluğa ve tekamüle ermiş sayıyor, dolayısı ile ) kendimize gösterilmesini beklediğimiz saygıyı da karşımızdakine de göstermeye gayret ediyoruz.

Ben ve benim gibi Dinazorların Hey kanka, caniko, tertip, hemşo, canısı, kurban, eleman gibi hitap tarzlarından özellikle kaçındığımızı düşünüyorum.

Ben kamu görevinde iken odacıma Ahmet efendi değil, Ahmet bey diye hitap etmeyi benimsemiş ve çevreme de bunu kabul ettirmeye çalışan bir forum üyesi olarak, SAYIN kelimesinden hiç ama hiç rahatsız olmadığımı bir kere daha vurgulamak isterim.

Saygılarımla.

Düzenleyen s.serdar : 29-11-2013 saat 14:11
s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2013, 10:34   #29
Ağaç Dostu

selenn's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2007
Galeri: 12
Sayın nkutsay, bakın sayın diyorum zira sizin bayan mı bey mi olduğunuzu bilmiyorum.

Bir mesaj yazacağım zaman üye profiline girip bayan mı bey mi diye bakmak bir hayli zor oluyor. Ayrıca "sayın" diye hitap etmek istemezseniz de sevgili selenn ya da selenn diye de hitap edebilirsiniz.

Türkçe'nin doğru kullanımı konusunda büyük harfle cümleye başlamanın sizi yorduğunu yazmışsınız. Açıkçası bana yorucu gelmiyor. Klavyeyi kullanırken zaten otomatik olarak elim alışmış yazıyorum, çok da zahmetli değil bence. Bu arada sizin klavyenizde ş, ü, ğ gibi Türkçe harfler yok sanırım.

Son olarak bu forumda benim en çok beğendiğim özellik Türkçe'nin doğru yazılması ve sanal alemde diğer forumlarda olduğu gibi düzeysiz hitap tarzlarının olmaması.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2013, 22:55   #30
Ağaç Dostu

Cumhur Tonba's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2008
Galeri: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selenn Mesajı Göster
Sayın nkutsay, bakın sayın diyorum zira sizin bayan mı bey mi olduğunuzu bilmiyorum.
Saygıdeğer selenn,
Bay mı, bayan mı bilmek isterseniz ismini tıklayarak bunu öğrenmeniz mümkün.Ben baktım. Bayan.

Dediğiniz gibi biraz zahmetli olacak fakat, emin olmak için gerekli.

ReaL, tener ve Ben fakir beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025