![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Kamil bey, bu 0900 benim tutkum ![]() Yukarıdaki türler ve daha başka isimle anılan kiraz ; zlraat 0900, Türk kirazı Ben, Amasya'da yalnız kiraz üretilen bir kaç köy gezdim. Mesleğimin faal döneminde Salihli ve çevrelerinde bulundum, hem işim geregi hem akrabalarımın olduğu Malatya bahçelerinde kiraz yedim, köyümde ( Tokat, Turhal) bahçemizde eski kirazlarıda yedim, yeniden dikim yaptığımız bahçenin ürünlerinide taddım. Alara fidancılık bahçelerini gezdim, meyvelerini taddım. En önemli üretim havzası (ürünlerinden en etkilendiğim yerdir) Afyon Sultandağı ve çevresindede bu kirazi yetiştirenlerle konuştum. Benim kannaatim şu; hepsi aynı, belki bölgesel iklim, toprak özelliklerden, çevrelerindeki ağaçlardan, anaçlardan vs. küçük farklılıkları vardır. Belki geçmişte farklıydı. Hemen her yöre bu kirazin anavatanının kendi bölgeleri oldugunuda söylemeyi ihmal etmiyorlar. Hangi yörenin ürünü, kimler tanıttı bilmem ama Türk'lerin yoğurttan sonra dünya damak lezzetine sundukları en önemli yiyecek bence ![]() Dünyada kirazı tatmayan, hatta görmeyen insanları düşününce, Türkiye bu kirazdan daha çok ekmek yer. Devlet dediğimiz kuruluşlardan hiç ümidim yok, ancak özel firmalar bu meyvenin önünü açarsa. Bildigim kadarıyla, Tarım Bakanlığının bu konuda (menşeyinin tayını ve en verimli türünün seçilmesi ) çalışması var. Kanada'da Türk kirazının 500 gr ambalajlı paketini 15 kanada dolarına tatdım ![]() Görünce tanımak için kendim için şunu söyleyebilim, ağacından tanımam imkansız. Belki uzmanlar tanır, benimki ancak tahmin olur. Yaprağından, formundanda tanıyamam Uzmanlar tanır diye düşünüyorum. Meyvesininden tanırım Tadınca.Emy_83 kirazında meyve üretecek, fiziksel özellikleri ( renk, çap, ağırlık gibi) inceleyecek, temin ettiği 0900 kirazla kıyaslayacak, sonra tadacak ve kirazım şu diyebilecek ![]() Kendisine kolaylıklar diliyorum ![]() Görüntü özellikleri için aşağıdaki linkteki kirazıda değerlendirmesinde ayrıca faydalı olur. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16404 (k0900 ün kirazı : 0900 Ziraat, Akşehir Napolyonu, Dalbastı, Uluborlu, Salihli, Dereçine Kirazı, Pıs Pıs ve genel olarak Napolyon adıyla bilinir. Bütün bu isimlerle anılan kirazdır.) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sanırım bunların hepsi aynı çeşit ama toprak ve anaç farklılığı , iklim farklılığı tadı da etkiliyor. Örneğin malatya da genelde sarı mahlep üzerine aşılıdır kirazlar ve kıraç ve çok su görmediği için tad ve kalite artıyor. Kuş kirazına aşılananlar ise uzun ağaçlar ve daha küçük meyveler şeklinde oluyordu. Keşke olanağım olsaydı da analog makinamla Malatya da çektiğim (1975-80 arası) kiraz fotoğraflarını paylaşabilseydim. Neyse. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizim kirazların resimleri...
Bizim napolyon cinsi kirazdan 2 kare fotoğraf : ![]() ![]() Birde bizim yörenin yerlisi olan gebi kirazı var onun verimi çok daha fazla ve ağaçları çok ulu onun resimlerini çekmemiştim inşallah seneye çekip gönderirim. Aşağıdaki linkte ekonomi kısmında gebi kirazının ismi geçiyor. http://tr.wikipedia.org/wiki/Gölalan,_Samsun Herkeze bol verimler... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Çiçeklenme Zamanları (ÇE): Çok Erken (E): Erken (EO): Erken Orta (OG): Orta Geç (G): Geç (ÇG): Çok Geç Early Burlat(ÇE) Early Rivers(Ç.E) Edirne(ÇE) Altıparmak(E) Jaboulay(E) Vista(E) Merton Glory(EO) Reverchon(EO) Roundel(EO) M.Bigarreau(EO) M.Premier(EO) M.Reward(EO) Noir de Guben(O) Roinier(OG) B.Gaucher(OG) B.Marmotte(OG) B.Marmotte(OG) Bing(OG) Stella(OG) Windsor A,B(OG) Karabodur(G) M.Bounty(G) M.Marvel(G) 0900Ziraat(G) Hedel Finger(G) Lambert(G) Starks Gold(G) Mertan Late(ÇG) |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu.
