![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Tropik ve ilginç Meyve ağaçları
http://yusufustaoglu.sitemynet.com/meyveler/index.htm http://pepino61.sitemynet.com/hobim/id3.htm Arkadaşlar, Tropik meyve ağaçları ile ilgili olarak 2 site öneriyorum,bakmanızda fayda var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
agaclar.net
|
Tropik Meyve Yetiştiriciliği
TROPİK MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ Anamur Tropikal meyve yetiştiriciliği için oldukça uygun şartlara sahiptir. Bölgede yetişen tropikal meyvelerin çeşitleri aşağıdaki gibidir. Çiku (Achras Sapota): ![]() Genellikle marcottage yöntemiyle üretilen bu meyvenin fidanları asıl yerlerine 6 X 6 m. ara ile dikilir ve ekseriya dikimden bir sene sonra meyve verir. Ağaçlar, genellikle senede iki defa çiçek açarlar. Ancak bütün sene meyve verirler. Hafif eğimli sahaları seven Çiku ağacı yalnız yağışlı tropik ülkelerde yetişen bir bitkidir. Meyveleri ezilmemesi için biraz ham olarak toplanır ve hasırlar üzerinde korunarak ayrıca olgunlaştırılır. Tohumları, yassı bir badem iriliğinde ve gayet parlak siyah-kahve rengi bir kabuğun içindedir. Diğer önemli cinsleri: Sapota lobata ve Sapota candollei'dir. Mavun Meyvesi veya Keşu Cevizi (Anarcadium Occidentale): ![]() Diğer önemli cinsleri: anarcadium semecarpus, a. orientalis'dir. Sursop (Annona muricata)-(Cherimoya): ![]() Diğer önemli cinsleri şunlardır: Custrad apple (anona reticulata), Bullock's Heart (anona squamosa) ve (anona cherimolia). Jak Meyvesi (Artocarpus İntegrifolia): ![]() Ekmek Ağacı (Artocarpus İncisa Non Seminifera): ![]() Diğer bir çok cinsleri de olan bu meyvenin özellikle A. apyrena, A. aravei, A. puern, A. roru, A. rorotoma cinsleri önemlidir. Belimbing Buloh (Averrhoa Bilimbi): ![]() Belimbing Batu veya Karambol (Averrhoa Carumbola): Aynı buloh gibi 5 m. ye kadar büyüyen bir ağacın meyvesi olup, 7-8 cm. boyunda, kenarları keskin dilimlere bölünmüş; tadı sulu ve ekşidir (Şekil 53). Meyvenin dış kabuğu ince ve sarı-yeşil renkte olup, yaprak aralarındaki dallarda ve ender olarak gövdenin üst kısımlarında oluşur. Tüketilmesi aynı buloh gibi pişirilmek suretiyledir. Üretilmesi tohumdan ve bir yaşındaki fidanlara göz aşısı uygulanarak yapılır. Rambai (Baccaura Motleyana): Anavatanı Malaya olan bu meyvenin ağacı çok düzenli olmadığı için, genellikle süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Ortalama 60 cm. boyunda, ve bir gövdenin üzerinde salkım şeklinde oluşan meyveleri, 3,5 cm. çapında, yuvarlak ve kahve renginde yumuşak bir ince kabuk ile çevrilidir. Meyvenin içinde ayrıca 2-3 tane yeşil renkte tohumu da vardır. Tohumların dışında bulunan etli tabaka meyvenin asıl yenilen kısmıdır. Lezzeti cinslerine göre bazen biraz ekşi ve bazen de tatlıdır. Tatlı cinsler ya taze olarak veya kurutularak tüketilir. Tohumdan üretilen Rambai ağacı, özellikle dere ovalarındaki geçirgen toprakları sevmekle birlikte her türlü toprakta da yetişebilir. Dikim aralığı 9-10 X 9-10 metredir. Brezilya Kestanesi (Bertholletia Exelsa): Anavatanı güney Amerika olan, geniş ve büyük bir ağacın çok sert kabuklu ve cevize benzeyen meyvesidir. Her meyvenin içinde 15-20 adet kestaneye benzer tohumları vardır. Kestaneler çiğ veya kavrulmuş bir halde yenildiği gibi çikolata üretiminde de kullanılır. Kestaneler ıslak kum ile doldurulmuş çimlenme sandıklarından, büyüme yastıklarına ve buradan da asıl yerlerine şaşırtılmak suretiyle üretilir. Ağacın bahçelerdeki dikim aralığı 10-12 X 10-12 m. arasında değişir. Kundagan (Bouea Macrophylla): Yabani olarak yetişen bu ağacın meyveleri sarı