![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2010
|
Kiraz yetiştirmek istiyorum
Merhaba, Hayatımda hiç bahçem olmamıştı ki şimdi ufak da olsa bir bahçe sahibi olduk Kiraz ağacı ile başlamak istedim ama o kadar çok bilgi var ki kafam karıştı zira genelde profesyonel üretici düşünülerek yazılmış yazılar gördüm. Mesela ben aslında dalbastı dediğimiz sapı kısa meyvesi tombul rengi de pembe-beyaz olan bir kiraz türünü istiyordum ama ne kadar fideci baksam da bunu bulamadım. 0900 Napolyon en yakın olanı (rengi değil ama tipi olarak) ama o da kendine verimsizmiş hiç bilmiyordum. Yanına Starks Gold ya da Lambert ekmem gerekliymiş Ama benim bahçem çok ufak yani aralarına öyle çok fazla aralık veremem, yakın olmaları sorun olur mu? Budamalarını düzenli yapmayı planlıyorum. Bir de fide almak için neresi güvenilirdir acaba? Kafam karıştı cidden Forumu araştırdım ama gözümden kaçmış ve sorularıma yanıt veren bir yazı varsa onun linkini verseniz de olur (ve eğer öyleyse şimdiden özür dilerim konu kalabalığı yaptığım için) Teşekkürler Demet |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Sayın Demet K, Komşu-yakın civar bahçelerde kiraz varsa ve meyve tutuyorsa: Siz de gönül rahatlığı ile bir adet kiraz fidanı alabilirsiniz. Klasik veya yarı bodur (3-4 Yaşında kapta fidan da) olabilir. Bahçeniz hayırlı olsun. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
|
Çok teşekkür ederim, şu an bahçe bomboş ama güneş görme durumunu kontrol ederek yavaş yavaş donatmayı planlıyorum, umarım yakında yemyeşil olacak ![]() Bu arada bahçenin arka tarafında yıllardır kimsenin bakmadığı ve boyuna uzadıkça uzamış bir kiraz ağacı var Ufak ufak meyvesi oluyor ama kimse erişemiyor kendisine ![]() Bu sebeple ben daha bodur tipli bir tane düşünüyordum, şu anda budama ve terbiye sistemlerine de bakıyorum mantıklı geldi. Acaba bir 0900 bir tane de lambert alsam yakın civarlarına eksem halledebilir miyim sizce? Bir de bodur olması için gisel gibi bir anaç lazımmış ama o kadar tekniğini bilemeyeceğim sanırım ![]() Benim tek sorunum bahçemin ufak olması ve ekmek istediğim daha çok şey olması yüzünden pek yanılma şansımın olmaması, yani yanlış bir ağaç dikip zaten kısıtlı yerimi azaltmak istemiyorum. (aslında kiraz meyve vermese de çiçekleri ile beni büyülüyor zaten ama yesek de iyi olurdu hani )Hızlı cevabınız için de şimdiden çok çok teşekkürler |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Komşuda oluyorsa bizde de olur diyecem ama: Ufak olması ve bir de çok çok seyrekse o da döllenme problemi yaşıyordur gibi.. Siz garantiye gidin Napolyon ve Lanbert dikesiniz, arkada ki koca kiraz da Lanbert den döllenir belki. Lanbert i kim dölliyecek, arkada ki olabilir mi? Bir bilen devreye girecektir inşallah. Bodur isme özel çeşit bulmada sertifikalı ciddi firmalardan fidan almak gerekiyor. Alara gibi. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
|
çok teşekkürler ligustrum ![]() 0900 ve lambert olarak 2 adet dikeceğim sanırım toprağı zenginleştirmek için öneriniz var mı acaba? ekeceğim yer uzun yıllardır kimsenin birşey ekmediği hatta taş, moloz gibi şeyleri attıkları biryer, Ben burayı iyice temizledim ama yine de biraz doping yapmak gerekir mi diye düşünüyorum, yani fideye iyi bir başlangıç yapması için şans vermek istiyorum açıkçası. Fidancılarda satılan genel amaçlı zengin topraklardan biraz dikeceğim yere döksem faydası olur mu acaba? biliyorum çok acemice sorular bunlar ama çok acemiyim de ondan ![]() daha ekmek istediğim bir sürü şey var ama mart bitmeden kirazımı ekeyim en azından diyorum ![]() çok teşekkürler yardımlarınız için |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahçeniz tavında olduğunda: m2 ye 2-5 kg yanmış koyun-keçi gübresi saçıp,bellenmesi. Bu esnada taş, moloz parçaları ve yabancı ot(Ayrık, kanyaş vs.)kök-rizomları mümkün olduğunca üşenmeden temizlemek. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Demet K, Yerinizin büyüklüğünü yazmadığınız için hobi bahçesi için küçük mü büyük mü olduğuna karar veremiyorum. Siz bence işin anaç kısmına çok takılmayın kafanız karışmasın iyice. Bodur anaçlar ile klasik anaçlar arasında bilmeniz gereken temel fark gelişim farkıdır. Siz ikisini de budayarak istediğiniz boyutlarda tutabilirsiniz. Verim kaybına neden olsa da meyveleriniz irileşeceginden çok da fark etmeyecektir. Dalbastı dediğiniz kiraza benzeyen Early Burlat diye erkenci ve kısa saplı bir kiraz çeşidi vardır. Ama aroması hoşunuza gider mi bilemiyorum. Eğer bir ya da iki tane fidan dikecekseniz Tarım Fuarlarındaki fidancı standlarından satın almanız en iyi yol olacaktır. Ancak imkanınız olmazsa size yakın fidancılardan sertifika istemek suretiyle bir adet Ziraat 0900(napolyon) ve yanına Lambert dikebilirsiniz. İkisi birbirini çapraz döller. O yüzden sıkıntı yaşamazsınız. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| agac, dal, kiraz, köklendirme |
|
|