|
Sn.k0900., Bu çeşitler Yalova Bahçe Kült. Araştırma Enstitüsünün 1975-80 yıllarında seçtiği çeşitler ama merak ettim bunları günümüzde üretimde bulmak mümkün mü? örneğin merton lar, Roverchon vb. Doğal olarak diğer bir soru; İhracat açısından bu kadar çok çeşide gerek var mı? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2009
|
bahçemde lambert tozlayıcıları ve 900 çeşidi fidanı diktim.var. tarlada değişiklik olunca meyvede verdi fakat hangisinin lambert olduğunu anlayamadım lambert ve ziraat 900 meyvelerinin net resimleri olan arkadaşımız varsa paylaşabilirmi . arasındaki meyve şekli farkını öğrenmek istiyorum |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=28806&c=727 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2009
|
k0900 resimler için teşekkürler . lambertin meyvesi nasıl oluyor. tarif ederseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Teşekkür ederim bilgilendirmenize. Sorunuza şöyle cevap verebilirim; ihraat için gerekmiyebilir. Neticede talep edenin istegi çeşiti belirler. Zaten fidan üreticileri bizi belli türlerede yönelterek çeşitliliği sınırlandırıyorlar. Ülkemizin bitki zenginliği ve farklı aromalar, yerel özellikler, vd. sebeblerden yinede her türün korunması gerekir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bunların içinde Lambert ve Bing güzel kirazlar olmasına rağmen yağışlı bçlgelerde meyve çatlaması yaptıkları için seçilmediler. Ancak 0900 Zirrat( Dalbastı Malatya) çeşidine tozlayıcı çeşit olarak kullanılmasını önerdik. Çünkü Dalbastı nın en iyi tozlayıcısı sarı kiraz (Starks Gold) olmasına karşın renk yüzünden istenmiyor. Bunun yerine çiçeklenme zamanları uygun ve ÇİÇEK TOZU UYUŞMAZLIĞI olmadığı için Lambert öneriliyor 0900 Ziraate babalık olarak. Eski günleri anımsadım. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-05-2008
|
iyi günler arkadaşlar, 2009 yılında ihracat için satılan ürünlerde fiyatlar hakkında bilgi verebilirmisiniz.ortalama fiyat nerelerde oluştu acaba.ileriyi görmek adına önemli. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-01-2010
|
kiraz zararlısı
kiraz bahçemdeki ağaçların birkısmı resimlerdeki gibi .ağaçlarımdaki hastalık nedir nasıl çözüm bulabilirim bilgi verirmisiniz ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-01-2010
|
Sayın Aydolum ben çiçek zınnına karşı organik bir mücadele yöntemi biliyorum.Zirai ilaca gerek kalmıyor.Çiçeklerin açmaya başlamasından çiçek dökümüne kadar geçen sürede ağaçların yakınlarına mavi leğenlere yarısına kadar su doldurun.Bu böcekler mavi leğenlere hücum ediyor ve suda boğulup kalıyor.Sular böcekle doldukça yenileyin ve zınnıları bir şekilde imha edin,toprağa gömmek çözüm değil.Bu metod sadece kirazda değil tüm meyve ağaçlarında geçerli.Masrafınız bir kaç mavi renkte leğen parası. NOT:Eğer o gün üzerinizde mavi renkli bir kazak,hırka, t-shirt varsa böcekler sizi de istila eder))). |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/showpos...37&postcount=3 http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4070 Ayrıca mavi leğen uyğulamasıda çok faydalıdır. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Sarı kiraz 0900 napolyon kirazının dölleyicisi olarak kullanılıyor. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-02-2010
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Burada uzak plandaki akrabamız.Yakın plandakilerde kardeşlerim.. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Özür dilerim fotoğraftaki alacayı görmemişim. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Ahhh gidi gençlik yıllarım..Yaş 37 ama böyle gençlik yılarında çekilen fotoğraflara bakmak ayrı bir zevk.Doksanlı yılların ortaları kiraz bahçemizde çekilmiştim.Köyde ilk kiraz bahçesini babam kurmuştu 70 li yılların başında. Beş,altı çeşit kirazımız vardı o zamanlar.köyden kiraz aşılamak isteyenler hep bizim bahçedeki ağaçlardan alırlardı aşı kalemini.Sonraları artık havalar sıcak gitmeye başladı ve kiraz ağaçlarıda birer ikişer kurudu.Şu anda evin yanındaki bahçede hiç kiraz kalmadı kurumaktan.Yerine kuraklığa daha dayanıklı incir ve bademe aşılı erik diktik.Şimdi bunlar toplanıyor köyde .Kiraz bahçesiyse köyün yaylasında var şimdi. ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
|
aradaşlar yüksek rakımlarda zıraat 900 için kordia cinsi kirazda kullanabiliriz.ayrıca ihracatada uygun bir kiraz. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-04-2008
|
Çek Cumhuriyeti orjinli bir kirazdır. A.B.D. de Attika olarak bilinir. Amerika’nın en önemli ihracat kirazı olan Bing’den daha iri ve daha serttir. Ağaçları dik ve yarı yayvan, gençken kuvvetli gelişir, yaşlandıkça yuvarlaklaşır. Geç çiçek açması nedeniyle Regina, Karina hatta 0900 Ziraat için tozlayıcı olabilir. Meyvesi iri, kalp şeklindedir. Meyve eti çok sert dokulu, koyu kırmızıdır, pembe çizgilidir. Hasatı 0900 Ziraat’ten 4-5 gün sonradır. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sapı napolyon gibi uzun, rengi farklı, çapı ne kadar? İkiz meyve yapma oranı ne kadar? İhracata gittiğini söylüyorsunuz, fiyatı ne kadar? |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| agac, dal, kiraz, köklendirme |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|