renkte olup, aynı eriğe benzerler ve çiğ olarak tüketilirler. Rumendia (Bouea microphylla): ![]() Papaya (Carica Papaya): ![]() Üretilmesi: Tohumları ile çoğaltılır. Tohumlarının yastıklara dikilmesi ve fideleri bir iki aylık olduktan sonra ortalama 4,5 X 4,5 m aralıkla üretilen papaya, evcimen bir bitki olduğu için fideler ikişer üçer bir araya dikilerek, dikimden bir sene sonra da olgun meyve verir. Papaya ağacının içinde fazla dolgu olmadığı için, gövdesi çok yumuşak ve kabadır. Bu nedenle rüzgarlı yerlerde bir cam gibi kırılır. Bu zayıflığını önlemek amacıyla, papayalar daima diğer ağaçların koruması altında ve ya evlerin çevresinde yetiştirilir. Bir çok yerlerde papayaların ev çevresine dikildiği zaman sivrisineklerin ağacın kokusundan kaçtığı da iddia edilmektedir. Yıl boyu meyve veren bu bitkinin, bir yıl içinde verdiği meyve, ağaç başına. 60-100 adet kadardır. Meyvelerin içerdiği Papaine), hazmı kolaylaştırdığı için papaya uzak doğu ülkelerinde çok üretilir ve hemen hemen hiç bir köylünün bahçesinden eksik olmaz. Meyveler ham iken afyon gibi üzerleri çizilerek sütü ile karışık suyu toplanır ve bu kurutularak tıbda kullanılan "Papaine" elde edilir. Durian (Durio Zibethinus): ![]() En iyi yetiştiği dere ovalarındaki alluvial arazide, ağacın yüksekliği 33 m. ye, kadar büyüyebilir ise de; zayıf topraklarda yetiştirildiği takdirde, hem ağacı büyümez, hem de meyve vermez. Durian'ın tohumları çimlenme kabiliyetlerini yalnız bir hafta kadar korurlar. Bundan başka fidelerinin kökleri zedelenmeğe de dayanıklı olmadıklarından; üretilmesi ağaçtan koparılan taze tohumların hemen gölge altına dikilmesi suretiyle yapılır. Dikim aralığı 15 X 15 m. kadar olan Durian ağacı, dikimden 8 sene sonra ilk ürününü verir. Meyvenin ağırlığı, cinsi ve gelişme şartlarına göre: 3-6 kg. arasında değişebilir ve senede biri büyük, biri de küçük olmak üzere iki defa ürün verir. Mangosteen (Garcinia Mangostana): ![]() Mangosteen ağacının en iyi yetiştiği topraklar, organik maddece zengin olan dere ovalarındaki geçirgen topraklardır. Kökleri yüksek düzeydeki yer altı sularından rahatsız olduğundan yetiştirileceği bahçelerin iyi bir şekilde drenajı gereklidir. Bahçelerdeki ağaçlar 5-6 m. den daha fazla büyümemeleri için, düzenli budandıktan başka gölgelenmek üzere bazen kauçuk ağaçlarının altında da yetiştirilir. Bir çok yerlerde fidanlar yalnız küçük iken gölgelenerek büyüdükçe aşamalı olarak gölgelik ağaçlar kesilir ve Mangosteen'lerin 15-18 m. yüksekliğe kadar boylanmasına müsaade edilir. Dikim aralığı 7,5 X 7,5 m. dir. Dikildikten 8 sene sonra ilk ürünlerini vermeğe başlayan Mangosteen ağaçları, yirmi yaşında iken en fazla meyve verirler. Meyveler senede iki defa toplanır. Diğer önemli Mangosteen cinsleri şunlardır: Garcinia Pendonculata, G. İndica, G. Paniculata. Mundu (Garcinia Dulcis): Mangosteen'e benzeyen lezzetteki meyvesinin rengi sarı ve bundan bir az daha ekşidir. Yetiştirilme şekli aynı Mangosteen gibidir. Langsat (Lansium damesticum): ![]() Duku (Lansium Domesticum Var): Langsat'tan ıslah suretiyle yetiştirildiği zannedilen bu ağacın Langsat'tan farkı; ağaç kabuklarının bundan daha kalın olması ve kesik yaralarından süt akmamasıdır. Çapı 3,5-5 cm. olan meyvelerinin etleri daha tatlı ve kaliteleri Langsat'tan daha üstündür. Duku ağaçları senede bir defa ürün verirler. Yetiştirilmesi aynı Langsat gibi yapılır ve meyvelerin tatlılaşması için tamamen olgunlaşıncaya kadar ağaç üzerinde bırakılır. Mango (Magnifera İndica): ![]() Anavatanı Hindistan olan Mango ağacının gövde kabukları kahverengi-kırmızı renkte, yüksekliği ise ortalama olarak 15-20 m. Arasındadır. Mango ağacı genellikle çok düzenli gelişmiş bir taca sahip olup yaprakları, uzunca, kenarları dalgalı ve üzerlerinde 22-30 sarı damarı vardır. Yeni fışkıran genç yaprakların rengi kırmızı-sarı ve sonradan açık yeşildir. Meyvelerin irilik ve renkleri cinslerine göre bir tavuk yumurtasından bir kiloluğa ve sarıdan kahve rengine kadar değişebilir. Şekilleri genellikle yassı ve uçları bir az sivri ve bir az da kıvrık olup yüreğe benzer. Meyvelerin üzerindeki ince kabuklar bazı cinslerde el i1e kolaylıkla soyulabilir. Meyvenin eti sarı veya açık turuncu renkte, gayet sulu, lezzeti bir az ekşi ve bir az da trebentin kokusunu andıran keskin bir kokusu ve aynı zamanda meyvelerin içinde dış kabuğunun elyafıyla meyve etine yapışık bir de büyük çekirdeği vardır. Bir az kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'ın subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir. En ivi Mango ağaçları, 400 m. yükseklikte, derin tabakalı ve kuvvetli topraklarda yetişir, bununla taban su seviyesi yüksek olan araziden zarar gördüğü için bu gibi yerlerin drenajı gereklidir. Su geçirgenliği iyi olmayan topraklar da Mango için elverişli değildirler. Mango ağaçları, genellikle tohumdan fidan yetiştirmek ve bunları aşılamak şekliyle üretilir. Sayıları bilinmemekle beraber bir kaç çeşit doğrudan doğruya tohumdan da üretildikleri durumda da özelliklerini korurlar. Bu durumda tohumlar önce yastıklara dikilerek fidan yetiştirilir ve bunlar 8-12 aylık oldukları zaman 7,5-10 X 7,5-10 m. aralıklarla bahçelere şaşırtılır. Aşılanmak şekliyle yapılan üretmelerde ise; tohumlardan elde edilen fidanlar, ortalama 2-3 yaşına girdikleri ve yahut da gövdelerinin çapları 2,5 cm.e geldiği zaman aşılanırlar. Ağaçların kabukları kalın olduğu için göz aşılarının sıkıca bağlanması gerekir. Mango ağaçları 5-6 yaşından itibaren meyve vermeğe başlayarak tropik ülkelerde yılboyu; sub-tropik ülkelerde ise cinslerinin özelliklerine göre yılın belirli aylarında yalnız bir defa meyve verirler. Kuzey Hindistan'daki köy bahçelerinde, köy ve büyük transit yolları kenarlarında çeşitli zamanlarda olgunlaşan çeşitler yan yana dikilmek suretiyle, mart ayından temmuz sonuna kadar olgun meyve elde edilir. İş aramak üzere yaya olarak uzun yollar giden işçiler, çoğu zaman bu meyve ile geçinirler. Mango hem taze olarak tüketilir hem de baharat ile bir çok turşu, reçel, pekmez ve yemekler yapılır. Bundan başka ham meyvelerden kurutulmak suretiyle nişasta ve kurumuş çekirdeklerin döğülmesiyle de unu çıkarılır. Diğer önemli Mango cinsleri şunlardır: Magnifera coesia, M. foetida, olup bunların çeşitli isimler ile anılan bir çok çeşitleri vardır. Rambutan (Nephelium Lappaceum): ![]() Pulasan (Nephelium Mutabile): Rambutan'dan daha küçük olmasına rağmen, Rambutan'a çok benzer. Meyvenin bundan farkı yalnız dış kabuğunun dikenli olmayıp iriliğinin daha büyücek olmasından ıbarettir. Meyve eti bir az daha kalın ve rengi kahve rengi, lezzeti değilse de kokusu Rambutan'dan daha üstündür. Yetiştirilmesi aynı Rambutan gibidir. Liçi (Nephelium Litchi): Anavatanı güney Çin olup yatay dallarıyla 6-8 m. yüksekliğe kadar büyüyen ve gövdesinin çapı 80 cm.ye kadar ulaşan, tacı düzenli gelişen, orta boylu bir ağaçtır. Uzunlukları 10-25 cm, kadar olan yaprakları 6-8 parçadan oluşmakta, oval şekilde ve uçları sivridir. Yeşil çiçeklerinden ortaya çıkan yuvarlak ve küçük bir ceviz iriliğindeki meyvelerinin, dış kabukları sarı ile kırmızı renkte ve aynı zamanda üzerlerinde ufak kabarcıklar vardır. Meyvenin asıl yenen kısmı tatlı, sulu ve kokulu eti içindeki çekirdeklerin etrafındaki parçadır. Liçi ağacı yalnız yağışlı ve homojen bir hava nemine sahip tropik ülkelerde yetişebilir ve tohumlarından elde edilen fidanların aşılanması ile de üretilir. Dikim aralığı 6 X 6 m. kadardır. Canavar Gözü (Nephelium longanum): Anavatanı Liçi gibi güney Çin olup, ağacının boyu 15 m. ye kadar büyüyerek sarı beyaz çiçeklerinden Liçi'ye benzer, ama bunlardan daha küçük meyveler oluşur. 12 yaşından sonra meyve veren bu ağacın yetiştirilmesi aynı Liçi gibi olmakla beraber, boyunun yüksekliği nedeniyle dikim aralıkları 8 X 8 m. Olmalıdır. Baobab yemişi (Adansonia digitata): Şekli düzensiz ve geniş bir gövdeye sahip olan "Maymun ekmeği ağacı" adı verilen bir ağacın meyvesi olup tropik ülkelerin kuru bölgelerinde genellikle yabani olarak yetişir. Büyük meyveleri uzunca bir armut veya yumurta şeklinde ve üzerleri deriye benzer tahtalaşmış yeşil tüylü bir kabukla örtülü olup ince bir zar ile 10-14 bölmeye bölünmüş ve her bölmenin içinde üzerleri bir meyve etiyle çevrilmiş çekirdekleri vardır. Meyve eti biraz ekşi olduğu için çok sevilmez. (Şekil 63). Baobab taze veya kurutularak yenir. Ağacının bir kaç asır yaşadığı iddia edilir. Bu ağaç en çok Afrika tropiklerinde bulunmaktadır. Guava (Psidium guajava): ![]() Üretilmesi hem tohumdan ve hem de kök filizlerinden yapılabilir. Tohumdan üretildiği takdirde, uzun zaman kuvvetli çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20'şer m. Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar, 2-3 çift yapraklı olduktan sonra 7,5 X 7,5 m. Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır. Bundan başka çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve çabuk yetişmesi bakımından daima kök filizleri tercih edilmektedir. Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır. Guava çabuk yetişen bir bitki olduğundan, dikildikten 2-3 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan ortalama üç ay sonra tamamen olgunlaşır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama işi sabahları erken yapılır. Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 6-8 Kg. kadar ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça aşamalı olarak 20-25 kiloya kadar yükselebilir. Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel, tatlı ve turşu üretimine de yarar. Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir. Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 27-30 '% kadar tanin içerir. Diğer önemli cinsleri şunlardır: Çin Guava'sı, P. CattLeyanum, .P. Pyriferum, P. Aromaticum, P. chrysophyllum, P. grandifoli2ım, P. lineatifolium, P. araça. Jambu (Eugenia malaccensis): ![]() Demirhindi (Tamarindus indica): Bir çok tropik ülkede yetiştirilen ve baklagil türü olan bu ağacın anavatanı Hindistan'dır. Kalın gövdesinin kahve rengi kabukları ve zümrüt rengindeki parlak yeşil yaprakları ağaca çok güzel bir görünüm verir. Meyveleri, fasulye gibi uzunca bir kabuğun içinde (kapsül) oluşan yassı fasulyelerden ibarettir (Şekil 67). Meyvenin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi bir tadı olup, çok besleyici ve ferahlık vericidir. Bu nedenle bir çok yemekle pişirildiği gibi, bazen üzerine toz şeker serpilerek çiğ olarak da tüketilir. Bundan başka bir çok içkinin üretiminde de kullanılır. Üretilmesi tohumları ile yapılır. Kaynak: http://www.anamur.bel.tr/muz_tropik.php |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Mine Hanım teşekkürler. http://subtropik.cu.edu.tr/arge_cesi...43&resim_no=35 bir link de ben ekleyeyim. Düzenleyen denizakvaryumu : 05-10-2006 saat 13:28 Neden: link ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
sayın pakkaner quajava meyvesini soğuktan korumak için evin güneye bakan ön tarafına diktim.Boyu yüksek bir ağaç olduğunu düşünmedim.Antalyada ama kışın bazen 0 dereceye düşen bir bölgesindeyim.Şimdi evin önünde yer darlığına sebep olacak.Acaba yerini değiştirsemi,kaç derecede zarar görür |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Mamut benim bahçemde (Antalya -denize 200m uzaklıkta )4 guava ağacım var. Burada geçen sene 2-3 kez ısı gece sıfırın altına düştü önceki sene de feci fırtına oldu ama ağaçlara birşey olmadı. Büyüklük ve cephe kapatma sorununu ise seyreltme budaması ile çözebilirsiniz diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Arabistada yetişiyormuş bu meyve **** tohum. Sallandığında içinden tohumun oynadığına dair sesler geliyor, hakkında bilgi bulamadım bilen var mı acaba... Çok enteresan bir şeklide var kalbe benziyor. Yumruktan büyükçe bir hacimde. Elimde bitkisine dair başka bir resimde yok. Daha önce gören duyan var mı acaba? ![]() Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 29-11-2006 saat 08:25 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aşılanacak olan mandalinaların'da Soğuk ve güneşten zarar görmemeleri için hep gövdelerini kumaşla sararım..Her ihtimale karşı quajava'yıda kumaşla sardım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
|
Merhaba!Benim 3 yaşında saksıda duran mango fidanım var ancak çeşitli sorunlar yaşıyorum.Filiz veriyor uzuyor sonra aniden yaprakları yer yer kuruyoryapraklar dökülüyor.Dalın bir kısmı kuruyor.Hala bir çözüm bulamadım:S:S Liçi İzmirde yaşar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
|
merhaba bende pitahaya kaktüsleri ve tamarillo ağacı var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
|
Tamarillo'ma nazar değdi... temizlikçi körpe ağacımın yarısını kırmış (yanlışlıkla). Çok şükür yeni yapraklar veriyor. bu arada physalis ve lychee resimlerimi ekliyorum. ![]() ![]() Düzenleyen gundam : 15-09-2007 saat 16:49 Neden: resim eklendi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Durian
Durian (Durio Zibethinus): bu meyveden uzak durmanizi tavsiye ederim.. Kötü kokusu dolayisi otellerde yenmesi saklanmasi bulundurulmasi yasaktir .. ucak ile özel ambalajda getirilir.. Uzak dogulularin severek yedigi bir meyve olmasina ragmen kesildiginde kokusu uzun sure ortami terketmiyor.. Biliyor musunuz bilmem ama uzakdogudaki bir balik corbasi 1,5 ay kadar suda cürütülüp iciliyor cig ve kokulu... Yani kokusu yeter. Otellerde yenirse adrese sonra fatura gönderilecegi bilgisi vardir.. ilgilenenlere.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
King of Plants
Giriş Tarihi: 18-05-2007
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 7
|
TROPİKAL MEYVELER (Gerçekten İlginç)
MARUÇYA ![]() *Çarkıfelek'de denir.Bir tür sarılıcı,tırmanıcı bitkinin meyvesidir.Maruçya, ekşimsidir.Ortasındaki çekirdekli ve sulu kısım yenir.Suyu içilir. NONİ ![]() *Noni bir ağaççık türünün meyvesidir.Yaşam meyvesi olarak ta bilinir.Güneydoğu Asyaya özgüdür.Patates büyüklüğündedir.Olgunlaştıkça acılaşır ve peynir gibi kokar. GUAVA ![]() *Ağaçta yetişir.Meksika ve Karayiplerde bulunur.Biçimi armuda benzer.Limon büyüklüğündedir.Çok miktarda C vitamini içerir.Guava tatlı bir meyvedir.En tatlı kısmı çekirdekli orta kısmıdır.Kabuğu ince ve hafif acıdır. PEPİNO ![]() *Bir çalı türünün meyvesidir.Bu meyveye ''armut kavunu'' 'da denir.Güney Amerikaya özgüdür.Görünümü ve tadı kavuna benzer.Bazı çeşitleri ağızda sabunumsu bir tat bırakır. KİVANO ![]() *Biçiminden dolayı boynuzlu kavun denir.Sarmaşık türünün meyvesidir.Afrikada Kalahari Çölünde yetişir.Dalında koparılma dönemine bağlı olarak kivi,salatalık **** muz tadında olur. PAVPAV *Çayır muzu da denir.Kuzey Amerikada yetişir.İçeriğinde çok fazla protein bulunur.Yumuşak ve tatlıdır.Görünümü muhallebiye tadı muza bener. PAPAYA ![]() *Kavun ağacı diyede bilinir.Ağacın yaprakları doğrudan ana gövdeden çıkar.Açık portakal renkli etli kısmı tatlıdır.Görünümü şeftaliyi andırır.Yenebilen siyah çekirdeklerinin tadı tereye benzer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Malasef ismini sormak aklıma gelmedi ama sorsam bile mutlaka yerel bir isim kullanıyorlardır yani o isimle latincesine ulaşmak mümkün olmayabilir... Mekke'de Cin mescidine giderken, Medine'de uhud savaşının yapıldığı meydandaki seyyar satıcılarda var, gidecek olanlara duyurulur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaslar; Bende 8 adet papaya fidani var. 2 tanesini satacagim. Bircok arkadasa bedava tohum/fide/fidan verdim ama bunu para karsiligi satmak zorundayim. Cunku 5-6 aydir cocuk gibi bakiyorum ona ve digerlerine. Cok emek harcadim. Eger almak isteyen olursa gittigidiyorda satista. 10 ve 15 ytl ayri ayri iki adet. Resimlerini yukluyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
İsmin bilmiyorum ama çok lezzetli görünüyor.İsmin bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
|
Alıntı:
Bu iki resmi ben başka bir yerden hatırlıyorum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sizde var mı ?Varsa fidan isterim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
|
[QUOTE=Elfogi;173131]Sizde var mı ?Varsa fidan isterim. ![]() Sevgili Elfago; bende yok, zaten bu ağaç Karabük'te yetişmez. Bunun sıcaklık zonu :10 , Karabük'te 5 ve aşağısı zonlarda olan ağaçlar yetişebilir (Yani bu dut dona dayanıklı değil Sizin aracığınızla bir bilgiyi paylaşmak isterim; Hangi ağaçların Türkiye'de yetişip yetişemeyeceğini http://www.b-and-t-world-seeds.com/contact.html sitesinden; zone değerlerine bakarak öğrenebilirsiniz. Akdeniz bölgesinde 8 ve aşağısı zonlar, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyı kesimlerinde 7 ve aşağısı zonlarda olan ağaçlar uygun; |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 873
|
Natal eriği ( carissa grandiflora)
İlginç meyve meraklıları için; balkonda çok kolay yetiştirilebilecek bir meyve... Resimdeki carissayı geçen yıl Palmiye Merkezinden satın aldım, bu yıl meyve verdi. Meyve normal erik büyüklüğünde, ısırdığınızda önce içinden süt çıkıyor; tadı hafif ekşi ama normal erik tadından farklı. İçinden küçük yeişl mercimek şeklinde 5-6 adet çekirdek çıkıyor. Dikenli , kışın yaprağını dökmeyen çalı formunda bir bitki. Sıcaklık zonu 8 olduğu için Akdeniz Bölgesi dışındaki bölgelerde kışı içerde geçirmesi gerekiyor. İlginç meyve meraklılarına önerilir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-09-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 22
|
merhaba bende pitahaya tohumu ektım gözüne bakıyorum hergün.toprakta nemli ama hicbirsey yok daha nerdeyse bır ay olucak..ne kadar zamanada cikiyor topraktan bilgi veririseniz sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 394
|
pithaya
ben tohumdan değil çelikden aldım bi arkasımdan bekliyorum meyve vericek diye eger meyve verirse full time satısa gecicek 20 derecede oluyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
|
Natal eriğini marmaris dönüşünde bir benzinliğin oradaki makilerin içinde yayılmış ve büyümüş olarak görmüştüm. İzmirde Natal eriğini bulabileceğim bir yer var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|